Historie a současnost Pivovaru Hasič

pivovarKrátké ohlednutí za historií pivovarnictví v Bruntále
První zmínka o pivovarnictví v Bruntále je již z 13.století, kdy město s nejstarší zakládací listinou v českých zemích získalo právo vařit pivo. V této době zde bylo 109 právovarečných domů.
Panský pivovar zřídil v Bruntále v letech 1556-1557 Jan starší z Vrbna . Další pivovar byl založen „Řádem německých rytířů v roce 1653, však svojí modernizace se dočkal až v roce 1911, Evženem Habsburským.
Po 2.světové válce byl pivovar sloučen s lihovarem a v roce 1955 byl zrušen.

O našem pivovaru rok 2015pivovar
Pivovar Hasič je jedním z mála regionálních pivovarů, který se specializuje na výrobu domácího piva.
Nachází se v turisticky atraktivní oblasti Jeseníky, ve městě Bruntále, v budově bývalé textilky.
S využitím místní sladovny vaří domácí pivo a speciální piva s distribucí do širší sítě restaurací.
Pivovar také provozuje nově zrekonstruovaný pivní bar a vzorkovou prodejnu. Specializuje se zde na prezentaci výrobků s výkladem výroby piva.
Zdroj:Stránky Pivovaru Hasič, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Hasič

Kdy:dle rezervaceObec:BruntálZdroj:Pivovar Hasič

„STAŇ SE SLÁDKEM na jeden den“ UVAŘ SI SVÉ VLASTNÍ PIVO
Splňte si svůj sen nebo splňte sen svým blízkým - stát se na jeden den sládkem. U nás v pivovárku Hasič v Bruntále to není nemožné.
Zažijete celý proces výroby piva z přírodních ingrediencí od začátku až do konce. Seznámíte se s recepturami, technologií, jednotlivými etapami přípravy a vaření (šrotování sladu, vystírka, chmelovar, sbírání deky z otevřené spilky) a surovinami v reálném procesu.
Celou dobu budete trávit po boku našeho zkušeného sládka.
Za 4-8 týdnů obdržíte Vaše vlastní pivo společně s fotodokumentací z průběhu vaření, zrání a stáčení Vašeho vlastního pivního výrobku.

PODROBNOSTI a podmínky :
Zážitkový den: dle dohody (pondělí – sobota) pouze v období září – květen nebo individuálně po domluvě
Čas zážitku: cca 10 hodni /čas je orientační závislý na technologickém procesu konkrétního piva/
Začátek zážitku: vaření začíná v 9 hodin a vaří se až do večera, pokud budete časově omezeni, můžete se sládkem trávit i méně času.
Pokud nebude domluveno jinak, vyzvedne Vás sládek před pivovarem před naší restaurací Hasičárna na ulici Ruská 1, v Bruntále v 9 hod. V případě zpoždění nás kontaktujte na tel.čísle: +420734455896 p. Straková -provozní

Zážitek zahrnuje:
● Aktivní účast na výrobě piva se sládkem v Pivovárku Hasič: zajímavosti o pivě, surovinách, postup vaření, technologie atd.
● Degustace všech aktuálně uvařených piv a neomezená konzumace přímo z ležáckých tanků v průběhu celého dne. Na přivítanou wellcome drink pivní pálenky.
● Pro pracující pomocníky je připraveno studené občerstvení a polední menu
● Při odchodu vzorky 4 ks pet láhví dle výběru aktuálních piv v nabídce (v případě vaření piva ve skupině je tento objem pro celou skupinu), originální pivní krýgl s logem našeho pivovaru Hasič, etikety, pivní tácky,
● Po 4-8 týdnech ochutnávkový 10 l vratný nerez profi keg s pipou s Vámi uvařeným pivkem (v případě skupinového vaření objem piva je pro celou skupinu)
● Hromadu nových zkušeností a zážitků a případně i motivací.

Speciální požadavky:
Sládkem na jeden den může být jen osoba starší 18-ti let
Doporučujeme si vzít náhradní pracovní oděv.

Rada sládka:
Vzhledem k náročné pracovní náplni a v rámci pivní degustace doporučujeme obstarat řidiče na odvoz domů, případně využít veřejných dopravních prostředků. Rádi Vám pomůžeme i s rezervací hotelů nebo ubytování v blízkosti pivovaru.
Auto je možno parkovat v areálu pivovaru.

Cena celého balíčku:
1 osoba 4 830 kč
2 osoby 5 640 kč
3 osoby 6 210 kč
4 osoby 6 555 kč

Rezervaci zážitku „Sládkem na jeden den“ objednávejte minimálně měsíc předem na adrese info@pivovarhasic.cz, případně na tel. +420734455896 p. Straková -provozní

Aktualizováno: před rokem

Správný pivní řízek. Podnikatel z Bruntálu vaří pivo ve fabrice z první republiky

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Forbes.czAutor:Klára Elšíková

Pavel Hančil se v hospodské kultuře pohybuje už od svých 18 let a za tu dobu založil a provozoval na 60 hospod po celém Česku. Před třemi lety se rozhodl, že jeho rodné město kromě wellness centra a zámku potřebuje také pořádný gastro svatostánek, a založil v Bruntálu minipivovar Hasič, ve které si vaří vlastní pivo.

