Historie a současnost pivovaru Husar

Objekt pivovaru se nachází na rozmezí tří krajů v obci Koválovice – Osíčany (okres Prostějov). Původně se jedná o historickou „HOSPODU U NÁDRAŽÍ“.

V roce 2015 prošel chátrající objekt celkovou rekonstrukcí a vznikl pivovarzde nový parní minipivovar s plánovaným ročním výstavem 2 000 hl.
V rámci rekonstrukce byl obnoven původní vzhled budovy a odstraněny nešetrné zásahy z dob nedávno minulých, kdy zde byla obecní prodejna. Instalace pivovarské technologie proběhla skrz nové stavební otvory v průběhu června roku 2015. Technologickou část minipivovaru vyrobila firma Strojtep. Dvou-nádobová varna má objem 1 500 litrů. Technologie dále obsahuje: 2 otevřené spilky (3 000 l), 6 ležáckých tanků (3 000 l), zásobníky teplé a ledové vody, strojní chlazení, plynový vyvíječ páry, mačkadlo sladu, úpravnu vody, řídící software atd. První várka piva byla v řemeslném pivovaru HUSAR uvařena v říjnu 2015.

Vyrábíme pivo řemeslným postupem za použití kvašení v otevřených kádích. Produkujeme pivo nefiltrované a nepasterizované se všemi zdravotními benefity a tradiční chutí. Místní voda, slady z Kroměřížska a Žatecký chmel dodávají našemu pivu tu nejlepší chuť a kvalitu.
Náš sortiment zahrnuje světlá piva stupňovitosti 11° a 12° a polotmavý speciál 13°. Příležitostně budeme vařit speciální piva a jsme schopni se přizpůsobit požadavkům zákazníků.
Zdroj:Stránky Řemeslného pivovaru Husar, 2016


Více na stránkách pivovaru

Na gulášek, na pivo. V minipivovaru Husar slavili výročí

Publikováno:před 6 letyZdroj:Prostějovský deníkAutor:Michal Sobecký

Už druhé výročí v pátek oslavil řemeslný Minipivovar Husar z Kovalovic-Osíčan. A jak ho slavil? Samozřejmě pivem.
K příležitosti oslav připravili majitelé, manželé Schrotterovi, medový speciál, nabízeli pak i další piva.
Přibyla také pípa, hlavně ale lidé, kteří si přišli posedět. Nejen však k pivu, také ke guláši.

Kdo pak měl zájem o vědomosti, byl na tom správném místě. Majitelé totiž také návštěvníky provázeli po pivovaru a seznámili je s tím, jak náročným procesem vaření piva je. Vyvraceli přitom i některé pověry.

"Pivo z pet lahve je stejně dobré jako ze skla. Navíc naše živé pivo má díky pružnosti plastu ještě možnost nabýt na objemu," uvedl třeba Ondřej Schrotter při provádění podnikem, který dříve byl obchodem a předtím nádražní hospodou.

Mnozí lidé se v pátek dostali do minipivovaru vůbec poprvé. Třeba Jitka Janečková.

"Jsme tu poprvé, přitom bydlíme nedaleko. A líbí se mi tu, i prohlídka," uvedla žena k pivovaru Husar.

Nyní dodává do dvou prostějovských obchodů, hostinců v okolí, existují i plány na zvětšení.

"Na příští rok plánujeme rozšíření, už bychom totiž nedokázali uspokojit poptávku u nově domluvených podniků během léta," prozradila Kateřina Schroterová.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.11.2017 19:541