Historie a současnost Měšťanského pivovaru Kutná Hora


●1484 Lorecká tvrz
Za krále Václava II. Kutná Hora povýšena na královské město s právy várečnými a na začátku 14. století byla Kutná Hora již městem královským, po Praze druhým největším v Čechách. Vrcholné období rozvoje stříbrného města začalo v polovině 15. století. Roku 1484 Jiřík Lorecký pivovarz Elkuše koupil tvrz Lorec na místě bývalé hornické osady.

●1559 Ondřej Daczický
Lorecká tvrz přechází do majetku Ondřeje Daczického, který ji nechal renesančně přestavět. Pivovarskou tradici založil později Mikulášův bratr Václav Daczický, který spolu se svým synem Ondřejem kutnohorský pivovar vlastnil až do roku 1585.

●1573 Oficiální vznik pivovaru
Od tohoto roku se datuje oficiální vznik Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, i když pivo se tu vařilo asi mnohem dříve. Rudolf II. Habsburský se svými astrology a alchymisty v Praze marně hledal kámen mudrců a elixír mládí, zatímco v Kutné Hoře už svůj zázračný recept na mládí a sílu našli a vařili podle něj své vyhlášené pivo.

●1589 Kateřina Smiřická
V tomto pivovarroce koupilo lorecký pivovar od nové majitelky panství Kateřiny Smiřické město Kutná Hora a začala dlouhá a úspěšná etapa rozvoje pivovaru pod správou místních měšťanů. Tenkrát asi nikoho ve snu nenapadlo, že pivovar přežije dalších pět století historických událostí, bojů a změn.

●1953 Znárodnění pivovaru
V historii pivovaru neregistrujeme žádné vzpoury, ale čelit musel hned několika revolucím. Tou první, průmyslovou, prošel vítězně, s navýšenou kapacitou produkce a novými technickými vymoženostmi. Přežil i revoluci Únorovou, znárodnění v roce 1953 a socialistické hospodaření státních pivovarů po dobu dalších čtyřiceti let.

●1993 Pivovar v rukách města
Tři roky po revoluci Sametové se pivovar opět vrátil do rukou města Kutná Hora. V roce 1993 byla pivovarzaložena společnost Pivovar Kutná Hora, která začala provozovat podnik na základě smluv s městem a Pivovary Bohemia Praha. Na konci 90. let se kutnohorské pivo prodávalo z ekonomických důvodů jen v regionu.

●2009 Heineken
Město Kutná Hora pivovar pronajímalo, a i když zde pivo vařily postupně různé společnosti, kutnohorské pivo mělo stále zvuk. Postupně se však nad dlouhou historií pivovaru začaly stahovat mraky. Osudným se mu stal nájezd cizinců, kteří se se svou korporátní družinou snažili vyplenit zařízení pivovaru do základu a zašlapat ho do země. Nadnárodní koncern Heineken pivovar nejprve koupil, poté zavřel a všechno vybavení odmontoval a odvezl.

●2016 Prodej a rekonstrukce pivovaru
Po letech zmaru, nové naděje, vyjednávání a usilovné práce se v Lorci opět zabydlel Měšťanský pivovar Kutná Hora, tentokrát ve vlastnictví Pivovarů Koruny České. Kousek po kousku dělníci pivovarna zdemolovaných základech postavili novou varnu i otevřené spilky, do klášterních sklepů se vrátily ležácké tanky. S citem pro historický kontext, s láskou k místnímu pivu a důvěrou ke staletími ověřené receptuře se noví majitelé snažili zachovat genius loci tohoto místa.

●2017 Opět v provozu
Když se v roce 2017 křtila první piva uvařená ve staronovém pivovaru, žilo touto událostí doslova celé město. Tradice, patriotismus, hrdost na místní historii a slavný pivovar, to jsou ingredience, které se koupit nedají. Díky nim se v Lorci znovu vaří pod dohledem sládka Kuby Hájka skvělé pivo. Jedním z patronů kutnohorského piva je i Kateřina Daczická, potomek zakladatelů pivovaru. Kruh napříč pěti stoletími se symbolicky uzavřel. Přišel čas začít psát nový příběh. Kéž bude dlouhý, plný lahodného moku, dobrodružství, lásky a sládkova veršování.
Zdroj:Stránky Měšťanského pivovaru Kutná Hora, 2020


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Měšťanského pivovaru Kutná Hora

Kdy:dle objednáníObec:Kutná HoraZdroj:Měšťanský pivovar Kutná Hora

Na komín vás nevezmeme, ale jinak se můžete podívat do celého pivovaru.
Komentované prohlídky varny, spilky nebo ležáckého sklepa s ochutnávkou čerstvě uvařeného piva, to zní jako plán.

