Historie a současnost rodinného pivovaru Kronl

Poctivé, řemeslně vyrobené, nefiltrované a nepasterované, správně uleželé pivo s výjimečnou gastronomií v domácím prostředí. To si piš..

Vznik názvu rodinného pivovaru „Kronl” je spojen s pověstí Mariánskolázeňska.
Obávaný loupežník z Milhostova.
Ve středověku řádil v kraji kolem Podhory loupežnický vůdce Kronl. (nářečně „Graunl“, „Gaunl“ až po „gauner“), podobný bavorskému loupežníkovi „Hiaslovi“. Pocházel z Kronova mlýna u Milhostova v údolí Jilmového potoka pod vrchem Podhorou.
Bylo to v dobách, kdy se lesy táhly do dálek a Podhorní les s Císařským lesem tvořily ještě jeden celek. Jeho kumpáni přeměnili krajinu v nejistý, nebezpečný kout země.
V lesích měl Kronl četné skrýše a doupata, v nichž ukrýval kořist, ale i sebe a svou sebranku.
pivovarLoupeživý Kronl přepadal kupce na cestách, ale loupil i přímo ve vsích a jeho čeládka byla postrachem celého okolí. Jednou s 25 muži, převlečenými za doprovod bohatého kupce, kterým byl Kronl sám, přijel v kočáře do kláštera Teplá. Byl přátelsky přijat a pohoštěn u klášterní tabule. Zatímco Kronl seděl s mnichy, jeho muži mezitím vykrádali klášter, výnášeli zlaté předměty a když byli hotovi, dali mu tajné znamení. Kronl vstal, představil se, kdo skutečně je, a zmizel i se svými kumpány i s lupem, který odváželi na povozech.
Zrádce strašlivě, krutě trestal. Mlýnského pacholka potrestal tak, že ho za nohy pověsil, hlavou do mraveniště. Poslední přepadení provedl ve Vysočanech, byl tu však chycen, odvezen v poutech do Teplé a tam přišel o hlavu.
Ukradené poklady se nenašly. Byly kdesi dobře ukryty. Poslední majitel Kronova mlýna, Max Plescher, marně hledal v mlýně a v lese v okolí Kronlovu lupičskou kořist. Když se někdy náhodně našly v lese stříbrné peníze nebo cennosti, říkávalo se, že pocházejí z Kronlova lupu. Před mnoha lety nalezl sedlák z Ovesných Kladrub jakousi dutinu, plnou různého kostelního nářadí. To mohlo pocházet jen z Kronlova pokladu.
Když lidé spatřili v lese světlo bludičky, říkalo se, že tam pálí Kronl své poklady a takovým místům je třeba se vyhnout.
Zdroj:Stránky pivovaru Kronl, 2018Autor:Richard Švandrlík


Více na stránkách pivovaru

Mariánské Lázně budou mít minipivovar, trh obohatí i speciálem typu IPA

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Petr Kozohorský

Mapa malých pivovarů v Karlovarském kraji se záhy rozroste o další místo. V Mariánských Lázních je těsně před dokončením Rodinný pivovar Kronl.

První pivo z jeho varny by měli příznivci zlatavého moku ochutnat na přelomu března a dubna.

„Pivovar jako takový je už na místě. Teď potřebujeme vyřídit všechny náležitosti, například povolení od Celní správy,“ uvedl Václav Růžička, manažer projektu rodinného pivovaru.

Dvanáctka i speciály
Pivovar spojený s restaurací se zprvu hodlá specializovat na klasický dvanáctistupňový ležák.

„Výhledově ale i na speciály, jako je například svrchně kvašené pivo typu IPA, které na trhu na Mariánskolázeňsku chybí,“ naznačil možný sortiment minipivovaru Růžička.

Specialitou by pak mělo být lázeňské pivo s nižší stupňovitostí. „Do budoucna nebudeme ničím limitovaní. Vařit se bude to, o co bude zájem,“ doplnil PR manažer.

Prioritou iniciátorů projektu mariánskolázeňského minipivovaru je především zásobit výrobky vlastní restaurace. Václav Růžička ovšem nevylučuje, že by se výhledově jejich pivo mohlo objevit i jinde.

Jednu ze základních surovin pro výrobu piva, vodu, chce mariánskolázeňský pivovar čerpat z vlastní artézské studny.

„Zatím ji čistíme, pak si necháme udělat detailní rozbor vody. Kdyby nevyšla možnost využít studně, budeme odebírat vodu z přehrady nad městem. I ta je velice kvalitní,“ konstatoval Růžička.

Lidé, kteří rozjíždějí nový minipivovar, nejsou v oboru žádnými nováčky. Martin Holba, který je jedním z nich, už měl podobný podnik v Praze. A dařilo se mu podle Václava Růžičky tak, že nestíhal vyrábět. Lví podíl na tom měla originální receptura sládka Adama Roudnického.

„Pivo, které chystáme vařit v Mariánských Lázních, bude stejně dobré, spíš lepší,“ dodal manažer projektu.

Konkurenci v regionu bude mít ovšem pivovar Kronl velkou. Permon, Zajíc, Krušnohor, Prokop nebo třeba Puškvorcový speciál. To jsou jména jen některých z piv, která vyrábějí malé pivovary v regionu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.01.02.2018 09:541