Historie a současnost Pivovaru Litoměřice

V Litoměřicích se pivo vařilo již od 13. století, kdy město vzniklo. Vznik Pivovaru Litoměřice se pokládá do roku 1720, kdy skupina měšťanů získala várečné právo a postavilo si první budovu pivovaru. Zcela dostavěn byl v roce 1739. Již roku 1765 byl pivovarpivovar přestavěn. Pivovar se jmenoval Bürgerliches Brauhaus, tedy „Měšťanský pivovar“. V roce 1831 pivovar získal monopol na prodej piva ve městě. Roku 1869 byl provoz modernizován na parní. V roce 1892 si pivovar pořídil nové sklepy a chladicí železniční vagón, v němž se litoměřické pivo vyváželo do Evropy, ale i Ameriky. V roce 1900 získal pivovar v Paříži nejvyšší ocenění. Před první světovou válkou měl pivovar v severních pivovarČechách mnoho filiálek. Piva se jmenovala například „Dominátor“, „Josefův var“ nebo „Schalkovo dvojsladké“.

Pivovar byl v roce 1948 znárodněn. Až do roku 1990 byl postupně součástí několika národních podniků, než se stal státním podnikem. Záměrem státu bylo pivovar privatizovat, což se dlouho nedařilo. V roce 1995 pivovar získala firma Měšťanský pivovar Kalich, a.s, která ale brzy zkrachovala. Pivovar byl tedy prodáván podruhé. V květnu 1996 jediný vlastník Fond národního majetku založil společnost Korunní pivovar, s.r.o., kterou na konci roku různí drobní společníci. Od dubna 1998 byla jediným vlastníkem firma Pekařství a.s.

Výstav ale v tvrdém konkurenčním boji neustále klesal (v roce 1992 140 000 hl, v roce 2001 už jen 30 000 hl). V těžké ekonomické situaci proto pivovar 30. listopadu 2002 po 282 letech výrobu piva zastavil.
Zdroj:Wikipedia.org


V Litoměřicích se pivo vařilo od začátku vzniku města ve 13. století. Za vznik samotného pivovaru se zasadila skupina měšťanů, kteří v roce 1720 získali vářečné právo a postavili první objekt Pivovaru Litoměřice. Pivovar byl dostavěn v roce 1739, ale za necelých 30 let byl pivovar přestavěn a nesl jméno Měšťanský pivovar. V roce 1831 pivovar získal výhradní právo na prodej piva v Litoměřicích. Na konci 19. století se k pivovaru pořídily nové sklepy a chladicí železniční vagón, ve kterém se pivo vyváželo do zahraničí (Evropy i Ameriky). Před začátkem první světové války měl pivovar v severních Čechách několik poboček. Pivovar byl v roce 1948 znárodněn a až do roku 1990 byl postupně součástí několika národních podniků. V současné době areál pivovaru náleží městu Litoměřice, jenž ho pronajalo právě rodinnému podniku Hutárových.
Zdroj:Pivovar Litoměřice, 2021


Více na stránkách pivovaru

Litoměřice chtějí opravit další části bývalého pivovaru

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Jan Bachorík

Litoměřice budou pokračovat v opravě někdejšího měšťanského pivovaru. Podle odhadů města vyjde rekonstrukce další části areálu na víc než 100 milionů korun.

Městu má pomoci s financováním dotace na oživení nevyužívaných průmyslových ploch, tzv. brownfieldů. Zastupitelé už podání žádosti schválili.

Dotace by podle zastupiteli schváleného usnesení mohla dosahovat zhruba 60 milionů korun. Víc než 40 milionů pak má dát na opravu další části bývalého pivovaru město.

Podobnou dotaci využily Litoměřice i pro opravu prvních budov v areálu, kde vznikl i malý pivovar. Práce tehdy vyšly zhruba na 22 milionů korun.

