Historie a současnost školního minipivovaru G/SOŠ dr.V.Šmejkala

Jsme střední škola na Severní Terase v Ústí nad Labem nabízející vzdělání v oborech čtyřleté a osmileté gymnázium a přírodovědné lyceum. Dále umožňujeme středoškolské studium v oborech aplikovaná chemie, veřejnosprávní činnost a sociální činnost.
Budova gymnázia (Stavbařů 5) se nachází se v příjemném a klidném prostředí udržovaného městského parku s výbornou dopravní dostupností. Nedaleko od ní je i naše druhá budova střední odborné školy (Stará 99). Součástí naší školy je vlastní školní jídelna s výbornou kuchyní.

Naše škola byla zařazena mezi "Páteřní školy Ústeckého kraje". Oficiální název zní: Gymnázium a Střední odborná škola dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem, p.o.
Zdroj:Stránky G/SOŠ dr. V.Šmejkala, 2018


Více na stránkách pivovaru

Studenti budou vařit pivo

Publikováno:před 4 letyZdroj:Radio.czAutor:Zdeňka Kuchyňová

Studenti v Ústí nad Labem mají minipivovar. Otevřelo ho ústecké Gymnázium a Střední odborná školy dr. Václava Šmejkala. Studentům bude sloužit v rámci výuky aplikované chemie.

Pivovar stál 1,6 milionu korun a v rámci projektu Přírodovědné a technické vzdělávání ho zaplatil Ústecký kraj. S nápadem na zřízení školního pivovaru přišla škola poprvé už před pěti lety. Pivovar má zatraktivnit výuku a přilákat do školy nové studenty, řekl v rozhovoru pro Radio Praha ředitel školy Michal Šidák:

"Je to realizace původního trošku bláznivého nápadu. Na severu Čech, v oblasti, která má průmyslovou tradici a především tradici v oblasti chemického průmyslu, začalo upadat školství pro přípravu maturantů pro potřeby chemického průmyslu. Školy se potýkaly s nedostatkem žáků. Bylo to způsobeno i tím, že děti ze základních škol mají určitou averzi vůči špinavé klasické chemii. Tak jsme přemýšleli a říkali si, chemie jsou taky potraviny. Češi jsou národem pivařů, zkusíme to přes pivovar a uvidíme, co se bude dít. My se pokusíme, podle Komenského hesla Škola hrou, děti přivést k chemii, případně biologii více než doposud a věřím, že do budoucna budou víc chodit děti ze základek a chemie tady na severu nebude skomírat, ale bude se blýskat na lepší časy."

V první fázi budou studenti pracovat s předepsanou recepturou, později budou vařit pivo vlastní. K dispozici budou mít čtyři padesátilitrové tanky. Dostanou suroviny a vše ostatní bude na nich. Varna, spilka i sudy s hotovým pivem budou stát v suterénu průmyslovky. Studenti si vyzkouší vaření, kvašení a další procesy.

"Budeme vyrábět pivo nealkoholické nebo ovocné. V Čechách se běžně prodávají radlery, piva s příchutí ovoce, buď nealkoholická nebo s velmi nízkým obsahem alkoholu. Vařit budeme tradičními českými metodami, pochopitelně z českého chmele. Budeme si ho muset kupovat ze svých vlastních zdrojů. Do budoucna se pokusíme navázat spolupráci s některými společnostmi. Už teď spolupracujeme s významnými chemickými firmami, od kterých očekáváme, že by nám finančně pomohly suroviny získávat."

Škola později nechá na studentech, aby začali sami vymýšlet receptury. Každý sládek se snaží pivu dodat duši, aby se odlišil od ostatních. Třeba studenti vymyslí úplně nový druh piva, uvedl zástupce ředitele školy Jan Rottenborn, jehož tatínek je významný ústecký sládek. Pivo však škola prodávat nebude, uvedl ředitel Michal Šidák:

"Jedna várka piva bude mít zhruba 50 litrů litrů. Je to soudek o sto pivech. Bude určena pro naše potřeby. Žáci se budou učit prakticky poznávat různé chemické reakce nějakým atraktivním způsobem a výsledek svého laboratorního počínání zjistí podle chuti piva. Budeme ho používat pro vlastní spotřebu. A jestli získáme do budoucna nějaké odbytiště, to vám teď neřeknu. Jako škola pivo prodávat nesmíme, ani teď rozhodně nebudeme."

Celá výroba piva by měla trvat 14 dní. Kromě klasického ležáku se může v budoucnu i experimentovat, třeba vyzkoušet různé suroviny a příchutě. Kromě ječmene i rýži, pšenici nebo kukuřici. Pokud by se studentům podařilo vyrobit obzvlášť dobrý speciál, převezme jejich recept spřátelený minipivovar v centru města.

