Historie a současnost Pivovaru Kozojedy

„Zřízení vlastního pivovaru byl můj velký sen. Uvařit si pivo, na které má člověk chuť.“

Původně byl pivovar plánován do prostor restaurace, ale tím by se výrazně zmenšila kapacita restaurace. Zrodil se nápad přistavět místnost pivovaru vně restaurace. pivovarNa jaře roku 2016 byla stavba zahájena a na konci letních prázdnin se stěhovala technologie pivovaru. Celá rekonstrukce probíhala ve spolupráci s obcí Kozojedy a místními řemeslníky.
Vaření vlastního piva není jednoduchá záležitost. Bylo nutné projít školením sládků, a to v rodině Krýslových v Červeném Hrádku.

„V okolí Plzně je tradice spodně kvašeného ležáku. Proto jsme se rozhodli do nabídky zařadit ležák dvanáctku, desítku světlou a polotmavou jedenáctku.“ Do budoucna plánujeme vařit i speciály.

„První pivo měli možnost naši hosté ochutnat v polovině prosince. Jsme rádi za kladné ohlasy a budeme dělat vše pro to, aby kvalita piva zůstala na minimálně stejné úrovni.“
Zdroj:Stránky Pivovaru Kozojedy, 2017


Více na stránkách pivovaru

V Kozojedech na severním Plzeňsku vzniká nový minipivovar

Publikováno:před 2 letyZdroj:Rozhlas.cz

Sen v podobě minipivovaru si splnili manželé Marek a Vendula Peterkovi z Kozojed na severním Plzeňsku. Založili ho v hostinci v místním kulturním domě a vařit budou piva plzeňského typu. Pomáhá jim s tím sládek ze známé pivovarnické rodiny Krýslů.

Marek Peterka nosil nápad na zřízení pivovaru už dlouhou dobu v hlavě. Vše jen podpořily návštěvy několika jiných minipivovarů, ve kterých mu pivo velmi chutnalo. Stále ale chybělo místo, kde pivovar zřídit. Nakonec se v Kozojedech uvolnily prostory místní hospody a tam se nakonec za pomoci obce podařilo minipivovar vybudovat.

„Hospoda patří obci. Ta investovala do opravy sklepa, který byl v havarijním stavu. A aby se nemusely zmenšit prostory hospody, přistavěla se část pro minipivovar,“ uvedl budoucí hrdý majitel minipivovaru Marek Peterka z Kozojed.

Vařit pivo je velmi náročný proces. Proto sem panu Peterkovi jezdí pomáhat a učit ho sládek pan Petr Krýsl z Červeného Hrádku. S tím zkouší uvařit nová piva osvědčenými způsoby.

V hospodě v Kozojedech už brzy ochutnají místní pivo

„V okolí Plzně je tradice spodně kvašeného plzeňského ležáku. I my budeme nabízet ležák dvanáctku plzeňského typu a desítku. V nabídce bude například i polotmavá jedenáctka. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet a jak se pivo podaří uvařit,“ vysvětluje Peterka.

Nedílnou součástí varny jsou nerezové nádoby, které mají zvenku měděný plášť. Do vybavení patří spilka, kde pivo kvasí a bojlery na horkou a studenou vodu. Dále ležácký sklep, kde je teplota tři až pět stupňů Celsia při kterých zde pivo zraje.

Host hospody v Kozojedech Daniel Jahoda je zvědavý, jak bude pivo chutnat a jaké se Markovi Peterkovi podaří první pivo uvařit. To budou moct hosté ochutnat už 9. prosince.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.03.12.2016 17:061