Historie a současnost Pivovaru Hrboun

Jsme minipivovar, vyrábějící tradiční kvalitní české pivo. Pivo, které je jedinečné poctivým tradičním způsobem výroby, kvalitou a unikátní specifickou chutí, kterou si zapamatujete. A hlavně – nejsme velkovýrobna, které jde pouze o zisk, ale parta kamarádů, která se snaží s láskou vařit to nejlepší pivo

Jak vznikla značka Hrboun?
Česká republika je země piva. Pivovarů je mnoho a debaty o tom, které pivo je nejlepší, jsou v českých hospodách na denním pořádku. Jinak tomu není ani v Jihlavě. V jednom místním pohostinství se v roce 2014 tři samovarníci rozhodli, pivovarže vytvoří pivo přesně podle svých představ a uspokojí vysoké nároky českých pivařů. Všichni měli již s vařením piva zkušenosti a aby docílili opravdu vyvážené chuti, konzultovali recept s řadou sládků z širokého okolí.
Tak vzniklo kvalitní tradiční pivo, které naplňuje. Žádná přídavná jména nedokáží přesně popsat a vystihnout jeho chuť. Přijďte ochutnat do našeho pivovaru a přesvědčit se na vlastní chuťové buňky!

Jak pivo vyrábíme?
Pivo vaříme klasickou cestou v menších várkách, během které prochází dvojitým rmutováním a trojitým chmelením. Nedílnou součástí výrobního procesu je přírodní kvašení. Na době ležení piva si dáváme záležet a neurychlujeme ji. Dodržujeme tradiční 30 a vícedenní dobu ležení piva v tancích. Tím docílíme výraznější chuti, barvy a řízu piva. Suroviny používáme přírodní tuzemské, a to dva druhy českého chmelu a moravský slad. Velká část výroby je druh plzeňského typu, tedy spodně kvašené – tradiční české. Naše pivo není filtrované ani pasterizované.
Pro výrobu našeho zlatavého moku v pivovaru máme 250l varnu, 500l kvasné nádoby a 500l ležácké tanky. Roční produkce našeho piva se pohybuje přibližně kolem 800 hl.
Zdroj:Stránky Pivovaru Hrboun, 2015


Na konci roku 2018 byl pivovar již mimo provoz a do provozovny se stěhoval pivovar Horác. Na jaře 2019 byla část obchodního podílu Pivovar Hrboun s.r.o. v dražbě.

Pivní mapu Česka obohatil nový pivovar Hrboun

Publikováno:před 8 letyZdroj:Pivovar HrbounAutor:poskytl Milan Mlejnek

V Jihlavě vznikl nový minipivovar. Jmenuje se Hrboun a pivo začal vařit na začátku října. Nabízí nefiltrovaná, nepasterovaná, klasickým způsobem vařená a hlavně chemieprostá piva. K návštěvě zve jeden z jeho provozovatelů Milan Mlejnek.

Jak vznikne nápad na otevření soukromého pivovaru?
Jak? Přece u piva. Pořád jsme řešili, které pivo je dobré, které ne, čím toje, proč toje...
Navíc jsme sami už pár let provozovali tzv homebrewinga dost nás to „chytlo" takže přišel nápad posunout vše trošku dál a začít pivo vařit ve větším.

Není už malých pivovarů, a ostatně i velkých průmyslových dost?
Velkých průmyslových pivovarů je dost a na pivu je to také znát! A těch malých? Je jich hodně, to je pravda a porostou další. Některé zůstanou, jiné zaniknou, to je normální, ale pokud budeme dál chtít pít jen a jen dobré pivo, nikdy jich nebude dost! A to je pro pivaře jen dobře.

Proč Hrboun?
Pivo s hrbem - tedy s pořádnou pěnou - takže Hrboun. A popravdě? Je to vlastně přezdívka našeho sládka Jiřího Bělocha. Když se přiženil k nám do Pávova, měl stále připomínky typu: „Co vy pávovský hrby.. Vy hrbouni...." Takže se to otočilo a my mu začali říkat Hrboun. No, a když jsme řešili název firmy a piva, už to prostě vypadlo samo. Proto Hrboun.

Je složité spustit provoz pivovaru?
Když odmyslíte legislativu, papírování, finance, výběr technologie, přípravu prostor, kalkulace, a další a další a další záležitosti, je to naprosto jednoduchá a pohodová věc! Aspoň tak to je potřeba brát, protože ve skutečnosti je to dost „na hlavu".

Jak dlouhá byla cesta od první myšlenky až k samotnému otevření. Bylo nutné úřednické kolečko legislativa a hygiena. Co nákup výrobního zařízení?
Od myšlenky že „jdeme do toho", po oficiální zahájení, uběhl ted' v říjnu rok.
Rok stavebních úprav a přestavby původní prodejny potravin a poté motorek, vyklizení tun materiálu z nevyužívaného sklepa, nové rozvody vody elektriky odpady, podlahy prostě kompletní rekonstrukce. Museli jsme mít projekt a plány které prošly schvalovacím řízením, rozhodnutím hygieny Jen samá razítka a razítka, povolení a povolení. Daňová správa, celní správa.
Museli jsme udělat i hlukovou a emisní studii, což je dost úsměvná záležitost, vzhledem k místu naproti firmě Kronospan. Nutné bylo i vyjádření hasičů, vodohospodářů... Prostě bylo toho dost a dost.
A samozřejmě výběr správné technologie - i to je dnes oříšek, jde o cenu, kvalitu, typ, velikost, dodací termín, financování.

