Historie a současnost Měšťanského pivovaru Kutná Hora

Pivovar v Kutné Hoře vstal z mrtvých a nyní už zase vaří pivo. Od pátku 7. dubna už můžete pivo Kutná Hora ochutnat.
Zdroj:Stránky Měšťanského pivovaru Kutná Hora, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Měšťanského pivovaru Kutná Hora

Kdy:dle objednáníObec:Kutná HoraZdroj:Měšťanský pivovar Kutná Hora

JSME RÁDI ZA VÁŠ ZÁJEM O PROHLÍDKU PIVOVARU!
PRO VELKÝ ZÁJEM PRODLUŽUJEME PROHLÍDKY TAKÉ NA VŠECHNY SOBOTY V ZÁŘÍ.
PŘIJĎTE SE PODÍVAT NA MÍSTA, KDE PIVO KUTNÁ HORA VZNIKÁ.
VELIKOST SKUPINY JE OMEZENÁ, TUDÍŽ NEVÁHEJTE A PŘIHLAŠTE SE POMOCÍ FORMULÁŘE NÍŽE.
NOVĚ SI MŮŽETE ROVNOU ZVOLIT TAKÉ ČAS PROHLÍDKY.
POSLEDNÍ MOŽNOST PŘIHLÁSIT SE JE VŽDY DEN PŘED PROHLÍDKOU DO 18 HODIN.

Prohlídka pivovaru trvá přibližně 1,5 hodiny a v jejím rámci se dozvíte něco z historie pivovaru, technologie vaření piva. Podíváte se na varnu pivovaru, do jeho spilky, ležáckého sklepa a na lahvárnu.
Každý komu je více jak 18 let dostane možnost ochutnat tankové pivo.

Cena exkurze:
● dospělý s degustací 95 Kč
● mladší 18 let bez degustace 70 Kč
● děti do 6 let neplatí (a nedegustují)

Aktualizováno: před rokem

Měšťanský pivovar Kutná Hora vaří dvanáctku pro turisty a jedenáctku pro místní

Publikováno:před měsícemZdroj:ekonom.czAutor:Josef Pravec

Měšťanský pivovar Kutná Hora vstal z mrtvých po sedmi letech v dubnu 2017. A šlo o žádané znovuzrození. "Pivo se ve městě vařilo po čtyři století a lidé přerušení této tradice nesli velice těžce. I když je pivní trh přesycen, na naše pivo čekali, což nám pochopitelně pomohlo. Hlavně hospodští se nás stále ptali, kdy už konečně začneme," říká ředitel pivovaru Miloš Hrabák. Výstav v loňském roce dosáhl šesti tisíc hektolitrů, což odpovídá 1,2 milionu vypitým půllitrům. Pivo zatím jde hlavně do kutnohorských hospod a obchodů, zhruba v poměru půl na půl. Etablovat se "kolem komína" byl také záměr pro první dva roky, nyní se už prodává i do Kolína a dalším cílem je Praha.

Nový obchodní tým a pivobraní v Pivovaru Kutná Hora

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Výstav pivovaru za rok 2018 byl 6000 hl. Toto číslo odpovídá 1 200 000 vypitých půllitrů piva. Meziročně narostla produkce Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře o 20 %. Podíl prodaného sudového a lahvového piva byl v loňském roce, co se objemu týče vyrovnaný. Největší oblibě se těší naše piva Zlatá 12 a Stříbrná 11, které se každé podílelo na prodejích 40 %. Bronzová 10 se na prodejích podílela 10 % a zbylých 10 % připadá na produkci speciálních piv, jako Lorecká 14. Plánovaný výstav pivovaru pro rok 2019 je 20 000 hl.