Lidé opět okusili pivo Kalich v nově otevřeném litoměřickém pivovaru

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Litoměřický deníkAutor:Václav Sedlák

Královské město na Labi je spojené nejen s vínem, ale i s pěnivým mokem ze chmele a sladu. Zdůrazňuje to i nová expozice o historii pivovarnictví, kterou ve čtvrtek otevřelo město se svými partnery u příležitosti zahájení letošní turistické sezony a obnovení provozu Litoměřického pivovaru.

Právě tradice výroby piva je další prohlídkovou trasou městem. Její součástí jsou také poprvé vystavená poselství předků vyňatá nedávno z kopule vyhlídkové věže Kalich a další dobové předměty. „Od čtvrtka do neděle mají zájemci možnost se seznámit s listinami a předměty vyjmutými z kopule na výstavě ve vstupních prostorách hradu, kterou jsme připravili ve spolupráci s Oblastním archivem a Městskými kulturními zařízeními. Zároveň s tím se veřejnost může seznámit s poselstvím, které starosta města Ladislav Chlupáč zanechal jako vzkaz naší generace těm budoucím,“ informovala vedoucí odboru komunikace, marketingu a cestovního ruchu městského úřadu Eva Břeňová.

Výstava je v prvním patře zrekonstruované části pivovaru, přičemž cestou se návštěvníkům naskytne příležitost nahlédnout do haly, kde se pivo vaří. „V první etapě budeme vařit jedenáctistupňové pivo pod názvem Kalich,“ informoval za Pivovar Litoměřice Dionýz Hutár. Po prohlídce bude možné první výrobky ochutnat.

Ze začátku chtějí pivovarníci produkovat asi 1500 hektolitrů ročně. V dalších letech by se výstav mohl zvýšit až na 4000 hektolitrů.

Výroba piva v litoměřickém pivovaru skončila na podzim roku 2002 z ekonomických důvodů. V té době zaměstnával zhruba třicítku lidí. Později areál koupilo město. Na opravu jedné z jeho částí získalo dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) z programu Restart určeného na regeneraci brownfieldů. O další podporu na opravu další části pivovaru bude město MPO žádat v nejbližší době.

V rámci zahájení turistické sezony se o víkendu znovu otevřou prostory Hradní vinárny, kde bude možné ochutnat produkty Pivovaru Litoměřice, regionální vína a k nim speciality lokálních výrobců.

Návštěvník však může navštívit v historické části města řadu v Česku unikátních expozic. „Hned vedle našeho informačního centra mohou navštívit výstavu Křišťálový dotek s téměř 50 odlitky dlaní významných osobností, jedinečná je dílna ručního papíru či v podzemí instalovaná expozice Richard. Zájemce můžeme vybavit celou sérií průvodcovských materiálů městských turistických tras,“ uvedla pracovnice litoměřického informačního centra Jitka Maximiliánová.

Oblíbeným vyhlídkovým objektem je věž Kalich, která prochází rekonstrukcí a dosud byla nepřístupná. Řemeslníci však vyšli městu i návštěvníkům vstříc a upravili pochozí část věže tak, aby si mohli omezeně, ale hlavně bezpečně, vychutnat jedinečný pohled na město, mimořádně přes odkrytý hodinový stroj.

V Litoměřicích se znovu vaří pivo v původním měšťanském pivovaru

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivo ze čtvrtého minipivovaru v Litoměřicích lze ochutnat v několika místních restauracích. V budoucnu by jedna mohla fungovat i v areálu samotného pivovaru.

V Litoměřicích se znovu vaří pivo v původním měšťanském pivovaru. Historický objekt v centru před lety koupilo město, část opravilo a pronajalo rodinné firmě. První tmavý a světlý ležák připravený z českých surovin mohla dnes ochutnat veřejnost, která si zároveň prohlédla expozici věnovanou pivovarnictví na Litoměřicku.

