Historie a současnost mikropivovaru Univerzity Palackého

Heuréka (nebo také Euréka) je zvolání při nečekaném, náhlém objevu či vydařeném experimentu. Tento výrok poprvé zvolal Archimédés ze Syrákús, který měl tak obrovskou radost z pochopení souhry chování těles a kapaliny, do které se těleso ponořuje (Archimedův zákon), že běhal nahý po ulici a vykřikoval tento výraz (jednoduše zrovna vyběhl z vany).

V roce 2022 vznikla myšlenka vytvoření univerzitního pivovaru, který by sloužil jako platforma pro mezioborovou a mezifakultní spolupráci v rámci univerzity, a jelikož se jedná o experimentální pivovar, tak název Euréka se přímo nabízel.

Pivo je komplexní nápoj, který je možné studovat od primárních surovin, přes proces výroby až po finální produkt, který má dopad sociální, historický, zdravotní a duchovní. Na Univerzitě Palackého je možné nalézt odborníky ze všech těchto oblastí. Hlavní náplní tohoto projektu tedy není vaření piva, ale řešení výzkumných úkolů spojených s pivovarnictvím a sladovnictvím. V záložce “Výuka“ je možné nalézt předměty, které jsou již na projekt pivovaru napojeny.
Zdroj:Stránky Univerzity Palackého, 2024


Více na stránkách pivovaru

Pivovar EUREKA spoluorganizuje soutěž piv uvařených studenty a školními pivovary

Publikováno:před měsícemZdroj:Přírodovědecká fakulta UPAutor:Lukáš Kučera, PR

Moravskou vernisáž piva letos v květnu poprvé doprovodí degustační soutěž piv, která uvařili studenti v domácích podmínkách či ve školních mikropivovarech. Ty už v Česku fungují na několika středních a vysokých školách. Soutěž, nazvaná Studentská pivní liga, se bude konat 25. května v prostorách pivovaru Univerzity Palackého v Olomouci (UP) EUREKA, který provozuje její přírodovědecká fakulta.

Každá střední či vysoká škola může do Studentské pivní ligy přihlásit maximálně deset vzorků piv z vlastní produkce. Degustační kategorie budou zaměřeny na světlé ležáky českého typu (BJCP3A a 3B), tmavé svrchně kvašené pivo bez omezení stupňovitosti, pivo z alternativních obilovin bez omezení stupňovitosti (BJCP 31A) a Brett Saison.

Studenti mohou své vzorky piva, uvařeného pod záštitou školního pivovaru, zaregistrovat do soutěže na webu, kde jsou dostupná také podrobná pravidla. „Aby mohli být přijati do Studentské pivní ligy, v rámci které nemusí platit registrační poplatek, je nutné do poznámky v registraci uvést informaci o tom, jakou školu či pivovar zastupují. Školu poté požádám o informaci, kteří studenti se soutěže zúčastní. Jedná se o dvojitou kontrolu,“ uvedl spoluorganizátor soutěže Lukáš Kučera z katedry analytické chemie.

Univerzitní pivovar EUREKA se do Moravské vernisáže piva, kterou bude v květnu hostit olomoucké Výstaviště Flora, zapojil již v loni. Studenti z přírodovědecké fakulty na této přehlídce produkce malých pivovarů prezentovali svůj recept na pivo KaraMnich. „Na základě této spolupráce jsme dostali možnost se aktivně zapojit také do organizace letošního ročníku Moravské vernisáže piva, a to formou spoluorganizování domovarnické soutěže, která bude probíhat na přírodovědecké fakultě. Navíc vznikl nápad zapojit do soutěže také studenty, jejichž střední nebo vysoká škola je napojena na nějaký pivovar,“ dodal Lukáš Kučera.

Univerzitní pivovar Eureka spoluorganizuje soutěž piv

Publikováno:před měsícemZdroj:Šumpersko.NET

Moravskou vernisáž piva letos v květnu poprvé doprovodí degustační soutěž piv, která uvařili studenti v domácích podmínkách či ve školních mikropivovarech. Ty už v Česku fungují na několika středních a vysokých školách. Soutěž, nazvaná Studentská pivní liga, se bude konat 25. května v prostorách pivovaru Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Eureka, který provozuje její přírodovědecká fakulta.

