Historie a současnost Pivovaru Jadrníček

Pivovar Jadrníček navazuje na tradici vaření piva v Náměšti na Hané, které se datuje od roku 1590 a bylo přerušeno v roce 1905.

Pivovar Jadrníček byl založen v roce 2014. Pivovar patří mezi malé pivovary, které se zaměřují na vaření piva podle tradičních postupů a receptur.

Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované. Jsou v něm zachovány všechny přírodní výživní látky, které mají blahodárný vliv na lidský organismus.
Zdroj:Stránky Pivovaru Jadrníček, 2014


Více na stránkách pivovaru

Pivo České republiky vaří v Náměšti, Jadrníček vyhrál tři tituly

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Olomoucký deníkAutor:Daniela Tauberová

Mladý sládek z Náměště na Hané o víkendu exceloval na 23. ročníku tradičních Slavností piva na českobudějovickém Výstavišti.
V soutěži Pivo České republiky 2019 získal Pivovar Jadrníček první místo hned ve třech kategoriích.

Tmavá třináctka Jadroš byla vyhodnocena jako nejlepší mezi Speciálními tmavými pivy a zlato brala i v kategorii Speciální tmavé pivo z minipivovaru. Třetí zlatou obdržela ve skupině Polotmavá piva náměšťská čtrnáctka Kotelník.

„Ocenění odborníků je velkou motivací, ale tou největší je odezva zákazníků. Když vidíme, jak lidem pivko chutná, je radost ho vařit. Pro Jadroše si dokonce jezdí hospodský až z Krakova,“ těšil se z úspěchů dvaadvacetiletý sládek Radek Jadrníček, který v únoru bodoval i na prestižním Mezinárodním pivním festivalu.

Na víkendových slavnostech soutěžily pivovary ve 22 kategoriích. Do degustací se přihlásilo 66 pivovarů a minipivovarů se 402 soutěžními vzorky, které hodnotili kvalifikovaní odborníci z pivovarů, studenti odborných škol a pozvaní erudovaní degustátoři.

Pivovar Jadrníček má třetí nejlepší pivo světa

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Olomoucká DrbnaAutor:Ivo Spisar

Luboš Jadrníček je spolumajitel Pivovaru Jadrníček, který funguje od roku 2014 v Náměšti na Hané. Jelikož se pivovaru daří, rozhodl se Luboš ušetřit cestu potenciálním zákazníkům z Olomouce do Náměště a v roce 2018 otevřel hospodu přímo v Olomouci. Jadrošova Krčma stojí v ulici U Kovárny v Neředíně.V Jadrošově Krčmě je možné ochutnat všechna piva Pivovaru Jadrníček. V nabídce je šest druhů piv a z Krčmy si mohou zákazníci pivo odvézt i v sudech. „Brácha je sládek, já mám na starosti spíš prodej piva a starám se o hospody, kde se naše pivo točí. No a teď se starám taky o tuhle naši Jadrošovu Krčmu,“ začíná Luboš svoje povídání.

Jak jste s vařením piva začali?
Taťka vystudoval pivovarnictví a sladovnictví v Plzni, pak dělal v olomouckém pivovaru v Holici. Naši rodiče si otevřeli pěstitelskou pálenici u nás v Náměšti a přemýšleli jsme, co bychom k tomu mohli ještě otevřít. Přece jen, když tam zákazníci čekají při tom dlouhém procesu pálení, říkali jsme si, že bychom tam postavili posezení. Nechtěli jsme klasické posezení, rozhodli jsme se, že tam budeme vařit vlastní pivo. Díky tomu, že má taťka vystudovanou školu, bylo to legislativně jednodušší.

Takže vaření piva se u vás rozmohlo do to té podoby, že vám poměrně úspěšně frčí pivovarská hospůdka v Náměšti?
Je to tak, ale hodně jsme od zákazníků z Olomouce slýchali, že právě tady není místo, kde by mohli ochutnat všechna naše piva. V Olomouci jsou sice hospody, které nabízejí naše pivo, ale odebírají třeba jeden nebo dva druhy. Když jsme dostali příležitost otevřít Jadrošovu Krčmu v Olomouci, šli jsme do toho. Teď tady nabízíme šest druhů našich piv a zákazníci tady pohromadě opravdu můžou ochutnat všechna piva, která točíme i v Náměšti.

