Historie a současnost Pivovaru Havířov

pivovarCesta začala v roce 2012. Našim cílem bylo postavit minipivovar tzv. na „zelené louce“ , neinklinovat se do stávající restaurace, ale vybudovat moderní pivovar, podle našich představ . Proto jsme si také dovolili dát název První havířovský minipivovar.

Již od 24.6.2015 máte možnost posoudit, jak se nám to povedlo.

Náš minipivovar není až tak mini, jelikož jeho roční produkce má kapacitu až 1500hl. Podařilo se nám navázat spolupráci se zkušenými a vynikajícími sládky , kteří již získali ve svém oboru mnohá ocenění, takže věříme, že vám bude naše pivo chutnat.
Zdroj:Stránky Prvního havířovského minipivovaru, 2015


Covid to začal, drahota dorazila, říká šéf končícího pivovaru

Publikováno:před 10 dnyZdroj:CNN Prima

Přežili pandemii covidu, teď je ale ničí energetická krize. Hospodští a restauratéři hlásí velké problémy s extrémně vysokými výdaji za energie. Někteří se už rozhodli své podnikání omezit nebo s ním úplně skončit. To je i případ pivovaru a restaurace Ladislava Němečka z Havířova.

První havířovský pivovar otevřel pan Němeček před sedmi lety. Mít vlastní pivovar a restauraci byl jeho sen. Už covid zasadil jeho podnikání krutou ránu. Ale ještě to ustál. Měli tady obrovskou zahrádku, dětské hřiště, vysílali sportovní přenosy nebo pořádali nohejbalový turnaj.

Teď už zůstaly jen prázdné pípy a zvednuté židle. „Důvodů bylo několik, byl to covid, který nás dvakrát zasáhnul, a poslední kapkou byly pro nás faktury s elektřinou, které nám stouply o 300 procent. To už jsme nebyli schopni ustát,“ uvedl pro CNN Prima NEWS majitel havířovského pivovaru Ladislav Němeček s tím, že má ještě zásoby ve sladu, pivo z nich už ale neuvaří.

„Jsme smutní, my jsme se tu v létě stavili na tu jejich devítku pivo. Oni byli od třetí otevření, pak vůbec a dneska se koukáme, že už je to konečná,“ uvedla jedna z místních obyvatelek. „Bohužel, tak to dopadlo, jak to dopadlo. Bůhví, co bude potom s tím objektem tady a dál,“ doplnil další.

Pan Němeček jako jeden z mála platil elektřinu měsíčně. Díky tomu, že nečekal na roční vyúčtování záloh, viděl každý měsíc, jak narůstá cena energií. „Když se topilo, svítilo, tak jsme zaplatili 13 800 korun. V červenci, kdy je světlo, nesvítilo se a už jsme omezili provoz, jsme zaplatili asi 65 300 korun,“ popsal.

Z osmi zaměstnanců pivovaru zůstal v oboru jen jeden. Pivovar je zavřený od 16. října a čeká, co s ním bude dál.

Byli první, ale nepřežili. Havířovský minipivovar zavřel

Publikováno:před 11 dnyZdroj:Karvinský deníkAutor:Tomáš Januszek

Vydrželi prvních pět let, přežili dvouleté covidové období a i když s potížemi, fungovali dál. Vaz však majitelům Prvního havířovského minipivovaru zlomila energetická krize. Na konci října pivovar i restaurace v Selské ulici definitivně své provozy zavřely.

Oznámení o ukončení činnosti se objevilo na facebookových stránkách podniku. „Vážení a milí hosté, také nás dohnala energetická krize a jsme nuceni k 30. 10. 2022 uzavřít provozovnu.

Přijďte si k nám užít posledních pár dní,“ lákal podnik zákazníky ještě před pár dny. Se slevou doprodal zásoby piva, na jídlo poskytl slevu 50 procent.