Co říkáte?
Všechno, co jste chtěli vědět o vaření piva a báli jste se zeptat, se dozvíte na hodinové prohlídce naším pivovarem. Brána poznání se otevírá vždy v sobotu ve 14 hodin, o letních prázdninách i ve středu. Za stokorunu necelou si můžete prohlédnout varnu pivovaru, spilky, dovedeme vás i do ležáckého sklepa a na lahvárnu. Pokud se vám to nebude líbit, můžete zavolat třeba na lampárnu. Ale toho se nebojíme, zajímavosti o vaření piva či historické perličky vás budou bavit.

A co teprve závěrečná ochutnávka našeho piva! Jste-li plnoletí, těšte se na degustaci, která spojí výklad s chutí a vůní tak pevně, že na nás nezapomenete. Zvláště pokud si odnesete z našeho prodejního koutku nějaké upomínkové předměty, brýle, trička nebo – a to hlavně – dárková balení piv.

Těšíme se na vás!

Cena exkurze:
●Dospělý s degustací piva 95 Kč.
●Student mladší 18 let bez degustace 70 Kč.
●Děti do 10 let neplatí (a nedegustují), ale baví se taky.

Minimální počet osob na prohlídku je 5. Maximální 23.
V případě zájmu o skupinovou exkurzi mimo uvedené termíny nám prosím napište na info@pivokutnahora.cz nebo volejte na +420 724 412 978, případně na +420 724 412 981


Aktualizováno: před 7 měsíci

Měšťanský pivovar v Kutné Hoře staví na tradici a vydává se novými cestami

Publikováno:před měsícemZdroj:Kutnohorské listyAutor:Monika Pravdová

Kolik piva bylo v Kutné Hoře uvařeno od středověku do dnešní doby, to už nikdo nespočítá. Určitě by z něj bylo menší moře kousek od Prahy. Jak se však daří tradičnímu pivovaru dnes, kdy se firmy potýkají s následky pandemie, sčítají ztráty a musejí čelit nové a nové konkurenci? Zašli jsme se zeptat přímo do Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře Alexandry Sokačové, která se jako marketingová manažerka snaží chránit historický odkaz a zároveň hledat moderní metody prodeje kutnohorského piva.

Jak dlouhá je tradice pivovarnictví v Kutné Hoře?
Věřte, nevěřte, je to tradice dlouhá téměř 500 let. Polovina tisíciletí! Zdejší měšťanský pivovar byl založen roku 1573 a kutnohorské pivo míval na svém stole císař Rudolf II. Pivovar pod správou kutnohorských měšťanů prosperoval a nezničily jej ani revoluční doby, kterými naše země v průběhu staletí procházela. Pivo se zde vařilo dokonce i za minulého režimu, kdy po znárodnění patřil pivovar do majetku státu. Po listopadové revoluci se vrátil do majetku města, které jej pronajalo společnosti Heineken. Srdce pivovaru se zastavilo až v roce 2009, kdy pronajímatel pivovar zavřel, zařízení rozebral a odvezl.

Zní to jako pohádka, ale zatím nám chybí šťastný konec!
Nebojte se, konec jedné etapy naštěstí neznamenal konec kutnohorského piva. To si svoji cestu na svět znovu našlo. Zpustošený areál koupily Pivovary Koruny české. Kousek po kousku dělníci na zdemolovaných základech postavili novou varnu i otevřené spilky, do klášterních sklepů se vrátily ležácké tanky. Pivovar měl tentokrát více štěstí, protože noví majitelé zahořeli láskou k místnímu pivu a snažili se zachovat genius loci tohoto místa. Od roku 2017 pivovar opět nabízí to pravé kutnohorské pivo.

Vše pokračuje jako dříve, nebo bylo nutné udělat nějaké zásadní změny?
Co se týče receptury, držíme se ověřené tradice. Ovšem z hlediska personálního obsazení pivovaru prošel podnik v minulém roce velkými změnami. Majitel posílil prodejní tým, v jehož čele stojí obchodní ředitel Ing. Richard Moravec. Základem marketingu je kvalitní pivo a osobní přístup k našim zákazníkům. Snažíme se porozumět jejich požadavkům a přáním a všechna jednání stavíme na vzájemné důvěře a respektu.

