Historie a současnost Domácího pivovaru HBH

Během roku 1992 byl v Králove Poli na Palackého ulici vystaven druhý restaurační pivovar v Brně. Majitelem pivovaru a celého areálu s restaurací byla firma Fikar a Halouzka s.r.o. z Kuřimi. Název pivovaru byl Domáci pivovar HBH. Výstavba pivovaru byla zahájena 15. února 1992 a zcela dokončena byla o rok později. První várka piva však byla uvařena již 30.září 1992 a 28.listopadu 1992 byla otevřena restaurace s názvem Bavorský klub.

Technologické zařízení dodala firma HBH Minibrauerei z Budapešti. Dvounádobová varna o kapacitě várky 20 hl byla umístěna ve zvláštní místnosti. Prvním sládkem minipivovaru byl Ing. Ladislav Vaculovič, kterého v roce 1993 vystřídal Petr Herman. Vařilo se pivo Bavorský ležák 12% světlé a černé, 10% pivo Konig a v září 1993 se začalo vařit 14% pivo Kaiser.

Počátkem února 1994 došlo k zastavení výroby piva v tomto minipivovaru. O celkové kvalitě piva svědčí skutečnost, že minipivovar v krátké době vystřídal místa působení - napřed Tábor a vzápětí Slušovice, kde definitivně zanikl. Kvalita piv z tohoto minipivovaru nebyla valná.
Zdroj:Pivovary na území dnešního Brna, 2000Autor:Miroslav Anger