Měšťanský pivovar v Kutné Hoře s novým rokem doznal několika důležitých personálních změn. Ještě před koncem roku 2018 nastoupil do čela obchodního týmu nový obchodní ředitel Ing. Richard Moravec.
Pan Moravec stál u zrodu pivovaru na zelené louce v Chotěboři a zasloužil se o získání významné pozice piva Chotěboř na českém trhu. Pivovar za jeho vedení získal řadu významných ocenění.
Ke svému nástupu do našeho pivovaru Richard Moravec řekl: „Možnost řídit a vést obchod Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře je pro mě dalším významným krokem v kariéře. Cením si možnosti podílet se na budování a rozvoji nové značky, která navazuje na dlouholetou historii vaření piva v Kutné Hoře.“ Své nejdůležitější kroky vidí v posílení obchodního týmu Měšťanského pivovaru a v rozšíření regionální distribuční sítě ve spolupráci s místními partnery.

„Jednoznačnou prioritou bude nadále důraz na kvalitu loreckého piva, vařeného tradičním způsobem a v nové pivovarské technologii. Rád bych, aby bylo mezi místními pivaři uznáváno jako poctivé pivo jejich regionu a posilovalo na oblibě u konzumentů. Máme silné portfolio. Nová receptura piva se přizpůsobila dnešnímu trendu hořkých piv, čemuž odpovídá Zlatá dvanáctka. Sladovějším ležákem Stříbrnou jedenáctkou myslíme na pamětníky původní chutě zdejšího piva. Přicházíme s novinkami jako třeba letos se zeleným pivem, které bude k dostání od pondělí 15. 4. ve vybraných provozovnách,“ popisuje výhody piva z Lorce nový obchodní ředitel.

Ani milovníci hudby v letošním roce nepřijdou zkrátka. Dne 18. 5. se na pivovarském nádvoří uskuteční Kutnohorské Pivobraní, na kterém by se měli sejít lidé z Kutné Hory a blízkého okolí, aby si vychutnali vynikající točené pivo ze svého Měšťanského pivovaru. O hudební program na Pivobraní se postarají kapely Ešus, This!, Jiří Schmitzer, Lety mimo, Krausberry a jako hlavní hvězda Pivobraní vystoupí kapela Pekař. Pro ještě větší hudební zpestření bude mezi jednotlivými vystoupeními k dispozici živý jukebox, který bude hrát na přání. Kromě hudby a čepovaného piva budou pro návštěvníky připraveny stánky s občerstvením a soutěže s pivní tématikou.

Start prodeje vstupenek na Kutnohorské Pivobraní začne 6. 3. 2019 ve 14:00 hod. v síti Ticketportal a u vybraných prodejců za předprodejní cenu 199 Kč. Od 1. 5. a přímo na místě bude možné koupit vstupenky za 299 Kč. V ceně vstupenky je prohlídka pivovaru. V případě zakoupení vstupenky v předprodeji, obdrží každý návštěvník starší 18 let, jedno čepované pivo ihned při vstupu ZDARMA.

V letošním roce bude pivovar s kapelou PEKAŘ provázaný ještě více, než pouze jejich účinkováním na Kutnohorském Pivobraní. Po společné dohodě se Měšťanský pivovar v Kutné Hoře stal oficiálním partnerem letošní hudební tour kapely Pekař. Co z toho plyne pro naše zákazníky, je víc než zřejmé dát si na koncertu kutnohorské kapely nefalšované kutnohorské pivo a kdo ví, možná jim členové kapely osobně na Kutnohorském Pivobraní načepují ten správný půllitr měšťanského piva.

Těšíme se tedy na viděnou na Kutnohorském Pivobraní a v mezidobí vám přejeme, Dej bůh štěstí.

Měšťanský pivovar v Kutné Hoře chce zvýšit výrobu a exportovat

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Nedávno obnovený Měšťanský pivovar v Kutné Hoře loni uvařil 7500 hektolitrů piva a chystá se zvýšit výrobu. Hlavní prodejní místa má ve městě, v letošním a příštím roce se chce zaměřit i na jeho širší okolí. Kromě toho se připravuje také na export, například do Číny, řekl ředitel pivovaru Miloš Hrabák.

V areálu, který v minulosti opustila skupina Heineken, byla obnovena výroba předloni v únoru, první sudové pivo se do hospod dostalo 7. dubna 2017. V prvním roce pivovar uvařil pět tisíc až šest tisíc hektolitrů. Vzhledem k tomu, že nebyl v provozu po celý rok, není meziroční srovnání možné. "Když se na to ale podíváme po jednotlivých měsících, tak máme nárůst deset až patnáct procent," uvedl Hrabák.