Pivovar je provázán s Kutnou Horou a celým regionem. Jsou pro vás místní lidé důležití?
Jsou nejen důležití, ale i zcela nepostradatelní. My jsme lokální pivovar. Proto se náš tým zaměřuje na prezentaci značky hlavně v tomto regionu. Podporujeme lokální akce a spolupracujeme s místními partnery a osobnostmi. Proto jsou tvářemi značky Měšťanský pivovar v Kutné Hoře například fotbalisté místní Sparty Kutná Hora, bojovník MAM Daniel Bruno Brunclík, závodníci Spartan Race Michal a Martina Pavlíkovi nebo hudební kapely Civilní obrana a Sendwitch. Pomáhají nám psát nový příběh kutnohorského piva. Samozřejmostí jsou pro nás i korektní a přátelské vztahy s městem a komunální politikou.

Jak se nová strategie projevila v obchodních výsledcích pivovaru? A jak ji zasáhl jarní nouzový stav?
Provázanost všech našich aktivit měla přímý dopad na spotřebu piva. V minulém roce to dokonce bylo 1 400 000 piv! Přibližně polovina z toho byla vyčepována v restauracích, pivnicích a barech. Letos však koronavirus změnil plány a myšlení většiny z nás. Také plány Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře proto doznaly pro tento rok velké změny. Vydali jsme se novým směrem, rozšířili jsme distribuční síť lahvového piva do sítě COOP družstvo HB a do prodejen Albert. Zavedli jsme novou službu s názvem „Pivo jede k vám“ s rozvozem piva až do domu, otevřeli jsme „Vokno“ s čepovaným pivem přes ulici v objektu budoucí pivovarské restaurace. Prodej piva v PET lahvích se osvědčil, a tak v něm pokračujeme i v naší pivovarské prodejně. Plníme je nefiltrovanou Kutnohorskou Stříbrnou.

Takže do budoucnosti jste optimistka?
Doba není jednoduchá, ale zdejší měšťanský pivovar má své kořeny zapuštěny tak hluboko, že jej nevyvrátí ani současné problémy. Naopak, právě nyní se kutnohorské pivo ještě více zapisuje do povědomí zdejších pivařů, kterým přináší radost a potěšení. Vždyť tradice, patriotismus, hrdost na místní historii a slavný pivovar, to jsou ingredience, které se koupit nedají. Ostatně právě díky nim se v Lorci vaří pod dohledem sládka Kuby Hájka skvělé pivo.

Pro letošní rok připravujeme překvapení pro naše skalní fanoušky! Brzy se dozvíte více na FB profilu pivovaru nebo webových stránkách pivokutnahora.cz.

Sládek kutnohorského pivovaru Jakub Hájek: To nejhorší máme za sebou

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Kutnohorský deníkAutor:Hana Kratochvílová

Když jsem před dvěma lety dělala první rozhovor se sládkem znovuobnoveného Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, zaujal mě hned na první pohled. Bodrý chlapík, který má neustále úsměv na rtech a srší vtipem. Od té doby se nic nezměnilo. Energií srší dál, ačkoliv časy spojené s pandemií koronaviru pivovarům právě nepřály. Jakub Hájek ale humor rozhodně neztratil.

Sládek kutnohorského pivovaru Jakub Hájek: To nejhorší máme za sebou
Když jsem před dvěma lety dělala první rozhovor se sládkem znovuobnoveného Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, zaujal mě hned na první pohled. Bodrý chlapík, který má neustále úsměv na rtech a srší vtipem. Od té doby se nic nezměnilo. Energií srší dál, ačkoliv časy spojené s pandemií koronaviru pivovarům právě nepřály. Jakub Hájek ale humor rozhodně neztratil.

Měšťanský pivovar Kutná Hora vaří dvanáctku pro turisty a jedenáctku pro místní

Publikováno:před rokemZdroj:ekonom.czAutor:Josef Pravec

Měšťanský pivovar Kutná Hora vstal z mrtvých po sedmi letech v dubnu 2017. A šlo o žádané znovuzrození. "Pivo se ve městě vařilo po čtyři století a lidé přerušení této tradice nesli velice těžce. I když je pivní trh přesycen, na naše pivo čekali, což nám pochopitelně pomohlo. Hlavně hospodští se nás stále ptali, kdy už konečně začneme," říká ředitel pivovaru Miloš Hrabák. Výstav v loňském roce dosáhl šesti tisíc hektolitrů, což odpovídá 1,2 milionu vypitým půllitrům. Pivo zatím jde hlavně do kutnohorských hospod a obchodů, zhruba v poměru půl na půl. Etablovat se "kolem komína" byl také záměr pro první dva roky, nyní se už prodává i do Kolína a dalším cílem je Praha.

