Historie a současnost Pivovaru Podlesí

Pivovar Podlesí byl založen v roce 2013 a nachází se v malebné vesničce na úpatí centrální části Brd.

Do brdských lesů a hájů se od nás po dobrém obědě dostanete dříve, než vám slehne po dobrém jídle z naší kuchyně.

Milovníky chmelového moku a jistě nejenom je potěší výběr z několika druhů piv, která vyrábíme dle vlastních receptur z vody čerpané přímo z brdských lesů.

Při výrobě našich piv dodržujeme všechny řemeslné postupy a využíváme pečlivě vybrané suroviny. Pokud vás brdské lesy, dobré jídlo a naše pivo zmůžou, můžete složit hlavu v některém z pokojů v našem penzionu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Podlesí, 2021


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Podlesí

Kdy:dle dohodyObec:PodlesíZdroj:Pivovar Podlesí

Nově Vám nabízíme prohlídku pivovaru včetně výkladu a degustací aktuálně nabízeného sortimentu piva (pouze na objednávku).

Cena prohlídky vč. výkladu: 30,-/osoba. Volejte 604 254 574.

Aktualizováno: před 7 lety

Vít Zelenka: Budovat pivovary byl trend. Prostě výzva dělat něco jiného

Publikováno:před 6 letyZdroj:ČtiDoma.czAutor:Karel Hutr

Kdo při toulkách brdskou krajinou opustí místní lesy u malebné podbrské vesnice Podlesí, ten má štěstí. Na návsi mu neunikne objekt Pivovaru Podlesí. Hladový a žíznivý turista tam najde úplně všechno.

Jeho součástí je totiž i restaurace a penzion. Na jídelním lístku si také určitě něco vybere a ochutná místní pivo. A světe, div se, otevřeno je každý den, což na vesnicích není v poslední době až tak zvykem.

Přímo v restauraci jste svědky vaření piva
Když jsme zavítali do Pivovaru Podlesí, první, co nám po otevření dveří do restaurace padne do oka, jsou dvě velké nerezové nádoby hned vedle výčepu – varna pivovaru. Kolem se neustále motá sládek, který připravuje základ pro uvaření piva, takzvanou mladinu.

Jakmile si prohlédnete varnu, udeří vás do nosu zvláštní vůně. Myslíte si, že cítíte chmel. Však jsme přeci v pivovaru. Ale spolumajitel Vít Zelenka nás hned opravil, že cítíme vůni našrotovaného sladu smíchaného s vodou, protože chmel se ucítí až v poslední fázi přípravy mladiny. Nejen o vaření piva jsme si pak s panem Zelenkou povídali v rozhovoru.

Jak dlouho tady provozujete pivovar?
Asi před osmi lety jsme se rozhodli se spolumajitelem Ivanem Černým, že chceme vařit pivo. V té době nebyl ještě trh tak nasycen minipivovary. Sháněli jsme vhodné prostory a pak se naskytla tahle příležitost. Byl to takový trend budovat pivovary a výzva k tomu dělat něco jiného, co nás bude bavit a naplňovat.

To jste se nebáli konkurence? Přeci jen v regionu i na druhé straně Brd jsou další malé pivovary?
Tehdy nebyla žádná konkurence. Malé pivovary příliš neexportovaly piva do širšího okolí, spíše jen nabízely a některé stále nabízejí pivo jen "okolo komína", jak se říká. I nyní není tak velká konkurence v regionu, na Podbrdsku jsou stále pivovary vzdáleny relativně daleko od sebe. A to je jich v Česku zhruba na čtyři stovky.

Jak dlouho vaříte pivo? Přeci jen od sehnání prostor přes instalaci technologií až po uvaření první várky uběhne nějaký čas?
V červnu roku 2013 jsme otevřeli restauraci a v prosinci téhož roku uvařili první várku piva. To je právě pro nás výhoda, že máme pivovar a restauraci, takže zase nemusíme až tak exportovat naši produkci. Myslím si, že lidem máme co nabídnout, snažíme se mít vynikající pivo a dobrou kuchyni.

Kolik druhů piv vaříte?
Celkový sortiment se skládá z 10 až 11 druhů piv. Různě je střídáme během ročních období, a to tak, abychom měli neustále na čepu alespoň čtyři druhy. Pro typické pivaře máme klasiku – desetistupňová a dvanáctistupňová piva ležáckého typu. Pak příležitostně vaříme různé speciály. Naší stálicí je Podleský Mikeš, což je třináctistupňový tmavý ležák. Nyní zase připravujeme na vánoční svátky speciální vídeňský ležák.

Chystáte něco speciálního, nějaké pivo, které jste ještě nevařili?
Ano. Jsme sice ve vaření nových pivních stylů relativně konzervativnější. Máme svých deset, jedenáct druhů, které střídáme během ročních sezon, to jiné pivovary vaří klidně i 50 druhů. Nyní budeme vařit nově pšeničné pivo amerického typu. Bude jiné než klasická pšeničná piva bavorského typu. Budou použity výrazné odrůdy amerických chmelů pro zvýraznění chuti.