Jaká piva tedy teď máte na čepu?
Máme tu šest druhů piv. Jadroš světlý ležák je vlajková loď pivovaru, je to klasická spodně kvašená jedenáctka. Náměšťák je spodní ležák dvanáctka, ta je trošku více hořká než Jadroš. Pak je tu Kotelník, to je polotmavá čtrnáctka. Na dvou čepech točíme speciály. Na jednom kohoutu je teď Japač, to je American Pale Ale a na druhém je Jadrník čokoládový, ten má chuť čokolády až pražené kávy, dal by se přirovnat k chuti Stoutu. A pak tu máme Tmavého Jadroše, to je tmavá třináctka, která teď získala ocenění.
Jaké ocenění?
Náš Tmavý Jadroš je jedno z nejlépe hodnocených tmavých piv v České republice. Letos jsme získali třetí místo na světové pivní pečeti v kategorii speciální tmavé pivo. Můžeme tedy říct, že je to vlastně třetí nejlepší pivo na světě. Tohle ocenění nám dělá opravdu velkou radost.

Patří k ocenění taky nějaká finanční prémie?
To ne. Můžeš používat ten erb, Světová pivní pečeť. Ale hlavně to pro nás funguje jako obrovská motivace, protože když už vyhraješ třetí místo na takhle velké soutěži, tak vidíš, že to děláš dobře a je skvělé, že to chutná i té odborné komisi.

Pojďme zpět k druhům piv. Kdo zná akci Jadrošův den, dobře ví, že vaříte i silnější piva.
Je to tak, máme i jedno z nejsilnějších piv v České republice. To je Kosťák, třicítka. A tohohle Kosťáka mohou zákazníci ochutnat vždycky jen na Jadrošově dni. To je akce, kterou každoročně pořádáme v Náměšti na Hané. Letos bude v sobotu 8. června u kapličky a budou tam hrát country kapely, Karel Gott revival Morava anebo nejlepší český revival Beatles Brouci Band – The Beatles Revival. Přes den se tedy diváci mohou těšit na soutěže a koncerty a večer bude následovat tradiční zábava.

Pojďme zpátky do Krčmy. Kdy jste otevřeli?
Otevřeli jsme 10. září 2018. Zpočátku jsme se samozřejmě báli. V dnešní době je ten trend takový zvláštní, lidi spíš zůstávají doma, moc do hospody nechodí. Ani zákony jako zavedení EET nebo zákaz kouření v hospodách nám to moc neulehčují. Takže hospody obecně teď prožívají takové slabší období, ale my jsme se nechtěli ničeho zaleknout. Krčma funguje, ohlasy na ni jsou úžasné. Jsme moc rádi, když nám lidi říkají, že je to u nás pěkné nebo, že je super, že můžou konečně někde ochutnat všechna naše pivka. Takže i na doporučení svých známých lidi přicházejí, ochutnávají a to nás těší.

Necítíte se v Neředíně příliš vzdálení od centra a od dalších potenciálních zákazníků?
Jezdí sem autobusy, tramvají to máš chvilku. Zastávka U Kovárny je asi 300 metrů a tramvajky jezdí dlouho do večera, takže pro návštěvníky je dostupnost dobrá. Na tomhle místě jsme spokojeni, ale samozřejmě nás moc láká dostat se ještě blíž do centra Olomouce. Touhle Krčmou jsme dokázali, že to může fungovat, funguje nám tu i odběr sudů, ale opravdu bychom byli rádi, kdybychom v centru Olomouce měli nějaké místo, kde by zákazníci mohli naše pivo ochutnat a třeba pro sudy na akci si zajet do Krčmy na Neředín.

Pivo vaří v Náměšti. Teď si v Neředíně otevřel Jadrošovu krčmu

Publikováno:před rokemZdroj:Olomoucký deníkAutor:Daniela Tauberová

Není to tak dávno, co Radek Jadrníček doma v garáži v Náměšti na Hané experimentoval s prvními ležáky a dnes patří mezi elitu - letos exceloval na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích.
Bodoval s tmavým Jadrošem a bronzovou získal i jeho polotmavý Kotelník.
Před dvěma týdny si teprve jednadvacetiletý sládek splnil další „pivní“ sen – dobyl Olomouc, kde otevřel první Jadrošovu krčmu.