Každá střední či vysoká škola může do Studentské pivní ligy přihlásit maximálně deset vzorků piv z vlastní produkce. Degustační kategorie budou zaměřeny na světlé ležáky českého typu (BJCP3A a 3B), tmavé svrchně kvašené pivo bez omezení stupňovitosti, pivo z alternativních obilovin bez omezení stupňovitosti (BJCP 31A) a Brett Saison.

Studenti mohou své vzorky piva, uvařeného pod záštitou školního pivovaru, zaregistrovat do soutěže na webu, kde jsou dostupná také podrobná pravidla. „Aby mohli být přijati do Studentské pivní ligy, v rámci které nemusí platit registrační poplatek, je nutné do poznámky v registraci uvést informaci o tom, jakou školu či pivovar zastupují. Školu poté požádám o informaci, kteří studenti se soutěže zúčastní. Jedná se o dvojitou kontrolu,“ uvedl spoluorganizátor soutěže Lukáš Kučera z katedry analytické chemie.

Univerzitní pivovar Eureka se do Moravské vernisáže piva, kterou bude v květnu hostit olomoucké Výstaviště Flora, zapojil již v loni. Studenti z přírodovědecké fakulty na této přehlídce produkce malých pivovarů prezentovali svůj recept na pivo KaraMnich. „Na základě této spolupráce jsme dostali možnost se aktivně zapojit také do organizace letošního ročníku Moravské vernisáže piva, a to formou spoluorganizování domovarnické soutěže, která bude probíhat na přírodovědecké fakultě. Navíc vznikl nápad zapojit do soutěže také studenty, jejichž střední nebo vysoká škola je napojena na nějaký pivovar,“ dodal Lukáš Kučera.

Pivovar EUREKA spoluorganizuje soutěž piv uvařených studenty a školními pivovary

Publikováno:před měsícemZdroj:Žurnál OnlineAutor:Šárka Chovancová

Moravskou vernisáž piva letos v květnu poprvé doprovodí degustační soutěž zaměřená na piva uvařená studenty v domácích podmínkách či ve školních mikropivovarech. Ty už v Česku fungují na několika středních a vysokých školách. Soutěž, nazvaná Studentská pivní liga, se bude konat 25. května v prostorách pivovaru Univerzity Palackého v Olomouci EUREKA, který provozuje její přírodovědecká fakulta.

Každá střední či vysoká škola může do Studentské pivní ligy přihlásit maximálně deset vzorků piv z vlastní produkce. Degustační kategorie budou zaměřeny na světlé ležáky českého typu (BJCP3A a 3B), tmavé svrchně kvašené pivo bez omezení stupňovitosti, pivo z alternativních obilovin bez omezení stupňovitosti (BJCP 31A) a Brett Saison.

Studenti mohou své vzorky piva, uvařeného pod záštitou školního pivovaru, zaregistrovat do soutěže na webu, kde jsou dostupná také podrobná pravidla. „Aby mohli být přijati do Studentské pivní ligy, v rámci které nemusí platit registrační poplatek, je nutné do poznámky v registraci uvést informaci o tom, jakou školu či pivovar zastupují. Školu poté požádám o informaci, kteří studenti se soutěže zúčastní. Jedná se o dvojitou kontrolu,“ uvedl spoluorganizátor soutěže Lukáš Kučera z katedry analytické chemie.

Univerzitní pivovar EUREKA se do Moravské vernisáže piva, kterou bude v květnu hostit olomoucké Výstaviště Flora, zapojil již v loni. Studenti z přírodovědecké fakulty na této přehlídce produkce malých pivovarů prezentovali svůj recept na pivo KaraMnich. „Na základě této spolupráce jsme dostali možnost se aktivně zapojit také do organizace letošního ročníku Moravské vernisáže piva, a to formou spoluorganizování domovarnické soutěže, která bude probíhat na přírodovědecké fakultě. Navíc vznikl nápad zapojit do soutěže také studenty, jejichž střední nebo vysoká škola je napojena na nějaký pivovar,“ dodal Lukáš Kučera.

