Historie a současnost Minipivovaru Most

Společnost Pivovar M3 byla založena v roce 2016. Nově postavený pivovar pak oficiálně oficiálně otevřel 9.9.2020. K založení pivovaru vedla touha po moderní pivnici a obnově myšlenky měšťanských pivovovarů. Pivovar je proto akciovou společností s akcionáři s širokého okolí a s jednoduchým názvem Minipivovar Most. Zaměřen tak nebude nejen na uspokojování místní poptávky, ale i na reprezentaci města , jehož původní pivovar byl největší v podkrušnohoří a zároveň leží těsném sousedství nejvýznamější chmelařské oblasti v čechách.

Pivovar vaří na 10 hl varně, s klasickou spilkou a ležáckým sklepem. Zároveň disponuje i CKT tanky pro výrobu svrchně kvašených piv.
Zdroj:Minipivovar Most, 2020


Více na stránkách pivovaru

V Mostě vyrostl minipivovar v industriálním stylu

Publikováno:před 3 letyZdroj:Stavebnictví3000.czAutor:Kateřina Slezáková

Nový mostecký minipivovar, vařící pivo na nejzápadnějším kopci Českého Středohoří, se značně liší od populární hospody Severka ze známého parodického seriálu. Nabízí totiž moderní prostory a svou atmosférou navazuje na industriální charakter starých fabrik, pro které bylo typické režné zdivo. Minimalistický styl exteriéru podtrhuje plochá střecha, která ze strany není vůbec vidět. Interiér je též navržen velmi jednoduše, avšak prakticky.

Nově postavený pivovar zvaný Mikro byl oficiálně otevřen 9. září 2020. Na první pohled vysoce funkční a moderní stavba se nachází na okraji města Most v severozápadních Čechách v Ústeckém kraji. Patří pod společnost Pivovar Hostivar z Prahy a její součástí pivovaru je také restaurace s terasou. Terasu minipivovaru z části překrývá drátěná konstrukce, po které se bude v letních obdobích popínat chmel, obdobným způsobem jako na nedalekých chmelnicích. Celková užitná plocha činí 450 metrů čtverečních. V druhé fázi projektu se ještě počítá s dostavbou kavárny s pražírnou.

Historie piva v Mostě
Právo vařit pivo udělil Mostu již český král Přemysl Otakar II., a to v roce 1273 . Na počátku 20. století se řadil mostecký pivovar k největším v Čechách. Úspěšný podnik pak při demolici města v roce 1973 zanikl. O pár let později zde byl zprovozněn socialistický minipivovar, který ale ani zdaleka nedosahoval takové slávy a brzy ukončil činnost.

K založení nového pivovaru vedla majitele touha po moderní pivnici a obnově myšlenky měšťanských pivovarů. Nový pivovar s jednoduchým názvem Minipivovar Most je akciovou společností s akcionáři z širokého okolí. Vlastníci mají v plánu nejen uspokojovat místní poptávku, ale také reprezentovat město, jehož původní pivovar se v minulosti řadil k největším v Podkrušnohoří.

Projekt navazuje na okolní pivovary
Jediný problém, s nímž se při projektování setkali autoři návrhu, představovala hustota inženýrských sítí pod pozemkem. „Pivovar je postaven na obdélníkovém půdorysu v ulici Pod Koňským vrchem. Složitost města i relativně komplikovaný pozemek nás vedly k tvarově jednoduchému řešení," vysvětlují architekti ze studia ADR, kteří si vzali projekt na starost. Architektonický ateliér založený architekty Petrem Kolářem a Alešem Lapkou již v minulosti realizoval pivovary H1, H2 v Hostivaři, Spojovnu na Jižním Městě nebo pivovar Trautenberk v Malé Úpě. Ateliér se v současnosti zaměřuje na projekty staveb a rekonstrukcí. Dále pak na projekty interiérů, kde úzce spolupracuje s výtvarnými umělci.

Exteriér z červených cihel a uvnitř surové stěny
Při návrhu se studio inspirovalo prostředím továrny. Exteriér pivovaru pokrývají červené cihly a v interiéru vsadili architekti především na minimalismus a praktičnost. Fasádu zdobí černé kovové logo v podobě písmene M téměř přes celou zeď. Logo, stejně jako celý objekt, je jednoduché, čisté a na fasádě je provedeno z černého ocelového plechu.

Podlouhlý objekt se skládá ze dvou hlavních provozních celků. Na severní straně se nachází zázemí pivovaru, kde se vaří pivo. Na opačném konci je umístěný prostor restaurace s výčepem a také zázemí kuchyně. Samotná restaurace je kombinací zdiva z cihel, dřevěného nábytku s kovovými detaily, ocelových prvků a betonové broušené podlahy. V centrální části místnosti jsou dva pulty, výčepní a barový.