S podnikem a pěnivým mokem má velké plány.
„Teď se ale chystáme na svatého Václava. Svrchně kvašený speciál, který nabídneme, ten musí ochutnat každý pivař. Je vynikající!“ lákal oceňovaný sládek.

Jak se stane, že malý rodinný pivovar z Náměště na Hané otevře vlastní hospodu v Olomouci?
Snil jsem o tom dlouho. A pak to přišlo ráz na ráz. Viděl jsem inzerát, že v Neředíně je k mání hospoda. Sedli jsme do auta a vyrazili. Zájemců bylo více, ale přišlo nám to jako zajímavé místo, tak jsme do toho šli.

Vznikla Jádrošova krčma?
Stylově.

V Olomouci si lidé mohou dopřát pivo ve stovkách podniků. Jak se chcete prosadit?
Otevřeno máme dva týdny a odezva nás mile překvapila. Lidé si pochvalují pivo a kdo nás a naše pivo už dobře zná, přijde a řekne, že je rád, protože se k nám dostal v létě na kole a v zimě autem na pivko nemohl. Dokonce jeden starší pán, už byl u nás několikrát, nadšeně popisoval, že o Jadrníčkovi hodně slyšel, ale nemohl se dostat do Náměště, až jsme mu otevřeli hospodu 100 metro od bydliště. Za taková slova jsme moc rádi.

Čím chcete prorazit? Máte nějaký koncept? V Náměšti okouzlí útulné, až domácí prostředí. Tady?
Na prostředí a atmosféře stavíme dlouhodobě. Chceme, aby se u nás hosté cítili příjemně, pohodově. Snažíme se předávat dobrou náladu, úsměv. Ale co věřím, že bude průlom, tak chystáme tankové pivo. Půjdeme tímto směrem. Jako jediný minipivovar v Olomouckém kraji, který bude mít v Olomouci tankové pivo.

Chutná pivo v krčmě stejně jako v Náměšti?
Sládek pivo vaří, hospodský ho dělá. To je pravda. Zakládám si na tom, aby chutnalo stejně. V Olomouci jsem teď denně a lpím na tom, abychom nefiltrované, nepasterizovaného pivo čepovali v nejvyšší kvalitě. Poklad je provozní v krčmě, která naše pivo dobře zná a má ho ráda. Všechno funguje, jak má. Jsme dobrý tým.

Jaké vlastnosti má dobré pivo?
Dobré pivo se hlavně má načepovat do mokré sklenice, musí mít krásně hutnou pěnu. A jak se upíjí, krásně kroužkuje až do posledního hltu.

Chutná vám pivo bez pěny?
Ne. Už jsou i u nás tyto speciály, které se točí bez pěny. Já jsem zastáncem českého ležáku s pořádnou pěnou.

Že pivo dělat umíte, ocenili i odborníci. Letos jste získali dvě ceny v soutěži Zlatá stuha. Motivuje vás to?
Obrovsky. V takové konkurenci? Je to ohodnocení, že to děláme dobře a impulz do další práce pro všechny, kdo milují poctivé české pivo.

Kolik vaříte druhů?
Pět.

Na svatého Václava, jenž je od dob Karla IV. patronem českého piva, se už chystáte?
Už se těšíme! Tentokrát jsme si dali obzvláště záležet. Nachystali jsme hned dva svatováclavské speciály: Jadroň, což je polotmavý medový speciál a Australský divoch, což je pšeničné pivo, svrchně kvašený speciál nachmelený australským chmelem. Je to hodně hořké pivko s velmi zajímavou chutí. Doporučuji všem pivařům, když budou mít možnost, ať přijdou, protože je to hodně zajímavé pivo. Vynikající!

Jadroň je s medem?
Ano. Toto je spodně kvašený speciál, polotmavý, do kterého jsme dali včelí med.

Kde vidíte budoucnost českého piva? Říká se, že čeští pivovarníci se vrátí k jednoduchým pivům, českým ležákům. K pitelnosti. Souhlasíte?
Je boom svrchně kvašených piv, ale je to dočasná věc. Lidé to chtějí ochutnat, špičkový speciál je zaujme, ale každý zůstane u klasiky, českého ležáku. Kvalitního piva, u kterého rád posedí celý večer. Český ležák je český ležák.