Pivovar má podle něj dostatečnou kapacitu na další zvyšování výroby. Zaměstnává do dvaceti lidí, ve vlastní výrobě jich pracuje zhruba deset a další mají na starosti obchod, sklady, logistiku a rozvozy piva. Přes léto vypomáhají brigádníci. "Se stávajícím zaměstnaneckým stavem jsme schopni zvládnout ještě padesátiprocentní nárůst," řekl Hrabák.

V nadcházejících dvou sezonách by pivovar rád rozšířil prodeje do Čáslavi, Kolína a dalších měst a chystá se i vyvážet. Podle ředitele může garantovat trvanlivost piva až jeden rok. Už nyní se dá kutnohorské pivo koupit na Slovensku a v přípravě je i vývoz do Německa či Rakouska. Standardní odběratelský kanál ale zatím vybudován nebyl.

"První rok jsme si nebyli jisti trvanlivostí. Zatím jsme posílali vzorky, to znamená několik palet, do Číny, kde máme připravený kontrakt. Tam ale samozřejmě všechno déle trvá," uvedl Hrabák.

Pivovarský areál koupila v roce 2015 od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun. V Kutné Hoře se v minulosti vařilo kolem 200 tisíc hektolitrů piva, postupně se však výroba utlumovala. Heineken v areálu v roce 2009 s vařením piva skončil a provoz přesunul do Velkého Března. Další rok už byl kutnohorský pivovar i bez technologie, která byla demontována a odvezena.

Investor musel mimo jiné znovu vybudovat kanalizaci, která byla zasypaná, a problémy mu způsobila i zřícená sklepní klenba, jež způsobila propad podlahy v lahvárně. Současná investice umožňuje vlastníkovi roční výstav 35 tisíc hektolitrů, lahvárenská linka, kotelna a další zařízení jsou dimenzovány na kapacitu 50 tisíc až 80 tisíc hektolitrů.

Kutnohorský pivovar chce zvýšit výrobu a chystá export do Číny

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Průmyslová automatizace

Nedávno obnovený Měšťanský pivovar v Kutné Hoře loni uvařil 6000 hektolitrů piva a chystá se zvýšit výrobu. Hlavní prodejní místa má ve městě, v letošním a příštím roce se chce zaměřit i na jeho širší okolí. Kromě toho se připravuje také na export, například do Číny, řekl ČTK ředitel pivovaru Miloš Hrabák.

V areálu, který v minulosti opustila skupina Heineken, byla obnovena výroba předloni v únoru, první sudové pivo se do hospod dostalo 7. dubna 2017. V prvním roce pivovar uvařil 5000 až 6000 hektolitrů. Vzhledem k tomu, že nebyl v provozu po celý rok, není meziroční srovnání možné. "Když se na to ale podíváme po jednotlivých měsících, tak tam máme nárůst deset až 15 procent," uvedl Hrabák.

Pivovar má podle něj dostatečnou kapacitu na další zvyšování výroby. Zaměstnává do 20 lidí, ve vlastní výrobě jich pracuje zhruba deset a další mají na starosti obchod, sklady, logistiku a rozvozy piva. Přes léto vypomáhají brigádníci. "Se stávajícím zaměstnaneckým stavem jsem schopni zvládnout ještě padesátiprocentní nárůst," řekl Hrabák.

V nadcházejících dvou sezonách by pivovar rád rozšířil prodeje do Čáslavi, Kolína a dalších měst a chystá se i vyvážet. Podle ředitele může garantovat trvanlivost piva až jeden rok. Už nyní se dá kutnohorské pivo koupit na Slovensku a v přípravě je i vývoz do Německa či Rakouska. Standardní odběratelský kanál ale zatím vybudován nebyl.

"První rok jsme si nebyli jisti trvanlivostí. Zatím jsme posílali vzorky, to znamená několik palet, do Číny, kde máme připravený kontrakt. Tam ale samozřejmě všechno déle trvá," uvedl Hrabák.

