● Po letech experimentů zvládli v Mikulově technologii spontánně kvašených piv.
● Do některých piv přidávají hrozny a ovoce, většinu produkce vyvážejí.
● S novinkou slaví mikulovští úspěch, ale velkou firmu budovat nechtějí.
Jihomoravský Mikulov leží uprostřed vinařské oblasti proslulé zejména Veltlínským zeleným, Vlašským ryzlinkem a dalšími bílými odrůdami. Už sedm let ale na úpatí Svatého kopečku funguje i zavedený minipivovar Mamut.
"Jsme nejstarší pivovar na okrese," říká zakladatel podniku a sládek Libor Ilčík. Spolu se svou ženou Jitkou vaří populární dvanáctistupňový ležák, polotmavou jedenáctku a světlou desítku. Loni se však Ilčíkovi jako první v Česku pustili do vaření "divoce" neboli spontánně kvašených piv. "Ochutnali jsme je v Belgii, tam se jim říká lambic. Zaujala nás jejich ovocná chuť. Spontánně kvašené pivo chutná úplně jinak než ležák," vysvětluje Ilčík.
Původní profesí vinař se k vaření piva dostal přes home brewing. Před založením pivovaru Mamut v roce 2011 řídil Ilčík výrobu jednoho z velkých vinařství, zatímco jeho žena působila jako finanční analytička u nadnárodní společnosti. "Do rozjezdu pivovaru jsme investovali jen vlastní peníze v řádech statisíců. Nové vybavení jsme si pořizovali, až když jsme začali prodávat pivo. Celkem jsme do toho dali kolem jednoho milionu," říká Ilčíková.
Klasická piva i speciály z Mamuta se točí v Mikulově, ve slavném podniku Café Fara v nedaleké Klentnici i v Brně. "Chtěli bychom dodávat i do Prahy, ale je to moc daleko. Než tam dojedeme, tak většinou všechno prodáme," usmívá se Ilčík.


Na jednom místě
936 pivovarů
17.303 piv
10.417 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Mamut
Náš minipivovar najdete v krásném historickém městě Mikulově. Specializujeme se na ječmenné, spodně kvašené pivo plzeňského typu. To znamená, že si u nás můžete vychutnat klasiku - poctivý, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák.
Chceme všem ukázat, jak chutná tradiční pivo. Varna je stejně jak před staletími otápěna dřevem. Ze surovin používáme pouze slad, chmel a vodu. Formu pak v závěru ladíme ve skutečném kvelbeném sklepě pod zemí. Jestli je tradiční postup lepší nebo ne, můžete posoudit sami...
Zdroj:Facebook 'Pivovaru Mamut' 2015
Na začátku roku 2017 minipivovar přestěhován z 'Pod Platanem 43' na 'Venušina 1'. Na stejném místě sídlí a pod stejným majitelem i pivovar Wild Creatures.
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Mamut |
Libor Ilčík fyzická osoba |
minipivovar |
Venušina 1 |
692 01 Mikulov |
Jihomoravský kraj |
2011 |
Ing. Libor Ilčík |
Ing. Libor Ilčík |
+420 777 859 438 |
+420 728 381 574 |
74222465 |
www.pivovarmamut.cz |
info@pivovarmamut.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.