„Zavřeli jsme, protože provoz byl neekonomický,“ řekl Deníku majitel pivovaru Ladislav Němeček. Loni v květnu přitom prozradil, že už v roce 2020 se snažil pivovar prodat. „Byli nějací zájemci, ale všichni nakonec vycouvali, když viděli, co se děje, jak rostou energie a vstupy,“ dodal.

Už v létě skončila i restaurace Barbara v Havířově na Dlouhé třídě. Údajně mimo jiné kvůli nedostatku personálu. Značka původně italské restaurace Barbara ale nezmizela a dnes podnik funguje jako Barbara Food, kde dělají polední menu, malé svačinky, saláty a nabízejí dokonce krabičkovou stranu pro zdravý životní styl. Jídlo je na objednávku i na místě a nabízejí také rozvoz po městě.

Havířovský minipivovar je na prodej

Publikováno:před rokemZdroj:Karvinský deníkAutor:Tomáš Januszek

První havířovský minipivovar a restaurace v Selské ulici je na prodej. Ladislav Němeček, většinový majitel podniku hledá už delší dobu zájemce, který by podnik odkoupil a dále rozvíjel.

Jak Deníku řekl, prodat podnik, který otevřel v roce 2015, se rozhodl kvůli zdravotním problémům už loni na zkraje roku. „Jenže pak přišel koronavirus a všechno se zastavilo,“ říká Ladislav Němeček.

Nabídka k prodeji je k nalezení na Sreality.cz. Havířovský pivovar s restaurací, který se nachází v centru Havířova.

V jednopodlažní budově se nachází pivovar s technickým zázemím, restaurace – 96 míst k sezení, kompletně vybavená moderní kuchyň, zázemí pro zaměstnance, sociální prostory pro hosty, sklady, šatny, chodby a kancelář.

Venkovní zahrádka má 120 míst k sezení a dva zabudované ocelové stojany na kola, neboť pivovar leží na frekventované cyklotrase.

První havířovský minipivovar: Na výčepu čeká Magdon i s Maryčkou

Publikováno:před 6 letyZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

V pořadí třetí zastávkou našeho seriálu je po Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí tentokrát Havířov, kde jsem navštívil První havířovský minipivovar, který funguje od loňského roku a vznikl doslova na zelené louce. „Nazýváme se první z toho důvodu, že jsme jako první náš minipivovar zaregistrovali. Než se vyřídila veškerá povolení a dokončila stavba, vznikly paradoxně další dva pivovary, ale název už zůstal,“ vysvětluje na úvod provozní manažer Josef Štangel.

Majitel Ladislav Němeček v minulosti provozoval rekreační středisko u Žermanické přehrady, kde se seznámil s renomovanými a zkušenými sládky. Ti jej následně přivedli a inspirovali k tomu, jak realizovat moderní minipivovar, ve kterém nabídne milovníkům zlatavého moku celou škálu poctivě a profesionálně vařených piv bez průmyslové filtrace a pasterizace.

Stabilně se vaří Magdon a Maur
„Momentálně máme v nabídce čtyři piva. Základ je jedenáctka světlá, třináctka polotmavá, na léto se dělá lehké pivo devítka a protože měla velký úspěch čtrnáctka, uvařila se ještě várka, kterou teď doprodáváme. Je to svrchně kvašené pivo typu Ale,“ říká Štangel, který upozorňuje, že některé názvy piv vycházejí vzhledem k patriotismu majitele z ostravského nářečí. Takže na výčepu je jedenáctka zvaná Magdon a devítka je pojmenovaná po jeho dcerce Maryčka.

„Nejvíce se u nás pije jedenáctka, to je základ, který frčí. Hodnotíme ji jako nejlepší pivo na žízeň,“ doplňuje provozní. Přestože minipivovar začal vařit teprve před rokem, zaznamenal podle něj velký úspěch. Poptávka překvapila i samotné sládky, kteří čekali pozvolnější zájem pivařů. Možná i proto, že v Havířově během krátké doby začaly fungovat hned tři minipivovary.

