Historie a současnost pivovaru Albert Michel

V roce 2016 se David Kaiserlich a Martin Přehnal rozhodli koupit zpustošenou budovu v Bukové u Javorníku. Dobře věděli, že místo v 19. století prosperovalo a Bukovou znalo celé Rakousko-Uhersko. Jistý Albert Michler tam totiž vyráběl bylinné likéry, provozoval hostinec a jako jediný z celé říše dovážel jamajský rum. Dokonce až na císařský dvůr. Jak se to stalo? To si můžete přečíst v článku, který se Albertu Michlerovi a jeho podnikání i životu podrobně věnuje.

Noví majitelé se rozhodli místu vrátit život. Jeho historie a dřívější věhlas Alberta Michlera si to totiž zaslouží. A tím vznikla myšlenka vybudovat v Bukové řemeslný parní pivovar.

Po letech chátrání byl však areál ve špatném stavu a opravy nebyly vůbec jednoduché. Minulý majitel používal objekt jen jako sklad brambor. V bytelně vyrobených sklepech, kde dříve ležely rumy i likéry, se bramborám dařilo. Ale zbytek budovy zůstal roky ladem a chátral. Proto byla potřeba kompletní rekonstrukce – od podlah přes okna až po střechu. Nová krásná fasáda byla už jen taková odměna jako hezky natočená pěna na půllitru.

Samozřejmě hodně péče potřeboval i interiér. Prázdné místnosti začaly postupně plnit pivní tanky, parní kotel a další věci nezbytné pro výrobu piva.

Díky společné práci mohl po pár letech práce vzniknout nový pivovar. Pivovar s láskou k tradicím, úctě k okolní přírodě a chutí vyrábět ta nejlepší piva. Jaké kousky u nás ochutnáte? To prozkoumejte tady.



V Bukové u Javorníku v podhůří Rychlebských hor vaříme řemeslné pivo s úctou k tradici, a přesto otevřené moderním stylům. Ochutnáte u nás klasické ležáky i moderní piva jako třeba Session IPA.

Jsme řemeslný parní pivovar. Na zbytečnosti nás proto neužije. Věříme, že krása piva je v jednoduchosti, kvalitních surovinách a dobře odvedené práci. Základem je voda. Tečka. Proto máme hned vedle pivovaru vlastní vrt. Křišťálově čistá horská voda, pečlivě vybraný český slad a chmel. To jsou základní suroviny našich poctivých piv. Inspiraci jsme hledali v léty prověřených recepturách mistrů sládků, kteří si zkušenosti předávali z generace na generaci. Ale nebojíme se ani experimentů.
Zdroj:Albert Michler Akciový Pivovar, 2024


Více na stránkách pivovaru