Historie a současnost Pivovaru Harry

Areál bývalé pošty na Poštovské ulici oživí pivovar, který se chce výrazně zapsat na brněnskou gastro mapu. Kompletně nový pivovar HARRY nabízí unikátní koncept s největším výčepem v tuzemsku za více než 1,3 milionu korun, má mladou sládkovou s vizí a na čepu pestrou paletu piv. Za pivovarem, který dnes zahájil slavnostně provoz, stojí přes 20 akcionářů, převážně z Brna. Samotné realizace se pak ujaly klíčové postavy městských pivovarů v Jarošově a Znojmě. Celková investice do nového podniku s restaurací vyšla investory na 25 milionů korun. pivovarJedná se tak o jednu z největších investic v tomto oboru na Moravě v letošním roce.

„Brno je jednoduše pivní město. To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. S pivem se tu postává na ulici a popíjí se v nepřeberném množství místních podniků. Jsme přesvědčeni, že si proto Brno zaslouží svůj ikonický pivovar, stejně jako má svůj ikonický orloj,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

S pivovarem souvisí jedna s největších restaurací v centru města, která se zahrádkou v letních měsících pojme až 300 osob. Funkce sládkové pivovaru se ujala populární brewerka Tamara Dolníčková alias @tamaris.czechbrewer, která vytvořila receptury pro vlajková piva. Mezi nimi první hosté ochutnají světlý ležák BORN nebo nachmelený IPL DROKK jejímž autorem je kultovní anonymní uskupení KKRD Boys.

Absolventka Mendelovy univerzity v Brně bude vařit svrchně kvašená i spodně kvašená piva pod jednou střechou. „Ráda experimentuji, nicméně naším stěžejním pivem bude bezvadný ležák. Pořád jsme země ležáku, za což se nijak nestydím. Je to styl, který se tu narodil, který se skvěle páruje s jídlem, a hlavně u něj bez přemýšlení můžete strávit celý večer a bavit se,“ uvedla sládková, která sama svrchně kvašená piva považuje spíš jako podnět k degustaci.

Kapacita tanků a výčepu mladé sládkové umožní dělat minimálně jeden speciál měsíčně. „Nebráním se jakýmkoliv experimentům a přísadám do piva. V craftové scéně začíná platit,pivovar že čím šílenější pivo bude, tím větší bude odezva,“ uvedla Dolníčková, která vítá moderní technologii pivovaru. Cesta z něj do unikátního výčepu je dlouhá jen 5 metrů a kompletně zachlazená. „Více než 4,2 metru vysoký oltář pro naše pivo obsahuje 4 výčepní tanky s kapacitou 4000 piv, ze kterých pivo poteče v podstatě samo a na výčep se vejde až 10 druhů piv,“ uvedla sládková.

Z manéže do Metra
Pivovar HARRY vznikl v Poštovské ulici naproti legendárnímu podniku Metro v místě bývalé balíkovny zdejší pošty. Do unikátního interiéru s rozlehlou halou a nýtovanými sloupy se podařilo umístit vedle samotné pivní technologie i menší manéž, rozlehlý pivní bar, pult pro dýdžeje a balkón ke klidnému sezení. V předsálí vzniká bistro s hotovými jídly a komunitní sezení.

Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů a místní produkce bude postupně k dostání na čepu, lahvích i plechovkách a v e-shopu. Nerezovou dvounádobovou 10 hl plně automatickou varnu dodali mistři z Czechbrewmasters a je doplněna 4 kvasnými a 7 ležáckými tanky.
Zdroj:TZ Pivovaru Harry, 3.10.2021


Více na stránkách pivovaru

Paer:O – Vánoční speciál z pivovaru Harry

Publikováno:před 12 dnyZdroj:České nápoje

Brněnský pivovar HARRY uvařil vánoční speciál, který zahřeje a postaví na nohy. Pro ty, kteří se bez piva nemohou obejít ani na Vánoce, nahrazuje postávání v mrazu u stánků s punčem, svařákem nebo turbomoštem. Název speciálu Paer:O vystihuje jeho hruškovou podstatu. Stylově jde o Weizenbock 17% EPM, typický pro vánoční svátky. Brněnský pivovar jím nyní oslavuje rok od svého otevření. Za tu dobu uvařil více než 1000 hektolitrů. Na svém kontě už má 12 piv.