Přírodovědecká fakulta pokřtí v sobotu Experimentální pivovar Univerzity Palackého

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Žurnál OnlineAutor:Šárka Chovancová

Slavnostní křest Experimentálního pivovaru Univerzity Palackého (EUREKA) se uskuteční v rámci Absolventského dne v sobotu 9. září ve 14 hodin v prostorách přírodovědecké fakulty. Na akci bude představen i pivní speciál RE450N UP, který byl uvařen ve spolupráci s pivovarem Chomout u příležitosti 450. založení olomouckého vysokého učení a 70. výročí založení přírodovědecké fakulty.

„Nabídka spolupráce přišla v pravý čas. V rámci předmětu Cvičení z chemie piva, který vyučujeme na katedře analytické chemie, dostali studenti za úkol vymyslet zajímavou recepturu s odkazem na historii. Vznikl moderní produkt z českých a německých surovin, jež reflektuje středověk a novověk,“ uvedl Lukáš Kučera z katedry analytické chemie.

Pivní speciál RE450N UP je svrchně kvašené nefiltrované pivo podobné stylu Red IPA. Vyznačuje se lehkým aromatem, vyšší hořkostí, avšak i svěží chutí s ovocnými tóny. „Nejprve studenti experimentálně uvařili pivo v dubnu na přírodovědecké fakultě, které nám poté poslali na ochutnávku. My jsme jej dále rozeslali do dalších pivovarů, abychom zjistili, zda stojí za to uvařit ho ve větší dávce. Pivní speciál nám zachutnal, takže jsme se pustili do jeho přípravy,“ popsal ředitel pivovaru Chomout Adam Ohřál.

Slavnostní křest pivovaru EUREKA proběhne v rámci Absolventského dne na přírodovědecké fakultě ve 14 hodin. Křest pivního speciálu RE450N UP je naplánován na setkání nastupujících studentů MEET UP v úterý 19. září v 17.30 na olomoucké náplavce. Této akce se zúčastní rektor UP Martin Procházka, děkan přírodověcké fakulty Martin Kubala a zástupci pivovaru EUREKA i pivovaru Chomout.

Zářijový speciál bude k dostání v univerzitním informačním centru a obchodu UPoint, dále v pivotéce Muž přes palubu, v Pivním ráji nebo na ul. Novosadská. „Čepované pivo můžete ochutnat v Letním kině, v Jazz Tibet Clubu, v Olomoucké citadele či v pivovaru Chomout,“ doplnil Adam Ohřál.

Nakyslé pravěké pivo chutná po jitroceli, recept ladili na olomoucké univerzitě

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Petra Černobilová

Proniknout do tajů výroby piva a její historie pomáhá studentům Univerzity Palackého v Olomouci experimentální pivovar. Na starost jej má Lukáš Kučera z katedry analytické chemie přírodovědecké fakulty, jehož hlavním vědeckým zaměřením je ale analýza archeologických nálezů.

„Byl jsem v roce 2017 přizván do týmu pro detailní chemickou analýzu velkého bronzového vědra, které se našlo na Pardubicku u obce Kladina. Zkoumali ho odborníci z různých oblastí, například botaniky či palynologie (archeologická metoda, jež se zaměřuje na zkoumání tvaru a stavby pylů – pozn. red.),“ uvádí Kučera.

Po důkladné analýze odebraných vzorků dospěli experti k závěru, že vědro před třemi tisíci lety sloužilo k vaření prosného piva s příměsí hořkých bylin.

Experimentální mikropivovar UP se představí na Moravské vernisáži piva

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Žurnál OnlineAutor:Šárka Chovancová

Bezmála třicet pivovarů z Moravy, Slezska i zahraničí včetně Experimentálního mikropivovaru Univerzity Palackého v Olomouci se zúčastní třetího ročníku Moravské vernisáže piva, který se uskuteční 19. a 20. května 2023 na Výstavišti Flora Olomouc. Návštěvníky čeká pestrá nabídka kvalitních piv, festivalové speciály, přednášky, diskuze i degustační soutěž.

