Brněnský pivovar HARRY uvařil vánoční speciál, který zahřeje a postaví na nohy. Pro ty, kteří se bez piva nemohou obejít ani na Vánoce, nahrazuje postávání v mrazu u stánků s punčem, svařákem nebo turbomoštem. Název speciálu Paer:O vystihuje jeho hruškovou podstatu. Stylově jde o Weizenbock 17% EPM, typický pro vánoční svátky. Brněnský pivovar jím nyní oslavuje rok od svého otevření. Za tu dobu uvařil více než 1000 hektolitrů. Na svém kontě už má 12 piv.
„Vánoční speciál jsme uvařili hlavně proto, že jsme chtěli udělat radost našim fanouškům a štamgastům s tím, že je to ideální období, kdy si vyzkoušet i trochu jiný styl piva. V tomto případě jde o plné, silné, chuťově výrazné pivo, které doslova postaví na nohy,“ uvedl Petr Syřiště z pivovaru Harry.
Advent je tradičně v Brně věnován nejen nákupní horečce, ale hlavně setkáním u vánočního stromu a postávání v mrazu u stánků s punčem, svařákem nebo turbomoštem. „My jsme chtěli tuhle atmosféru přenést i k nám do pivovaru, kde výčep zazáří jako stromeček a postávat můžete v teple se sklenkou vánočního speciálu,“ uvedl Syřiště.
Pivní styl, který pivovar vybral, je podle něj vánoční klasika - silný, polotmavý, velmi plný weizen má tradici v Německu jako adventní záležitost. „My jsme do něho přidali hrušky, pomerančovou kůru, skořici a hřebíček, které dominují pak společně v chuti a vůni a dělají dojem vánočního punče. Uvařili jsme celkem 10 hl, takže ho snad bude dost,“ doplnil Syřiště.



Na jednom místě
935 pivovarů
17.291 piv
10.415 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Harry
Areál bývalé pošty na Poštovské ulici oživí pivovar, který se chce výrazně zapsat na brněnskou gastro mapu. Kompletně nový pivovar HARRY nabízí unikátní koncept s největším výčepem v tuzemsku za více než 1,3 milionu korun, má mladou sládkovou s vizí a na čepu pestrou paletu piv. Za pivovarem, který dnes zahájil slavnostně provoz, stojí přes 20 akcionářů, převážně z Brna. Samotné realizace se pak ujaly klíčové postavy městských pivovarů v Jarošově a Znojmě. Celková investice do nového podniku s restaurací vyšla investory na 25 milionů korun. Jedná se tak o jednu z největších investic v tomto oboru na Moravě v letošním roce.
„Brno je jednoduše pivní město. To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. S pivem se tu postává na ulici a popíjí se v nepřeberném množství místních podniků. Jsme přesvědčeni, že si proto Brno zaslouží svůj ikonický pivovar, stejně jako má svůj ikonický orloj,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.
S pivovarem souvisí jedna s největších restaurací v centru města, která se zahrádkou v letních měsících pojme až 300 osob. Funkce sládkové pivovaru se ujala populární brewerka Tamara Dolníčková alias @tamaris.czechbrewer, která vytvořila receptury pro vlajková piva. Mezi nimi první hosté ochutnají světlý ležák BORN nebo nachmelený IPL DROKK jejímž autorem je kultovní anonymní uskupení KKRD Boys.
Absolventka Mendelovy univerzity v Brně bude vařit svrchně kvašená i spodně kvašená piva pod jednou střechou. „Ráda experimentuji, nicméně naším stěžejním pivem bude bezvadný ležák. Pořád jsme země ležáku, za což se nijak nestydím. Je to styl, který se tu narodil, který se skvěle páruje s jídlem, a hlavně u něj bez přemýšlení můžete strávit celý večer a bavit se,“ uvedla sládková, která sama svrchně kvašená piva považuje spíš jako podnět k degustaci.
Kapacita tanků a výčepu mladé sládkové umožní dělat minimálně jeden speciál měsíčně. „Nebráním se jakýmkoliv experimentům a přísadám do piva. V craftové scéně začíná platit, že čím šílenější pivo bude, tím větší bude odezva,“ uvedla Dolníčková, která vítá moderní technologii pivovaru. Cesta z něj do unikátního výčepu je dlouhá jen 5 metrů a kompletně zachlazená. „Více než 4,2 metru vysoký oltář pro naše pivo obsahuje 4 výčepní tanky s kapacitou 4000 piv, ze kterých pivo poteče v podstatě samo a na výčep se vejde až 10 druhů piv,“ uvedla sládková.
Z manéže do Metra
Pivovar HARRY vznikl v Poštovské ulici naproti legendárnímu podniku Metro v místě bývalé balíkovny zdejší pošty. Do unikátního interiéru s rozlehlou halou a nýtovanými sloupy se podařilo umístit vedle samotné pivní technologie i menší manéž, rozlehlý pivní bar, pult pro dýdžeje a balkón ke klidnému sezení. V předsálí vzniká bistro s hotovými jídly a komunitní sezení.
Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů a místní produkce bude postupně k dostání na čepu, lahvích i plechovkách a v e-shopu. Nerezovou dvounádobovou 10 hl plně automatickou varnu dodali mistři z Czechbrewmasters a je doplněna 4 kvasnými a 7 ležáckými tanky.
Zdroj:TZ Pivovaru Harry, 3.10.2021
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Harry |
Pivovar Harry a.s. |
restaurační minipivovar |
Poštovská 68/3 |
602 00 Brno |
Jihomoravský kraj |
2021 prosinec |
Miroslav Harašta |
Jaromír Buben |
~1 500 hl (ročně) |
+420 792 375 244 |
08951004 / CZ08951004 |
www.harry.beer |
harry@harry.beer |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.