Devětadvacetiletá Tamara Dolníčková má práci, kterou by jí kdekdo mohl jen závidět. Každý den tráví v hospodě, pije tam pivo a ještě je za to placená. Není přitom žádný prominentní štamgast, ale sládková, která ví o výrobě piva doslova první poslední a pod palcem má výrobu pěnivého moku v celém pivovaru.
Šichta začíná pro královnu pěnivého moku brzy ráno. Po šesté na sebe navléká pracovní montérky, pustí si metalové nášlapy a míří k pivním kotlům, ve kterých vaří ležáky, svrchně kvašené speciály nebo ochucené chmelové nápoje.
„Dělám práci, která mě baví, takže mi vstávání nevadí. Naopak člověk toho daleko více stihne. Mám tu klid a můžu si pustit oblíbené písničky, i když mi tam kolegové občas naschvál naladí Karla Gotta, což mě tedy od práce spíše odrazuje. Navíc vaření piva zabere průměrně osm hodin a je při tom občas dost velký hluk, který ruší i návštěvníky,“ vysvětluje hlavní sládková brněnského pivovaru Harry, který se nachází v budově bývalé pošty v centru moravské metropole.
Pivo vyhrálo nad fildou
Příběh Dolníčkové je v mnohých ohledech ojedinělý. Ve svém oboru, jemuž dominují muži, patří stále mezi výjimky. V České republice působí zhruba dvacítka vrchních sládkových. Ani absolventka brněnské Mendelovy univerzity přitom původně k řemeslu vůbec neměla namířeno.
„Po absolvování gymnázia jsem studovala pedagogiku na filozofické fakultě, ale nebylo to nic pro mě. Rodiče chtěli, abych byla učitelka nebo ekonomka, i když mě to táhlo vždy k pivu,“ vzpomíná na studentskou epizodu sládková, která zrovna leje kvasnice do kvasných tanků.
Zlom nastal u rodačky z Velké Bíteše po návštěvě Plzně. Jako milovnice piva nemohla při putování západočeským městem minout tamní areál Prazdroje. Celý proces výroby oblíbeného nápoje mnohých Čechů jí tam doslova uchvátil. Fildě dala sbohem a zamířila na „hnojárnu“, odkud si odnesla diplom z oboru technologie potravin a také si tam poprvé vyzkoušela profesionální techniku pivovarníků. Po chvíli přišly i první nabídky, a tak se milovnice stěhovala za prací do Olomouce, Tišnova, Prahy a nakonec do Brna, kde působí od minulého roku.
Pivní národ pije z petky
Specializací se po čase mladé mistryni stala řemeslná výroba piva, takzvaný craft beer, který se oproti průmyslové výrobě snaží dbát na původní pivní styly. Na čepu brněnského pivovaru se tak například objevují svrchně kvašená piva označována jako Ale, Ipa nebo tmavé Stouty, které se těší velké oblibě převážně v Západní Evropě nebo USA. Nyní se snaží na „novinky“ naučit zákazníky i Dolníčková, což je mnohdy u konzervativních českých pivařů, kteří se s oblibou označují k pivním znalcům, oříšek.
„Českou pivní kulturu degradují mnohé věcí. Například Češi jsou zvyklí pít převážně ležáky, jejichž výroba je na suroviny nejméně nákladová. Mnohdy si je ale kupují v pet lahvi za dvacet korun a mají pocit, že rozumí pivu. Přitom petky jsou spotřební obal, který produkt většinou degradují. Najednou přijdou k nám, vidí Ipu za stovku a hned je z toho negativní recenze. Je přitom logické, že výroba speciálu je delší, náročnější na suroviny, a tedy i půllitr dražší,“ vysvětluje znalkyně, která denně uvaří tisíc litrů piva.
Pijte, co vám chutná
Dolníčková se snaží svá piva neustále vylepšovat. Inspiraci hledá v literatuře a především v pivovarských podnicích, kde si vyměňuje poznatky se sládky. Čas od času vyráží také na odborné kurzy nebo zahraniční exkurze. V minulosti procestovala třeba belgické i holandské pivovary a brzy se chystá do Spojených států, které patří ke kolébce řemeslně vyráběných piv.
