Historie a současnost Pivovaru 66

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Etikety s lepými děvami. V bývalém nevěstinci v Sosnové vzniká zlatý mok

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Českolipský deníkAutor:Ladislava Sdrzallek

Přestože většinu času tráví u klávesnic a monitorů, když přijde pátek, vymění Milan Zelenka a Michal Charvát zázemí IT světa za vůni sladu a chmelu. V Sosnové u České Lípy společně provozují Pivovar 66. Etikety jejich lahví zdobí stylizované sexy dívky, což je narážka na historii objektu, kde pivo vaří. Ten dřív sloužil jako nevěstinec.

Začínali jako domovarníci. Vařili si pivo doma ve 12litrových hrncích. Nejdřív z těch jednoduchých sad, ale pak přešli na vaření z klasických surovin. „A ono to nebylo vůbec špatné. Kamarádi říkali, že to chutná skvěle a že máme vařit další. Jenže to se vypilo dřív, než to vůbec uzrálo,“ usmál se Milan Zelenka, který dnes působí jako technolog a hlavní „vařič“ pivovaru v Sosnové.

S Michalem Charvátem nejprve vařili v menším prostoru vedle současné budovy, kde už tvořili pivo ve stovkách litrů. Prodávat ho ale nesměli – šlo stále jen o koníček. Přemýšleli, kam se dál posunout. Původní prostor byl malý. „Se ženou jsme koupili tenhle objekt. Bylo to spáleniště. V objektu kdysi hořelo. Ale ve vedlejší benzínce se zastaví spousta lidí, a tak jsme to zkusili,“ popsal Charvát začátky s rekonstrukcí.

Dnes v objektu, který kdysi sloužil jako nevěstinec, funguje penzion, bar a plně vybavený pivovar. A v něm se vaří pivo, které nese nezaměnitelný rukopis svých zakladatelů – nejen chutí, ale i etiketami.

Pivo z Pivovaru 66 není jen o chuti, ale i o vizuálním zážitku. Etikety jejich lahví zdobí stylizované sexy dívky. „Máme to jako vtipnou narážku na historii objektu, který dřív sloužil jako nevěstinec. Zároveň je to trochu marketing, ale hlavně si z toho děláme legraci. Není to nic prvoplánově vulgárního – etikety jsou hravé, retro, trochu pin-up styl,“ vysvětlil Charvát.

Každá etiketa má svůj příběh. „Třeba máme Pumpařku, protože jsme vedle čerpací stanice, nebo Stopařku, která stopuje do Vermontu, odkud pochází styl piva New England IPA,“ usmál se a dodal, že dívky nejsou reálné.

Ostatně nápad a vtip je cítit i z názvu samotného pivovaru. Číslo 66 v sobě skrývá symboliku americké silnice Route 66, vedlejšího autodromu, ale i čísla popisného budovy.

O vzhledu etiket se doma někdy vedou debaty. „Se ženami etikety konzultujeme. Ukazujeme jim to, jestli třeba není odhalené lýtko moc,“ usmál se Charvát. „Moje ženě se třeba líbila, ale přítelkyně Milana už to viděla trochu jinak.“ Zelenka doplnil: „Musíme to korigovat. Chceme být lehce pod hranou, aby to bylo malinko kontroverzní, ale ne urážlivé.“

Motorismus a krásné ženy k sobě dle Charváta historicky patří. „Když lidem vysvětlíme, že etikety mají návaznost na místní historii, většinou to pochopí,“ usmál se.

Od počítačů ke kotlům
Oba zakladatelé stále pracují v IT oboru. Charvát podniká, Zelenka je zaměstnaný jako specialista na servery. „Dělám věci, které nikdo nevidí. Možná pár kolegů chápe, co přesně dělám, ale nikdy jsem to nedokázal pořádně vysvětlit ani rodičům. Tady je to jiné – uvařím pivo, položím ho na stůl, a každý ví, co si o něm myslí. Ten výsledek je hmatatelný a okamžitý,“ řekl Zelenka.