„Velice mě těší, že jsem byl osloven organizátory festivalu, abych na této akci představil Experimentální mikropivovar UP, i když nemá jako hlavní náplň svého fungování vaření piva. Využívají ho hlavně studenti ve výuce, například v rámci předmětu Cvičení z chemie piva na katedře analytické chemie. Studenti dostali za úkol vymyslet kompletní recept na uvaření piva a na festivalu ho pak budou prezentovat. Sud piva, který uvařili, narazí hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Účastníci ho budou moci ochutnat zdarma. Představen bude i oficiální název mikropivovaru a webové stránky,“ uvedl Lukáš Kučera z katedry analytické chemie.

Jediná akce tohoto druhu v Olomouci nabídne bezmála stovku piv nejrůznějších stylů a chutí. Chybět nebude ani degustační soutěž. Porota vybere vítěze ve čtyřech kategoriích – ležák, tmavý ležák, Pale Ale a kyseláč. „Návštěvníkům chceme nabídnout také festivalové speciály. V kooperaci s JBM Brew Lab je naplánován ostružinový kyseláč doplněný pistáciemi. Druhé pivo uvaří Blázen na čepu s Luhačovickým pivovarem. Mělo by se jednat o lehčí IPA pivo, tedy o světlé svrchně kvašené pivo. Třetím pivem bude speciál ve stylu finského sahti, do kterého nebyl přidán chmel,“ doplnil jeden z organizátorů Jiří Gregor.

Na třetím ročníku Moravské vernisáže piva se představí také pivovary z Maďarska, Polska a Chorvatska. „Na místě si můžete koupit také různé pivní suvenýry, ochutnat gastronomické lahůdky a další speciality,“ dodal spoluorganizátor Matúš Krátky.

Olomoučtí studenti mají vlastní minipivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Barbora Taševská

Studenti Univerzity Palackého v Olomouci se budou už zanedlouho učit ve vlastním experimentálním pivovaru. Ten pro ně univerzita zřídí ve sklepních prostorách Filozofické fakulty. Budou v něm zkoumat například roli různých bakterií při kvašení piva. Ale nejen to.

Lukáš Kučera z Katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci zpod stolu vytahuje varnu piva. Nacházíme se v jedné z kanceláří v prosklené budově fakulty, která se prozatím trochu netradičně změnila v minipivovar.

„Máme technologii, kterou využívají hlavně domácí sládci. Nepotřebujeme proto velké kvasné kádě, stačí nám nádoby o objemu 30 litrů, ve kterých provádíme experimenty,“ popisuje Lukáš Kučera.

Před námi na stole stojí šest bílých plastových nádob, ve kterých pivo kvasí. Celý proces vidíme v kvasné zátce. „Kvasíme nejstarší české pivo, které objevili na našem území. Hořkost je dána hlavně obsahem bylin, v každé nádobě je jiný obsah těchto bylin.“

Spolupráce mnoha oborů
Pravěké pivo, které právě teď na katedře analytické chemie vaří, budou zkoumat třeba archeobotanici. Na vaření se ale může podílet kdokoliv – například archeologové, kteří nádoby se zbytky nápoje naleznou, nebo lingvisté, kteří můžou při svém bádání zkoumat recept.

Spolupráci teď přírodovědci domlouvají i s lékařskou fakultou. „Cíl, kam to směřuje, je vliv látek z piva na střevní mikrobiom. Druhou věcí je vliv piva na zmenšení nebo zvýšení tlaku.“

Všechny látky pod kontrolou
Výhodou vlastního uvařeného piva je podle Kučery fakt, že vědci budou mít pod kontrolou všechny látky i jejich proměny. Do vaření a zkoumání by se prý mohla zapojit celá univerzita. Studentům škola předmět Cvičení z chemie piva nabídne už v letním semestru.

Olomoučtí studenti budou vařit pivo ve vlastním mikropivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Olomoucká Drbna

Technologické postupy výroby piva nebo jeho vliv na lidské zdraví budou zkoumat studenti Univerzity Palackého v Olomouci ve vlastním experimentálním mikropivovaru. Do projektu se mají zapojit všechny fakulty, první várku piva chtějí studenti uvařit již do konce srpna.