Přestože jsou Litoměřice spojovány hlavně s vinařstvím, tradice pivovarnická má dlouhou tradici. "Pivo se zde vařilo už ve středověku, bylo součástí života měšťanů," řekl ČTK litoměřický radní Filip Hrbek (ODS). Posléze vznikl pivovar s pěti patry sklepů, který vozil zlatavý mok i do USA. Rozmach z 1. poloviny 20. století utnulo znárodnění po druhé světové válce. Korunní pivovar ukončil provoz po 282 letech v roce 2002. Jeho největší roční výstav byl 150.000 hektolitrů.

V obavě z budoucnosti stavby v městské památkové zóně radnice objekt koupila a postupně areál opravuje. Na místě bývalé lahvárny vzniklo parkoviště a teď se uvedl do provozu pivovar. "Rekonstrukce této části stála 22 milionů korun, přičemž dotace z programu Restart pokryla 11,5 milionu korun," uvedla mluvčí radnice Eva Břeňová.

Práce trvaly zhruba dva roky, skončily loni. Do plánů na obnovení provozu poté zasáhla epidemie koronaviru. "Chtěli jsme začít před rokem, ale kvůli covidu jsme to odložili, protože nikdo nevěděl, kdy se bude moci prodávat pivo," uvedl Dionýz Hutár, který vyhrál soutěž na provozovatele. "Přestože ani teď není doba vhodná pro zahájení tohoto druhu výroby, tak do toho jdeme, projekt je rozjetý a my mu věříme," řekl. Vstupní investice podle něj činila zhruba šest milionů korun, celková bude kolem 12 milionů korun.

Varna má objem 500 litrů. V plánu je vaření světlých i tmavých piv a speciálů ve všech stupních. "Chystáme i ovocná piva a vše, co se hodí k našemu regionu," uvedl Hutár, kterému pomáhá v pivovaru sedm lidí, všechno jsou to členové rodiny. Ambicí je uvařit 3500 hektolitrů za rok a nabízet piva v lahvích a plechovkách. "To je směr, který se nám ukázal v době pandemie, potřebujeme pivo prodat, proto chceme jít cestou lahvování," řekl Hutár.

Pivo ze čtvrtého minipivovaru v Litoměřicích lze ochutnat v několika místních restauracích. V budoucnu by jedna mohla fungovat i v areálu samotného pivovaru. "Rádi bychom získali dotaci z programu Restart i na další opravu zchátralých budov, kde by v budoucnu mohl být gastro provoz. Turisté by pak na Tyršově náměstí měli vše pohromadě, pivovar s expozicí pivovarnictví, na hradě je už expozice věnovaná vinařství, kde lze místní vína ochutnat, a byla by tu restaurace, která by pracovala s regionálními výrobci," uvedla Břeňová.

Tmavý ležák bych rád ladil do flekovské třináctky, říká sládek litoměřického pivovaru

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Metro.cz

Dvě desetiletí. Tak dlouho se v pivovaru v Litoměřicích nevařilo pivo. Část zchátralého objektu získala předloni do pronájmu rodina místních vinařů a výrobu zrzavé dobroty do objektu vrátila. Jedenáctka Kalich naváže názvem na tehdejší oblíbený ležák. Původní receptura ale dostane moderní říz.

Rodinný Pivovar Litoměřice se poprvé představí veřejnosti tento čtvrtek, kdy město oficiálně zahájí turistickou sezonu. „Zájemci se podívají na varnu a zpřístupněna bude také nová expozice o historii pivovarnictví v Litoměřicích. Součástí slavnostního obnovení tradice výroby piva v městském pivovaru bude samozřejmě i ochutnávka,“ zve na akci zástupce rodinného pivovaru Daniel Hutár.

Co zájemci ve čtvrtek ochutnají?
Máme připravenou jalovou várku (první várka, která se dělá v nově otevíraném pivovaru, použije se menší množství surovin než pro výrobu opravdového piva, slouží pro ověření funkčnosti varní technologie – pozn. redakce) světlého a tmavého ležáku. Také plánujeme udělat pár půllitrových skleněných lahví, aby si návštěvníci mohli vzít i něco domů. Pivo s námi vařil sládek z Pacovských strojíren, které nám dodaly technologii. První várku jsme vařili spolu. Dál budu sládka dělat já.