Práce v pivovaru je pro něj relax. „Sedím celý týden u počítače, a když sem přijdu, vařím dvě várky a mám hlavu vyčištěnou. Je to úplně jiný svět. Čistím, míchám, zkouším. Nikdy bych nechtěl, aby se ze mě stal jen manažer, co bude řešit lidi a přestane vařit. Kdybych musel řešit zaměstnance a nemohl být u kotlů, už by to nebylo ono,“ poznamenal.

Oba se shodli, že když přijdou do restaurace i tam zlatavý mok velmi rádi ochutnávají. „Nejsem ten typ, který si dá 8 kousků stejného piva,“ pokrčil rameny Zelenka a Charvát přitakal. „Já to mám také tak.“

Techniku si zakladatelé pořídili manuální a následně ji sami zautomatizovali. „Prostě IT přístup – co můžeme zjednodušit, to zjednodušíme,“ řekl s úsměvem Charvát. „Například celý systém regulace teploty jsme si naprogramovali sami.“

Pivovar 66 není jen místem, kde se pivo vaří, ale i kde se pije. Díky blízké cyklostezce sem často míří milovníci kol. „Myslí si, že si dají jedno, dvě a jedou dál. A nakonec si dají šest kousků a volají si taxík. Anebo zůstanou přes noc. Manželka provozuje penzion hned vedle, tak není problém přespat,“ řekl Charvát.

Nezanedbatelným faktorem provozu je sezónnost. „V létě nestíháme. Lidé sedí venku, jezdí na výlety, staví se. V zimě je to horší, ale před Vánoci jsme se třeba také nezastavili. Ty sezónní výkyvy jsou extrémní, to nás na oboru asi nejvíce překvapilo,“ řekl Zelenka.

A proč mají pivo nefiltrované a nepasterované? „Protože chceme, aby chutnalo. Nefiltrované pivo má v sobě život, tělo, aroma. Pasterování je v podstatě řízené zkažení piva. Je sice čistší, ale ztrácí charakter. Navíc by to znamenalo nákup dalších technologií, malé pivovary to příliš nedělají. My zkrátka chceme, aby každá várka byla živá a autentická,“ poznamenal Zelenka.

Velký a náročný koníček
Ačkoliv je výroba piva ve velkém výhodnější, právě v malosti vidí oba zakladatelé největší výhodu. „Můžeme si dovolit experimentovat. Dáme do piva mango, uvaříme kyseláče, zkusíme nové chmely. Nemusíme se držet žádného korporátního vzoru. Když to někomu nechutná, dá si jiný druh,“ řekl Charvát.

Pivovar 66 je pro zákazníky, kteří hledají – autentičnost, nápad a chuť tvořit. Má stálé dva druhy piva a další čtyři se průběžně mění. „Je to pořád koníček. Sice velký a náročný, ale pořád děláme pivo, které bychom sami chtěli pít. A to se počítá,“ konstatoval Zelenka.

Připustil také, že velkou podporu mají oba od rodiny. „Všichni nám opravdu pomáhají. Včetně mých rodičů a podobně, kdy táta například vyrobil lavici,“ pohlédl směrem na terasu.

Pivovar 66 najdete v Sosnové u České Lípy. Lidé si nápoje mohou vychutnat přímo na místě, kde se vaří – vedle čerpací stanice. „Obvykle tu někdo z nás bývá, já třeba odpoledne nebo o víkendech,“ řekl Milan Zelenka. Jednou týdně je také v provozu bar.

Lahvové pivo je k dostání také na pumpě a v několika vybraných prodejnách, kde mají vlastní lednici. Na čepu bývá na Českolipsku pouze v Českolipské pivotéce, ale častěji se objevuje třeba v Roudnici nad Labem, Jablonci nebo libereckém baru Azyl. „Lidé si ho ale nejraději dávají přímo tady. Vloni jsme měli provizorní zahrádku a vypilo se toho opravdu hodně. Letos ji chceme udělat pořádně,“ dodal s úsměvem.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.06.2025 16:391