Historie a současnost Pivovaru Loutkář

Chrudim si prostě zaslouží pivovar. Byl tady až do roku 1942 a jmenoval se Salvátor, po 2. světové válce ale již nebyl obnoven. Takže se nás dalo několik dohromady a Chrudim už má zase pivovar. pivovarJmenuje se Loutkář a místním patriotům jistě není třeba vysvětlovat proč.

Naším heslem již od začátku bylo: Nic neošidit. Takže Loutkář má k vaření piva unikátní, špičkovou a na míru postavenou technologii, jejíž základem je 10 hl varna. Koneckonců kdo chce, může se přijít podívat. Postupy a zásady vaření piva jsou do puntíku dodržovány. A má-li ležák ležet 4 týdny, tak u nás rozhodně měsíc zrát bude.

A jak ví každý pivovar či domovarník, základem piva jsou suroviny. Slad a chmel. My vaříme jen z toho nejlepšího. Základem jsou české suroviny na tradiční spodně kvašené ležáky, ale umíme i zajímavé speciály z cizokrajných chmelů jako je Citra, Magnum, Ekuanot, Challenger, Cascade, Galaxy či Sorachi ace.

Přijďte ochutnat některé z našich svrchně i spodně kvašených piv, která nefiltrujeme ani nepasterujeme. Nebudete zklamáni, protože nás vařit pivo baví. A když nás to baví, chceme to dělat co nejlépe.
Zdroj:Stránky Pivovaru Loutkář, 2020



Více na stránkách pivovaru

Od nápadu po první pivo za jeden rok. Teď Loutkář točí i Lodní šroub

Publikováno:před 5 hodinamiZdroj:iDNES.czAutor:Jiří Tůma

V Chrudimi na samém sklonku prázdnin otevřel nový pivovar Loutkář. Nachází se stejně jako jeho restaurace v ulici Československé armády. Ta vede od kruhového objezdu u hotelu Bohemia směrem k autobusovému nádraží. Za jeho vznikem stojí skupina přátel zapálených pro pivo.

„Jsme různorodá skupina lidí, kterou spojuje víc věcí, ale jednou z nich je pivo. Známe se od mládí a každý z nás má k oboru pivovarnictví nějak blízko. Nápad na výstavbu vlastního pivovaru vznikl zhruba před rokem. Já jsem povoláním stavař, a tak jsem se toho chopil a začali jsme ho připravovat. Výhodou bylo, že jsme měli k dispozici objekt, ale původně jsme nevěděli, co s ním budeme dělat. Tak jsme si řekli, proč z něj nemít pivovar,“ říká jednatel pivovaru Tomáš Soukenka.

Chrudim se pyšní už druhým otevřeným pivovarem

Publikováno:před 19 dnyZdroj:Chrudimské novinyAutor:Jakub Valenta

Dlouhá léta patřilo chrudimské pivo k vyhledávaným „kouskům“, na nichž si pochutnal každý pravověrný pivař. Rozhodně mělo lepší pověst než údajně nedobré víno místní provenience. Smutným reliktem po vaření piva je rozpadající se pivovar v ulici Obce Ležáků.

Přestože průmylová velkovýroba piva v druhém největším městě Pardubického kraje nepokračuje, může se Chrudim pyšnit něčím, na co sousední Pardubice s vlastním, velkým pivovarem hledí s jistou závistí. Východočeské Athény totiž disponují už dvěma minipivovary.

Pivovar Filištín ve Filištínské ulici zná asi každý, komu chmelem vonící nápoj chutná. Vojta Kudrnáč tu vyrábí jak klasický ležák, tak různé speciály pro mlsné jazýčky pivních „hipsterů“. Koncem měsíce srpna se však otevřel další minipivovar, a sice v ulici Čs. armády. Nese příhodné jméno „Loutkář“. Také jeho piva mají svým pojmenováním připomínat něco z těch věcí, které jsou pro Chrudim symbolické.

Chrudimské pivo navazuje na městské tradice netradičními názvy

Publikováno:před 20 dnyZdroj:Novinky.czAutor:Ludmila Žlábková

Loutkář, Kašpárek nebo Marioneta. Jména, s nimiž se nyní v Chrudimi můžete setkat nejen ve zdejším muzeu loutek. Na slavnou loutkářskou tradici města totiž navazuje i právě otevíraný chrudimský Pivovar Loutkář, který navařil ležáky právě těchto názvů.

Myšlenka založit pivovar přišla před rokem. Koronavirus sice práce na jeho otevření trochu zkomplikoval a pozdržel, ale to už je minulost. Dnes má Loutkář k vaření piva unikátní, špičkovou a na míru postavenou technologii, jejímž základem je desetihektolitrová varna. A jak ví každý pivovar či domovarník, základem piva jsou suroviny. Slad a chmel.

„Základem jsou české suroviny na tradiční spodně kvašené ležáky, ale umíme i zajímavé speciály z cizokrajných chmelů, jako je Citra, Magnum, Ekuanot, Challenger, Cascade, Galaxy či Sorachi ace,“ řekl jednatel pivovaru Tomáš Soukenka.

Kapacita ležáckých tanků je 70 hektolitrů. Na otevření sládek uvařil tři ležáky: dvanáctistupňového Loutkáře, jedenáctku Kašpárka a desítku Marionetu.

Ty doprovodí dvanáctistupňová APA Lodní šroub, což je odkaz na chrudimského rodáka Josefa Ressla, vynálezce lodního šroubu, a čtrnáctka stout Zkouška z dospělosti, coby připomínka legendárního seriálu, který se v Chrudimi točil v roce 1980.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.09.2020 09:403