Historie a současnost Pivovaru Jadrníček

Pivovar Jadrníček navazuje na tradici vaření piva v Náměšti na Hané, které se datuje od roku 1590 a bylo přerušeno v roce 1905.

Pivovar Jadrníček byl založen v roce 2014. Pivovar patří mezi malé pivovary, které se zaměřují na vaření piva podle tradičních postupů a receptur.

Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované. Jsou v něm zachovány všechny přírodní výživní látky, které mají blahodárný vliv na lidský organismus.
Zdroj:Stránky Pivovaru Jadrníček, 2014


Více na stránkách pivovaru

Pivo vaří v Náměšti. Teď si v Neředíně otevřel Jadrošovu krčmu

Publikováno:před 23 dnyZdroj:Olomoucký deníkAutor:Daniela Tauberová

Není to tak dávno, co Radek Jadrníček doma v garáži v Náměšti na Hané experimentoval s prvními ležáky a dnes patří mezi elitu - letos exceloval na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích.
Bodoval s tmavým Jadrošem a bronzovou získal i jeho polotmavý Kotelník.
Před dvěma týdny si teprve jednadvacetiletý sládek splnil další „pivní“ sen – dobyl Olomouc, kde otevřel první Jadrošovu krčmu.

S podnikem a pěnivým mokem má velké plány.
„Teď se ale chystáme na svatého Václava. Svrchně kvašený speciál, který nabídneme, ten musí ochutnat každý pivař. Je vynikající!“ lákal oceňovaný sládek.

Jak se stane, že malý rodinný pivovar z Náměště na Hané otevře vlastní hospodu v Olomouci?
Snil jsem o tom dlouho. A pak to přišlo ráz na ráz. Viděl jsem inzerát, že v Neředíně je k mání hospoda. Sedli jsme do auta a vyrazili. Zájemců bylo více, ale přišlo nám to jako zajímavé místo, tak jsme do toho šli.

Vznikla Jádrošova krčma?
Stylově.

V Olomouci si lidé mohou dopřát pivo ve stovkách podniků. Jak se chcete prosadit?
Otevřeno máme dva týdny a odezva nás mile překvapila. Lidé si pochvalují pivo a kdo nás a naše pivo už dobře zná, přijde a řekne, že je rád, protože se k nám dostal v létě na kole a v zimě autem na pivko nemohl. Dokonce jeden starší pán, už byl u nás několikrát, nadšeně popisoval, že o Jadrníčkovi hodně slyšel, ale nemohl se dostat do Náměště, až jsme mu otevřeli hospodu 100 metro od bydliště. Za taková slova jsme moc rádi.

Čím chcete prorazit? Máte nějaký koncept? V Náměšti okouzlí útulné, až domácí prostředí. Tady?
Na prostředí a atmosféře stavíme dlouhodobě. Chceme, aby se u nás hosté cítili příjemně, pohodově. Snažíme se předávat dobrou náladu, úsměv. Ale co věřím, že bude průlom, tak chystáme tankové pivo. Půjdeme tímto směrem. Jako jediný minipivovar v Olomouckém kraji, který bude mít v Olomouci tankové pivo.

Chutná pivo v krčmě stejně jako v Náměšti?
Sládek pivo vaří, hospodský ho dělá. To je pravda. Zakládám si na tom, aby chutnalo stejně. V Olomouci jsem teď denně a lpím na tom, abychom nefiltrované, nepasterizovaného pivo čepovali v nejvyšší kvalitě. Poklad je provozní v krčmě, která naše pivo dobře zná a má ho ráda. Všechno funguje, jak má. Jsme dobrý tým.

Jaké vlastnosti má dobré pivo?
Dobré pivo se hlavně má načepovat do mokré sklenice, musí mít krásně hutnou pěnu. A jak se upíjí, krásně kroužkuje až do posledního hltu.

Chutná vám pivo bez pěny?
Ne. Už jsou i u nás tyto speciály, které se točí bez pěny. Já jsem zastáncem českého ležáku s pořádnou pěnou.

Že pivo dělat umíte, ocenili i odborníci. Letos jste získali dvě ceny v soutěži Zlatá stuha. Motivuje vás to?
Obrovsky. V takové konkurenci? Je to ohodnocení, že to děláme dobře a impulz do další práce pro všechny, kdo milují poctivé české pivo.

Kolik vaříte druhů?
Pět.

Na svatého Václava, jenž je od dob Karla IV. patronem českého piva, se už chystáte?
Už se těšíme! Tentokrát jsme si dali obzvláště záležet. Nachystali jsme hned dva svatováclavské speciály: Jadroň, což je polotmavý medový speciál a Australský divoch, což je pšeničné pivo, svrchně kvašený speciál nachmelený australským chmelem. Je to hodně hořké pivko s velmi zajímavou chutí. Doporučuji všem pivařům, když budou mít možnost, ať přijdou, protože je to hodně zajímavé pivo. Vynikající!

