Historie a současnost pivovaru Slepý krtek

Z vyprávění starších generací se dozvíme, že dříve se pivo vařilo v každé větší vesnici a v každé větší hospodě. Je lákavé si představit výlet od vesnice k vesnici, od minipivovaru k druhému a pivovarochutnávat různé a vždy originální druhy a chutě piva. A právě cílem minipivovaru Ujkovice je pokusit se navázat na tuto tradici výroby piva v Čechách a založit rodinný minipivovar na výrobu nefiltrovaných speciálních piv dle tradiční receptury, jež dává pivu originální výjmečnou chuť oproti pivům vařených v kádích o velkosti rekreační chaty homogenizovaných, dosycovaných, barvených a doslazovaných na stejnou „kvalitu“.
Myšlenka založit svůj vlastní minipivovar vznikla již za studentských let, na SPŠ Potravinářské Technologie na Praze 2 v Podskalské ulici, kde jsem od roku 1997 studoval obor kvasná technologie, což je v podstatě výroba piva, vína a destilátu.
Pro studenta, který však do začátku neměl zhola nic, byla tato myšlenka pouhým snem a nereálnou budoucností. Navíc v době průmyslového boomu, pivovarkterý znamenal spíš zavírání malých pivovarů a navyšování kapacity velkovýrobců na gigantické úrovně na úkor kvality piva, nebylo ani možné uchytit se jako zaměstnanec pivovaru. Naštěstí se mne však ujali v Cukrovaru TTD Dobrovice (nyní Tereos Dobrovice), kde jsem se od laboranta přes vedoucího směny vypracoval až na vedoucího výroby nově budovaného Lihovaru na Biopaliva. A díky získaným zkušenostem ve výrobě a našetřeným financím mohl znovu polemizovat s myšlenkou vlastního minipivovaru.
Opustit zázemí velké firmy, prodat zabydlený byt a koupit opuštěné nádraží, které by bylo vhodné pro minipivovar bylo těžké rozhodnutí, ale za podpory budoucí ženy jsem toto rozhodnutí uskutečnil v létě roku 2008. Začala velká stavební rekonstrukce, jak prostor pro výrobu vybudovaného z čekárny a přilehlého sklepa, tak prostor k bydlení na nádraží. Čas plynul, peníze ubývaly a pivovar nebyl stále v provozu. Nakonec muselo padnout rozhodnutí přizpůsobit kapacitu pivovaru dostupným financím a na místo varny o objemu 500 litrů vybudovat minipivovar s varnou 50ti litrovou což bude znamenat vařit ve dne, v noci. Po získání všech potřebných povolení se tak zpustil tento minipivovar na začátku léta 2011 s kapacitou 1500 litrů speciálních piv za měsíc.
U pivovaru není hospoda ani restaurace. Naše pivo můžete ochutnat na různých akcích.
Zdroj:Stránky minipivovaru Slepý Krtek, 2015


Více na stránkách pivovaru

Minipivovar, kde nejde o peníze. Slepý krtek vás naučí vařit

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jakub Pokorný

Hledal jsem pivovar s nejpodivnějším názvem. Mohla by zabodovat Nachmelená opice z Krnova nebo Skřečoňský žabák z Bohumína-Skřečoně, ale pravý klenot jsem našel na rozhraní Boleslavska a Jičínska. Minipivovar Slepý krtek Ujkovice. Stojí za ním Marek Havlas a jeho manželka

Kromě názvu, který byl mimo jiné vymyšlen právě proto, aby zaujal (což se podařilo), je Slepý krtek i příběhem podniku, který si založili mladý kluk a mladá holka. Ten „kluk“ vaří a „holka“ má na starosti účetnictví a marketing.

Je potřeba předeslat, že podnik je to trochu „partyzánský“. Zkrátka a dobře, v pivovaru, tedy bílém domečku s logem brýlatého krtka, své pivo neprodávají ani nečepují, nemá smysl se do Ujkovic vydávat. Ledaže byste snad mířili na Havlasův každoměsíční kurz, jak vařit pivo. Ale lidé jsou stejně neodbytní.

„Občas přijedou nějací motorkáři a vynadají manželce, že nemá pivo,“ říká s úsměvem Havlas.