„Vánoční speciál jsme uvařili hlavně proto, že jsme chtěli udělat radost našim fanouškům a štamgastům s tím, že je to ideální období, kdy si vyzkoušet i trochu jiný styl piva. V tomto případě jde o plné, silné, chuťově výrazné pivo, které doslova postaví na nohy,“ uvedl Petr Syřiště z pivovaru Harry.

Advent je tradičně v Brně věnován nejen nákupní horečce, ale hlavně setkáním u vánočního stromu a postávání v mrazu u stánků s punčem, svařákem nebo turbomoštem. „My jsme chtěli tuhle atmosféru přenést i k nám do pivovaru, kde výčep zazáří jako stromeček a postávat můžete v teple se sklenkou vánočního speciálu,“ uvedl Syřiště.

Pivní styl, který pivovar vybral, je podle něj vánoční klasika - silný, polotmavý, velmi plný weizen má tradici v Německu jako adventní záležitost. „My jsme do něho přidali hrušky, pomerančovou kůru, skořici a hřebíček, které dominují pak společně v chuti a vůni a dělají dojem vánočního punče. Uvařili jsme celkem 10 hl, takže ho snad bude dost,“ doplnil Syřiště.

Brněnský pivovar uvařil pivo z květů klitorie

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar HarryAutor:Petr Syřiště, PR

Brněnský pivovar HARRY v letošním roce plánuje výstav 1200 hektolitrů. Podnik otevřel loni v prosinci a šlo o jednu z největších investicí v oboru na Moravě v covidové éře. Na svém kontě má už 11 piv, tím posledním, které má hned několik nej je speciál SLAST. Sládková Tamara Dolníčková k jeho přípravě použila i květy tropické klitorie. Tato rostlina působí antistresově a uvolňuje napětí a úzkost. Celkově tak jde o ideální pivo na konec léta. Pivovar bude nové pivo čepovat ode dneška, kdy znovu otevírá pro veřejnost po více než týdenní pauze, kdy musel provoz zastavit, protože pivovar i přiléhající restaurace byly kompletně vytopené po silných deštích.

SLAST má kyselo-sladko-slanou ovocnou chuť. Kromě klitorie se na barvě a chuti piva podílí řasa spirulina, která disponuje širokým spektrem vitaminů, funguje jako detoxikátor, zabraňuje kvasinkovým infekcím, podporuje zdraví srdce a snižuje cholesterol. „Kromě zraku pivo výrazně působí i na ostatní smysly. Tím dalším je čich, konkrétně pronikavé aroma marakuji v kombinaci s vanilkou a lehkým dotekem soli,“ uvedla Dolníčková. Chuť piva je slano-kyselá, ale také výrazně ovocně sladká, což mu dodává na komplexnosti.

SLAST je pro Pivovar HARRY jedenácté pivo v pořadí. „To číslo má pro Brno neuvěřitelnou a nezměřitelnou symboliku, proto i my jsme rádi, že právě 11. pivo od Harryho je takový speciál a unikát,“ říká Petr Syřiště z pivovaru Harry.

Pivovar HARRY vaří piva svrchně i spodně kvašená. Na začátku byl Born, další piva byla Drok, Blek, Felix, Donald, Tamara, Rouge, Patrik, reBarbara, Preegl. To vše od ležáku, přes IPA, APA, NEIPA, Brut IPA, Stout, Saison, až po aktuální Pastry Gose v případě piva SLAST. „Naše nabídka je opravdu pestrá a vaříme od desítky po sedmnáctku,“ uvedl Syřiště, podle kterého se ukazuje, že pivní kultura Brna je na vysoké úrovni. „Brno je jednoduše pivní štatl, sázka na pestrost a kvalitu se rozhodně vyplácí,“ říká.

Pivovar dosud uvařil 800 hektolitrů piva a celoroční výstav by měl dosáhnout 1200 hektolitrů. „V dalších letech čekáme ještě růst a více odběratelů z řad brněnských restaurací. Podnik SLAST na Zelném trhu je v současnosti naším největším zákazníkem. Také proto jsme pro aktuální speciál vybrali tento název,“ uvedl Syřiště. Název podle něj ale odkazuje zejména na unikátní chuťový zážitek spojený s pivem s klitorií, která slibuje atak všech smyslů.