Pivovarský areál koupila v roce 2015 od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun. V Kutné Hoře se v minulosti vařilo kolem 200.000 hektolitrů piva, postupně se však výroba utlumovala. Heineken v areálu v roce 2009 s vařením piva skončil a provoz přesunul do Velkého Března. Další rok už byl kutnohorský pivovar i bez technologie, která byla demontována a odvezena.

Investor musel mimo jiné znovu vybudovat kanalizaci, která byla zasypaná, a problémy mu způsobila i zřícená sklepní klenba, jež způsobila propad podlahy v lahvárně. Současná investice umožňuje vlastníkovi roční výstav 35.000 hektolitrů, lahvárenská linka, kotelna a další zařízení jsou dimenzována na kapacitu 50.000 až 80.000 hektolitrů.

Milovníci piva se dočkali, tankové pivo Kutná Hora je na čepu

Publikováno:před rokemZdroj:Kutnohorský deníkAutor:Hana Kratochvílová

Milovníci piva, zejména toho z Měšťanského pivovaru Kutná Hora, se dočkali. Tankové pivo Kutná Hora míří na čep. Od konce uplynulého týdne jej budou moci ochutnat v restauraci Dačický, kde jsou umístěné dva pětihektolitrové tanky. Jde o vůbec první tankové pivo ze znovuobnoveného pivovaru v kutnohorském Lorci.

Pivní tanky se v letním období budou plnit podle žíznivosti hostů jednou až dvakrát za týden. Závoz bude řešen speciálně upravenou dodávkou.

Proč je tankové pivo to nejlepší, řekl sládek Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, Jakub Hájek: „U Dačického budeme nabízet Zlatou 12 v nefiltrované a nepasterované variantě, tudíž se bude jednat o živé pivo s kvasnicemi. Chuť tak nebude ničím ovlivněna a bude na úrovni piva čepovaného přímo v ležáckém sklepě. A o tom se říká, že chutná nejlépe.“

Majitel restaurace Dačický Pavel Cikler prozradil, že o tankovém pivu uvažovali dlouho. „Ve vedlejším objektu jsme dokonce původně chtěli vybudovat minipivovar. Nakonec jsme se přiklonili k této variantě, svoji roli v tom sehrálo i to, že byl znovu otevřen kutnohorský pivovar,“ řekl Cikler s tím, že chce hostům nabízet lokální produkt.

„Chceme tohle unikátní pivo nabízet hlavně místním, kteří obnovení loreckého pivovaru docela prožívali a fandí mu,“ uzavřel Cikler.

Slavnosti piva Kutná Hora oslaví 1. výročí znovuobnovení výroby

Publikováno:před rokemZdroj:Kutnohorský deník

Před více než rokem se v loreckém pivovaru začalo po dlouhých letech opět vařit pivo, které sklízí úspěch nejen u místních. A takové výročí si žádá oslavu. Nebo rovnou slavnost. V sobotu 19. května se tak v prostorách Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře potká poctivé pivo se skvělou muzikou a pořádnou porcí zábavy – Slavnosti piva Kutná Hora.

Zazní rock nebo discobalkán
Hudební doprovod pivních slavností budou mít na starosti kutnohorské Rybičky 48, legendární punkový Visací zámek nebo nadějná parta z Prahy hrající rock John Wolfhooker. Styl zvaný discobalkán přivezou Circus Problem, představí se také kapela z Úval Medvěd 009 a skupina mladých rockerů Razz. Průvodcem slavnostmi bude stejně jako vloni moderátor Rádia Beat Otta Seemann.

Pivo poteče ze šestnácti kohoutů
Na slavnostech piva se ale nebude pít pouze obligátní dvanáctka. Pořadatelé chtějí v co nejširší formě prezentovat celou produkci kutnohorského pivovaru, a to v takové podobě, v jaké si toto pivo obvykle neobjednáte. Na čepu tedy budou nefiltrovaná a nepasterovaná verze Stříbrné 11 a Zlaté 12, vše přímo z tanku. Stejně tak bude možné ochutnat pivo nepasterované. Tyto dvě stupňovitosti doplní také Bronzová 10 a Lorecká 14.

