Historie a současnost Minipivovaru Kosíř

Minipivovar Kosíř leží u nejvyššího hanáckého vrcholu Kosíř (442 m n. m.) a je přibližně vzdálen 17 km od Olomouce.
Nabízí tradičně vařené české ležáky, které jsou nefiltrované a nepasterizované s jemným zákalem vytvořeným pivovarskými kvasnicemi.
Naší základní produkcí je světlý 12º ležák Gabriell a polotmavé 11º pivo Haltýř. V průběhu roku je na čepu možnost ochutnat vícestupňové speciály jako např. Vánoční speciál.
Zdroj:Stránky Minipivovaru Kosíř, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Minipivovaru Kosíř

Kdy:dle dohodyObec:Lhota pod KosířemZdroj:Minipivovar Kosíř

V případě mimořádné exkurze dohodnuté předem po telefonické domluvě (minimálně 5 osob) se vybírá vstupné 45 Kč/osoba. (V ceně je zahrnutá drobná degustace).

Rezervace exkurzí na telefonním čísle 723 939 167

Při návštěvě exkurze v Minipivovaru Kosíř se dozvíte základní informace o historii pivovarnictví v Čechách, informace o surovinách a technologickém postupu výroby piva infuzním a dekokčním způsobem.

Aktualizováno: před 2 lety

Velká Bystřice si nechala uvařit pivo, které se snaží přiblížit sto let staré receptuře

Publikováno:před měsícemZdroj:Rozhlas.czAutor:Monika Tomášková

Vzpomínky pamětníků a dobové fotografie pomohly sládkovi Davidu Kapsiovi při zakázce pro radnici Velké Bystřice. Městečko na Olomoucku si u něj objednalo k příležitosti stého výročí vzniku republiky jubilejní pivní speciál. Měl by připomínat pivo, které se ve Velké Bystřici vařilo před sto lety. Speciál nyní zraje v tancích jednoho z regionálních minipivovarů.

Sládek pivovaru ve Lhotě pod Kosířem David Kapsia ukazuje dva velké tanky piva. „Jsme právě v ležáckém sklepě, ideální teplota pro to ležení je 2 až 4 stupně,“ komentuje.

Pivo, které si Velká Bystřice nechává uvařit ke sto letům republiky, se sládek snažil připravit podle starého receptu. „Bystřický pivovar byl uzavřen v roce 1943 a žádná receptura se bohužel nezachovala. Snažili jsme se vyjít z nějakých vzpomínek obyvatel Bystřice, z fotek. Jedná se o klasický postup vařeného českého piva. Bude bronzové, ani úplně tmavé, ani úplně světlé,“ vysvětluje Kapsia.

Suroviny pocházejí mimo jiné právě z Velké Bystřice. „Chmel je z Bystřice, slad je hanácký a pivovarské kvasnice jsou také českého původu,“ upřesňuje sládek.

Lahvové i sudové
Zatímco pivo leží ve sklepě, v pivovaru už připravují lahve, do kterých se bude stáčet. „Bude jak v lahvích, tak v sudech,“ říká David Kapsia.

Je možné, že takové pivo opravdu obyvatelé Velké Bystřice pili? „Já bych si troufal tvrdit, že na 80 procent se trefíme,“ odpovídá sebevědomě lhotský sládek.

Pivovar v hanáckém městečku fungoval přibližně tři století. Lidovecký místostarosta Ivo Slavotínek doufá, že by se novodobý Bystřický speciál mohl stát součástí zdejších tradic. „Pokud najde oblibu u našich občanů, tak bychom ho vždycky nechali uvařit, protože tu recepturu si uchováme a ve svátečním množství ho necháme uvařit při nějakých výjimečných příležitostech,“ dodává.

Vlastní pivo budou ve Velké Bystřici čepovat při oslavách vzniku samostatného Československa, které plánuje na Zámeckém náměstí 27. října. Bystřického speciálu Hobla nechalo město uvařit přesně 500 litrů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.10.2018 19:501