Pivovar HARRY od loňského prosince oživil bývalou poštu na Poštovské ulici v centru Brna. Kompletně nový pivovar nabízí unikátní koncept s největším výčepem v tuzemsku za více než 1,3 milionu korun, má mladou sládkovou s vizí a na čepu pestrou paletu piv. Za pivovarem stojí přes 20 akcionářů, převážně z Brna. Celková investice do nového podniku s restaurací vyšla investory na 25 milionů korun. Jedná se tak o jednu z největších investic v tomto oboru na Moravě v covidové éře.

Českou pivní kulturu kazí piva z petky, říká mistryně pěnivého moku

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Jihlavská DrbnaAutor:Michal Šťastný

Devětadvacetiletá Tamara Dolníčková má práci, kterou by jí kdekdo mohl jen závidět. Každý den tráví v hospodě, pije tam pivo a ještě je za to placená. Není přitom žádný prominentní štamgast, ale sládková, která ví o výrobě piva doslova první poslední a pod palcem má výrobu pěnivého moku v celém pivovaru.

Šichta začíná pro královnu pěnivého moku brzy ráno. Po šesté na sebe navléká pracovní montérky, pustí si metalové nášlapy a míří k pivním kotlům, ve kterých vaří ležáky, svrchně kvašené speciály nebo ochucené chmelové nápoje.

„Dělám práci, která mě baví, takže mi vstávání nevadí. Naopak člověk toho daleko více stihne. Mám tu klid a můžu si pustit oblíbené písničky, i když mi tam kolegové občas naschvál naladí Karla Gotta, což mě tedy od práce spíše odrazuje. Navíc vaření piva zabere průměrně osm hodin a je při tom občas dost velký hluk, který ruší i návštěvníky,“ vysvětluje hlavní sládková brněnského pivovaru Harry, který se nachází v budově bývalé pošty v centru moravské metropole.

Pivo vyhrálo nad fildou
Příběh Dolníčkové je v mnohých ohledech ojedinělý. Ve svém oboru, jemuž dominují muži, patří stále mezi výjimky. V České republice působí zhruba dvacítka vrchních sládkových. Ani absolventka brněnské Mendelovy univerzity přitom původně k řemeslu vůbec neměla namířeno.

„Po absolvování gymnázia jsem studovala pedagogiku na filozofické fakultě, ale nebylo to nic pro mě. Rodiče chtěli, abych byla učitelka nebo ekonomka, i když mě to táhlo vždy k pivu,“ vzpomíná na studentskou epizodu sládková, která zrovna leje kvasnice do kvasných tanků.

Zlom nastal u rodačky z Velké Bíteše po návštěvě Plzně. Jako milovnice piva nemohla při putování západočeským městem minout tamní areál Prazdroje. Celý proces výroby oblíbeného nápoje mnohých Čechů jí tam doslova uchvátil. Fildě dala sbohem a zamířila na „hnojárnu“, odkud si odnesla diplom z oboru technologie potravin a také si tam poprvé vyzkoušela profesionální techniku pivovarníků. Po chvíli přišly i první nabídky, a tak se milovnice stěhovala za prací do Olomouce, Tišnova, Prahy a nakonec do Brna, kde působí od minulého roku.

Pivní národ pije z petky
Specializací se po čase mladé mistryni stala řemeslná výroba piva, takzvaný craft beer, který se oproti průmyslové výrobě snaží dbát na původní pivní styly. Na čepu brněnského pivovaru se tak například objevují svrchně kvašená piva označována jako Ale, Ipa nebo tmavé Stouty, které se těší velké oblibě převážně v Západní Evropě nebo USA. Nyní se snaží na „novinky“ naučit zákazníky i Dolníčková, což je mnohdy u konzervativních českých pivařů, kteří se s oblibou označují k pivním znalcům, oříšek.

