Historie a současnost pivovaru Panaczech

Naše pivovarská cesta začala v roce 2013, kdy se Ondrové, tenkrát ještě studenti střední školy dostali do sklípku jednoho pivního nadšence, domovarníka z Protivína, který měl po domácku vyrobenou mikro varnu piva z keg sudů. Poprvé viděli, jak se vyrábí české zlato a okamžitě tomu propadli.

Sami chtěli začít vařit vlastní pivo a zkoušet různé receptury, proto absolvovali pivovarský kurz a zadali si cíl, postavit si domácí pivovárek. Mezitím, co Ondřej Jilemnický obcházel úřady a zajištoval povolení k provozování, Ondřej Vrkoč obcházel pivovary, jednal se sládky a pivovarsbíral technické informace o pivovarské technologii a samotném vaření, dle kterých posléze navrhl vlastní varnu o 500L. Tato fáze trvala několik let.

Posléze si nechali u místního automechanika, který uměl pracovat s nerezí, vyrobit jednotlivé části pivovaru, od varny, spilky až k ležáckému tanku. Přitom využili malého prostoru v garáži u Vrkočových a za pomoci přátel si zde vybudovali po večerech mezi zkouškami ve škole prostor pro technologii.

Zhruba po roce bylo hotovo a začalo se vařit. První várka skončila na kanále. Druhá várka dopadla lépe. Někdy se dařilo, jindy zase pivo bouchalo přetlakováním v lahvích ve špajzech či lednicích nebo v kufru auta. Vše postupně ladili a vylepšovali. Časem si pivo oblíbili přátelé a místní, zejména tedy jejich ležák 11. Vařilo se hlavně pro zábavu a vzhledem k pracovní a časové vytíženosti ne tak často. Pivo mělo takový úspěch, že se Ondrové rozhodli pro vlastního sládka, kterým se v roce 2017 stal David Nedoma. Ten rozšířil jejich obzory a pivo ještě vylepšil, takže netrvalo dlouho a padlo rozhodnutí na vybudování většího pivovaru a oficiálním provozu.

Za téměř dva roky na přelomu 2019/ 2020 bylo hotovo. Nový blok varny o objemu 15HL si Ondrové opět navrhli sami a na pomoc si k tomu přizvali předního českého inženýra pro pivovarské technologie. Nedbal tolik na design jako hlavně na maximální efektivitu. Díky čemu je nový blok varny opravdový technický Rolls Royce.

První pivo byla uvařeno 11.1. 2020 a jen co se začalo prodávat, přišla první covidová vlna. Lepší start si nový pivovar opravdu nemohl přát – což není kupodivu míněno jako ironie. Zavřené hospody a s nimi spojený napůl partyzánský okénkový prodej, představoval najednou víceméně stejnou startovní pozici pro všechny pivovary a jediné, co v danou chvíli rozhodovalo bylo skutečně samotné pivo… A v pivovarPanaczechovi měli najednou problém stíhat vařit, protože zájem byl enormní. Dokupují se nové tanky a přichází za nimi nejen žíznivci z ulice, ale také pivovarští – ať už jde o obhlídku konkurence vedením Prazdroje, kterým se ve sklepích válí petky s výhrůžným označením R.I.P., nebo o létající pivovary, kteří vycítí otevřenost našeho pivovaru ohledně nejrůznějšího experimentování. Ve vratech se objeví i nákupní ředitel z Alberta, který by s námi rád spolupracoval a čekat na sebe nenechají ani v Makru a Globusu…

A to za sebou Panaczech stále nemá ani rok existence! Přichází se s pivem exkluzivně vařeným pro kapelu Queenie, spolupracuje se s Rodinnou farmou a vaří se, vaří se, vaří se.

Tým je posílen o dalšího ostříleného sládka Petra Hájka a je to skutečně třeba: na konci roku 2021 je Panaczech vybrán mezi TOP 7 minipivovarů v ČR pro reprezentaci Czech Craft Beer k distribuci piva do Finska a Pobaltí (nyní je dohoda na spadnutí) a zahajuje také distribuci piva na anglický trh (7 pivnic v Londýně a dalších 5 podniků v okolí). Výstav koncem roku 2021 je 25000l/měsíčně.

A současnost?
Na jaře 2022 čeká pivovar STĚHOVÁNÍ a navýšení stavu na 50 000L /měsíčně, vč. modernizace piv. technologie a automatizace. Z GARÁŽE DO PIVOVARU: přemístíme se sotva pár desítek metrů od současného pivovaru do areálu rodinné továrny na stroje o velikosti cca 3500m2. Stávající prostory už totiž připomínají jadernou ponorku, kde je doslova využitý každý cm a jako v ponorce bychom se v nich mohli začít pomalu cítit.

- a čeká nás také POŘÍZENÍ VELKÉ STÁČECÍ LINKY RAVECO (sklo, pet a plechovky). To nám umožní podstatně lepší možnosti distribuce a znamená to rozšíření nabídky služeb nejen pro nás, ale i pro létající pivovary a další případné zájemce.
Zdroj:Stránky Pivovaru Panaczech, 2022


Více na stránkách pivovaru