Historie a současnost Pivovaru Harry

Areál bývalé pošty na Poštovské ulici oživí pivovar, který se chce výrazně zapsat na brněnskou gastro mapu. Kompletně nový pivovar HARRY nabízí unikátní koncept s největším výčepem v tuzemsku za více než 1,3 milionu korun, má mladou sládkovou s vizí a na čepu pestrou paletu piv. Za pivovarem, který dnes zahájil slavnostně provoz, stojí přes 20 akcionářů, převážně z Brna. Samotné realizace se pak ujaly klíčové postavy městských pivovarů v Jarošově a Znojmě. Celková investice do nového podniku s restaurací vyšla investory na 25 milionů korun. pivovarJedná se tak o jednu z největších investic v tomto oboru na Moravě v letošním roce.

„Brno je jednoduše pivní město. To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. S pivem se tu postává na ulici a popíjí se v nepřeberném množství místních podniků. Jsme přesvědčeni, že si proto Brno zaslouží svůj ikonický pivovar, stejně jako má svůj ikonický orloj,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

S pivovarem souvisí jedna s největších restaurací v centru města, která se zahrádkou v letních měsících pojme až 300 osob. Funkce sládkové pivovaru se ujala populární brewerka Tamara Dolníčková alias @tamaris.czechbrewer, která vytvořila receptury pro vlajková piva. Mezi nimi první hosté ochutnají světlý ležák BORN nebo nachmelený IPL DROKK jejímž autorem je kultovní anonymní uskupení KKRD Boys.

Absolventka Mendelovy univerzity v Brně bude vařit svrchně kvašená i spodně kvašená piva pod jednou střechou. „Ráda experimentuji, nicméně naším stěžejním pivem bude bezvadný ležák. Pořád jsme země ležáku, za což se nijak nestydím. Je to styl, který se tu narodil, který se skvěle páruje s jídlem, a hlavně u něj bez přemýšlení můžete strávit celý večer a bavit se,“ uvedla sládková, která sama svrchně kvašená piva považuje spíš jako podnět k degustaci.

Kapacita tanků a výčepu mladé sládkové umožní dělat minimálně jeden speciál měsíčně. „Nebráním se jakýmkoliv experimentům a přísadám do piva. V craftové scéně začíná platit,pivovar že čím šílenější pivo bude, tím větší bude odezva,“ uvedla Dolníčková, která vítá moderní technologii pivovaru. Cesta z něj do unikátního výčepu je dlouhá jen 5 metrů a kompletně zachlazená. „Více než 4,2 metru vysoký oltář pro naše pivo obsahuje 4 výčepní tanky s kapacitou 4000 piv, ze kterých pivo poteče v podstatě samo a na výčep se vejde až 10 druhů piv,“ uvedla sládková.

Z manéže do Metra
Pivovar HARRY vznikl v Poštovské ulici naproti legendárnímu podniku Metro v místě bývalé balíkovny zdejší pošty. Do unikátního interiéru s rozlehlou halou a nýtovanými sloupy se podařilo umístit vedle samotné pivní technologie i menší manéž, rozlehlý pivní bar, pult pro dýdžeje a balkón ke klidnému sezení. V předsálí vzniká bistro s hotovými jídly a komunitní sezení.

Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů a místní produkce bude postupně k dostání na čepu, lahvích i plechovkách a v e-shopu. Nerezovou dvounádobovou 10 hl plně automatickou varnu dodali mistři z Czechbrewmasters a je doplněna 4 kvasnými a 7 ležáckými tanky.
Zdroj:TZ Pivovaru Harry, 3.10.2021


Více na stránkách pivovaru

Pivovar Harry v centru Brna nabídne deset druhů piv z obřího výčepu

Publikováno:před 6 hodinamiZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pivovar Harry, který se dnes otevřel pro veřejnost v budově bývalé pošty v centru Brna, nabídne svým návštěvníkům až deset druhů vlastních piv a výčep, který je podle majitelů největší v Česku. Výčep se kromě výšky 4,2 metrů může pochlubit i tím, že pivo do něj z výroby urazí pouhých pět metrů, řekli dnes zakladatelé pivovaru novinářům. Vybudování pivovaru stálo 25 milionů korun.