V Mostě byl otevřen minipivovar s restaurací postavený z režného cihlového zdiva

Publikováno:před 3 letyZdroj:DesignMag.czAutor:Ondřej Krynek

Architekti z pražského ateliéru ADR navrhli a postavili pro síť pivovarů M3 nový Minipivovar Most. Na kopci ve svahu dostal objekt jednoduchý obdélníkový tvar. Postaven je z režného cihelného zdiva s prosklením na obou koncích. Zde je průhled do restaurace a varny piva.

„Stavba minimalistického rázu je postavena na obdélníkovém půdorysu v ulici Pod Koňským vrchem. Složitost města i relativně komplikovaný pozemek nás vedly k tvarově jednoduchému řešení. Fasáda objektu je cihelná s výraznými skleněnými plochami na obou koncích. Na jednom konci budovy je otevřený průhled do interiéru restaurace a na druhém konci stavby je umožněn pohled do technologického zázemí, varny piva. Mezi těmito okny je fasáda objektu vyplněna režným cihelným zdivem,“ uvádí architekti z ADR.

„Vnitřní dispoziční uspořádání je dáno jeho provozními potřebami. V podlouhlém objektu lze nalézt dva hlavní provozní celky. Na severní straně je zázemí pivovaru, kde dochází ke vzniku hlavního produktu – výroby piva. Na opačném konci je pak prostor restaurace s výčepem a také zázemí kuchyně,“ doplňují.

Celková užitná plocha 450 metrů čtverečních nabízí krom varny piva také restaurací s terasou, kuchyni a nezbytné zázemí. Architekti v interiéru nechali působit surové stavební materiály, především zdivo, které je místy pouze vymalované, v kuchyni pak obložené keramikou. Hřejivým prvkem je dřevěný nábytek a dveře. Dominantou restaurace je výčepní a barový pult.

Na okraji Mostu navrhlo studio ADR minipivovar ve formě jednoduchého cihelného kvádru

Publikováno:před 3 letyZdroj:EarchAutor:ADR s. r. o.

Cihelný podélný objekt minipivovaru Most leží na okraji stejnojmenného města. Jedná se již o několikátou realizaci pivovaru podle návrhu architektonického studia ADR – kromě pivovarů Hostivar jde třeba o oceňovaný Trautenberk. Kvádr mosteckého minipivovaru zakončují po obou stranách prosklené části, v jedné se nachází restaurace, druhá pak nabízí pohled přímo do varny piva. V interiéru architekti nechali přiznat režné cihly a prostor doplnili o prvky ze dřeva, oceli a betonu.

Projekt Minipivovaru Most navazuje na již realizované pivovary Hostivar 1, 2, Trautenberk a Spojovna pro stejnou síť akcionářských vlastníků. Minipivovar se nachází na okraji města Most v severozápadních Čechách v Ústeckém kraji.

Stavba minimalistického rázu je postavena na obdélníkovém půdorysu v ulici Pod Koňským vrchem. Složitost města i relativně komplikovaný pozemek nás vedly k tvarově jednoduchému řešení. Fasáda objektu je cihelná s výraznými skleněnými plochami na obou koncích. Na jednom konci budovy je otevřený průhled do interiéru restaurace a na druhém konci stavby je umožněn pohled do technologického zázemí, varny piva. Mezi těmito okny je fasáda objektu vyplněna režným cihelným zdivem.

Vnitřní dispoziční uspořádání je dáno jeho provozními potřebami. V podlouhlém objektu lze nalézt dva hlavní provozní celky. Na severní straně je zázemí pivovaru, kde dochází ke vzniku hlavního produktu – výroby piva. Na opačném konci je pak prostor restaurace s výčepem a také zázemí kuchyně.

Interiér objektu je též navržen velmi jednoduše. Stěny jsou ve velké míře ponechány v surovém, vyzděném stavu, přetřené pouze bílou výmalbou. Lokálně, např. v sociálním a kuchyňském zázemí, je cihla doplněna keramickým obkladem. Hlavní veřejný prostor objektu – restaurace – je kombinací cihelného zdiva, dřevěného nábytku s kovovými detaily, ocelových prvků konstrukčního rázu a betonové broušené podlahy. V centrální části místnosti jsou dva hlavní pulty, jeden výčepní a druhý barový.

Kontakt s okolím i tvář pivovaru obecně doplňuje graficky ztvárněné logo v podobě písmene M, které je nejen základním označením piva, ale nakonec i fasády celého objektu. Logo, stejně jako celý objekt je jednoduché, čisté a na fasádě je provedeno z černého ocelového plechu.

K restauraci také přiléhá venkovní terasa, která je z části překryta drátěnou konstrukcí po které se bude v letních obdobích popínat chmel, stejným způsobem jako na nedalekých chmelnicích.

