Využijte výjimečné možnosti prohlídky v Pivovaru Koníček!
Exkurzi je možné rezervovat v pracovní dny na telefonním čísle +420 736 243 059 nebo vyroba@pivovarkonicek.cz
Prohlídky jsou možné pouze v době od 14 do 17 hodiny (od pondělí do pátku), individuálně pak i o víkendu – po předchozí dohodě.
V průběhu cca 30 minutové prohlídky navštívíte varnu, sklad sudů, ležácký sklep, linku na čištění a plnění sudů a další prostory. Provázet vás bude buď náš sládek Mojmír Velký, podsládek Petr Tesarčík nebo jiný zástupce pivovarské chasy. Získáte informace o krátké historii pivovaru, o výrobě piva, surovinách a možná se i zasmějete. Součástí exkurze je i ochutnávka piva přímo z tanku. Po skončení exkurze proběhne blesková vědomostní soutěž o cenu.
Cena exkurze činí 60 korun na osobu. Minimální počet návštěvníků je 10. Při menším počtu osob činí cena exkurze 600 korun. Platbu je potřeba realizovat před zahájením exkurze.
Po skončení exkurze, nebo před ní, se můžete občerstvit v pivovarském Hostinci u Koníčka nebo v pivnici či cukrárně Ve Dvoře v Koníčkovém dvoře. Na obou místech si můžete zakoupit pivo v PET na takového domácí popíjení. V prodejně Koňotéka je možné zakoupit upomínkové předměty, pivní kosmetiku, vtipné koníčkovo oblečení a dalším suvenýry).
Těšíme se, že vás provedeme.


Na jednom místě
912 pivovarů
16.269 piv
10.123 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Koníček
V roce 2006 byl založen minipivovar Koníček sládkem Mojmírem Velkým, který po absolvování pivovarské školy a následné sladovnické štaci v nedalekém pivovaru v Nošovicích, si šel vlastní cestou a začal vařit pivo do svého malého nezávislého minipivovárku. Přesně 2. 6. 2006 byla slavnostně uvařena první várka piva, světlý výčepní ležák Ryzák 11 % na malé 250l várně. Následující červenec tohoto roku začalo pivo téct v mateřském Hostinci a pensionu U Koníčka. V měsíci srpnu se uvařila první várka Vraníka, na Vánoce téhož roku spatřil světlo světa i naše poslední stálice polotmavý speciál Grošák 14 %.
Od Vánoc roku 2006 se již pivaři těšili jen z místního piva, které nahradilo tradiční piva z nošovického pivovaru.
Pivovar se neustále rozšiřoval, jak se zvyšovala poptávka po Koníčkovém pivu, tak původní budova přestala kapacitně stačit, tak v roku 2009 byla ve vedlejší přilehlé budově vybudována spilka a ležácký sklep, přičemž i kapacita várny byla navýšená na 500l. Začalo se vařit oblíbené pivní menu.
Zásadní rozšíření proběhlo v roku 2013, kdy se rozjela úplně nová výroba piva v moderním a kapacitně větším už pivovaru, kdy také došlo ke změně názvu: Pivovar Koníček s.r.o
Byla vybudována nová várna o objemu 20hl a k tomu spilka o kapacitě 160hl a ležácký sklep o objemu 480hl piva ve zrání. Přičemž začal pivovar pivem zásobovat cca 100 hostinců pivem. V současné době činí výstav pivovaru cca 10 tisíc hl ročně.
Původní minipivovar ukončil výrobu na podzim roku 2013 (současně probíhala výroba ve dvou varnách). Na jaře roku 2014 proběhla rozsáhla rekonstrukce původního minipivovarku, kde se vyměnila technologie a instalovala se nová spilka a ležácké tanky o objemu 10hl které slouží jako tanky výčepní pro přilehlý hostinec Koníček.
V roce 2015 pivovar dostavěl sklady a moderní stáčírnu kegů a lahví opět se navýšila kapacita ležení a kvašení, tak aby z rostoucím výstavem nedocházelo k neuležení piva a zhoršení kvality. Pivovar dnes zaměstnává v letní špičce až 15 zaměstnanců, stabilně 10 osob. Roční výstav se pohybuje nyní okolo 9000hl piva za rok, část produkce míří i na Slovensko a do Polska.
Co nás čeká v roce 2016 a dále to nikdo neví, ale našim přáním je pořad pro vás vařit pivo se srdcem a nadšením a objevováním nových pivních kultur a stylů…
Výroba piva
Výroba piva probíhá z nejkvalitnějších surovin, jako je moravský slad, žatecký chmel, kulturní pivovarské kvasnice a pramenitá voda z Beskyd.
VARNA – Výroba mladiny probíhá dvourmutovým dekokčním způsobem-na varně o objemu 20hl.Rozemletý slad se smíchává s vodou a za určitých teplot dochází k zcukřování škrobu na maltózu. Takto zcukřený rmut se pak oddělí od mláta sladiny na scezovací kádi. Sladinu pak vaříme s chmelem 90min, kde přecházejí hořké látky chmele do sladiny a vzniká mladina. Po ukončení varu se mladina vyčerpá do vířivé kádě, kde chmelové kaly sedimentují. Mladinu pak čerpáme do spilky, přičemž dávkujeme kvasnice. Dochází k chlazení na teplotu 9°C.
SPILKA – V otevřených kvasných kádích probíhá při teplotě 10°C hlavní kvašení po dobu 7-10dní, kdy dochází k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2. Kvasnice po zkvašení sedimentují na dno kádě a takto zkvašené tzv. zelené pivo sudujeme do ležáckých tanků.
LEŽÁCKÝ SKLEP – Zde probíhá dokvašování nebo ležení piva při nízkých teplotách okolo 2°C po dobu minimálně 30dní, během dokvašování dochází k přírodnímu nasycení CO2 k zakulacení chuťových vlastností a doladění chuti.
HOTOVÉ PIVO – Stabilně pivovar plní KEG-sudy o objemu 15, 30 a 50l, pet 1,5l a skleněné láhve 0,5l.
V našem pivovarském Hostinci čepujeme pivo přímo z tanku, které je nefiltrované a nepasterizované!!!
Zdroj:Stránky Pivovaru Koníček, 2018
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Koníček |
Pivovar Koníček s.r.o |
minipivovar s pohostinstvím |
Vojkovice 10 |
739 51 Dobrá |
Moravskoslezský kraj |
2006 |
Slavomír Velký |
Mojmír Velký |
685 hl (2008) |
+420 736 243 059 |
29453399 / CZ29453399 |
www.pivovarkonicek.cz |
pivovarkonicek@seznam.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.