Skvělé pivo a parádní muzika, Jadrošův den ovládl Náměšť

Publikováno:před rokemZdroj:Olomoucký deníkAutor:Daniela Tauberová

Jadrošův den, to jsou nejen hektolitry zlatavého mohu korunovaného soutěžními úspěchy, ale především dobrá zábava.
Na letošním již třetím ročníku se o ni postaral charismatický Elvis Presley, drsňáci Kabáti a hard rocková pecka AC/DC. Že je v zaplněném areálu U Kapličky připomněly a zastoupily jejich „napodobeniny“, sotva komu vadilo.

„Přijeli jsme z Olomouce, celá rodina. Manžel ochutnal guláš a i jeho plechová huba dostala zabrat, jak pálil. Zapil to nejsilnějším pivem v ČR. Snad se v pořádku dostaneme domů,“ smála se Jana Vrabcová.
Kromě dobrého pití a jídla připravili organizátoři soutěže pro odvážlivce. Za to, že nejdéle udrželi pivní sud, dostali jeden na cestu.

„Zábava je skvělá! Jadler? To je můj pivní objev letoška. Netušila jsem, že pivo s malinovkou může být tak osvěžující,“ chválila vydařenou akci Náměšťských Jitka Navrátilová z Prostějova.

Nenudili se ani nejmenší návštěvníci, kteří vzali útokem skákací hrad a kolotoč. Pivem a vedrem zmožený sobotní večer uzavřela taneční zábava s populárními Sax Rock.

Mladý sládek triumfoval se svým Jadrošem. Chtěl bych hospodu v Olomouci, říká

Publikováno:před rokemZdroj:Olomoucký deníkAutor:Daniela Tauberová

Teprve jednadvacetiletý pivní "srdcař" Radek Jadrníček vaří ve svém minipivovaru v Náměšti na Hané pivo, které degustátoři ocenili prestižní Zlatou pivní pečetí.
Ceny Zlatá pivní pečeť získalo na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích šest desítek pivovarů.
Nejvíc ocenění posbíral Bernard, Heineken i Rodinný pivovar Zichovec. Z Olomouckého kraje bodovaly Holba i Litovel.
Mezi minipivovary zazářil Pivovar Jadrníček z Náměště na Hané.

Teprve jednadvacetiletý sládek Radek Jadrníček exceloval v souboji s o generaci zkušenějšími konkurenty - s tmavým Jadrošem a bronzovou získal i jeho polotmavý Kotelník.
„Všichni říkají, že jsem se pro vaření piva narodil,“ směje se v rozhovoru pro Deník sympatický mladík, jehož piva v posledních dvou letech sbírají cenu za cenou.

Jak dlouho trvalo, než jste se z experimentování v garáži vypracoval mezi elitu?
Oficiálně jsme v Náměšti začali vařit pivo v roce 2014, ale už roky před tím jsme si doma vařili pro sebe - to jsem ještě byl ve škole. Okamžitě mě to chytilo u srdce. Vařit pivo, to je prostě vzrušující alchymie! Do práce jsem se zamiloval a jak se chlap zamiluje..

Je vám jednadvacet let. Sbíral jste zkušenost u jiných sládků, v zavedených pivovarech?
Ano, jezdil jsem. Mám kamarády, co vaří pivo, mluvíme o postupech, surovinách, vyměňujeme si poznatky. Ale musím se přiznat, mně to jde úplně samo. Pivu se věnuji od rána do večera a je to pro mě ta největší radost. Pro jeho vaření jsem se asi zkrátka narodil, slyším doma, od kamarádů sládků i velké konkurence.

Takže večer usínáte s myšlenkou na spodní kvašení, plnou chuť a jemný hořký konec?
(Smích) Mám rozečtené odborné knížky, různé receptury, usínám na nich a s myšlenkou na druhý den, do čeho se pustím. Ono se to nezdá, ale vezměme si takový slad: je každým rokem jiný, podle sklizně ovlivněné počasím, ale pivo musí být pořád stejné. Stejně dobré, a to je jeden z mých úkolů.