Takže se na výsledné receptuře ještě pracuje?
Po čtvrtečním zahájení chceme na webu pivovarlitomerice.cz udělat anketu, kde se lidé vyjádří, zda jim chuť piva vyhovovala. Podle toho budeme recepturu ještě případně upravovat. Tmavý ležák bych rád ladil do flekovské třináctky. A světlý ležák bude taková česká klasika, přidali jsme ale ještě trochu voňavého chmele.

Plánujete vařit i další piva?
Chtěl bych zkusit recepturu řekněme takového cyklistického piva. Sedm, osm, možná devět stupňů. Pak pšeničné pivo a třináctku polotmavé. Jsme minipivovar, takže je možné si s pivem i trochu hrát a recepturu vytvářet za pochodu.

Pokud lidé nestihnou čtvrteční slavnostní zahájení turistické sezony, kde bude pivo dál k sehnání?
Zrovna v těchto dnech finišujeme úpravy v restauraci na Mostné hoře. O víkendu jsme malovali a připravovali prolézačky pro děti. První návštěvníky bychom rádi uvítali zhruba za čtrnáct dní. Otevřeno budeme mít hlavně pátky a víkendy.

Pivovar Litoměřice obnovuje tradici, představí nový Kalich a Černého orla

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Litoměřický deníkAutor:Michaela Rozsypalová

Jedenáctistupňový Kalich a tmavý speciál Černý orel. To jsou nové produkty Pivovaru Litoměřice, který obnovuje tradici v někdejším pivovaru v centru Litoměřic.

Veřejnost bude mít možnost je ochutnat přímo na místě už ve čtvrtek 24. června od 15 do 19 hodin. Zároveň bude v prvním patře zrekonstruované části pivovaru zpřístupněna nová expozice o historii pivovarnictví a prvně vystaveno poselství našich předků vyňaté z kopule vyhlídkové věže Kalich.

V rámci zahájení turistické sezony ve městě se ve čtvrtek znovu otevřou také prostory Hradní vinárny, kde bude možno ochutnat produkty Pivovaru Litoměřice, regionální vína a k nim speciality lokálních výrobců.

Přijďte ochutnat pivo Kalich z Litoměřic

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Letošní turistickou sezónu zahájí město Litoměřice ve čtvrtek 24. června obnovením tradice výroby piva v litoměřickém pivovaru. Zároveň s tím bude zpřístupněna nová expozice o historii pivovarnictví a prvně vystaveno poselství našich předků vyňaté z kopule vyhlídkové věže Kalich.

Do nové expozice věnované historii litoměřického pivovarnictví, kde nebudou chybět ani dobové předměty, se můžete přijít podívat ve čtvrtek 24. června od 15 do 19 hodin. Instalována bude v prvním patře zrekonstruované části litoměřického pivovaru, přičemž cestou se naskytne příležitost nahlédnout do haly, kde se pivo vaří. „V první etapě budeme vařit jedenácti stupňové pivo pod názvem Kalich a tmavý speciál Černý orel,“ informoval za Pivovar Litoměřice Dionýz Hutár. Po prohlídce bude možné první výrobky ochutnat.

„V tentýž den ve spolupráci s Oblastním archivem a Městskými kulturními zařízeními vystavíme listiny a předměty, které byly vyňaty z kopule vyhlídkové věže Kalich. Zároveň s tím se veřejnost může seznámit s poselstvím, které starosta města zanechal jako vzkaz naší generace těm budoucím,“ informovala vedoucí odboru komunikace, marketingu a cestovního ruchu městského úřadu Eva Břeňová. Předměty, které v tuto chvíli prochází rukama restaurátorů, bude možno spatřit od čtvrtka do neděle ve vstupních prostorách hradu.