„Českou pivní kulturu degradují mnohé věcí. Například Češi jsou zvyklí pít převážně ležáky, jejichž výroba je na suroviny nejméně nákladová. Mnohdy si je ale kupují v pet lahvi za dvacet korun a mají pocit, že rozumí pivu. Přitom petky jsou spotřební obal, který produkt většinou degradují. Najednou přijdou k nám, vidí Ipu za stovku a hned je z toho negativní recenze. Je přitom logické, že výroba speciálu je delší, náročnější na suroviny, a tedy i půllitr dražší,“ vysvětluje znalkyně, která denně uvaří tisíc litrů piva.

Pijte, co vám chutná
Dolníčková se snaží svá piva neustále vylepšovat. Inspiraci hledá v literatuře a především v pivovarských podnicích, kde si vyměňuje poznatky se sládky. Čas od času vyráží také na odborné kurzy nebo zahraniční exkurze. V minulosti procestovala třeba belgické i holandské pivovary a brzy se chystá do Spojených států, které patří ke kolébce řemeslně vyráběných piv.

I díky tomu nachází talentovaná pracovnice ideální kombinaci, které potěší muže i ženy. Pracuje například se zázvorem, který zvláště v horkých letních dnech dodává pivu nevšední a osvěžující aspekt. „Neexistuje univerzální recept na dobré pivo. Záleží na spoustě faktorů, například na chmelu nebo tvrdosti vody i počtu iontů v ní. Každý by se měl řídit především tím, co mu chutná,“ radí sládková.

Vnitroblok bývalé pošty v centru Brna oživí pivovarská zahrádka

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Pivovar HarryAutor:Filip Vrána, PR

Pivovar Harry chystá v centru Brna pivovarskou zahrádku. Bude jedna z největších v jihomoravské metropoli. Zahrádka ve vnitrobloku bývalé pošty bude mít rozměry zhruba poloviny fotbalového hřiště, najednou se do ní vejde až 200 lidí. Unikátní prostor určený i pro kulturní akce bude mít venkovní výčep s barem, gril a další vybavení.

„Ke každému pivovaru historicky patřily i pivovarské zahrádky. Prostor vnitrobloku v centru města si o pulzující zahrádku přímo říká. Otestovali jsme to předloni v létě, než započala rekonstrukce prostor, v rámci Metro Open Air a je jasné, že vnitroblok bývalé pošty má skvělou atmosféru,“ řekl předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

Celková investice do nového podniku s restaurací v areálu bývalé pošty v centru Brna vyšla investory v loňském roce na 25 milionů korun. Jednalo se tak o jednu z největších investic v tomto oboru v tuzemsku. Na projektu se podílí hned několik akcionářů, kteří se současně stávají významnými hosty.

S přípravou nové zahrádky nabízí majitelé i novou investiční příležitost. „V současné době máme k dispozici poslední 3 investiční akcie, z jejichž prodeje hodláme částečně pokrýt investici do nové zahrádky. Pivní fanoušci si tak mohou doslova koupit svoje vlastní místo. Každý z investorů si může pořídit akcii, kterou získává podíl na pivovaru. V rámci akcionářského programu bude kromě dividendy odměněn i akcionářskou slevou, permanentní rezervací nebo speciálními várkami,“ dodává Syřiště.

Pivovar Harry začal s výrobou loni v prosinci. V současnosti už má na čepu 8 vlastních druhů piv od ležáků po ta svrchně kvašená. „V naší nabídce si vybere každý. Klasický pivař ocení vysoce pitelný ležák Born, ten, kdo má rád pestrý výběr zase docení 5 unikátních svrchňáků,“ říká Tamara Dolníčková, vrchní sládková pivovaru. Vařit pod jednou střechou svrchně i spodně kvašená piva je trend posledních let. Podle sládkové to vychází z poptávky spotřebitelů. Především v Brně, které je pulzujícím studentským městem, roste zájem o pestřejší nabídku, než jaká byla zvykem v minulosti.

Na škopek do Štatlu. V Brně na pivo láká fiktivní patriot Harry

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:iDNES.cz

Brno má po čase další prim. Nedávno, ještě v období roušek a testování, v něm otevřeli nový pivovar. Je navíc pravděpodobně jediným pivovarem, který v kraji loni vznikl. Jeho provoz zajistili samotní Brňané.