Nový obchodní tým a pivobraní v Pivovaru Kutná Hora

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Výstav pivovaru za rok 2018 byl 6000 hl. Toto číslo odpovídá 1 200 000 vypitých půllitrů piva. Meziročně narostla produkce Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře o 20 %. Podíl prodaného sudového a lahvového piva byl v loňském roce, co se objemu týče vyrovnaný. Největší oblibě se těší naše piva Zlatá 12 a Stříbrná 11, které se každé podílelo na prodejích 40 %. Bronzová 10 se na prodejích podílela 10 % a zbylých 10 % připadá na produkci speciálních piv, jako Lorecká 14. Plánovaný výstav pivovaru pro rok 2019 je 20 000 hl.

Měšťanský pivovar v Kutné Hoře s novým rokem doznal několika důležitých personálních změn. Ještě před koncem roku 2018 nastoupil do čela obchodního týmu nový obchodní ředitel Ing. Richard Moravec.
Pan Moravec stál u zrodu pivovaru na zelené louce v Chotěboři a zasloužil se o získání významné pozice piva Chotěboř na českém trhu. Pivovar za jeho vedení získal řadu významných ocenění.
Ke svému nástupu do našeho pivovaru Richard Moravec řekl: „Možnost řídit a vést obchod Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře je pro mě dalším významným krokem v kariéře. Cením si možnosti podílet se na budování a rozvoji nové značky, která navazuje na dlouholetou historii vaření piva v Kutné Hoře.“ Své nejdůležitější kroky vidí v posílení obchodního týmu Měšťanského pivovaru a v rozšíření regionální distribuční sítě ve spolupráci s místními partnery.

„Jednoznačnou prioritou bude nadále důraz na kvalitu loreckého piva, vařeného tradičním způsobem a v nové pivovarské technologii. Rád bych, aby bylo mezi místními pivaři uznáváno jako poctivé pivo jejich regionu a posilovalo na oblibě u konzumentů. Máme silné portfolio. Nová receptura piva se přizpůsobila dnešnímu trendu hořkých piv, čemuž odpovídá Zlatá dvanáctka. Sladovějším ležákem Stříbrnou jedenáctkou myslíme na pamětníky původní chutě zdejšího piva. Přicházíme s novinkami jako třeba letos se zeleným pivem, které bude k dostání od pondělí 15. 4. ve vybraných provozovnách,“ popisuje výhody piva z Lorce nový obchodní ředitel.

Ani milovníci hudby v letošním roce nepřijdou zkrátka. Dne 18. 5. se na pivovarském nádvoří uskuteční Kutnohorské Pivobraní, na kterém by se měli sejít lidé z Kutné Hory a blízkého okolí, aby si vychutnali vynikající točené pivo ze svého Měšťanského pivovaru. O hudební program na Pivobraní se postarají kapely Ešus, This!, Jiří Schmitzer, Lety mimo, Krausberry a jako hlavní hvězda Pivobraní vystoupí kapela Pekař. Pro ještě větší hudební zpestření bude mezi jednotlivými vystoupeními k dispozici živý jukebox, který bude hrát na přání. Kromě hudby a čepovaného piva budou pro návštěvníky připraveny stánky s občerstvením a soutěže s pivní tématikou.

Start prodeje vstupenek na Kutnohorské Pivobraní začne 6. 3. 2019 ve 14:00 hod. v síti Ticketportal a u vybraných prodejců za předprodejní cenu 199 Kč. Od 1. 5. a přímo na místě bude možné koupit vstupenky za 299 Kč. V ceně vstupenky je prohlídka pivovaru. V případě zakoupení vstupenky v předprodeji, obdrží každý návštěvník starší 18 let, jedno čepované pivo ihned při vstupu ZDARMA.

V letošním roce bude pivovar s kapelou PEKAŘ provázaný ještě více, než pouze jejich účinkováním na Kutnohorském Pivobraní. Po společné dohodě se Měšťanský pivovar v Kutné Hoře stal oficiálním partnerem letošní hudební tour kapely Pekař. Co z toho plyne pro naše zákazníky, je víc než zřejmé dát si na koncertu kutnohorské kapely nefalšované kutnohorské pivo a kdo ví, možná jim členové kapely osobně na Kutnohorském Pivobraní načepují ten správný půllitr měšťanského piva.