Jadroň je s medem?
Ano. Toto je spodně kvašený speciál, polotmavý, do kterého jsme dali včelí med.

Kde vidíte budoucnost českého piva? Říká se, že čeští pivovarníci se vrátí k jednoduchým pivům, českým ležákům. K pitelnosti. Souhlasíte?
Je boom svrchně kvašených piv, ale je to dočasná věc. Lidé to chtějí ochutnat, špičkový speciál je zaujme, ale každý zůstane u klasiky, českého ležáku. Kvalitního piva, u kterého rád posedí celý večer. Český ležák je český ležák.


Skvělé pivo a parádní muzika, Jadrošův den ovládl Náměšť

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Olomoucký deníkAutor:Daniela Tauberová

Jadrošův den, to jsou nejen hektolitry zlatavého mohu korunovaného soutěžními úspěchy, ale především dobrá zábava.
Na letošním již třetím ročníku se o ni postaral charismatický Elvis Presley, drsňáci Kabáti a hard rocková pecka AC/DC. Že je v zaplněném areálu U Kapličky připomněly a zastoupily jejich „napodobeniny“, sotva komu vadilo.

„Přijeli jsme z Olomouce, celá rodina. Manžel ochutnal guláš a i jeho plechová huba dostala zabrat, jak pálil. Zapil to nejsilnějším pivem v ČR. Snad se v pořádku dostaneme domů,“ smála se Jana Vrabcová.
Kromě dobrého pití a jídla připravili organizátoři soutěže pro odvážlivce. Za to, že nejdéle udrželi pivní sud, dostali jeden na cestu.

„Zábava je skvělá! Jadler? To je můj pivní objev letoška. Netušila jsem, že pivo s malinovkou může být tak osvěžující,“ chválila vydařenou akci Náměšťských Jitka Navrátilová z Prostějova.

Nenudili se ani nejmenší návštěvníci, kteří vzali útokem skákací hrad a kolotoč. Pivem a vedrem zmožený sobotní večer uzavřela taneční zábava s populárními Sax Rock.

Mladý sládek triumfoval se svým Jadrošem. Chtěl bych hospodu v Olomouci, říká

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Olomoucký deníkAutor:Daniela Tauberová

Teprve jednadvacetiletý pivní "srdcař" Radek Jadrníček vaří ve svém minipivovaru v Náměšti na Hané pivo, které degustátoři ocenili prestižní Zlatou pivní pečetí.
Ceny Zlatá pivní pečeť získalo na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích šest desítek pivovarů.
Nejvíc ocenění posbíral Bernard, Heineken i Rodinný pivovar Zichovec. Z Olomouckého kraje bodovaly Holba i Litovel.
Mezi minipivovary zazářil Pivovar Jadrníček z Náměště na Hané.

Teprve jednadvacetiletý sládek Radek Jadrníček exceloval v souboji s o generaci zkušenějšími konkurenty - s tmavým Jadrošem a bronzovou získal i jeho polotmavý Kotelník.
„Všichni říkají, že jsem se pro vaření piva narodil,“ směje se v rozhovoru pro Deník sympatický mladík, jehož piva v posledních dvou letech sbírají cenu za cenou.

Jak dlouho trvalo, než jste se z experimentování v garáži vypracoval mezi elitu?
Oficiálně jsme v Náměšti začali vařit pivo v roce 2014, ale už roky před tím jsme si doma vařili pro sebe - to jsem ještě byl ve škole. Okamžitě mě to chytilo u srdce. Vařit pivo, to je prostě vzrušující alchymie! Do práce jsem se zamiloval a jak se chlap zamiluje..

Je vám jednadvacet let. Sbíral jste zkušenost u jiných sládků, v zavedených pivovarech?
Ano, jezdil jsem. Mám kamarády, co vaří pivo, mluvíme o postupech, surovinách, vyměňujeme si poznatky. Ale musím se přiznat, mně to jde úplně samo. Pivu se věnuji od rána do večera a je to pro mě ta největší radost. Pro jeho vaření jsem se asi zkrátka narodil, slyším doma, od kamarádů sládků i velké konkurence.

Takže večer usínáte s myšlenkou na spodní kvašení, plnou chuť a jemný hořký konec?
(Smích) Mám rozečtené odborné knížky, různé receptury, usínám na nich a s myšlenkou na druhý den, do čeho se pustím. Ono se to nezdá, ale vezměme si takový slad: je každým rokem jiný, podle sklizně ovlivněné počasím, ale pivo musí být pořád stejné. Stejně dobré, a to je jeden z mých úkolů.