V rámci zahájení turistické sezony se znovu otevřou prostory Hradní vinárny, kde bude možno ochutnat produkty Pivovaru Litoměřice, regionální vína a k nim speciality lokálních výrobců.

Litoměřický pivovar zahajuje provoz, přijďte se podívat a ochutnat pivo Kalich!

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Litoměřicko24Autor:Kateřina Hutyrová

Letošní turistickou sezónu zahájí město Litoměřice ve čtvrtek 24. června obnovením tradice výroby piva v litoměřickém pivovaru. Zároveň s tím bude zpřístupněna nová expozice o historii pivovarnictví a prvně vystaveno poselství našich předků vyňaté z kopule vyhlídkové věže Kalich.

Do nové expozice věnované historii litoměřického pivovarnictví, kde nebudou chybět ani dobové předměty, se můžete přijít podívat ve čtvrtek 24. června od 15 do 19 hodin. Instalována bude v prvním patře zrekonstruované části litoměřického pivovaru, přičemž cestou se naskytne příležitost nahlédnout do haly, kde se pivo vaří. „V první etapě budeme vařit jedenácti stupňové pivo pod názvem Kalich a tmavý speciál Černý orel,“ informoval za Pivovar Litoměřice Dionýz Hutár. Po prohlídce bude možné první výrobky ochutnat.

„V tentýž den ve spolupráci s Oblastním archivem a Městskými kulturními zařízeními vystavíme listiny a předměty, které byly vyňaty z kopule vyhlídkové věže Kalich. Zároveň s tím se veřejnost může seznámit s poselstvím, které starosta města zanechal jako vzkaz naší generace těm budoucím,“ informovala vedoucí odboru komunikace, marketingu a cestovního ruchu městského úřadu Eva Břeňová. Předměty, které v tuto chvíli prochází rukama restaurátorů, bude možno spatřit od čtvrtka do neděle ve vstupních prostorách hradu.

V rámci zahájení turistické sezony se znovu otevřou prostory Hradní vinárny, kde bude možno ochutnat produkty Pivovaru Litoměřice, regionální vína a k nim speciality lokálních výrobců.

Opravený pivovar ožije i přes covid, od poslední várky uběhly dvě dekády

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Miloslava Hálová

Už za pár týdnů by navzdory epidemii koronaviru mohla začít výroba piva Kalich ve zrekonstruované části městského pivovaru v Litoměřicích. Poslední várka se tady přitom uvařila před skoro devatenácti lety, výroba se zastavila 30. listopadu 2002 po 282 letech.

Montáž technologie na vaření piva už začala, po jejím dokončení začne zkušební provoz a tím odstartuje první etapa výroby piva Kalich v obnoveném litoměřickém pivovaru.

„O spuštění pivovarského provozu jsme rozhodli s vědomím, že současná doba je pro podnikatelské závěry tohoto typu takřka likvidační,“ říká Dionýz Hutár, zástupce firmy Pivovar Litoměřice, která vyhrála výběrové řízení na pronájem rekonstruované části pivovaru.

„Bohužel jsme se trefili do velmi nešťastné doby, ale nic jiného než rozjet zkušební provoz nám z ekonomického hlediska nezbývá,“ vysvětluje rozhodnutí firmy Hutár.

Výběrové řízení na pronájem pivovaru vyhlásilo město, které na jeho obnovu před několika lety získalo dotaci z projektu Restart od ministerstva průmyslu a obchodu.

V první etapě plánuje firma vyrobit zhruba jeden a půl tisíce hektolitrů ročně, do konce roku 2023 počítá s ročním výstavem kolem čtyř tisíc hektolitrů.

„Nejdřív chceme pivo prodávat v Litoměřicích ve vlastních zařízeních a v barech a pivnicích. Počítáme s tím, že časem půjdeme i do dalších měst,“ přibližuje plány Dionýz Hutár.