Takže ještě jednou, Slepý krtek je k mání na speciálních akcích, jako bude například festival minipivovarů v holešovické tržnici v půli září, nebo v kavárně „V břiše velryby“ v Mladé Boleslavi, kterou Havlas provozuje a která otevírá po prázdninové pauze v září, bohužel také nepravidelně. Je třeba sledovat internet.

Nárazově je Slepý krtek k mání i v některých dalších pražských hospodách. Sud sem, sud tam.

Havlas není právě zuřivý kapitalista (což mu prý říkala i jeho manželka), spíš pohodář. Svoje pivo nevalí všude horem dolem, ale bez takových „partyzánských pivovarů“ by česká pivní mozaika byla neúplná.

Minipivovar byl založen v roce 2011, ještě před minipivovarní módou. Za devět let jiní dokázali své podniky rozšířit na továrny, Havlas zůstal v klidu.

Jenomže Havlas má i dalších devatero řemesel – je správcem kavárny, správcem boleslavského parku, ve kterém se kavárna nalézá a správcem divadla v Dobrovicích. Maturoval na střední potravinářské škole v roce 2001, pracoval v dobrovickém lihovaru, ale toužil po vlastním pivovaru.

Pivo z čekárny
Slepý krtek kromě ležáků vaří medovinové pivo. Ne medové, ale medovinové. Přidává se do něj medovina, a když jsem ho ochutnal, na patře jsem chuť medoviny jako „dojezd“ opravdu ucítil. Možná jen proto, že jsem to dopředu věděl, ale byla tam. Na sud se dává půllitr medoviny, takže pivo člověka nesklátí, ostatně procenta alkoholu Havlas ani přesně neměří, protože pivo nelahvuje.

Zajímavé je, že pivovar sídlí v budově bývalého nádraží Ujkovice, kde pivovarská rodinka i bydlí. Pivovarní technologie je umístěná konkrétně v bývalé čekárně. Nádraží bylo na bývalé drážce pro cukrovar v Dobrovicích, osobní přeprava tam skončila už před desítkami let.

Vaří se tu 6 000 litrů měsíčně, což je opravdu málo, odpovídá to kapacitě těch nejmenších restauračních minipivovarů, ale Havlas je jediný zaměstnanec. „I to nádraží táhne, jela ke mně třeba exkurze dopraváků z Liberce,“ říká Havlas.

Ujkovické pivní kurzy se konají každý měsíc pro šest, sedm lidí. Trvají jeden den a stojí 2 600 korun. Havlas chce takto dokázat svou tezi, že vaření piva je vlastně jednoduchá záležitost, i když z ní leckdo dělá věc složitou.

„Účastníci samozřejmě svoje pivo ochutnají až po měsíci, protože zraje v lednici,“ vysvětluje Havlas.

Nezapomněl jsem se pana majitele zeptat ani na zásadní otázku: Je krtek opravdu slepý? „Krtek je světloplachý. Vidí ve tmě dole, ale ne nahoře na světle. Ze mě si dělali legraci, jestli člověk po mém pivu neoslepne, protože jsme začali vařit v době metanolové aféry, kdy to bylo velké téma,“ říká sympaťák v pruhovaném triku.

Slepý krtek poteče na Parukářce. Minipivovary berou Prahu útokem

Publikováno:před 7 letyZdroj:Metro.czAutor:Jan David

Sotva skončila přehlídka speciálních piv na vltavské náplavce o posledním květnové víkendu, dnes začíná další, a není rozhodně poslední. Dnes a zítra se na Parukářce v Praze 3 uskuteční Žižkovské pivobraní, které představí třicítku českých minivýrobců.

Na akci je vstup zdarma a k ochutnání budou pšeničná, bylinná i kvasnicová piva. Zajímavostí budou v sobotu drinky míchané z piva. Z pivovarů se představí opět Minipivovar Ujkovice – Slepý krtek, který si na minulém ročníku odnesl diváckou cenu za nejoblíbenější pivo, dále například Lounský žejdlík, Pivovar Modrá Hvězda nebo Good Bulldog. Návštěvníky čeká i hudební program, dnes kapela La Descarga Salsa Orchestra, zítra Chocofly, Yellow Sisters nebo kapela Schodiště.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.05.09.2020 07:532