Pivovar totiž nepostavila jedna konkrétní skupina, ale složilo se na něj na 20 drobných akcionářů, tak jak to bývalo zvykem u historických měšťanských pivovarů. Se samotnou realizací pak pomohli lidé z Městských pivovarů, kteří již úspěšně obnovili několik pivovarů. Ty dnes patří ve svých regionech k populárním gastronomickým destinacím a jejich pivo vyhledávaným nápojem v širším okolí.

Název pivovar získal po imaginární postavě – brněnském patriotovi Harrym – za jehož fiktivní identitou stojí manažeři potravinářské skupiny Gourmet Invest, která před pár lety obnovila výrobu piva ve Znojmě a Jarošově. Jmenovitě Martin Pacovský, Miroslav Harašta nebo kreativní šéf Petr Syřiště.

Městské pivovary použily osvědčený koncept nabídky možnosti podílet se na budování pivovaru formou investice do akcií všem pivním fandům nejen z Brna. To mimo jiné umožnilo hned od počátku vytvořit pro každý podnik klíčovou komunitu fanoušků a štamgastů.

Jednu investiční akcii bylo možné pořídit za půl milionu korun. Vedle několika pivních benefitů v podobě permanentní rezervace či speciálních várek piv akcie slibují roční čtyřprocentní výnos v podobě přednostní roční dividendy.

První piva nového pivovaru se jmenují Born, Felix a Donald a jsou dostupná i v lahvích. Nově pak přibyly speciály jako brut IPA Rouge, nebo irský stout Patrik. Vlajkový Born je podle sládkové pivovaru Tamary Dolníčkové zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s vyšším řízem a střední hořkostí.

„Donald je American Pale Ale s nižší hořkostí, s výraznou citrusovou vůní chmele Citra a chutí zázvoru. Felix je světle zlatá IPA s vyšší hořkostí, výrazným aroma po kokosu a tropickém ovoci a jemnou krémovostí podpořenou ovesným sladem,“ popsala zlatavé moky Dolníčková.

Výčep se kromě výšky 4,2 metrů může pochlubit i tím, že pivo do něj z výroby urazí pouhých pět metrů, řekli v pátek zakladatelé pivovaru. Vybudování stálo 25 milionů korun. Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů, maximální produkce je 2000 hektolitrů. Místní produkce bude postupně k dostání kromě čepu i v lahvích i plechovkách a v e-shopu.



Pivovar HARRY má první piva, jedno je na počest Brna

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Náš REGIONAutor:Jan Štoll

Ve sklepě brněnského pivovaru HARRY uzrála první piva. Světlý ležák, American Pale Ale, třetím druhem je IPA. Born je pocta Brnu, Donald návštěva z Ameriky a Felix nápoj štěstí, protože hraje různými chutěmi, řekla k názvům piv sládková Tamara Dolníčková.

„Born je maximálně pitelný zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s plným tělem, vyšším řízem, střední hořkostí. Je tak vhodný pro klasické pivaře, zaujme ale také vůní po Žateckém poloraném červeňáku a Harmonii,“ dodala Dolníčková.

Piva budou dostupná i v lahvích. Permanentní nabídku pivovaru doplnil zajímavě chmelený světlý ležák, tmavý ležák a NEIPA. Pivovar bude minimálně jednou za měsíc doplňovat atraktivní speciál.

Born, Felix a Donald: nový brněnský pivovar má první piva

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Blanenský deníkAutor:Michal Hrabal

Jmenují se Born, Felix a Donald. První piva uzrála v novém brněnském pivovaru Harry. Je to jediný nový pivovar na jižní Moravě, který začal s výrobou v loňském roce. „Born je maximálně pitelný zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s plným tělem, vyšším řízem, střední hořkostí. Je tak vhodný pro klasické pivaře, zaujme ale také vůní po Žateckém poloraném červeňáku a Harmonii,“ uvedla sládková Tamara Dolníčková.

Donald je American Pale Ale s výraznou citrusovou vůní chmele Citra a chutí zázvoru díky přidanému čerstvému lisovanému zázvoru. Felix je světle zlatá IPA s výrazným aroma po kokosu a tropickém ovoci.