Kvalitní suroviny z regionu

Jestli můžeme přejit k letošní, vlastně i loňské pivní hvězdě Jadroši: Jak byste popsat jeho chuťový profil?
Je to tmavá třináctka s karamelovou chutí – obsahuje čtyři druhy sladu, dva druhy chmele. Zpočátku působí, že pivo je sladší, ale ne, ke konci se dostaví hořkost. Příjemná jemná hořkost, která tomuto ležáku dodá potřebný závěrečný šmrnc.

Pivo ideální na chladné zimní večery?
Je to hutné, spodně kvašené pivo. Na začátku krásně zahřeje chuť sladu.

Co je za vaším úspěchem? Pivo neošidit, tedy kvalitní suroviny? Odkud je berete?
Můžete mít nejdražší technologie, ale když nemáte špičkové suroviny, neuděláte dobré pivo. Kvalitní suroviny, slad a chmel, na tom je založen úspěch. Chmel za mnou necestuje stovky kilometrů, ale roste na Hané. Všechny dodavatele mám z regionu a dodavatele jsem už za těch pár let prověřil. Vyměnili jsme sladovnu, ale nakonec jsme se vrátili k jiné. Každá sladovna má trochu jiný slad, všechno chce svoje.

Ochutnávejte. Pivní svět je pestrý

Důvod dát si pivo se najde vždycky, ale ta rostoucí cena..? Právě kvůli ní se zvedají počty těch, kteří v hypermarketu v akci koupí basu tuctových piv a po práci s partou popijí někde doma ve sklepě. Co s tím?
Pivaři by měli ochutnávat. Pivní svět je v Česku pestrý a ne nudný. Pivař musí pochopit, že my děláme řemeslné pivo, odevzdáváme mu poctivou práci, neděláme europivo, které řídí počítače.

Viděla jsem, jak právě toto lidem osobně vysvětlujete v nákupních centrech. Dokonce v kroji. Musel jste se naučit i PR? Funguje to?
Snažím se. Nedělá mi problém šířit jméno dobrého piva a značky Jadrníček. Naopak. V tomto nám nejvíce pomáhají velké soutěže jako na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích, kde letos soutěžilo 250 pivovarů z 20 zemí. Jadroš vyhrál i vloni a v roce 2016 byla mezi prvními třemi polotmavými speciály z minipivovarů naše čtrnáctka Kotelník.

Chtěl bych hospodu v Olomouci

Jaká je odezva v oboru a u pivařů?
Když jsme přijížděli do Budějovic na soutěž a přicházeli za mnou sládci a zástupci pivovarů, třeba kolega od Prahy, a oznamovali, že jsem vyhrál a uznale pokyvovali hlavou, byla to čest. A ještě krásnější chvíle zažívám, když odnáším prázdný půllitr ze stolu u nás v hospodě a host spokojeně pronese, že mu chutnalo a dodá, že přijel z druhého konce republiky – kvůli našemu vítěznému pivu. To je velká motivace.

Nechystáte větší hospodu, když jsem v létě viděla ty plné stoly i venku přes silnici…
Chtěl bych hospodu v Olomouci. Z města k nám jezdí spousta lidí, ale spoje jsou, jaké jsou a nedostanou se, jak by potřebovali. Toužím po vlastní hospodě, kde si dohlédnu na kvalitu a spokojenost hostů.

Tedy šetříte a vyhlížíte prostory…
(Smích) Dá se to tak říct, ale není to otázka roku, dvou. Je to vize pro pět let bych tak odhadoval.

Místo zrušené Zahrady Jadrošův den

Co chystáte v pivovaru? Čím své věrné i objevitele po úspěchu v soutěži potěšíte?
Zhruba za sto dní máme v Náměšti na Hané naše slavnosti, Jadrošův den, na které už musím chystat speciály. Bude tam komplet naše produkce a samozřejmě musím něčím překvapit. Mohu prozradit, že speciál bude jedním chmelem chmelený…

V Náměšti, kde byla Zahrada či Hanácké slavnosti, se toho už moc neděje, pro to Jadrošův den?
Bude to letos třetí ročník. Všechny akce skončily, což je obrovská škoda a ztráta pro městys, tak jsme se toho chopili. Nevybíráme žádné vstupné a letos se nám podařilo dát dohromady bohatý program.

dyž vás tak poslouchám, nechcete kandidovat v komunálních volbách na podzim?
Je pravda, že politika se dělá u piva, ale já raději budu dodávat to dobré pivo…

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.03.06.2019 17:185