To ale není všechno. "Akce bude mít svůj stánek pivních speciálů, který nabídne lehké letní svrchně kvašené pivo Sun King. Nebo pouze pro tuto příležitost připravené pivo typu India Pale Lager, silnější a více chmelené pivo s obsahem alkoholu 6 % obj. Tento speciál si sládek pivovaru přejmenoval na IP Lorec. A na místě ho bude k dispozici pouze 300 půllitrů," prozradil brand manager Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře Petr Podlešák.

Překoná někdo loňského šampiona?
Nádvoří kutnohorského pivovaru poskytne účastníkům slavností dostatek možností se nejen dobře napít, ale také najíst. Nově bude k dispozici odpočinková zóna, areál bude totiž na rozdíl od loňského roku rozšířený. Kdo bude mít zájem, může se podívat přímo do výrobních prostor, aby si prohlédl místo, kde se pivo Kutná Hora vaří. Prohlídky pivovaru budou probíhat formou živého řetězu a návštěvníci se podívají na varnu, do spilky, na filtraci a také na lahvárnu.

Mezi koncerty kapel bude možné také poměřit síly v pivních disciplínách. V loňském roce byl ustanoven rekord vypití tupláku na čas 6,99 vteřiny. Nadšenci do konzumace piva na rychlost budou mít možnost vyzvat současného šampiona.

Brány pivovaru se otevřou v sobotu 19. května ve 13 hodin, hudební program Slavností piva Kutná hora skončí ve 22.30 hodin. Vstupenky v předprodeji je možné zakoupit do středy 16. května, pak budou k dispozici až na místě.

Srpnové soboty jsou v Kutné Hoře vyhrazeny prohlídkám pivovaru

Publikováno:před 2 letyZdroj:České nápoje

Ne každý měl možnost prohlédnout si znovu otevřený pivovar v Lorci během Slavností piva Kutná Hora. Proto jsou každou sobotu v srpnu (a první v září) vždy od 14 hodin naplánované exkurze, které zájemcům umožní nahlédnout do míst, kde se již půl roku vaří pivo Kutná Hora.

Zájemci o prohlídky tak postupně navštíví varnu pivovaru, kde se dozví něco k historii vaření piva v Kutné Hoře, podívají se také do spilky, ležáckých sklepů nebo na lahvovnu. Pro starší 18 let je pak připravena degustace tankového piva. Průvodkyní bude paní Růžena Jiránková, emeritní sládková pivovaru, tudíž se návštěvníci mohou těšit na podrobný výklad k technologii vaření piva.

Prohlídky Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře jsou naplánované na sobotu 5., 12., 19. a 26. srpna a také 2. září. Začínají vždy ve 14 hodin odpoledne a je možné je objednat přes web pivovaru na adrese www.pivokutnahora.cz/prohlidky.

Cena pro dospělého včetně degustace je 95 korun, mladší 18 let platí 70 Kč (bez degustace). Děti do 6 let jdou zdarma. Prohlídka se koná od pěti osob, maximum na skupinu je pak 20 lidí.

Kutnohorští oslavují: Nová varna opět produkuje zlatavý mok

Publikováno:před 2 letyZdroj:Česká poziceAutor:Miroslav Petr

Uprostřed boomu minipivovarů má Česko dalšího velkého výrobce – pivo Kutná Hora nahradilo značku Dačický. Nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, letos plánuje produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let však chce dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Počet průmyslových pivovarů se tak u nás už blíží padesátce.

Byl to jeden z úspěšných regionálních pivovarů. Poté, co ho česká skupina Drinks Union finančníka Milana Hagana před devíti lety prodala světovému gigantu Heineken, však sláva kutnohorského piva značky Dačický skončila. Globální koncern pivovar záhy na konci roku 2010 zavřel. Teď však mají Kutnohorští důvod k oslavě. Nová varna v městské části Lorec opět produkuje zlatavý mok a Česko má další průmyslový pivovar.

A těch u nás není – na rozdíl od minipivovarů – mnoho. Necelých padesát. „Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat. Pro každé město je prestižní, když má svůj pivovar, a je to také určité zadostiučinění poté, co Heineken u nás výrobu piva zastavil. Jsme opět hrdí na své pivo,“ říká kutnohorský starosta Martin Starý.