Brněnský pivovar HARRY má první pivo, narazí ho v pátek

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Pivovar HarryAutor:Filip Vrána,PR

Ve sklepě jediného nového pivovaru na jižní Moravě, který začal s výrobou v loňském roce, uzrála první piva. Ochutnají je Brňané už tento pátek. Pivovar HARRY slavnostně narazí postupně světlý ležák, American Pale Ale, třetím druhem bude IPA. Další piva do stálé nabídky budou k dispozici o týden později. Zahájení provozu nového pivovaru je v současné době výjimečná událost. Celková investice do podniku s restaurací v areálu bývalé pošty v centru Brna vyšla investory na 25 milionů korun. Jedná se tak o jednu z největších investic v tomto oboru v tuzemsku v loňském roce.

Pivovar HARRY slavnostně pokřtil první várku 3. prosince. Od té doby trvalo, než první piva ve sklepích dozrály, aby měly výjimečnou kvalitu. „Doteď jsme čepovali pouze piva spřátelených pivovarů, včetně naší receptury pro ležák z Jarošovského pivovaru a máme velkou radost z přijetí mezi pivaři. Vyčepovaných skoro 20 tisíc piv nás naplňuje radostí a těšíme se na reakce na naše vlastní uvařené pivo,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

Otevírat nový pivovar s restaurací v dnešní době je podle něj do značné míry risk. „Kdo se ale bojí, nesmí do Brna a chtěli jsme Brňákům i sobě udělat radost. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Z prvních reakcí soudíme, že se k nám budou rádi vracet,“ uvedl Syřiště. Za pivovarem stojí přes 20 akcionářů, převážně z Brna. Samotné realizace se pak ujaly klíčové postavy městských pivovarů v Jarošově a Znojmě.

První piva nového pivovaru se jmenují Born, Felix a Donald a budou dostupná i v lahvích. „Born je maximálně pitelný zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s plným tělem, vyšším řízem, střední hořkostí. Je tak vhodný pro klasické pivaře, zaujme ale také vůní po Žateckém poloraném červeňáku a Harmonii,“ uvedla sládková pivovaru Tamara Dolníčková.

Donald je „odbarvený blonďák“ American Pale Ale, s nižší hořkostí, vysokou pitelností, dosucha prokvašeným tělem s výraznou citrusovou vůní chmele Citra a chutí zázvoru díky přidanému čerstvému lisovanému zázvoru. Felix je pak světle zlatá IPA vyvažující své dosucha prokvašené tělo s vyšší hořkostí výrazným aroma po kokosu a tropickém ovoci a jemnou krémovostí podpořenou ovesným sladem.

„Born je pocta Brnu, Donald návštěva z Ameriky a Felix nápoj štěstí, protože hraje různými chutěmi,“ uvedla sládková. Slavnostní naražení všech 3 nových piv proběhne v pátek přímo v pivovaru na Poštovské od 18:00 hodin. Další piva z produkce pivovaru budou představena zase za týden v pátek tedy 28. 1. 2022 a půjde o zajímavě chmelený světlý ležák, tmavý ležák a NEIPA, které završí permanentní nabídku pivovaru, kterou bude minimálně jednou za měsíc doplňovat atraktivní speciál. Roční výstav pivovaru by se měl pohybovat kolem 1500 hektolitrů.

Rodiče si mysleli, že dcera bude učitelkou. Dala se na vaření piva

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Marek Osouch

Tamaru Dolníčkovou z Velké Bíteše na Vysočině studium pedagogiky příliš nebavilo. Po roce přešla na Mendelovu univerzitu do Brna, kde se mohla věnovat své největší zálibě - vaření piva. Je jednou z asi dvaceti žen v Česku, které se tím živí.

„V oboru jsem byla asi jediná holka, kterou to k pivu lákalo tímto způsobem. Ostatní holky to spíše táhlo k hygieně,“ přiznává devětadvacetiletá Tamara Dolníčková, která je dnes sládkovou v nově otevřeném pivovaru Harry v bývalé poště v Poštovské ulici v Brně.

Pivo si vždy ráda dala. K tomu, že by mohlo být jejím zaměstnáním, ji ale zlomila až prohlídka plzeňského pivovaru, kde dostala certifikát za znalosti o vaření piva a historii.

„Nadchl mě celý proces vaření, člověk se těší na výsledek a pak má radost, když se vše povede a má být na co hrdý,“ vysvětluje devětadvacetiletá sládková, která ještě za bakalářského studia získala práci v oboru v Olomouci. V poměrně nízkém věku tak dostala na starost celou výrobu, obsluhu dvou varen i vývoj receptur.