„Nemyslím si, že by vzájemná konkurence měla zásadní vliv. Snažíme se držet úroveň kvality piva, ale i kuchyně, kterou máme založenou na našich surovinách. Pečeme si třeba vlastní chleba, při jehož výrobě se používá pivovarské mláto, ale děláme taky domácí knedlíky či bulky na hamburgery,“ zdůrazňuje kombinaci kvalitního piva i jídla provozní minipivovaru.

Piva jsou tady kulatější, co to znamená?
Základem pivní palety havířovského minipivovaru je jedenáctka a třináctka. První z těchto piv je klasický spodně kvašený světlý ležák s poctivou hořkostí, druhé je speciální pivo s chutí karamelového sladu. „Je to speciál, který leží měsíc a půl, než se narazí. Je to víc odležené pivo s přídavkem karamelu. Přestože je silnější, hlavně dámy si ho u nás velmi oblíbily,“ pokračuje ve vyprávění můj průvodce.

Na zimu se pak dělají silnější piva, speciály jako třeba vánoční patnáctka, v nabídce však bývá i medové pivo. Jak se ovšem zákazníci staví k netradiční devítce? „Je faktem, že to není úplně obvyklé, protože minipivovary většinou dělají těžší piva. Devítka je svěží, lehké pivo na letní sezónu, které se dobře pije a člověk ho rychle vstřebá, aby mohl po občerstvení vyrazit třeba někam na kole,“ objasňuje Štangel.

Když přijde řeč na charakteristiku jejich piv, padne slovo kulatější. Jakožto pivní turista pochopitelně váhám, co si pod tímto nezvyklým označením vůbec představit. „Naše pivo leží po celou dobu v tancích při teplotě jeden až dva stupně. Kvasnice si nesedají tak rychle, piva jsou vyváženější a plnější. Může se říct, že jsou kulatější neboli chuťově lahodná, v jiných pivovarech jsou zase ostřejší, více hořká,“ popisuje na závěr našeho setkání provozní Prvního havířovského minipivovaru, který 24. června oslaví svoje první narozeniny.

I třetí zastávka na pouti za moravskoslezskými pivy potvrdila, že pivo není nikde stejné, přestože například výroba z těch nejlepších tuzemských chmelů a sladů je společným rysem většiny minipivovarů. Stačí však trošku jiná voda nebo prodleva při technologickém postupu a vznikne zcela svébytná chuť, kterou bezpečně rozezná každý správný pivař.

První havířovský minipivovar
Místo: Havířov, Selská 8a
Druhy piv: Maur polotmavý speciál 13º, Magdon světlý ležák 11º, Maryčka světlá výčepní 9º (kromě toho bývají v nabídce také vánoční speciál Kvarc 15º, svrchně kvašený Hutman 14º, velikonoční zelené či medové pivo)
Čepování: z tanků v přirozené nefiltrované formě
Stáčení: do sudů i do pet lahví
Výtoč: předpokládá se 1000 hektolitrů za rok

Velikonoční IPA speciál HUTMAN 14°

Publikováno:před 7 letyZdroj:První havířovský minipivovar

IPA 14° (India Pale Ale) je svrchně kvašený speciál typu Ale. Tento typ piva vznikl v Anglii v době, kdy Britové začali intenzivně kolonizovat Indický subkontinent. IPA se vyznačuje vyšší hořkostí a jelikož je chmelena tzv. za studena, zákazník ocení zejména výrazné chmelové aroma a samozřejmě vyšší hořkost, která je typickým prvkem tohoto druhu Ale.

Vánoční speciál Kvarc z Prvního havířovského pivovaru

Publikováno:před 7 letyZdroj:První havířovskýAutor:Vendula Němečková

Sváteční speciál je těžší pivo se stupňovitostí nad 15°. Pivo je charakteristické opravdu výraznou plností, vyšším obsahem alkoholu a příjemnou doznívající hořkostí. Toto pivo je svou povahou určeno k rozvážnému ochutnávání a ocení jej zejména opravdoví znalci výjimečných piv.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.11.2022 11:276