Žalostný stav
Kutná Hora, kde v části Lorec nechal postavit pivovar už v roce 1573 Václav Dačický z Heslova, v podstatě následovala příkladu Liberce. Tamní pivovar v městské části Vratislavice patřil pod pražský Staropramen a v roce 1998 jej jeho tehdejší vlastník, belgický koncern Inbev, zavřel. Dva roky poté česká společnost Hols provoz obnovila. Značka Vratislavice ale zůstala předchozímu majiteli, a nový tak začal vařit dnes úspěšné pivo Konrad.

Podobně i v Kutné Hoře má tradiční značku Dačičký nadále Heineken, takže nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, ji používat nemůže. Místo Dačického proto nyní vyrábí značku Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. První várku uvařili 20. února, prodej začal v dubnu. A před více než dvěma týdny na prvních Slavnostech piva mohli Kutnohorští poprvé navštívit za několik desítek milionů korun zrekonstruovaný areál.

Až do roku 2015 vlastnilo nemovitosti město, od kterého je za 16,4 milionu korun koupil současný majitel. Předchozí provozovatelé Drinks Union i Heineken měli budovy a pozemky pronajaté a patřila jim technologie a ochranná známka Dačický. Vybavení pivovaru bylo po odchodu Heinekenu v žalostném stavu nebo chybělo úplně. „Pivovar jsme po sedmileté provozní odstávce přebírali v hodně zanedbaném stavu, což je možná ještě eufemismus,“ říká Petr Podlešák z marketingu Měšťanského pivovaru Kutná Hora.

Šest velkých pivovarnických skupin
„Z původní technologie zde byl dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak jsme nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Ta pozitivní stránka věci ale je, že nyní má Měšťanský pivovar Kutná Hora to nejmodernější vybavení v nerezu,“ dodává Podlešák.

Pro letošek plánuje pivovar produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let chce ale dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Nový majitel Smart Estate patří do obchodní skupiny, která také vlastní a provozuje Zámecký pivovar Břeclav. Ten obnovil provoz po delší přestávce před pěti lety. V Česku se tak pomalu zvyšuje počet i větších výrobců, nejen těch nejmenších – minipivovarů.

Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že na konci loňského roku fungovalo u nás šest velkých pivovarnických skupin, kterým u nás patří 19 průmyslových pivovarů. Kromě nich pak vaří pivo v objemu vyšším než deset tisíc hektolitrů, což je horní hranice pro kategorii minipivovarů, dalších 29 samostatných pivovarů.

K těm novějším průmyslovým pivovarům patří například ze sedmdesátých let nošovický Radegast, dnes spadající do skupiny Plzeňského Prazdroje. Nový pivovar vyrostl i v Mostě, ale v devadesátých letech zanikl. Úspěšný projekt průmyslového pivovaru postaveného na zelené louce pak vznikl až v roce 2009 v Chotěboři.

Koření českého pivovarnictví
K těm novějším s obnovenou výrobou patří také například zmíněná Břeclav nebo Kácov. Do kategorie větších postoupil původně minipivovar Únětice, který převýšil hranici deset tisíc hektolitrů. „Je to záslužné, pivo má být odněkud. Průmyslové pivovary tvoří základ celého oboru u nás. Vedle nich jsou pak minipivovary, které jsou takovým kořením českého pivovarnictví,“ komentuje pivovarnický expert Jan Veselý.

Větší regionální pivovary však od roku 1990 spíš zanikaly. Podle statistiky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského takový osud postihl 27 pivovarů, z toho jen čtyři výrobu obnovily. Přesto, nebo spíš právě kvůli rostoucí koncentraci výroby tvoří průmyslové pivovary u nás stále drtivou většinu pivní produkce.

Zejména pak díky gigantům, jako je lídr Plzeňský Prazdroj, který loni z celkové roční české produkce 20,4 milionu hektolitrů vyrobil v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích přibližně přes osm milionů hektolitrů piva. Přesný údaj o objemu výroby Prazdroj neuvádí. Oproti tomu minipivovary, kterých u nás funguje už více než 350, tvoří dohromady dvě procenta české pivní produkce.