Těšíme se tedy na viděnou na Kutnohorském Pivobraní a v mezidobí vám přejeme, Dej bůh štěstí.

Měšťanský pivovar v Kutné Hoře chce zvýšit výrobu a exportovat

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Nedávno obnovený Měšťanský pivovar v Kutné Hoře loni uvařil 7500 hektolitrů piva a chystá se zvýšit výrobu. Hlavní prodejní místa má ve městě, v letošním a příštím roce se chce zaměřit i na jeho širší okolí. Kromě toho se připravuje také na export, například do Číny, řekl ředitel pivovaru Miloš Hrabák.

V areálu, který v minulosti opustila skupina Heineken, byla obnovena výroba předloni v únoru, první sudové pivo se do hospod dostalo 7. dubna 2017. V prvním roce pivovar uvařil pět tisíc až šest tisíc hektolitrů. Vzhledem k tomu, že nebyl v provozu po celý rok, není meziroční srovnání možné. "Když se na to ale podíváme po jednotlivých měsících, tak máme nárůst deset až patnáct procent," uvedl Hrabák.

Pivovar má podle něj dostatečnou kapacitu na další zvyšování výroby. Zaměstnává do dvaceti lidí, ve vlastní výrobě jich pracuje zhruba deset a další mají na starosti obchod, sklady, logistiku a rozvozy piva. Přes léto vypomáhají brigádníci. "Se stávajícím zaměstnaneckým stavem jsme schopni zvládnout ještě padesátiprocentní nárůst," řekl Hrabák.

V nadcházejících dvou sezonách by pivovar rád rozšířil prodeje do Čáslavi, Kolína a dalších měst a chystá se i vyvážet. Podle ředitele může garantovat trvanlivost piva až jeden rok. Už nyní se dá kutnohorské pivo koupit na Slovensku a v přípravě je i vývoz do Německa či Rakouska. Standardní odběratelský kanál ale zatím vybudován nebyl.

"První rok jsme si nebyli jisti trvanlivostí. Zatím jsme posílali vzorky, to znamená několik palet, do Číny, kde máme připravený kontrakt. Tam ale samozřejmě všechno déle trvá," uvedl Hrabák.

Pivovarský areál koupila v roce 2015 od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun. V Kutné Hoře se v minulosti vařilo kolem 200 tisíc hektolitrů piva, postupně se však výroba utlumovala. Heineken v areálu v roce 2009 s vařením piva skončil a provoz přesunul do Velkého Března. Další rok už byl kutnohorský pivovar i bez technologie, která byla demontována a odvezena.

Investor musel mimo jiné znovu vybudovat kanalizaci, která byla zasypaná, a problémy mu způsobila i zřícená sklepní klenba, jež způsobila propad podlahy v lahvárně. Současná investice umožňuje vlastníkovi roční výstav 35 tisíc hektolitrů, lahvárenská linka, kotelna a další zařízení jsou dimenzovány na kapacitu 50 tisíc až 80 tisíc hektolitrů.

Kutnohorský pivovar chce zvýšit výrobu a chystá export do Číny

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizace

Nedávno obnovený Měšťanský pivovar v Kutné Hoře loni uvařil 6000 hektolitrů piva a chystá se zvýšit výrobu. Hlavní prodejní místa má ve městě, v letošním a příštím roce se chce zaměřit i na jeho širší okolí. Kromě toho se připravuje také na export, například do Číny, řekl ČTK ředitel pivovaru Miloš Hrabák.

V areálu, který v minulosti opustila skupina Heineken, byla obnovena výroba předloni v únoru, první sudové pivo se do hospod dostalo 7. dubna 2017. V prvním roce pivovar uvařil 5000 až 6000 hektolitrů. Vzhledem k tomu, že nebyl v provozu po celý rok, není meziroční srovnání možné. "Když se na to ale podíváme po jednotlivých měsících, tak tam máme nárůst deset až 15 procent," uvedl Hrabák.

Pivovar má podle něj dostatečnou kapacitu na další zvyšování výroby. Zaměstnává do 20 lidí, ve vlastní výrobě jich pracuje zhruba deset a další mají na starosti obchod, sklady, logistiku a rozvozy piva. Přes léto vypomáhají brigádníci. "Se stávajícím zaměstnaneckým stavem jsem schopni zvládnout ještě padesátiprocentní nárůst," řekl Hrabák.