"Výčep má deset pivních kohoutů a pivo do něj absolvuje asi nejkratší možnou cestu. I když tady projekt představujeme my, jde o projekt komunitní, zapojilo se do něj 20 investorů z Prahy, Brna i celé jižní Moravy," uvedl předseda představenstva pivovaru Petr Syřiště.

Výčep se nachází v místech, kam si lidé v Poštovské ulici ještě před několika lety chodili pro balíky na poštu. Vnitřní prostor by od léta měla doplnit letní zahrádka ve dvoře budovy s 300 místy.

"I gastroprovoz bude zasvěcen pivu. U výčepu si neobjednáte víno nebo koktejl. Tomu bude odpovídat i gastronomie. Nepředpokládáme, že k nám budou lidé chodit na romantické večeře, očekáváme, že k nám budou chodit za dobrým pivem," dodal Miroslav Harašta, člen představenstva Pivovaru Harry a.s.

Pivní styl pivovaru Harry dostala na starost sládková Tamara Dolníčková, která vytvořila receptury pro vlajková piva. "Máme tady ideální polohu, jsme obklopeni plzeňskými pivnicemi i bary s řemeslnými pivy, my ale chceme, aby k nám chodili všichni tihle lidé. Takže budeme nabízet jak kvalitní ležák, tak craftová piva," uvedla. Její vlastní pivo dozraje v tancích až v novém roce, originální ležák Born pro otevření pivovaru tak připravila v Jarošovském pivovaru, který patří do stejné skupiny jako nově otevřený Harry.

Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů, maximální produkce je 2000 hektolitrů. Místní produkce bude postupně k dostání kromě čepu i v lahvích i plechovkách a v e-shopu.

"Poprvé se tady koplo do země letos v lednu, takže samotná výstavba trvala méně než rok. Hodně jsme uvažovali o tom, zda v covidové době vůbec otevírat, ale pak jsme si řekli, že potřebujeme něco pozitivního. A taky tady platíme nájem, takže potřebujeme něco vydělávat," doplnil Harašta.

Skupina Gourmet Invest, která pivovar založila, už provozuje pivovary ve Znojmě a Jarošově.

Bývalou poštu v Brně oživí pivovar HARRY

Publikováno:před 9 hodinamiZdroj:Pivovar HarryAutor:Filip Vrána, PR

Areál bývalé pošty na Poštovské ulici oživí pivovar, který se chce výrazně zapsat na brněnskou gastro mapu. Kompletně nový pivovar HARRY nabízí unikátní koncept s největším výčepem v tuzemsku za více než 1,3 milionu korun, má mladou sládkovou s vizí a na čepu pestrou paletu piv. Za pivovarem, který dnes zahájil slavnostně provoz, stojí přes 20 akcionářů, převážně z Brna. Samotné realizace se pak ujaly klíčové postavy městských pivovarů v Jarošově a Znojmě. Celková investice do nového podniku s restaurací vyšla investory na 25 milionů korun. Jedná se tak o jednu z největších investic v tomto oboru na Moravě v letošním roce.

„Brno je jednoduše pivní město. To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. S pivem se tu postává na ulici a popíjí se v nepřeberném množství místních podniků. Jsme přesvědčeni, že si proto Brno zaslouží svůj ikonický pivovar, stejně jako má svůj ikonický orloj,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

S pivovarem souvisí jedna s největších restaurací v centru města, která se zahrádkou v letních měsících pojme až 300 osob. Funkce sládkové pivovaru se ujala populární brewerka Tamara Dolníčková alias @tamaris.czechbrewer, která vytvořila receptury pro vlajková piva. Mezi nimi první hosté ochutnají světlý ležák BORN nebo nachmelený IPL DROKK jejímž autorem je kultovní anonymní uskupení KKRD Boys.

Absolventka Mendelovy univerzity v Brně bude vařit svrchně kvašená i spodně kvašená piva pod jednou střechou. „Ráda experimentuji, nicméně naším stěžejním pivem bude bezvadný ležák. Pořád jsme země ležáku, za což se nijak nestydím. Je to styl, který se tu narodil, který se skvěle páruje s jídlem, a hlavně u něj bez přemýšlení můžete strávit celý večer a bavit se,“ uvedla sládková, která sama svrchně kvašená piva považuje spíš jako podnět k degustaci.