Heineken Kutnou Horu zavřel, teď se tam výroba piva opět vrátila

Publikováno:před 2 letyZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Česko má další průmyslový pivovar. Společnost Smart Estate obnovila výrobu v areálu, který před sedmi lety opustil koncern Heineken.

Byl to jeden z úspěšných regionálních pivovarů, ale poté, co ho česká skupina Drinks Union finančníka Milana Hagana prodala před devíti lety pivovarnickému koncernu Heineken, sláva kutnohorského piva značky Dačický skončila.

Heineken pivovar záhy na konci roku 2010 zavřel. Teď mají kutnohorští důvod k oslavě. Nová varna v městské části Lorec opět produkuje zlatavý mok a Česko má další průmyslový pivovar. A těch u nás není – na rozdíl od minipivovarů – mnoho. Necelých padesát.

„Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat. Pro každé město je prestižní, když má svůj pivovar, a je to také určité zadostiučinění poté, co Heineken u nás výrobu piva zastavil. Jsme opět hrdí na své pivo,“ říká kutnohorský starosta Martin Starý.

Zmrtvýchvstání po vzoru Vratislavic
Kutná Hora, kde v části Lorec nechal postavil pivovar už v roce 1573 Václav Dačický z Heslova, v podstatě následovala příkladu, jaký známe třeba z liberecké části Vratislavice. Tamní pivovar patřil pod smíchovský Staropramen a v roce 1998 jeho tehdejší vlastník belgický koncern Inbev Vratislavice zavřel, ukončil výrobu, propustil zaměstnance. Dva roky poté česká společnost Hols tamní provoz obnovila.

Obchodní značka Vratislavice zůstala předchozímu majiteli, a tak Hols začal vařit úspěšnou značku Konrad. Podobně je tomu v Kutné Hoře. Tradiční značku Dačičký dál vlastní Heineken, takže nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, ji používat nemůže.

Místo Dačického tak vyrábí nyní značky Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. První várku uvařili 20. února, prodej začal v dubnu. A před týdnem na prvních Slavnostech piva mohli Kutnohorští ochutnat pohromadě celou sestavu a poprvé navštívit nákladem desítek milionů korun rekonstruovaný areál.

Obnova za miliony
Až do roku 2015 vlastnilo nemovitosti město, od kterého je za 16,4 milionu korun koupil současný majitel. Předchozí provozovatelé Drinks Union i Heineken měli budovy a pozemky pronajaté a patřila jim technologie a ochranná značka Dačický. Vybavení pivovaru bylo po odchodu Heinekenu v žalostném stavu nebo chybělo úplně.

„Pivovar jsme po sedmileté provozní odstávce přebírali v hodně zanedbaném stavu, což je možná ještě eufemismus,“ říká Petr Podlešák z marketingu Měšťanského pivovaru Kutná Hora. „Z původní technologie zde byl dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak jsme nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Ta pozitivní stránka věci ale je, že nyní má Měšťanský pivovar Kutná Hora to nejmodernější vybavení v nerezu,“ dodává Podlešák.

Pro letošek plánuje pivovar produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let chce ale dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Smart Estate patří do jedné obchodní skupiny, která také vlastní a provozuje Zámecký pivovar Břeclav. Ten obnovil provoz po delší přestávce před pěti lety.

V Česku se tak pomalu zvyšuje počet i větších výrobců. Nejen těch nejmenších – minipivovarů. Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že na konci loňského roku fungovalo u nás 6 velkých pivovarnických skupin, kterým u nás patří 19 průmyslových pivovarů. Kromě nich pak vaří pivo v objemu vyšším než 10 tisíc hektolitrů, což je horní hranice pro kategorii minipivovarů, dalších 29 samostatných pivovarů.

K těm novějším průmyslovým pivovarům patří například ze 70. let nošovický Radegast, dnes ve skupině Plzeňského Prazdroje. Nový pivovar vyrostl i v Mostě, ale po roce 1989 zanikl. Úspěšný projekt průmyslového pivovaru, postaveného na zelené louce, pak vznikl až v roce 2009 v Chotěboři.

