Jen jedinou příležitost ochutnat pivní speciál nazvaný Chmendel získají Brňané v sobotu 20. července. Letní pivo vyzkoušejí zájemci na Mendel festivalu, který se uskuteční přímo v areálu pivovaru. Těšit se mohou rovněž na tradiční prohlídky zázemí pivovaru Starobrno na Mendlově náměstí. Přípravu unikátního piva Chmendel dokončili pivovarníci v těchto dnech.
Svrchně kvašený chmelový mok typu APA, tedy American Pale Ale, vznikl ve spolupráci Mendelovy univerzity a pivovaru Starobrno. „Při prvním napití je hořkost silnější a vystupuje, ale když jsem se napila podruhé, potřetí, tak se chuť v ústech krásně rozložila. Lidé, kteří mají rádi více hořká piva, si určitě přijdou na své,“ pochvalovala si nápoj ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková.
Limitovanou edici, kterou lidé ochutnají pouze v jediný den, a to na Mendel festivalu, uvařili studenti pivovarnictví na Mendelově univerzitě ve spolupráci se zkušenými sládky Starobrna. „Využili jsme americké chmely chinook a simcoe, díky nimž v Chmendelu vystupuje specifická citrusová vůně svrchně kvašených piv,“ dodala Konupčíková pro Brněnský deník Rovnost.
Do pivního speciálu však vrchní sládek Starobrna Jiří Brňovják vložil svůj podpis, a to použitím špetky takzvaného žateckého poloraného červeňáku. Celkem studenti Mendelovy univerzity uvařili ve spolupráci s pivovarem dvě stě litrů chmelového nápoje. Aby se na nadcházejícím festivalu dostalo na co nejvíce zájemců, bude pivo čepované do kelímků o objemu tři decilitry.
Pro studenty, kteří se na výrobě piva podíleli, se jednalo zejména o cenné zkušenosti pro svou pivovarnickou praxi. „V novém studijním programu Pivovarství a sladařství jsme chtěli podepsat memorandum o spolupráci se dvěma stabilními organizacemi. Se sladařstvím nás pojí memorandum s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, s pivovarnictvím pak memorandum s pivovarem Starobrno,“ uvedl při začátku vaření speciálu Chmendel garant studijního programu Pivovarství a sladařství na Mendelově univerzitě Tomáš Gregor.


Na jednom místě
982 pivovarů
20.020 piv
11.315 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost školního minipivovaru ÚTP Brno
Pivovar vznikl v roce 2013 v nově postaveném pavilonu M jako výukový, výzkumný a vývojový s objemem vyrážené mladiny 1 hl.
Minipivovar je svým vybavením a 100 l objemem vyrážené mladiny určen k demonstrativním ukázkám výroby piva různými způsoby při praktických cvičeních studentů, a jako experimentální systém pro výrobu piva a ladění receptur při spolupráci s komerčním sektorem. Pro tyto účely je minipivovar uzpůsoben pro výrobu mladiny infuzním nebo dekokčním způsobem, kvašení mladiny je možné provádět klasickým dvoufázovým způsobem (spilka a ležácký sklep), nebo jednofázové kvašení v CKT, kvašení lze vést jak spodní tak svrchní.
