Historie a současnost pivovaru Millénium

V roce 1884 byl dům v Neštěmicích č.p. 55 přestavěn panem Wenzel Czechem na malou hospodu která byla pojmenována Hvězda. O 44 let později byla v roce 1928 jeho dcerou Albínou Czechovou zvětšena o přístavbu kde se nyní nachází zadní část výčepu a taneční parket. Po válce byla hospoda přestavěna na obchod s potravinami který provozoval státní podnik Jednota. Začátkem osmdesátých let byla prodejna pivovarzavřena a dům začal postupně chátrat.

Po sametové revoluci v roce 1989 byl dům přidělen k opětovnému přebudování na pohostinství. V roce 1990 byl dům zkolaudován a znovu fungovat jako restaurace s novým jménem bar Max. Bar Max byl po roce 2000 znovu opraven a provozován až do roku 2013 kdy se bar Max uzavřel a znovu rok chátral.

V roce 2014 objekt zakoupila rodina Havlicova a zde začíná naše historie. Po zakoupení prošel dům půlroční celkovou rekonstrukcí a znovu otevřen 18.4.2014. Provozovna dostala nový název bar Millénium. V této době, po otevření se nám v hlavě zrodila myšlenka vybudovat ze malý pivovar. Od myšlenky k realizaci nebyla dlouhá cesta, o rok později byl již pivovar vyroben a postaven. Další rok nás zdržely legislativní kroky k povolení provozu pivovaru. V dubnu 2016 jsme se dočkaly posledního úředního kroku, schválení celního skladu a hned jsme se daly dovaření našeho piva.
Zdroj:Stránky pivovaru Millénium, 2017


Více na stránkách pivovaru

Milovníci piva už brzy zjistí, jak chutná Milláček a jaký je Drsňák

Publikováno:před 4 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jan Horák

Milláček a Drsňák, právě tak se budou jmenovat piva, která už se začala vařit ve vznikajícím minipivovaru Millénium v ústeckém obvodu Neštěmice. Pivo se v této části Ústí nad Labem začne prodávat za dva týdny. Vyrábět se bude výčepní, ležák a občas i speciály.

„Budeme vařit hlavně spodně kvašená piva. Světlou desítku a dvanáctku a polotmavou dvanáctku. Příležitostně pak připravíme speciály, mohlo by to být tak pětkrát do roka,“ přibližuje Jiří Havlice, majitel rodícího se minipivovaru.

„U speciálů se budeme soustředit spíše na příchuti, budeme vařit třeba medový. A příležitostně uděláme například i zelené pivo,“ doplňuje.

Minipivovar nahradí stejnojmenný bar, jenž roky fungoval na křižovatce ulic Sibiřská a Pod Úvozem.

Sen splněný po deseti letech
„Přemýšleli jsme nad vlastním minipivovarem asi deset let. Líbí se mi to,“ vysvětlil svou motivaci Havlice. Změnou podniku se také připravoval na variantu, že by poslanci schválili úplný návrh zákazu kouření ve veřejných prostorách.

„Když se zakáže v barech kouřit, může se stát, že tam nebude nikdo chodit. Jenže když budeme mít svůj pivovar a vlastní pivo, dáme zákazníkům něco nového, což nám pomůže přežít,“ vysvětluje podnikatel.

Pivovar zahájí ostrý provoz v sobotu 4. června, jeho start vyhlíží i neštěmická starostka Yveta Tomková. „Vnímáme to jako lokální produkt, který vítáme. Chtělo by to více takových lidí,“ podotkla Tomková, která sama pivo příležitostně pije.

„Jsme připraveni propagovat minipivovar i na webových stránkách našeho obvodu,“ poznamenala starostka s tím, že si otevření podniku nenechá ujít.

Jde o druhý ústecký minipivovar
Millénium je po hotelu Na Rychtě druhým minipivovarem, do něhož bude v Ústí možné zajít. Počítá s ročním výstavem 250 hektolitrů. Na Rychtě se pro srovnání uvaří zhruba tisíc hektolitrů.

„Vnímám to jako velké pozitivum pro Ústí, už v souvislosti s tím, že na stejném břehu Labe zavřel Zlatopramen. Je dobře, že se tradice, i když v malém, do těchto končin vrací,“ vítá nový minipivovar i ústecký historik a pivní nadšenec Petr Karlíček.

Podle něj má dokonce Millénium potenciál přitáhnout do Neštěmic turisty. „A je fajn, že budou mít pivo desítku, protože ta v minipivovarech často schází,“ podotkl Karlíček.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.05.2016 12:081