Město se pokusí o další dotaci
„Dva členové rodiny mají vzdělání v oboru. A jako konzultanta máme ostříleného sládka s dlouholetou praxí,“ upřesňuje Hutár.

Pivo se vaří v části pivovaru, opravu ale potřebuje i další. Město chce znovu využít dotace z ministerstva průmyslu a obchodu.

„Pokusíme se opět uspět s žádostí o podporu na zchátralou pravou část objektu pivovaru. Mohla by zde vzniknout další podnikatelská aktivita zaměřená například na gastronomii, která by navázala na vedlejší pivovar,“ představuje plány místostarosta Litoměřic Karel Krejza (ODS).

„Myslím, že by tady, v těsném sousedství hradu, parkoviště a parku Václava Havla, mohla vzniknout reprezentativní část historického jádra města s velkým turistickým potenciálem,“ dodává Krejza.

Konkurenci bude mít Pivovar Litoměřice například v Biskupském minipivovaru U sv. Štěpána, kde vaří deseti až čtrnáctistupňová piva. Až se restaurace znovu otevřou, může se tady každý návštěvník vžít do role výčepního a načepovat si svoje pivo sám. Ve městě také působí minipivovary Labuť nebo Koliba.

Plán na výrobu piva v bývalém Kalichu pokročil. Začala montáž varny a tanků

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Litoměřický deníkAutor:Michaela Rozsypalová

Už bezmála devatenáct let se v někdejším litoměřickém pivovaru zlatavý mok nevaří. Plány na obnovení jeho výroby jsou však na stole už pár let a nyní opět pokročily dopředu. V části nedávno opravených prostor pivovaru začala v uplynulých dnech montáž technologie na vaření piva.

Zařízení v podobě varny a tanků, které dodala firma Pacovské strojírny, by mělo být namontované v následujících týdnech. Poté bude zahájen zkušební provoz.

Zařízení v podobě varny a tanků, které dodala firma Pacovské strojírny, by mělo být namontované v následujících týdnech. Poté bude zahájen zkušební provoz.

Za jako dlouho však lidé budou moci staronové pivo Kalich ochutnat, není podle zástupce firmy Pivovar Litoměřice Dionýze Hutára možné přesně říct.
„Na to vám nikdo neodpoví. Vše je odvislé od toho, jak se bude v republice vyvíjet pandemická situace. My připravení v každém případě musíme být a určitě zareagujeme, jak se uvolní opatření. Nemůžeme ale začít vařit pivo, když jsou uzavřené restaurace,“ vysvětlil zástupce firmy, která se jako jediná předloni přihlásila do výběrového řízení města na pronájem rekonstruované části pivovaru.

Plány na znovuzahájení výroby piva přitom ještě na začátku loňského roku počítaly s první várkou už během léta. Zastavila je však pandemie koronaviru. I přes její trvaní a nelehkou situaci v tomto oboru chce rodinná firma, která městu za prostory už platí nájem, výrobu spustit.

„Bohužel jsme se trefili do velmi nešťastné doby, ale nic jiného než rozjet zkušební provoz nám z ekonomického hlediska nezbývá,“ poznamenal Dionýz Hutár. Do budoucna chce firma Pivovar Litoměřice provozovat vlastní restauraci, kde by své pivo nabízela. Distribuovat ho chce také do ostatních podniků jak na Litoměřicku, tak i v Ústeckém kraji.

Zatím není ani jasné kolik pivovar bude mít zaměstnanců. „Záleží na tom, jak nám bude postupně nabíhat výroba. Může to být od čtyř až do deseti, pokud otevřeme vlastní restauraci. Podle prognóz bude ale letošní rok obtížný a bude podobný roku loňskému,“ doplnil Hutár.

Ze začátku chtějí pivovarníci produkovat asi 1,5 tisíce hektolitru ročně. V dalších letech by se výstav mohl zvýšit až na čtyři tisíce hektolitrů ročně.