Kolik máte zaměstnanců?
V současnosti dva - sládka Jiřího Bělocha a podsládka Luboše Müllera. I když V našem případě jsou to spíš dva naprosto rovnocenní parťáci, protože i Luboš, mimochodem vlastník nemovitosti kde pivovar sídlí, je obrovský srdcař a to co pro pivovar dělá je doslova k nezaplacení!

Zatím vyrábíte jen dva druhy piva?
V současné době je V nabídce 11° světlý ležák a 13° polotmavé a průběžně bude nabídka obohacena o různé speciály - aktuálně o vánoční speciál, nebo 11° chmelená za studena.
Že jsou to piva nefiltrovaná a nepasterovaná, vařená klasickým způsobem a bez chemie, snad ani dodávat nemusím.

Co váše výše výstavu?
Jsme na začátku, takže snad jedině záměr a ten je cca 500hl ročně. Pokud dojde na maximum varny cca 800hl ročně, tak byla naše myšlenka správná.

Jak dlouho trvá, než se pivo uvaří?
„Uvaří, nebo udělá"? To je velký rozdíl. Uvaření jedné várky trvá cca 11 až 12 hodin, pak ale ještě přijde pět až deset dnů kvašení a následně třicet (u naší 11°), ale i šedesát (u speciálu) dnů ležení, teprve pak jde pivo k zákazníkovi.

Srdcem pivovaru je sládek - souhlasíte? Co váš sládek - máte odborníka, nebo jste do toho šli sami, amatérsky a vše jste se naučili?
Souhlasím. Náš sládek i pomocník nejsou profesionálové, sami se učí, sami zdokonalují, školí a zlepšují, sbírají zkušenosti, takže ano, máme odborníky! A navíc, dohlíží na nás ten nejpovolanější! Jan Barák - on a Pivovar Jihlava to je přes 50 let společného života, a to mluví samo za sebe.

V Jihlavě je pivovar s velkou tradicí, a jsou tu i jiné malé pivovary, čím se od nich chcete odlišovat?
Od velkého pivovaru je to jednoduché, V malém a velkém se vaří úplně jinak, od přípravy surovin po expedici, to se nedá srovnávat.
A od malých? Je to o přístupu, jak k pivu a výrobě, tak k zákazníkovi. Odlišnosti jsou ve všem, od vody přes suroviny až k postupům výroby - tím jsou právě malé pivovary výjimečné.
Pokud tam dáte ještě celé srdce a lásku k tomu, co děláte a přidáte mou oblíbenou větu: „Na prvním místě je zákazník - ne hospodský, ale konzument - pivař je jasné, že budeme jiní, budeme Hrbouni!

Uvažujete i o rozšíření sortimentu? Co se dá vymyslet?
Přemýšlíme o tom, jít do svrchně kvašených piv, rádi bychom zkusili i pšeničné speciály . Ono, experimentovat se dá téměř se vším, ale uvidíme, nebudeme předbíhat.

Ceny piva jdou nahoru - v hospodách se můžeme setkali s částkou 40 Kč. Jaké jsou vaše ceny?
Ceny jdou nahoru a i malé pivovary se musí přizpůsobit, ale určitě to není pro vlastní zisk. Naopak, malé pivovary na ceny dané giganty a jejich politikou těžce doplácí.

Fungujete i jako hospoda? Můžou lidé přijít posedět? Kolika místy disponujete? Co pořádání firemních akcí, vánočních večírků...? Nabízíte k pivu i občerstvení?
Ne, hospodu bohužel v rámci pivovaru neprovozujeme, takže běžně posedět u nás nemůžete.
Přímo v pivovaře je možno zakoupit pivo v sudech a PET lahvích, dále pronajmout chladící zařízení, domluvit si exkurzi, nebo pronajmout prostory na firemní akci, oslavu, nebo večírek či schůzi.
To vše je samozřejmě možné a veškeré požadavky řešíme individuálně. Kapacitu máme cca 30 míst.

Nejde jen o to vyrobit kvalitní pivo, ale jde i o to ho správně načepovat - souhlasíte?
Samozřejmě, sládek pivo vaří, hospodský točí, i proto není náš záměr být V každé hospodě, ale pouze tam, kde se o naše pivo i dobře postarají!

Budete si hlídat, aby kvalita vašeho piva neutrpěla?
Kvalitu si budeme hlídat, jinak to ani nejde, navíc tím prohlubujete i vztah hospoda - pivovar. Nechceme chrlit jakékoliv pivo a tlačit hospody do výtoče, to už tady roky dělají jiní!

Jste pivař?
Samozřejmě že ano, copak by to šlo jinak? Copak je něco lahodnějšího? Na chut' i na žízeň, něco vhodnějšího na posezení s přáteli? Čím lépe uctít návštěvu? Okouzlit protějšek?
Jaký je lepší dárek? Zapomeňte na vše ostatní, pivo nenahradíš! ©

Mít vlastní pivovar - má to své výhody?
Přece samé... Proto jsme do toho šli ©

K zveřejnění poskytl pan 'Milan Mlejnek'

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.11.2015 15:491