Kapacita tanků a výčepu mladé sládkové umožní dělat minimálně jeden speciál měsíčně. „Nebráním se jakýmkoliv experimentům a přísadám do piva. V craftové scéně začíná platit, že čím šílenější pivo bude, tím větší bude odezva,“ uvedla Dolníčková, která vítá moderní technologii pivovaru. Cesta z něj do unikátního výčepu je dlouhá jen 5 metrů a kompletně zachlazená. „Více než 4,2 metru vysoký oltář pro naše pivo obsahuje 4 výčepní tanky s kapacitou 4000 piv, ze kterých pivo poteče v podstatě samo a na výčep se vejde až 10 druhů piv,“ uvedla sládková.

Z manéže do Metra
Pivovar HARRY vznikl v Poštovské ulici naproti legendárnímu podniku Metro v místě bývalé balíkovny zdejší pošty. Do unikátního interiéru s rozlehlou halou a nýtovanými sloupy se podařilo umístit vedle samotné pivní technologie i menší manéž, rozlehlý pivní bar, pult pro dýdžeje a balkón ke klidnému sezení. V předsálí vzniká bistro s hotovými jídly a komunitní sezení.

Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů a místní produkce bude postupně k dostání na čepu, lahvích i plechovkách a v e-shopu. Nerezovou dvounádobovou 10 hl plně automatickou varnu dodali mistři z Czechbrewmasters a je doplněna 4 kvasnými a 7 ležáckými tanky.

Komunita investorů a plány na velký pivovar
Pivovar HARRY by nemohl vzniknout bez zapojení drobných akcionářů, kteří se současně stávají významnými hosty. Každý z investorů si mohl pořídit akcii, kterou získává podíl na pivovaru. V rámci akcionářského programu bude do řádného dělení zisku mimo jiné vyplácen pivní dividendou, akcionář získává permanentní rezervaci ve VIP lounge pivovaru a spoustu dalších výhod.

Kontakt pro bližší informace:
Petr Syřiště, předseda představenstva Pivovar Harry a.s., +420 792 375 244, petr.syriste@harry.beer, Miroslav Harašta tel.: +420 723 102 683, miroslav.harasta@harry.beer, Tamara Dolníčková tel.: +420 737 041 705, tamara.dolnickova@harry.beer

Imaginární Harry se dočká vlastního pivovaru

Publikováno:před 15 dnyZdroj:Seznam ZprávyAutor:Iva Špačková

Brno brzy získá nový řemeslný pivovar, na který přispěli místní patrioti. Pivní klasiku i speciality v něm bude vařit sládková.
Článek

Moravská metropole se na přelomu listopadu a prosince rozroste o nový řemeslný pivovar. Název získá po imaginární postavě – brněnském patriotovi Harrym – za jehož fiktivní identitou stojí manažeři potravinářské skupiny Gourmet Invest, která před pár lety obnovila výrobu piva ve Znojmě a Jarošově. Jmenovitě Martin Pacovský, Miroslav Harašta nebo kreativní šéf Petr Syřiště.

Harry je postava, která ztělesňuje pivovar a jejíž příběh manažeři skupiny postupně odkrývají už od konce minulého roku, kdy se na sociálních sítích objevila první fotografie Harryho, který v brněnském hantecu glosuje život kolem sebe, ale nikdy mu není vidět do tváře. Ví se však to, že se narodil na začátku 70. let minulého století v Brně.

Harryho matka byla původem z Kníniček a otec působil jako obchodník se zbraněmi někde v Empire Bay. Projel celý svět a viděl kdeco, nesnáší nudu a kdekoliv, jakkoliv „zaběhlé pořádky“ a je hrdý“ na svůj brněnský původ.

„Do Brna – mýho štatlu se teď konečně vracím natrvalo. Tady chcu konečně vařit opravdový brněnský pivo pro svoje sousedy a kámoše, který bude o nich a pro ně. Pivo, který si zamilují brněnský hipsteři, studenti, mámy, tátové, a na který budou patřičně hrdí,“ mohou se čtenáři sociálních sítí dozvědět „přímo“ z úst Harryho.