V nadcházejících dvou sezonách by pivovar rád rozšířil prodeje do Čáslavi, Kolína a dalších měst a chystá se i vyvážet. Podle ředitele může garantovat trvanlivost piva až jeden rok. Už nyní se dá kutnohorské pivo koupit na Slovensku a v přípravě je i vývoz do Německa či Rakouska. Standardní odběratelský kanál ale zatím vybudován nebyl.

"První rok jsme si nebyli jisti trvanlivostí. Zatím jsme posílali vzorky, to znamená několik palet, do Číny, kde máme připravený kontrakt. Tam ale samozřejmě všechno déle trvá," uvedl Hrabák.

Pivovarský areál koupila v roce 2015 od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun. V Kutné Hoře se v minulosti vařilo kolem 200.000 hektolitrů piva, postupně se však výroba utlumovala. Heineken v areálu v roce 2009 s vařením piva skončil a provoz přesunul do Velkého Března. Další rok už byl kutnohorský pivovar i bez technologie, která byla demontována a odvezena.

Investor musel mimo jiné znovu vybudovat kanalizaci, která byla zasypaná, a problémy mu způsobila i zřícená sklepní klenba, jež způsobila propad podlahy v lahvárně. Současná investice umožňuje vlastníkovi roční výstav 35.000 hektolitrů, lahvárenská linka, kotelna a další zařízení jsou dimenzována na kapacitu 50.000 až 80.000 hektolitrů.

Milovníci piva se dočkali, tankové pivo Kutná Hora je na čepu

Publikováno:před 2 letyZdroj:Kutnohorský deníkAutor:Hana Kratochvílová

Milovníci piva, zejména toho z Měšťanského pivovaru Kutná Hora, se dočkali. Tankové pivo Kutná Hora míří na čep. Od konce uplynulého týdne jej budou moci ochutnat v restauraci Dačický, kde jsou umístěné dva pětihektolitrové tanky. Jde o vůbec první tankové pivo ze znovuobnoveného pivovaru v kutnohorském Lorci.

Pivní tanky se v letním období budou plnit podle žíznivosti hostů jednou až dvakrát za týden. Závoz bude řešen speciálně upravenou dodávkou.

Proč je tankové pivo to nejlepší, řekl sládek Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, Jakub Hájek: „U Dačického budeme nabízet Zlatou 12 v nefiltrované a nepasterované variantě, tudíž se bude jednat o živé pivo s kvasnicemi. Chuť tak nebude ničím ovlivněna a bude na úrovni piva čepovaného přímo v ležáckém sklepě. A o tom se říká, že chutná nejlépe.“

Majitel restaurace Dačický Pavel Cikler prozradil, že o tankovém pivu uvažovali dlouho. „Ve vedlejším objektu jsme dokonce původně chtěli vybudovat minipivovar. Nakonec jsme se přiklonili k této variantě, svoji roli v tom sehrálo i to, že byl znovu otevřen kutnohorský pivovar,“ řekl Cikler s tím, že chce hostům nabízet lokální produkt.

„Chceme tohle unikátní pivo nabízet hlavně místním, kteří obnovení loreckého pivovaru docela prožívali a fandí mu,“ uzavřel Cikler.

Slavnosti piva Kutná Hora oslaví 1. výročí znovuobnovení výroby

Publikováno:před 2 letyZdroj:Kutnohorský deník

Před více než rokem se v loreckém pivovaru začalo po dlouhých letech opět vařit pivo, které sklízí úspěch nejen u místních. A takové výročí si žádá oslavu. Nebo rovnou slavnost. V sobotu 19. května se tak v prostorách Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře potká poctivé pivo se skvělou muzikou a pořádnou porcí zábavy – Slavnosti piva Kutná Hora.

Zazní rock nebo discobalkán
Hudební doprovod pivních slavností budou mít na starosti kutnohorské Rybičky 48, legendární punkový Visací zámek nebo nadějná parta z Prahy hrající rock John Wolfhooker. Styl zvaný discobalkán přivezou Circus Problem, představí se také kapela z Úval Medvěd 009 a skupina mladých rockerů Razz. Průvodcem slavnostmi bude stejně jako vloni moderátor Rádia Beat Otta Seemann.