"Do našeho projektu experimentálního pivovaru chceme postupně zapojit pokud možno všechny fakulty. Pivní fenomén lze totiž zkoumat z mnoha úhlů pohledu. Ať už se jedná o historii vaření piva, vývoj receptur a pivní kultury v čase, geografické odlišnosti v postupu vaření piva, používání moderních technologií v současném pivovarnictví či o zdravotní hledisko pití piva," vysvětlil Lukáš Kučera z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Experimentální pivovar bude schopen v počáteční fázi uvařit v jedné várce 25 litrů piva, jeho roční výstav nesmí podle zákona překročit dva tisíce litrů. Pivovar bude umístěn v nevyužívaných sklepních prostorách v budově na třídě Svobody, které díky stabilní teplotě a vlhkosti nabízejí ideální podmínky pro vaření a zrání piva.

Například katedra analytické chemie přidá nový předmět Cvičení z chemie piva. "Zaměřen bude na studium veškerých chemických procesů, které se odehrávají při vaření piva i jeho zrání v ležáckých sudech," uvedl Kučera. Studenti také budou zkoumat roli bakterií při kvašení piva nebo proces fermentace, který lze využít například v krizových plánech nebo při dlouhodobé ochraně potravin.

Zajímavé informace mohou získat také medici. "Pivo obsahuje spoustu pozitivních látek pro lidský organismus. Lze například studovat vliv jeho střídmé konzumace na lidský střevní mikrobiom, o kterém se říká, že je to náš druhý mozek. Správná funkce mikrobiomu hraje zásadní roli v lidském zdraví. Zajímavý je také pozitivní vliv střídmého pití piva na kardiovaskulární systém, za což vděčíme přítomnosti látek z chmele," dodal Kučera.

Pivovar je nyní v prostorách katedry analytické chemie, do sklepů ho studenti přestěhují v následujících měsících.

Univerzita Palackého bude mít experimentální minipivovar

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávy

Výrobu piva a technologické postupy, jeho vliv na lidské zdraví nebo místo v historii a dějinách chemie. To vše nabídne nově instalovaný Experimentální mikropivovar Univerzity Palackého v Olomouci.

Studenti při vaření piva získají informace nejen o technologickém postupu a chemických dějích, které dávají tomuto nápoji charakteristické vlastnosti, ale také o blahodárném vlivu přiměřené konzumace piva na lidské zdraví. Experimentální pivovar uvaří první várku piva do konce srpna.

„Do našeho projektu experimentálního pivovaru chceme postupně zapojit pokud možno všechny fakulty. Pivní fenomén lze totiž zkoumat z mnoha úhlů pohledu. Ať už se jedná o historii vaření piva, vývoj receptur a pivní kultury v čase, geografické odlišnosti v postupu vaření piva, používání moderních technologií v současném pivovarnictví či o zdravotní hledisko pití piva," uvedl Lukáš Kučera z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Experimentální pivovar v počáteční fázi uvaří v jedné várce 25 litrů piva, jeho roční výstav dle platné legislativy nesmí překročit 2000 litrů. Děkan Filozofické fakulty UP Jan Stejskal pro tento projekt přislíbil uvolnit nevyužívané sklepní prostory v budově na třídě Svobody, které díky stabilní teplotě a vlhkosti nabízejí ideální podmínky pro vaření a zrání piva.

Zařízení na výrobu piva bude sloužit pro vědecké i akademické účely, protože na toto atraktivní téma lze napojit různé výukové moduly a předměty. Například katedra analytické chemie Přírodovědecké fakulty UP už zavedla předmět Chemie piva, ke kterému nyní díky experimentálnímu mikropivovaru přidá nový předmět Cvičení z chemie piva. „Zaměřen bude na studium veškerých chemických procesů, které se odehrávají při vaření piva i jeho zrání v ležáckých sudech," podotkl Lukáš Kučera.

Studenti tak budou moci zkoumat například roli různých bakterií při kvašení piva či vyvíjet nové metody analýzy jednotlivých složek, které se při výrobě zlatavého moku používají. Velký potenciál má i propojení experimentálního mikropivovaru s Pedagogickou fakultou UP. „Její současné osnovy lze obohatit například o předmět zaměřený na problematiku fermentace, což je velmi důležitý proces z hlediska uchovávání potravin. Lze ho využít například v rámci krizových plánů či při dlouhodobé ochraně potravin," uvedl Lukáš Kučera.