„Přišly těžké časy, v hospodách se přestalo kouřit, přišel Babiš a EET a vesnické hospody se začaly zavírat. V ten moment mi došlo, že chci vytvořit něco, co nebude Babišovo a co třeba pozvedne lokální kulturu a místo, konkrétně v kraji, který je tak trochu zapomenutý,“ vysvětluje Hančil.

Ten studoval hotelovou školu v Opavě, a když si po vojně hledal práci a potřeboval peníze, dostal radu náměstka státního podniku Raj Bruntál, že jediná možnost, jak si vydělat peníze, je práce v těch nejhorších pivnicích a nálevnách.

„První hospoda, ve které jsem pracoval, se jmenovala Bruntálské Roští. Poté, co jsem se učil flambovat a kostit kuřata a pod jménem školy vyhrál několik soutěží, jsem najednou v osm ráno točil piva a naléval tuzemáky. Na druhou stranu jsem takových hospod prošel deset a díky tomu poznal všechny z Bruntálu i okolí,“ směje se Hančil, který si následně udělal pedagogické minimum a začal vyučovat na bruntálském učilišti.

Právě díky hospodským kontaktům se dozvěděl, že je v Brně volná hospoda, která hledá provozovatele. „Tak jsem si půjčil od maminky 30 tisíc, sbalil si jedny džíny a triko do igelitky, nastartoval starou Škodovku 105 L a odjel podnikat do Brna,“ vzpomíná.

Desítky barů a hospod pak otevřel a provozoval nejen v Brně, ale také v Praze a celém Česku. To byla mimo jiné i doba, kdy Česká republika v restauracích a hospodách zažívala boom výherních automatů, Hančil se tohoto dnes již nezákonného trendu chytil a odletěl do Las Vegas, aby zjistil, jak herní kultura funguje v Americe.

„Automaty byly samozřejmě zlatá doba, protože příjmy z provizí nám pomáhaly platit nájmy a náklady,“ vzpomíná Hančil, který kromě hospod a barů provozoval také dva kulturní domy, kde organizoval jazykové kurzy, školení, plesy, výstavy, cvičení pro ženy a další kulturní akce.

„Rád věci rozjíždím, dám je do latě, za čtyři roky vyhořím a chci jít zase dál a hospodu předám někomu dalšímu,“ vysvětluje množství otevřených podniků.

Pivovar Hasič vybudoval za jeden rok ve staré prvorepublikové textilní fabrice, kde nebyla voda, topení ani přípojky. Dnes je v přízemí stylová restaurace, v patře vaří starou klasickou metodou bez filtrace a pasterizace Hančil se svými sládky přibližně 10 tisíc hektolitrů piva měsíčně, dva druhy ležáků a čtyři druhy svrchně kvašených piv typu ale a IPA. Pivo vaří také pro místní bruntálskou značku Zubatá Žába, přičemž vyrábí dárková piva také pro Karlovu Studánku, Hotel Džbán a další restaurace a bary v kraji.

„V současnosti je využitých asi 30 procent celé budovy a představuju si, že by tady mohlo vzniknout třeba ještě ubytování nebo pivní lázně,“ přemýšlí o budoucnosti Hančil, který má tržbu v hospodě především díky turistům, kteří cestují do Jeseníků.

Pivo se učil vařit několik měsíců a dnes už podle vůně pozná, když pivo není dobré. „Je to neuvěřitelná dřina. Každé pivo, které uvaříte, je originál. I když máte stejnou vodu, chmel i slad, výsledek je pokaždé trochu jiný. Několikrát jsme museli vylít tank piva a přemýšleli jsme, co jsme udělali špatně,“ popisuje Hančil, jehož pivo koupíte také v opavské a ostravské pobočce.

Pivovar pojmenoval po svém tatínkovi, rodákovi z Bruntálu, který byl starostou třítisícové jednotky dobrovolných hasičů v celém okrese.

Aby Hančil pivovar finančně utáhl, podniká kromě toho s realitami. „Přesně k tomu je ideální hospoda. Odpradávna byla hospoda zdrojem informací, kde jste se všechno dozvěděli a všechno jste sehnali,“ směje se. Pak ale dodává, že pohostinství rozhodně není jednoduché podnikání. „Hostinský se buď upije, rozvede, nebo všechno prohraje. Rozhodně to ale musí dělat srdcem, jinak ať to vůbec nedělá,“ uzavírá.

Karlova Studánka má své lázeňské pivo, vaří ho bruntálský Hasič

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Dalibor Otáhal

Návštěvníci Karlovy Studánky se mohou napít nejen zdejší jedinečné minerální vody, ale také lázeňského piva.
Lázeňská jedenáctka, Lázeňská dvanáctka a Lázeňský speciál vznikly ve spolupráci s bruntálským Pivovarem Hasič. Lázně nabízí tyto pivní novinky od dubna.

„Pivo, s označením Jeseníky originální produkt, bude k dostání celoročně pro všechny návštěvníky Karlovy Studánky v 0,7 litrových lahvích s pákovým uzávěrem. Nebo si ho budou moci lidé objednat v restauraci Letní lázně v točené podobě. Koupit si ho budou moci také v Obchůdku na poště,” uvedl Jan Poštůlka, ředitel Horských lázní Karlova Studánka.

Jednotlivé druhy jsou rozlišeny originálními etiketami. Sortiment třech druhů lázeňského piva se vyrábí klasickým způsobem. Pivo není pasterizováno ani filtrováno a díky používání přírodního sladu, chmele a původní receptury, tak získává nezaměnitelnou chuť.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.08.2019 15:472