Minipivovary na Mostecku bojují přes okénka. Nabízejí tisíce litrů domácího piva

Publikováno:před 4 letyZdroj:Mostecký deníkAutor:Martin Vokurka

Sotva dveře otevřel, musel je zavřít. Nový minipivovar v Mostě čelí koronakrizi prodejem z ruky do ruky. Piva má ale 10 tisíc litrů. „Musíme to vypít!“ zní slogan.
Je poledne. V tuto dobu byla zvyklá obsluhovat hosty u stolů. Teď z ticha za skleněnými dveřmi vyhlíží ven. Každé auto v ní budí naději. „Jedou k nám, nebo do garáží?“ zvolá u výdejního pultíku 20letá servírka Tereza, když kolem Minipivovaru Most prosviští další vůz.

V Mostě bude další minipivovar. Zlatý mok vaří od loňska horalé nad Litvínovem

Publikováno:před 4 letyZdroj:Mostecký deníkAutor:Martin Vokurka

Mostecko zažívá renesanci pivovarnictví. V okrese roste další minipivovar, má akcionářskou strukturu. Projekt dělali uznávaní architekti.
Pod nemocnicí v ulici Žatecká vzniká nový mostecký minipivovar. Skupina investorů ho plánuje otevřít na přelomu letošního června a července. Má vařit až 2 200 hektolitrů piva za rok. Pět základních druhů doplní sezónními speciály. Pivovar bude nejmladším z rodiny minipivovarů, které čepují v Praze a Malé Úpě v Krkonoších.

„Naše minipivovary mají vždy akcionářskou strukturu, kde akcionáři jsou lidé z okolí, čímž se pivovarnictví vrací nejen k předprůmyslové řemeslnosti, ale i k původní myšlence měšťanských pivovarů,“ sdělil mostecký akcionář Martin Trčka.

Nový pivovar využije technologii klasické spilky a ležáckého sklepa pro vaření piv plzeňského typu i speciálních tanků pro vaření svrchně kvašených piv jako ALE či IPA.

Později i kavárna
Součástí objektu bude restaurace s terasou a zahradou. V druhé fázi projektu se počítá s dostavbou kavárny s pražírnou. Budovu na zelené louce navrhoval architektonický ateliér ADR, držitel řady tuzemských a zahraničních ocenění.

V okrese Most jsou zatím dva minipivovary. Loni na podzim se v novém objektu ve Sport areálu Klíny zprovoznil Emeran, který k výrobě piva začal používat krušnohorskou vodu z vrtů. „Naše pivo má příběh. Je pojmenované po blízkých starých štolách se stříbrnými žílami, kterými krušnohorská voda odpradávna prochází,“ uvedl klínský sládek Martin Grund.

Hlavními pivy Emeranu jsou ležáky, světlá dvanáctka Kníže nebes a tmavá třináctka Svatých Tří králů a zájem o ně roste. S případným rozšířením pivovaru, který má dvě 200litrové varny, se počítalo už při projektování. „Celý pivovar jsme stavěli tak, aby byl připraven na 500litrové varny,“ uvedl šéf Sport areálu Klíny Josef Dlouhý. Vaření piva je součástí rozšiřování služeb v horském lyžařském středisku, které kvůli oteplování a úbytku sněhu více investuje do celoročních aktivit.

Prvním minipivovarem v okrese Most je Mostecký Kahan, který nedávno oslavil 10. výročí vzniku. Jeho majitel Luboš Luňáček a sládek Lukáš Chrastina navázali na tradici výroby piva ve starém Mostě. „S přípravou minipivovaru nebyly moc problémy, protože technologii nám dodala osvědčená firma z Plzně. Netušili jsme ale, že pivo půjde tak na odbyt,“ zavzpomínal Luňáček. Pivovar s restaurací v budově Kosmos vsadil na kvalitní slad, žatecký chmel a flájskou vodu, postupně se rozšiřoval a nyní chce oživit trh lahvovým pivem.

Shánějí prodejce
„Hledáme partnery, kteří by naše lahvové pivo prodávali. Jinak už vozíme pivo do dvou pražských pivoték,“ uvedl Luňáček. Minipivovar pro zájemce pořádá na objednávku prohlídky s výkladem a ochutnávkou piva přímo z tanku. Během exkurze se lidé seznamují s celým procesem výroby mosteckého piva.

Podle Trčky jsou minipivovary na vzestupu i proto, že lidé už chápou rozličnost druhů a chutí piv stejně jako u vín. „Tradiční mekkou současného fenoménu minipivovarnictví byly donedávna Spojené státy. Stejný rozkvět malých pivovarů nyní zažívá Itálie, Francie, které máme spojené spíše s víny. Česká republika jako tradiční pivařská země tak měla co dohánět pouze v rozmanitosti piv, ne v kvalitě či lásce k němu,“ uvedl Trčka.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.01.09.2021 12:355