Kdo loni uvařil nejlepší pivo? Na tuto otázku hledala o víkendu odpověď takřka stovka degustátorů, kteří se sešli v jihočeském Pivovarském dvoře ve Zvíkově na akci Jarní cena českých sládků. Do šestnáctého ročníku největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě se přihlásilo 156 pivovarů se 748 vzorky. V nejprestižnější kategorii českých ležáků se laureátem stal pražský pivovar Horymír.
Václav Hájek z Libočan i Alois Jirásek umístili svého bájného vladyku Horymíra do středočeských Neumětel. Čeští sládci však již vědí, že ten pravý Horymír sídlí v pražském Radotíně. A právě odtud poslal pivovar s tímto jménem do světa ležák Horymír 11, který opanoval letošní klání pod patronací Českomoravského svazu minipivovarů – Jarní cenu českých sládků.
Historie Prvního radotínského vzájemného pivovaru Horymír se přitom začala psát až v roce 2020. „ Je to hlavně zásluha naší sládkové Gabriely Sulkové, která dokáže dlouhodobě vařit pivo s krásnou plnou hořkou chutí,“ řekl jednatel pivovaru, který stejnou kategorii ovládl i před dvěma lety, Miloš Krátký.
Českomoravský svaz minipivovarů všechny degustátory pro Jarní cenu vybírá velmi pečlivě. Degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola, a které zvítězí. „I když bylo o 39 vzorků a 7 pivovarů více než v loňském roce, vše se zvládlo výborně, a to především díky disciplíně degustátorů a již profesionálnímu zázemí. To nám umožňuje další růst do příštích ročníků,“ řekl vedoucí degustátorů Jan Šuráň.
Minipivovarů přibývá, navzdory složité situaci
Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary. Jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií - světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo světlé i tmavé, světlá spodně kvašená piva silná, polotmavá spodně kvašená piva silná, tmavá spodně kvašená piva silná, New England IPA – NEIPA, super silná spodně kvašená piva, piva Pale Ale, piva India Pale Ale, kyselá piva, super silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.
Jelikož v posledních letech lidé méně chodí a objednávají si pivo v restauracích, které jednoznačně tvoří hlavní trh minipivovarů, nejsou tyto firmy v jednoduché situaci. I přesto ale každým rokem přibývají. Jedná se sice o malý nárůst, ale i tak je to pro pivovarnictví skvělá zpráva.
„Náš obor se posledních několik let potýká s různými problémy, které způsobil covid, zdražování vstupů či změna sazeb DPH. Přesto přihlásily pivovary do soutěže rekordní počet vzorků, což jen dokazuje, že žijí dál. Máme totiž jednu obrovskou výhodu. Celonárodní pivní kultura je zakořeněná hluboce v celé naší společnosti a pivo je naše společenské pojivo, které je po staletí u každé naší důležité události. Važme si každého, kdo vaří dobré pivo a každého dobrého hospodského, ať se i v budoucnu máme kde setkávat,“ uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.
Na jednom místě
948 pivovarů
17.963 piv
10.651 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
První pivo na území Radotína vařili nejspíš již Keltové v mladší době bronzové. Jejich opevněné hradiště bylo na skalním ostrohu proti cementárně. V průběhu středověku pak vařila své vlastní pivo každá hospodyně i krčmář. Lokální výroba piva v Radotíně tak zřejmě probíhala až do otevření pivovaru zbraslavského kláštera, o němž je první doložená zmínka z roku 1593. V roce 1596, se už v záznamu Panství kláštera zbraslavského hovoří o radotínské krčmě jako o „krčmě vejsadní“. Výsada, jako taková, spočívala v povinnosti odebírat zbraslavské pivo. Tato situace, s přestávkami husitských válek, trvala až do roku 1785, kdy byl zbraslavský klášter Josefem II. zrušen a jeho pivovar prodán v dražbě. V pozdějších dobách se ale situace příliš nezlepšila. Pivo bylo do Radotína nadále pouze dováženo jak z bližších, tak i vzdálenějších pivovarů.
Radotín si ale svůj vlastní pivovar rozhodně zaslouží!
V roce 2020 proto skupina lokálních patriotů postavila První radotínský vzájemný pivovar Horymír. Radotínské pivo Radotínu!
Moderní minipivovar s restaurací a bezbariérovým přístupem v srdci Radotína. Součástí restaurace je bowling a zahrádka s vjezdem pro cyklisty. Na čepu najdete piva vyrobená v našem pivovaru, příjemné posezení u dobrého jídla i kvalitní vína.
Rádi Vám zajistíme rodinné oslavy, svatby nebo firemní setkání.
Zdroj:Stránky Pivovaru Horymír, 2020
Více na stránkách pivovaru
Pivovar Horymír |
Pivovar Horymír s.r.o. |
restaurační minipivovar |
Horymírovo náměstí 1416/9 |
153 00 Praha-Radotín |
Praha |
2020 říjen |
Gabriela Sluková |
~900 hl (ročně) |
+420 608 320 183 |
+420 702 182 199 |
08697825 / CZ08697825 |
pivovarhorymir.cz |
info@pivovarhorymir.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.