Pivo poteče ze šestnácti kohoutů
Na slavnostech piva se ale nebude pít pouze obligátní dvanáctka. Pořadatelé chtějí v co nejširší formě prezentovat celou produkci kutnohorského pivovaru, a to v takové podobě, v jaké si toto pivo obvykle neobjednáte. Na čepu tedy budou nefiltrovaná a nepasterovaná verze Stříbrné 11 a Zlaté 12, vše přímo z tanku. Stejně tak bude možné ochutnat pivo nepasterované. Tyto dvě stupňovitosti doplní také Bronzová 10 a Lorecká 14.

To ale není všechno. "Akce bude mít svůj stánek pivních speciálů, který nabídne lehké letní svrchně kvašené pivo Sun King. Nebo pouze pro tuto příležitost připravené pivo typu India Pale Lager, silnější a více chmelené pivo s obsahem alkoholu 6 % obj. Tento speciál si sládek pivovaru přejmenoval na IP Lorec. A na místě ho bude k dispozici pouze 300 půllitrů," prozradil brand manager Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře Petr Podlešák.

Překoná někdo loňského šampiona?
Nádvoří kutnohorského pivovaru poskytne účastníkům slavností dostatek možností se nejen dobře napít, ale také najíst. Nově bude k dispozici odpočinková zóna, areál bude totiž na rozdíl od loňského roku rozšířený. Kdo bude mít zájem, může se podívat přímo do výrobních prostor, aby si prohlédl místo, kde se pivo Kutná Hora vaří. Prohlídky pivovaru budou probíhat formou živého řetězu a návštěvníci se podívají na varnu, do spilky, na filtraci a také na lahvárnu.

Mezi koncerty kapel bude možné také poměřit síly v pivních disciplínách. V loňském roce byl ustanoven rekord vypití tupláku na čas 6,99 vteřiny. Nadšenci do konzumace piva na rychlost budou mít možnost vyzvat současného šampiona.

Brány pivovaru se otevřou v sobotu 19. května ve 13 hodin, hudební program Slavností piva Kutná hora skončí ve 22.30 hodin. Vstupenky v předprodeji je možné zakoupit do středy 16. května, pak budou k dispozici až na místě.

Srpnové soboty jsou v Kutné Hoře vyhrazeny prohlídkám pivovaru

Publikováno:před 3 letyZdroj:České nápoje

Ne každý měl možnost prohlédnout si znovu otevřený pivovar v Lorci během Slavností piva Kutná Hora. Proto jsou každou sobotu v srpnu (a první v září) vždy od 14 hodin naplánované exkurze, které zájemcům umožní nahlédnout do míst, kde se již půl roku vaří pivo Kutná Hora.

Zájemci o prohlídky tak postupně navštíví varnu pivovaru, kde se dozví něco k historii vaření piva v Kutné Hoře, podívají se také do spilky, ležáckých sklepů nebo na lahvovnu. Pro starší 18 let je pak připravena degustace tankového piva. Průvodkyní bude paní Růžena Jiránková, emeritní sládková pivovaru, tudíž se návštěvníci mohou těšit na podrobný výklad k technologii vaření piva.

Prohlídky Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře jsou naplánované na sobotu 5., 12., 19. a 26. srpna a také 2. září. Začínají vždy ve 14 hodin odpoledne a je možné je objednat přes web pivovaru na adrese www.pivokutnahora.cz/prohlidky.

Cena pro dospělého včetně degustace je 95 korun, mladší 18 let platí 70 Kč (bez degustace). Děti do 6 let jdou zdarma. Prohlídka se koná od pěti osob, maximum na skupinu je pak 20 lidí.

Kutnohorští oslavují: Nová varna opět produkuje zlatavý mok

Publikováno:před 3 letyZdroj:Česká poziceAutor:Miroslav Petr

Uprostřed boomu minipivovarů má Česko dalšího velkého výrobce – pivo Kutná Hora nahradilo značku Dačický. Nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, letos plánuje produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let však chce dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Počet průmyslových pivovarů se tak u nás už blíží padesátce.

Byl to jeden z úspěšných regionálních pivovarů. Poté, co ho česká skupina Drinks Union finančníka Milana Hagana před devíti lety prodala světovému gigantu Heineken, však sláva kutnohorského piva značky Dačický skončila. Globální koncern pivovar záhy na konci roku 2010 zavřel. Teď však mají Kutnohorští důvod k oslavě. Nová varna v městské části Lorec opět produkuje zlatavý mok a Česko má další průmyslový pivovar.