„Tam jsem poprvé na vlastní triko zkoušela různá spodně i svrchně kvašená piva. Následoval pivovar v Tišnově, který byl sice blíže mému rodišti ve Velké Bíteši, ale chyběl mi ruch restauračního pivovaru a navíc byl zaměřen výhradně na ležáky. Pokračovala jsem tedy do Prahy-Řeporyjí. Tamní pivovar byl sice původně postaven na ležácích hlavního sládka a zároveň majitele, ale dával mi zcela volnou ruku i ve vlastních experimentech,“ popisuje svoje štace Dolníčková, která se teď s příchodem do Brna na jih Moravy přestěhovala.

Na pozici sládka v České republice příliš mnoho žen není - zhruba dvacet. Nejbližší od Brna je nejspíš v Lomnici, roky už vaří žena pivo Zubr v Přerově. Přestože je to profese spíše spojovaná s muži, sama Dolníčková se nikdy nesetkala s tím, že by se na ni její kolegové dívali s despektem.

„Samotnou mě překvapilo, že mě brali tak pozitivně. Spousta chlapů se hrne, aby mi pomohla s těžkou fyzickou prací. A já jsem ráda mezi chlapama,“ směje se. Kdo naopak bývá překvapen, jsou lidé, se kterými se třeba nově seznamuje.

„Docela mě to zaráží. Kdybychom totiž šli ke kořenům této profese, tak pivo nejdříve vařily skutečně ženské,“ poznamenává. A pokud už i ona s někým vyrazí do hospody na pivo, debata není o ničem jiném než o zlatavém moku. Sama takovou společnost vyhledává.

První ležák, které teď začíná v Brně vařit, dostal název Born.

„Jednak je to přesmyčka slova Brno, a jednak proto, že se tady pivovar zrodil,“ odkazuje k anglickému výrazu pro narození. Původně přitom bylo jejím snem pracovat v Plzeňském Prazdroji, kam se i v minulosti hlásila na některá místa. „Asi by mě ale nakonec nebavilo pořád vařit totéž. Navíc podle receptury, kterou vymyslel někdo jiný,“ míní.

V jiných pivovarech tak sama experimentovala a teď v Brně bude vařit jen ta piva, která si sama vymyslela.

„Byla jsem ráda, že na ležák, který se zatím vaří v Jarošově, jsou pozitivní ohlasy, protože jako každá žena jsem byla nespokojená,“ dodává. Kromě klasického ležáku chystá i tmavý. V zásobě má i řadu speciálů.

V Brně otevřel nový pivovar i v době covidu

Publikováno:před rokemZdroj:Brněnský deníkAutor:Michal Hrabal

V místě bývalé balíkovny pošty v brněnské Poštovské ulici vznikl nový pivovar Harry. Je prvním otevřeným pivovarem v letošním roce. Pyšní se největším výčepem v České republice.

V pátek slavnostně zahájil svůj provoz. „Brno je pivní město. S pivem se tu postává na ulici a popíjí se v nepřeberném množství místních podniků," řekl předseda představenstva pivovaru Petr Syřiště.

Vlajkovou lodí nového pivovaru je světlý ležák Born a nachmelený Drokk, jejímž autorem je kultovní uskupení KKRD Boys. Pivovar plánuje produkci patnáct set hektolitrů. Kapacita tanků a výčepu pak umožní udělat minimálně jeden speciál měsíčně.

Za pivovarem stojí dvacet akcionářů, kteří jsou převážně Brna. Náklady do nového podniku s restaurací jsou pětadvacet milionů korun. Pivovar bude patřit do stejné skupiny pivovarů, jako je znojemský a jarošovský.

S novinkou přichází v předvánočním čase i pivovar Starobrno. Sládci uvařili adventní speciál Červený ležák. „Má výrazněji doznívající hořkost a plnou chuť. Doufáme, že si pivaři Červený ležák užijí s rodinou či přáteli. Bylo by našim největším přáním, aby si ho postupně oblíbili stejně jako Zelené pivo, náš neslavnější velikonoční speciál,“ konstatoval vrchní sládek Jiří Brňovják.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.11.2022 22:1813