Kvalitní suroviny z regionu

Jestli můžeme přejit k letošní, vlastně i loňské pivní hvězdě Jadroši: Jak byste popsat jeho chuťový profil?
Je to tmavá třináctka s karamelovou chutí – obsahuje čtyři druhy sladu, dva druhy chmele. Zpočátku působí, že pivo je sladší, ale ne, ke konci se dostaví hořkost. Příjemná jemná hořkost, která tomuto ležáku dodá potřebný závěrečný šmrnc.

Pivo ideální na chladné zimní večery?
Je to hutné, spodně kvašené pivo. Na začátku krásně zahřeje chuť sladu.

Co je za vaším úspěchem? Pivo neošidit, tedy kvalitní suroviny? Odkud je berete?
Můžete mít nejdražší technologie, ale když nemáte špičkové suroviny, neuděláte dobré pivo. Kvalitní suroviny, slad a chmel, na tom je založen úspěch. Chmel za mnou necestuje stovky kilometrů, ale roste na Hané. Všechny dodavatele mám z regionu a dodavatele jsem už za těch pár let prověřil. Vyměnili jsme sladovnu, ale nakonec jsme se vrátili k jiné. Každá sladovna má trochu jiný slad, všechno chce svoje.

Ochutnávejte. Pivní svět je pestrý

Důvod dát si pivo se najde vždycky, ale ta rostoucí cena..? Právě kvůli ní se zvedají počty těch, kteří v hypermarketu v akci koupí basu tuctových piv a po práci s partou popijí někde doma ve sklepě. Co s tím?
Pivaři by měli ochutnávat. Pivní svět je v Česku pestrý a ne nudný. Pivař musí pochopit, že my děláme řemeslné pivo, odevzdáváme mu poctivou práci, neděláme europivo, které řídí počítače.

Viděla jsem, jak právě toto lidem osobně vysvětlujete v nákupních centrech. Dokonce v kroji. Musel jste se naučit i PR? Funguje to?
Snažím se. Nedělá mi problém šířit jméno dobrého piva a značky Jadrníček. Naopak. V tomto nám nejvíce pomáhají velké soutěže jako na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích, kde letos soutěžilo 250 pivovarů z 20 zemí. Jadroš vyhrál i vloni a v roce 2016 byla mezi prvními třemi polotmavými speciály z minipivovarů naše čtrnáctka Kotelník.

Chtěl bych hospodu v Olomouci

Jaká je odezva v oboru a u pivařů?
Když jsme přijížděli do Budějovic na soutěž a přicházeli za mnou sládci a zástupci pivovarů, třeba kolega od Prahy, a oznamovali, že jsem vyhrál a uznale pokyvovali hlavou, byla to čest. A ještě krásnější chvíle zažívám, když odnáším prázdný půllitr ze stolu u nás v hospodě a host spokojeně pronese, že mu chutnalo a dodá, že přijel z druhého konce republiky – kvůli našemu vítěznému pivu. To je velká motivace.

Nechystáte větší hospodu, když jsem v létě viděla ty plné stoly i venku přes silnici…
Chtěl bych hospodu v Olomouci. Z města k nám jezdí spousta lidí, ale spoje jsou, jaké jsou a nedostanou se, jak by potřebovali. Toužím po vlastní hospodě, kde si dohlédnu na kvalitu a spokojenost hostů.

Tedy šetříte a vyhlížíte prostory…
(Smích) Dá se to tak říct, ale není to otázka roku, dvou. Je to vize pro pět let bych tak odhadoval.

Místo zrušené Zahrady Jadrošův den

Co chystáte v pivovaru? Čím své věrné i objevitele po úspěchu v soutěži potěšíte?
Zhruba za sto dní máme v Náměšti na Hané naše slavnosti, Jadrošův den, na které už musím chystat speciály. Bude tam komplet naše produkce a samozřejmě musím něčím překvapit. Mohu prozradit, že speciál bude jedním chmelem chmelený…

V Náměšti, kde byla Zahrada či Hanácké slavnosti, se toho už moc neděje, pro to Jadrošův den?
Bude to letos třetí ročník. Všechny akce skončily, což je obrovská škoda a ztráta pro městys, tak jsme se toho chopili. Nevybíráme žádné vstupné a letos se nám podařilo dát dohromady bohatý program.

dyž vás tak poslouchám, nechcete kandidovat v komunálních volbách na podzim?
Je pravda, že politika se dělá u piva, ale já raději budu dodávat to dobré pivo…

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.27.09.2018 17:273