Samotný pivovar začíná studeným skladem sladů a dalších pivovarských surovin. Slad do prostoru šrotovny je přivážen ze skladu pomocí nerezového rudlu. Slad je získáván částečně z vlastní sladovny (viz poloprovoz Sladovna), a dále nákupem ze sladovny Bernard v Rajhradu u Brna. Ve šrotovně je slad na dvouválcovém mačkadle sladu sešrotován. Odvážená dávka sladového šrotu je převážena do prostoru varny, kde je sypaná do vystírací kádě. Varna sestává z kompaktního várenského bloku a je řešena jako dvounádobová pro var 100 l mladiny. Otop rmutomladinové pánve je zajišťován elektrickým kotlem, kde teplonosným médiem je olej. Rmutomladinovou pánve je možné použít také jako vířivou káď. Provedení varny je celonerezové. Sestava varny je z vystírací a scezovací kádě s kypřícím zařízením, rmutomladinové pánve, deskového chladiče mladiny, provzdušňovacího zařízení mladiny, topného kotle a kondenzátoru brýdových par. Přebytky horké vody vznikající při chlazení mladiny jsou akumulovány v nerezové tepelně izolované nádrži, ve které je možné horkou vodu také připravit. Horká voda je využívána při vystírce a zapářce následující várky a ve zbytku jako sanitační voda pro čištění. Zchlazená a provzdušněná mladina je z varny čerpána do kvasírny. Chlazený prostor kvasírny je osazen otevřenou kvasnou kádí, stojatým kvasným tankem, cylindrokonickým tankem a třemi ležáckými tanky, které mohou sloužit i jako přetlačné. Veškeré kvasné nádrže jsou dvouplášťové, chlazené glykolem a jsou napojeny na řídící jednotku, která automaticky udržuje nadstavený průběh kvasných teplot. Celý prostor je možné chladit také atmosféricky, čehož se využívá pro výrobu svrchně kvašených piv.
Zařízení kvasírny dovoluje modelovat různé postupy hlavního kvašení i dokvašování (dvoufázové kvašení -- jednofázové kvašení). Násadní kvasnice jsou obvykle propagovány v 5l propagační stanici ze sušených kmenů nebo dovezeny ze spolupracujících pivovarů (minipivovar Pegas Brno a minipivovar Richard). zařízení umožňuje i propagaci 50 l hustých násadních kvasnic během 48h propagace v otevřené kvasné kádi. Kvasinkové kmeny a živé kvasnice jsou uskladněny v chladničce, která je umístěna v prostoru přípravny. V prostoru přípravny jsou násadní kvasnice taktéž připravovány pro zakvašování, je zde i automatický analyzátor piva a další příslušenství pro rozbory piva.
Součástí minipivovaru je také pojízdné čerpadlo, naplavovací svíčkový filtr, dvounádobová CIP stanice, zařízení na sanitaci KEG sudů a lahvovací linka PET a KEG.
Energetické zázemí minipivovaru se skládá z chladícího zařízení a tlakovzdušné stanice. Bloková chladící jednotka zabezpečuje provoz minipivovaru ledovou vodou pro chlazení mladiny, vychlazený glykol potom pro chlazení kvasných nádrží. Chladící jednotka je sestavena z izolované akumulační nádrže glykolu, izolované akumulační nádrže ledové vody, kondenzační chladící jednotky, výparníku, potrubního propojení a řídící jednotky. Rozvody ledové vody a glykolu jsou v nerezovém provedení. Tlakovzdušná stanice s pracovním tlakem 8 bar a zásobníkem na 250l je umístěna ve společném prostoru s chladícím zařízením. Tlakovzdušná stanice kromě pivovaru zásobuje tlakovým vzduchem i masnou výrobu (klipsovačku, kutr a udírnu). Tlakovzdušná stanice je sestavena z kompresoru, vzdušníku, sušiče vzduchu, mikrobiálního filtru a uhlíkového filtru.
Co nabízíme
Zařízení pivovaru může nabídnout vývoj, výzkum, optimalizaci a odladění varního procesu při výrobě sladiny, mladiny a piva a s tím související operace, jako je propagace a příprava kvasnic, aplikace chmelových výrobků, optimalizace kvasného procesu za různých podmínek a podobně.
Zdroj:Stránky ÚTP Brno, 2018
Více na stránkách pivovaru


Školní minipivovar Johann |
Mendelova univerzita v Brně |
experimentální minipivovar |
Zemědělská 1 |
613 00 Brno-Černá Pole |
Jihomoravský kraj |
2013 květen |
prof. Ing. Danuše Nerudová Ph.D. |
Ing. Tomáš Gregor Ph.D. |
20 hl (2018) |
+420 545 133 548 |
62156489 / CZ62156489 |
utp.af.mendelu.cz |
gregor@node.mendelu.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.