A těch u nás není – na rozdíl od minipivovarů – mnoho. Necelých padesát. „Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat. Pro každé město je prestižní, když má svůj pivovar, a je to také určité zadostiučinění poté, co Heineken u nás výrobu piva zastavil. Jsme opět hrdí na své pivo,“ říká kutnohorský starosta Martin Starý.

Žalostný stav
Kutná Hora, kde v části Lorec nechal postavit pivovar už v roce 1573 Václav Dačický z Heslova, v podstatě následovala příkladu Liberce. Tamní pivovar v městské části Vratislavice patřil pod pražský Staropramen a v roce 1998 jej jeho tehdejší vlastník, belgický koncern Inbev, zavřel. Dva roky poté česká společnost Hols provoz obnovila. Značka Vratislavice ale zůstala předchozímu majiteli, a nový tak začal vařit dnes úspěšné pivo Konrad.

Podobně i v Kutné Hoře má tradiční značku Dačičký nadále Heineken, takže nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, ji používat nemůže. Místo Dačického proto nyní vyrábí značku Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. První várku uvařili 20. února, prodej začal v dubnu. A před více než dvěma týdny na prvních Slavnostech piva mohli Kutnohorští poprvé navštívit za několik desítek milionů korun zrekonstruovaný areál.

Až do roku 2015 vlastnilo nemovitosti město, od kterého je za 16,4 milionu korun koupil současný majitel. Předchozí provozovatelé Drinks Union i Heineken měli budovy a pozemky pronajaté a patřila jim technologie a ochranná známka Dačický. Vybavení pivovaru bylo po odchodu Heinekenu v žalostném stavu nebo chybělo úplně. „Pivovar jsme po sedmileté provozní odstávce přebírali v hodně zanedbaném stavu, což je možná ještě eufemismus,“ říká Petr Podlešák z marketingu Měšťanského pivovaru Kutná Hora.

Šest velkých pivovarnických skupin
„Z původní technologie zde byl dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak jsme nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Ta pozitivní stránka věci ale je, že nyní má Měšťanský pivovar Kutná Hora to nejmodernější vybavení v nerezu,“ dodává Podlešák.

Pro letošek plánuje pivovar produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let chce ale dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Nový majitel Smart Estate patří do obchodní skupiny, která také vlastní a provozuje Zámecký pivovar Břeclav. Ten obnovil provoz po delší přestávce před pěti lety. V Česku se tak pomalu zvyšuje počet i větších výrobců, nejen těch nejmenších – minipivovarů.

Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že na konci loňského roku fungovalo u nás šest velkých pivovarnických skupin, kterým u nás patří 19 průmyslových pivovarů. Kromě nich pak vaří pivo v objemu vyšším než deset tisíc hektolitrů, což je horní hranice pro kategorii minipivovarů, dalších 29 samostatných pivovarů.

K těm novějším průmyslovým pivovarům patří například ze sedmdesátých let nošovický Radegast, dnes spadající do skupiny Plzeňského Prazdroje. Nový pivovar vyrostl i v Mostě, ale v devadesátých letech zanikl. Úspěšný projekt průmyslového pivovaru postaveného na zelené louce pak vznikl až v roce 2009 v Chotěboři.

Koření českého pivovarnictví
K těm novějším s obnovenou výrobou patří také například zmíněná Břeclav nebo Kácov. Do kategorie větších postoupil původně minipivovar Únětice, který převýšil hranici deset tisíc hektolitrů. „Je to záslužné, pivo má být odněkud. Průmyslové pivovary tvoří základ celého oboru u nás. Vedle nich jsou pak minipivovary, které jsou takovým kořením českého pivovarnictví,“ komentuje pivovarnický expert Jan Veselý.

Větší regionální pivovary však od roku 1990 spíš zanikaly. Podle statistiky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského takový osud postihl 27 pivovarů, z toho jen čtyři výrobu obnovily. Přesto, nebo spíš právě kvůli rostoucí koncentraci výroby tvoří průmyslové pivovary u nás stále drtivou většinu pivní produkce.

Zejména pak díky gigantům, jako je lídr Plzeňský Prazdroj, který loni z celkové roční české produkce 20,4 milionu hektolitrů vyrobil v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích přibližně přes osm milionů hektolitrů piva. Přesný údaj o objemu výroby Prazdroj neuvádí. Oproti tomu minipivovary, kterých u nás funguje už více než 350, tvoří dohromady dvě procenta české pivní produkce.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.07.2020 17:2621