I díky tomu nachází talentovaná pracovnice ideální kombinaci, které potěší muže i ženy. Pracuje například se zázvorem, který zvláště v horkých letních dnech dodává pivu nevšední a osvěžující aspekt. „Neexistuje univerzální recept na dobré pivo. Záleží na spoustě faktorů, například na chmelu nebo tvrdosti vody i počtu iontů v ní. Každý by se měl řídit především tím, co mu chutná,“ radí sládková.



Na jednom místě
875 pivovarů
14.665 piv
9.635 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Harry
Areál bývalé pošty na Poštovské ulici oživí pivovar, který se chce výrazně zapsat na brněnskou gastro mapu. Kompletně nový pivovar HARRY nabízí unikátní koncept s největším výčepem v tuzemsku za více než 1,3 milionu korun, má mladou sládkovou s vizí a na čepu pestrou paletu piv. Za pivovarem, který dnes zahájil slavnostně provoz, stojí přes 20 akcionářů, převážně z Brna. Samotné realizace se pak ujaly klíčové postavy městských pivovarů v Jarošově a Znojmě. Celková investice do nového podniku s restaurací vyšla investory na 25 milionů korun. Jedná se tak o jednu z největších investic v tomto oboru na Moravě v letošním roce.
„Brno je jednoduše pivní město. To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. S pivem se tu postává na ulici a popíjí se v nepřeberném množství místních podniků. Jsme přesvědčeni, že si proto Brno zaslouží svůj ikonický pivovar, stejně jako má svůj ikonický orloj,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.
S pivovarem souvisí jedna s největších restaurací v centru města, která se zahrádkou v letních měsících pojme až 300 osob. Funkce sládkové pivovaru se ujala populární brewerka Tamara Dolníčková alias @tamaris.czechbrewer, která vytvořila receptury pro vlajková piva. Mezi nimi první hosté ochutnají světlý ležák BORN nebo nachmelený IPL DROKK jejímž autorem je kultovní anonymní uskupení KKRD Boys.
Absolventka Mendelovy univerzity v Brně bude vařit svrchně kvašená i spodně kvašená piva pod jednou střechou. „Ráda experimentuji, nicméně naším stěžejním pivem bude bezvadný ležák. Pořád jsme země ležáku, za což se nijak nestydím. Je to styl, který se tu narodil, který se skvěle páruje s jídlem, a hlavně u něj bez přemýšlení můžete strávit celý večer a bavit se,“ uvedla sládková, která sama svrchně kvašená piva považuje spíš jako podnět k degustaci.
Kapacita tanků a výčepu mladé sládkové umožní dělat minimálně jeden speciál měsíčně. „Nebráním se jakýmkoliv experimentům a přísadám do piva. V craftové scéně začíná platit, že čím šílenější pivo bude, tím větší bude odezva,“ uvedla Dolníčková, která vítá moderní technologii pivovaru. Cesta z něj do unikátního výčepu je dlouhá jen 5 metrů a kompletně zachlazená. „Více než 4,2 metru vysoký oltář pro naše pivo obsahuje 4 výčepní tanky s kapacitou 4000 piv, ze kterých pivo poteče v podstatě samo a na výčep se vejde až 10 druhů piv,“ uvedla sládková.
Z manéže do Metra
Pivovar HARRY vznikl v Poštovské ulici naproti legendárnímu podniku Metro v místě bývalé balíkovny zdejší pošty. Do unikátního interiéru s rozlehlou halou a nýtovanými sloupy se podařilo umístit vedle samotné pivní technologie i menší manéž, rozlehlý pivní bar, pult pro dýdžeje a balkón ke klidnému sezení. V předsálí vzniká bistro s hotovými jídly a komunitní sezení.
Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů a místní produkce bude postupně k dostání na čepu, lahvích i plechovkách a v e-shopu. Nerezovou dvounádobovou 10 hl plně automatickou varnu dodali mistři z Czechbrewmasters a je doplněna 4 kvasnými a 7 ležáckými tanky.
Zdroj:TZ Pivovaru Harry, 3.10.2021
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Harry |
Pivovar HARRY a.s. |
restaurační minipivovar |
Poštovská 68/3 |
602 00 Brno |
Jihomoravský kraj |
2021 prosinec |
Petr Syřiště |
Tamara Dolníčková |
~1 500 hl (ročně) |
+420 792 375 244 |
08951004 / CZ08951004 |
www.harry.beer |
harry@harry.beer |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.