Historie a současnost pivovaru Prager Laffe

Sládek Rudolf Lach založil pivovar Prager Laffe – Pražský floutek, nebo jen Floutek chcete-li v roce 2012. Čímž vyvrcholila jeho touha po komerčním vaření piva a snaha lidem ukázat, že pivo je a může být zajímavější, než to co schovávají regály supermarketu a sklepy korporátních velkovýroben.
Vystudoval školu chemicko-technologickou pivovarobor kvasné technologie a pivovarnictví. Má za sebou několikaleté zkušenosti jako sládek a autor mnoha receptů piv v těchto pivovarech

Říkají nám létající pivovary, také kočovné pivovary a ve Spojených státech gypsy breweries. Tedy pivovary, které nemají vlastní varny, ale pronajímají si je od těch, kteří mají prostoru nadbytek.
My jsme po delším kočovném životě mezi Slaným, Litoměřicemi a Prahou postavili natrvalo náš tábor v pivovaru Uhříněves.
Ctíme původní postupy a suroviny. Naše piva jsou čistě přírodní, nepasterizovaná, bez chemie – žádné koncentráty, jen lisované chmelové šišky, nejlepší český a německý slad z malých sladoven a křišťálová voda.

Rádi vaříme všechny typy piv, v naších sudech a tancích zrají: tradiční ležáky, ALE typu Blond, IPA, APA, portery, nakuřovaná piva, belgické speciály a moc rádi experimentujeme s kombinacemi exotických chmelů a sladů .
Zdroj:Stránky pivovaru Prager Laffe, 2017


Více na stránkách pivovaru

Létající pivovary. Vaří se v nich třeba i Pražský floutek

Publikováno:před 4 letyZdroj:Metro.czAutor:Libor Hruška

Létající pivovary jsou u nás celkem novým fenoménem. Jak přesně fungují?
Pražský sládek Rudolf Lach vaří pivo Prager Laffe (Pražský floutek). K jeho produkci využívá létajících pivovarů.

Můžete popsat koncept létajících pivovarů?
Je to jednoduché. Dostanete nápad na pivo, recepturu, ale nemáte pivovar, tak se domluvíte s tím, který má volnou kapacitu, a pivo si uvaříte tam.

Podle čeho si pivovar vybíráte?
Na základě jeho pověsti, podle toho, jak pivovar vypadá (technologické vybavení, čistota) a jak nám chutnalo jejich pivo (opět šlo především o technologickou čistotu).

Jak to v praxi vypadá? Zvednete telefon, zavoláte do pivovaru a vyrazíte dohlížet na várku?
My máme pevně stanovené dny v měsíci. Takže do pivovaru jezdím pravidelně, směrem tam se sladem a prázdnými sudy, zpátky pak se stočeným pivem z předchozí várky. Pivo si vařím a zakvasím sám, o průběh kvašení se mi stará místní sládek.

Nejste ale tak trochu rukojmí pivovarů?
Určitě jsme na nich dost závislí. Kdyby nám jeden pivovar "vybouchnul", tak sehnat rychle jiný není vůbec jednoduché. Pivovary mají navíc zájem, abyste vařili především v zimě. My ale vaříme pravidelně po celý rok.

Výhodou je naopak nízká počáteční investice...
Máte pravdu, počáteční investice se dá srovnat s náklady na "kamenný" pivovar. Museli jsme si pouze nakoupit sudy, zajistit chladící box a dodávku.

Začali jste v lednu 2013. Hodnotíte to zpětně jako dobrý nápad?
Ano, mohu si zkoušet vlastní receptury a experimentovat s chutěmi.

Děláte belgická piva, kouřové pivo nebo "ejly". Kam pivo dodáváte?
Máme tři stálé odběratele, kterým dodáváme několik sudů týdně. A dále dodáváme většinou do hospod s rotujícími pípami.

A lahvové?
Ano, stáčíme litrové láhve.Můžete je objevit v pražských pivotékách.

Proč právě název Pražský floutek?
Jsme pražští patrioti, proto tedy "Pražský". A "floutek", to už je jenom takový náš vtípek.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.05.2015 17:211