Zakladatelé pivovaru s ním mají velké plány a věří, že se výrazně zapíše do brněnské gastro mapy. „Brno je pivní štatl (město) a jsou v něm peníze. Pivo se v něm pije na každém rohu a poptávka po nevšední gastronomii je zde extrémně vysoká. Město má spoustu novodobých ikon, jen ta pivní mu bohužel chybí. Tradiční pivovary zde svou roli dávno neplní a craftová scéna zatím dost tápe. Proto chceme konečně v Brně pivovar, za který se nebudeme stydět a který bude schopný získat věhlas dál než v Domašově,“ říká kreativní šéf Harryho Petr Syřiště.

Nová varna se otevře hostům v Poštovské ulici v místě bývalé balíkovny brněnské pošty naproti hudebnímu klubu Metro. Pivovar bude vařit spodně i svrchně kvašená piva, včetně kyseláčů a plánuje roční výstav 1500 hektolitrů. Na vše bude dohlížet sládková, která se k pivu dostala profesionálně při studiu vysoké školy asi před 10 lety a práci hlavní sládkové se jí podařilo získat v Olomouci ještě během bakalářské fáze.

„Mám v šuplíku vymyšlené koncepty na stálé portfolio Harryho, kde je samozřejmě stěžejním pivem ležák. Svrchně kvašená piva považuji vždy spíš za podnět k degustaci a konzultaci. Ve stálé nabídce bude klasika jako IPL, tmavý ležák, american IPA, NEIPA nebo zázvorová APA. Kapacita tanků a výčepu mi umožní dělat minimálně jeden speciál měsíčně a vzhledem k tomu, že se nebráním jakýmkoliv experimentům a přísadám do piva, tak je možné, že se Harry dočká velkých překvapení,“ říká Tamara Dolníčková, která patří k jedněm ze zhruba tří desítek sládkových v zemi.

Podle šéfky Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martiny Ferencové je dobře, že se ženy k tomuto řemeslu v posledních letech vracejí, i když jich je vzhledem ke zhruba 460 pivovarům v zemi zatím stále málo. Podle ní přistupují k vaření piva jinak než muži a dodávají mu specifický styl.

„Na počátku v historii to byla doména žen, které vařily pivo jako polévku, aby nakrmily spřátelené rodiny, pak se toho chopili muži, kteří řemeslo povznesli, a čeští sládci ho rozvinuli a dnes vaří nejlepší ležák na světě. Nyní se k vaření piva opět vracejí i ženy a navracejí mu jeho původní smysl – o výrobě spolu diskutují, vyměňují si rady a celé vaření berou velmi odpovědně, jako když pečují o děti,“ říká ředitelka ČSPS Ferencová.

Brněnský pivovar bude nabízet pivo svým fanouškům přímo z výrobny. Do interiéru s rozlehlou halou a nýtovanými sloupy se totiž vejde až 300 lidí, kteří budou kromě pití piva a konzumace českých i exotických jídel v bistru moci pozorovat kulturní program na malé manéži, poslouchat od pultu dýdžeje, nebo si posedět na balkóně.

Před očima budou mít obří výčepní pult, z něhož budou moci výčepní pomocí 10 kohoutů načepovat až 4 000 piv z ležáků umístěných za ním. V létě se má pivovar rozšířit o zahrádku s kapacitou dalších 200 míst. Svou produkci plánuje pivovar dostávat k místním pivařům také v lahvích, plechovkách a pomocí e-shopu.

Na vzniku pivovaru se vedle skupiny Gourmet Invest podíleli i místní patrioti, drobní investoři, kteří si nakoupili akcie pivovaru v celkové hodnotě nižších milionů korun. Až do řádného dělení zisku budou získávat pivní dividendu, permanentní rezervaci ve VIP lounge pivovaru a další výhody.

„Drobní akcionáři vlastní přes 80 procent pivovaru, máme akcionáře s jednou i se šesti akciemi a prodáváme je postupně v souladu s požadavky na financování projektu. Až otevřeme, chceme nabídnout k prodeji poslední část,“ říká Petr Syřiště z pivovaru Harry.

A co říká jeden z místních fanoušků na otázku, proč si koupil akcie nového pivovaru? „Jsem z Brna a mám moc rád pivo, takže budu maximálně spokojený, když zde bude konečně něco pořádného k pití. Baví mne moc ten projekt i lidé kolem něj a moc se těším, až ho ukážu všem borcům kolem. Navíc pivo je fenomén, který nás všechny přežije, takže i super investiční příležitost,“ je přesvědčen David Janoušek.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.03.12.2021 14:323