K novějším patří také například zmíněná Břeclav nebo Kácov, ale i původně minipivovar Únětice, který v roce 2015 převýšil hranici 10 tisíc hektolitrů.

Pivo má být odněkud
„Je to záslužné. Pivo má být odněkud. Tyhle průmyslové profesionální pivovary tvoří základ celého oboru u nás. Vedle nich jsou pak minipivovary, které jsou zatím spíš takovým kořením českého pivovarnictví,“ komentuje situaci na trhu nezávislý pivovarnický expert Jan Veselý.

Regionální průmyslové pivovary však od roku 1990 spíš zanikaly. Podle statistiky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského takový osud postihl 27 pivovarů, z toho jen 4 výrobu obnovily.

Přesto nebo spíš právě kvůli rostoucí koncentraci výroby tvoří průmyslové pivovary u nás stále drtivou většinu pivní produkce. Zejména díky gigantům jako je lídr Plzeňský Prazdroj, který loni z celkové roční české produkce 20,4 milionu hektolitrů vyrobil v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích 7 milionů hektolitrů piva.

Oproti tomu minipivovary, kterých u nás funguje už přes 350, tvoří dohromady jen 2 procenta české pivní produkce.

Pivo a kultura v Pivovaru Kutná Hora

Publikováno:před 2 letyZdroj:České nápoje

„Pivovar, ve kterém nejsou lidi, není dobrý pivovar,“ řekli si v Měšťanském pivovaru Kutná Hora a v sobotu 20. května 2017 uspořádali Slavnosti piva Kutná Hora. Nutno poznamenat, že větší počet lidí, kteří konzumují pivo, nádvoří loreckého pivovaru vysloveně svědčí. Organizátoři napočítali přes 1 300 návštěvníků. Pokud budeme dále mluvit v řeči čísel, celkem se vypilo skoro 6 000 piv, samozřejmě pocházejících z místního pivovaru, který teprve letos v únoru obnovil výrobu.

V nabídce byla piva všech tří stupňovitostí, nejen v klasické filtrované variantě, ale také jako nefiltrované nebo nepasterované. Podle výtočí u návštěvníků jednoznačně vedla Stříbrná 11, což jen dokazuje, že její receptura, inspirovaná původním pivem vařeným v Lorci, má u Kutnohořanů úspěch.

Na začátku akce pozdravili z podia všechny přítomné sládek pivovaru, Jakub Hájek a starosta města Kutná Hora, Martin Starý. „Když jsem tady před pěti lety sám pořádal pivní slavnosti, vůbec by mě nenapadlo, že budu jednou starosta, natožpak, že se bude v Lorci znovu vařit pivo. A vidíte, obojí se stalo skutečností,“ poznamenal pan starosta.

Vedle pivní kultury si návštěvníci Slavností piva Kutná Hora mohli dosyta užít také kulturu hudební. Tu obstaral třeba místní písničkář Pekař s kapelou, brněnští We On The Moon, lokální Vesper, balkánská disco úderka Circus Brothers, slovenští The Paranoid a hlavní hvězdy večera, Horkýže Slíže.

V rámci pivních soutěží byl na podiu také stanoven rekord Slavností v pití piva z tupláku na čas – 6,99 vteřin. Což pokládá slušný základ pro vyzyvatele v dalších ročnících. „Jsme rádi, že si cestu do pivovaru našel takový počet lidí, kterým navíc očividně chutnalo nové kutnohorské pivo. Těšíme se na další setkání třeba na nejedné letní akci, kde pivo Kutná Hora nebude chybět,“ říká brand manager pivovaru, Petr Podlešák.

Měšťanský pivovar Kutná Hora zahájil po šesti letech výrobu piva v původních prostorách loreckého pivovaru. Milovníkům chmelového moku nabízí piva tří stupňovitostí – Bronzovou 10, Stříbrnou 11 a Zlatou 12. V následujících měsících se připravuje také výroba piv speciálních.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.27.06.2019 08:3319