Zajímavé informace díky projektu experimentálního mikropivovaru získají také studenti Lékařské fakulty UP. „Pivo obsahuje spoustu pozitivních látek pro lidský organismus. Lze například studovat vliv jeho střídmé konzumace na lidský střevní mikrobiom, o kterém se říká, že je to náš druhý mozek. Správná funkce mikrobiomu hraje zásadní roli v lidském zdraví. Zajímavý je také pozitivní vliv střídmého pití piva na kardiovaskulární systém, za což vděčíme přítomnosti látek z chmele," dodal Lukáš Kučera.

Aktuálně je pivovar instalován v prostorách katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. V následujících měsících bude výrobní technologie přestěhována do sklepů Filozofické fakulty UP na tř. Svobody.

Olomouckenovinky.cz imformoval Bc. Egon Havrlant, tiskový mluvčí, Univerzita Palackého v Olomouci.

Univerzita Palackého chystá vlastní mikropivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Proniknout do tajů výroby piva a její bohaté historie pomůže studentům Univerzity Palackého experimentální mikropivovar, který v prostorách katedry analytické chemie instalovali odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Studenti při vaření piva získají informace nejen o technologickém postupu a chemických dějích, které dávají tomuto nápoji charakteristické vlastnosti, ale také o blahodárném vlivu přiměřené konzumace piva na lidské zdraví. Experimentální pivovar uvaří první várku piva do konce srpna, sdělil dnes ČTK Lukáš Kučera z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty UP.

"Do našeho projektu experimentálního pivovaru chceme postupně zapojit pokud možno všechny fakulty. Pivní fenomén lze totiž zkoumat z mnoha úhlů pohledu. Ať už se jedná o historii vaření piva, vývoj receptur a pivní kultury v čase, geografické odlišnosti v postupu vaření piva, používání moderních technologií v současném pivovarnictví či o zdravotní hledisko pití piva," uvedl Kučera

Experimentální mikropivovar v počáteční fázi uvaří v jedné várce 25 litrů piva, jeho roční výstav dle platné legislativy nesmí překročit 2000 litrů. Děkan Filozofické fakulty UP Jan Stejskal slíbil, že pro tento projekt se uvolní nevyužívané sklepní prostory v budově na třídě Svobody, které díky stabilní teplotě a vlhkosti nabízejí ideální podmínky pro vaření a zrání piva. Do sklepení bude technologie přestěhována z katedry analytické chemie.

Zařízení na výrobu piva bude podle Kučery sloužit pro vědecké i akademické účely, protože na toto atraktivní téma lze napojit různé výukové moduly a předměty. Například katedra analytické chemie už zavedla předmět Chemie piva, ke kterému nyní díky experimentálnímu mikropivovaru přidá nový předmět Cvičení z chemie piva. "Zaměřen bude na studium veškerých chemických procesů, které se odehrávají při vaření piva i jeho zrání v ležáckých sudech," uvedl Kučera.

Studenti tak budou moci zkoumat například roli různých bakterií při kvašení piva či vyvíjet nové metody analýzy jednotlivých složek, které se při výrobě zlatavého moku používají. Velký potenciál má i propojení mikropivovaru s Pedagogickou fakultou UP, která vychovává budoucí učitele. "Její současné osnovy lze obohatit například o předmět zaměřený na problematiku fermentace, což je velmi důležitý proces z hlediska uchovávání potravin. Lze ho využít například v rámci krizových plánů či při dlouhodobé ochraně potravin," uvedl Kučera.

Zajímavé informace díky projektu experimentálního mikropivovaru získají také studenti Lékařské fakulty UP. "Pivo obsahuje spoustu pozitivních látek pro lidský organismus. Lze například studovat vliv jeho střídmé konzumace na lidský střevní mikrobiom, o kterém se říká, že je to náš druhý mozek. Správná funkce mikrobiomu hraje zásadní roli v lidském zdraví. Zajímavý je také pozitivní vliv střídmého pití piva na kardiovaskulární systém, za což vděčíme přítomnosti látek z chmele," dodal Kučera.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.13.03.2024 15:1010