Co místní, chodí na pivo? A poznali jste přítomnost CHKO Brdy, zvedla vám tržby?
Místní k nám chodí a Příbram je taky nedaleko, i když nyní na to není takové počasí se sem projít. Máme otevřeno každý den a v nabídce máme polední menu, takže sem chodí lidé na jídlo, a to i z firem okolo. O víkendech a v sezoně je to samozřejmě lepší, řada turistů se tu ubytuje. Ani zimy ale nejsou nejhorší, je tu přeci jen na tisícovku obyvatel a za kopcem máme celou Příbram a protože tu také máme sál a salónky, pořádáme plesy, zábavy anebo firemní akce či svatby. Vznik CHKO v loňském roce jsme poznali na tržbách, ty stouply zhruba každým rokem od vzniku chráněné oblasti o dvacet procent. Je to prostě výrazně lepší a náš pivovar profilujeme jako takovou vstupní bránu do Brd a snad se nám to daří. V kombinaci s kuchyní a ubytováním to je pochopitelně lepší. Návštěvníci Brd k nám můžou přijet, pohodlně zaparkovat, udělat si výlet a potom se v klidu dobře najíst a popít.

Jak jste se vůbec dostal k vaření piva?
Vždycky mě zajímalo pivo a jeho vaření, tak jsem vystudoval v Praze střední školu Podskalská, která je nejlepší v oboru, jsem vlastně vystudovaný sládek. Vaření piva je složitá věc. Proces výroby piva je mnohem složitější než u jiných kvašených nápojů. Když se například víno nevydaří, svede se to na počasí. Zkuste ale říci pivařům, že pivo je jiné nebo není dobré, protože byla špatná úroda chmele nebo nekvalitní slad...

Nové tanky pro Pivovar Podlesí

Publikováno:před 9 letyZdroj:Pivovar Podlesí

Přejeme krásný den z pivovaru Podlesí,
pokud jste k nám poslední dobou zavítali do pivovaru, určitě jste si všimli, že naše pivo buď vůbec není nebo je ho málo.

Důvodem jsou naše výrobní kapacity, protože máme málo ležáckých tanků. Abychom mohli vyrábět více a nečepovat pouze cizí piva, potřebujeme nakoupit další ležácké tanky.
Vsadili jsme na projekt odstartovano.cz zastřešený Raiffeisenbankou, abychom se pokusili získat potřebné finanční prostředky na jejich nákup.

Máme už jen pár dnů, abychom našeho cíle dosáhli, a pomoci nám s tím můžete i Vy!

Nejde jen o to, abychom vybrali peníze. Na stránkách odstartovano.cz se můžete pobavit pohádkou Chmelová Růženka, která se točila u nás v pivovaru a hlavně za Vaše příspěvky obdržíte od nás odměny v podobě našeho piva, anebo dobré bašty

Dej bůh štěstí a držte nám palce, ať se nám náš cíl podaří dosáhnout a krizi s nedostatkem našeho piva překonáme

Všechny potřebné informace najdete na:
www.odstartovano.cz

Oficiální pivovar českých cestovatelů?

Publikováno:před 9 letyZdroj:HedvábnáStezka.czAutor:Katka Smolová

Již podeváté se sešli nejlepší sládci na degustační soutěži Jarní cena českých sládků. V kategorii Světlé pivo výčepní zvítězil skvělý Pivovar Podlesí se svým Brdonošem. Právě ten se také stává oficiálním pivovarem českých cestovatelů.

Pořadatelem Jarní ceny je Českomoravský svaz minipivovarů, který byl založen 16. dubna 2011 a slouží jako profesní organizace. Před téměř čtyřmi lety jej zakládalo 32 malých pivovarů, dnes má už 72 členů. Jedním z oceněných v letošním ročníku soutěže je i Pivovar Podlesí, který najdete ve středočeské Příbrami. Ocenění si velmi váží a věří, že i to hosty přesvědčí, jak kvalitní pivo u nich můžete okusit.

A proč se podle majitele Vítka Zelenky bude v pivovaru líbit právě cestovatelům a sportovcům? "Naše restaurace leží přímo na cyklostezce číslo 302. Kromě toho, že se u nás dá dobře zaparkovat a tím pádem dobře zahájit výlety do okolních míst, největším lakádlem jsou samozřejmě Brdy jako takové. Od nás si můžete vyjet například na Tok, nejvyšší vrchol Brd, navštívit padrťské rybníky nebo další krásná místa v okolních kopcích," vysvětluje. V samotné Příbrami jsou pak nejvýznamějšími lákadly Hornické muzeum a Svatá hora.

Pivovar samotný taképořádá spoustu zajímavých akcí. V nejbližší době se můžete přijet podívat 30. dubna na Pálení čerodějnic nebo pak 22. května na Degustaci belgických piv. Další akce najdete na www.pivovarpodlesi.cz/akce.

A jaká piva tedy v Podlesí můžete ochutnat?
Pokud máte chuť na klasickou "dvanáctku", zkuste Podleský ležák, pivo klasického plzňského typu. Za ochutnání stojí i pivo s americky vonícím názvem Podleský Apač. Místní "desítka" zase nese již zmiňovaný název Brdonoš. A pokud máte rádi silnější piva, zkuste třináctistupňového nefiltrovaného tmavého Podleského Mikeše. Pokud vám zachutná, můžete si koupit i pár doušků domů. Prodává se nejen v sudech na případné oslavy, ale i v 1,5 litrových PET lahvích.

Oficiální pivo českých cestovatelů
Sympatický pivovar se stal také oficiálním piovarem všech českých cestovatelů, a to nejen tím, že je jeho hospoda skvěle uzpůsobená pro všechny cyklisty a pořádá ve svých prostorách spoustu akcí a přednášek, ale také proto, že podleské pivo budete moci ochutnat na největší cestovatelské akci v české republice - festivalu OBZORY, který letos proběhne od 7. do 8. listopadu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.11.2017 15:503