Výroba piva v litoměřickém pivovaru skončila na podzim 2002 z ekonomických důvodů. V té době zaměstnával zhruba třicítku lidí. Později areál koupilo město. Na opravu jedné z jeho částí získalo dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) z programu Restart určeného na regeneraci brownfieldů.

O další podporu na opravu další části pivovaru bude město MPO žádat v nejbližší době. „Pokusíme se opět uspět s žádostí o podporu na zchátralou pravou část objektu pivovaru. Mohla by zde vzniknout další podnikatelská aktivita zaměřená například na gastronomii, která by charakterem poskytovaných služeb navázala na vedlejší pivovar. Tyršovo náměstí by poté mohlo být nově zadlážděno a vznikla by zde, v těsném sousedství hradu, parkoviště a parku Václava Havla, reprezentativní část historického jádra města s velkým turistickým potenciálem,“ nastínil litoměřický místostarosta Karel Krejza.

V litoměřickém pivovaru začala montáž varny a tanků. Kdy se začne vařit pivo?

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:e-litomerice.cz

Projekt obnovení výroby litoměřického piva vkročil do další fáze. V rekonstruovaném objektu levé části bývalého pivovaru začala montáž technologie. Společnost Pacovské strojírny, a.s., dodala kompletní technologii na vaření piva.

Během následujících týdnů bude dokončena montáž a zahájen zkušební provoz, čímž odstartuje první etapa výroby piva v obnoveném litoměřickém pivovaru.

"O spuštění pivovarského provozu jsme rozhodli s vědomím, že současná doba je pro podnikatelské záměry tohoto typu takřka likvidační. Bohužel jsme se trefili do velmi nešťastné doby, ale nic jiného než rozjet zkušební provoz, nám z ekonomického hlediska nezbývá,“ přiznává Dionýz Hutár, zástupce firmy Pivovar Litoměřice, firmy, která vyhrála výběrové řízení na pronájem rekonstruované části pivovaru. I přes obtíže současné doby platí firma městu nájem, nežádala o jeho odpuštění. Plní tak podmínky nájemní smlouvy a dotace, kterou město získalo na obnovu pivovaru od Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

V první etapě provozovatel předpokládá produkci odpovídající zhruba 1,5 tisíce hektolitru za rok. Do konce roku 2023 je počítáno s ročním výstavem cca čtyři tisíce hektolitrů za rok.

V té souvislosti vyvstává otázka, kde bude zajištěn odbyt piva. „Jakmile to půjde, rádi bychom pivo v Litoměřicích prodávali ve vlastních zařízeních a dále v barech a pivnicích. Počítáme s tím, že půjdeme i do dalších měst,“ odkrývá plány Dionýz Hutár.

Noví pivovarníci si jsou pochopitelně vědomi toho, že pivo musí lidem v prvé řadě zachutnat. „Dva členové naší rodiny mají vzdělání v oboru, tedy chemicko-technologickou školu se zaměřením na potravinářskou biotechnologii. Jako konzultanta máme ostříleného sládka s dlouholetou praxí v oboru,“ upřesňuje zástupce firmy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu realizuje program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů od roku 2017. Litoměřice patří díky kvalitně připraveným projektům mezi nejúspěšnější žadatele. Další část podpory vyhlásilo MPO právě v těchto dnech. „Pokusíme se opět uspět s žádostí o podporu na zchátralou pravou část objektu pivovaru. Mohla by zde vzniknout další podnikatelská aktivita zaměřená například na gastronomii, která by charakterem poskytovaných služeb navázala na vedlejší pivovar. Tyršovo náměstí by poté mohlo být nově zadlážděno a vznikla by zde, v těsném sousedství hradu, parkoviště a parku Václava Havla, reprezentativní část historického jádra města s velkým turistickým potenciálem,“ nastínil plány místostarosta Karel Krejza.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.09.2021 12:4321