Do výuky se nezapojí jen studenti chemických oborů. Žáci si vyzkouší i marketing. Vymyslí pro pivo název či reklamu na výrobek. Zatraktivnění výuky a přilákání studentů si slibuje i Ústecký kraj. Ústí je městem chemie a přírodních věd. Široko daleko je však jediná chemická průmyslovka, která se přitom potýká s nezájmem žáků ze základních škol. Přitom chemické obory jsou v kraji stále potřeba.

Škola otevřela vlastní minipivovar

Publikováno:před 4 letyZdroj:Ústecký deníkAutor:Janni Vorlíček

Pivo budou vařit sami studenti. Od začátku do konce. Poučí je to o chemických procesech.

Vlastní nealkoholické pivo bude vařit Gymnázium a Střední odborná škola Dr. Václava Šmejkala. V pondělí dopoledne totiž škola otevřela svůj minipivovar. Kromě toho, že varna piva zatraktivní výuku, má také nalákat nové zájemce o studium chemicko technických oborů.

Bláznivý nápad
Varnu za 1,6 milionu korun postavila během dvou let odborná firma ve sklepní místnosti, která v minulosti sloužila coby chemický poloprovoz. V podstatě tak podle vedení školy slouží dodnes. Během vaření piva totiž také dochází k chemickým procesům.

„Vybudovat pivovar nás napadlo před pěti lety jako bláznivý nápad. Přemýšleli jsme, jak dostat žáky na chemické obory. Tehdy to byla jen utopie. Když jsme se ale stali součástí gymnázia, pan ředitel do toho šel," vzpomínala Markéta Jelínková, zástupkyně ředitele.

Minipivovar bude produkovat samozřejmě jen nealkoholické pivo. Studenti sem budou chodit v rámci výuky aplikované chemie. Pivo budou vařit od začátku do konce. K dispozici budou mít čtyři padesátilitrové tanky.

Prodej ne
„Pivo je určeno výhradně pro naši potřebu. V žádném případě ho nebudeme prodávat, ani vystavovat. Slouží k tomu, aby žáci mohli vyhodnotit výsledek své práce," komentoval to ředitel školy Michal Šidák.

O tom, kdo bude provádět výstupní kontrolu kvality finálního produktu, však ještě škola nemá jasno. Podle Jana Rottenborna, zástupce ředitele gymnázia a syna Jaroslava Rottenborna, známého sládka ústeckých pivovarů, by mohli na kvalitu dohlížet přímo sami učitelé.

„Máme silný pedagogický sbor. Ten by mohl vytvořit jakousi degustační komisi. Pivo se hodnotí dle vůně, chuti, řízu a barvy. K tomu máme analytické laboratoře, kde můžeme sledovat chemické parametry," popsal s humorem Jan Rottenborn.

„Ještě bychom mohli na louce vedle školy založit chmelnici a pořídit si prasátko, které bychom krmili mlátem, které nám zbude," zažertoval zástupce ředitele Jan Rottenborn.

Finance na malou moderní varnu piva škola získala od Ústeckého kraje v rámci projektu Přírodovědné a technické vzdělávání.

Obdržela od Ústeckého kraje ve skutečnosti celkem 5,9 milionu korun a navíc zaplatila i stavební úpravy a vybavení laboratoří.

Dohlížel sládek
„Chemické obory jsou v našem kraji potřeba. Ať už studenti, kteří tady budou maturovat nebo půjdou na vysokou školu. Chceme, aby se sem vrátili. Máme tu hodně chemických podniků a je hlad po těchto oborech," myslí si hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Součástí projektu je ostatně i spolupráce se čtyřmi partnerskými školami, včetně vysokých, a s Lovochemií i ústeckou Spolchemií. „Jsme dlouhodobými partnery školy. Spolupracujeme s ní na různých projektech. Toto je jeden z nich. Samozřejmě chemii v praxi podporujeme i v této formě," přiblížila mluvčí Spolku Marie Logrová.

S žádným pivovarem škola ale nespolupracuje. „Na první várku ovšem dohlížel sládek společnosti, která nám to tu postavila," upřesnila zástupkyně Jelínková.

Ústecké gymnázium má školní pivovar. Pro výuku chemie

Publikováno:před 4 letyZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Ústecké Gymnázium a Střední odborná školy dr. Václava Šmejkala otevřela pivovar, který bude studentům sloužit v rámci výuky aplikované chemie. Měl by zatraktivnit výuku a přilákat nové studenty. Pivovar stál 1,6 milionu korun a v rámci projektu Přírodovědné a technické vzdělávání ho zaplatil Ústecký kraj.

V rámci školního pivovaru budou mít studenti k dispozici čtyři padesátilitrové tanky. S nápadem na zřízení školního pivovaru přišla škola poprvé už před pěti lety. Zapojila se do krajského projektu a získala na něj peníze. Od přípravy projektu do otevření pivovaru uběhly necelé dva roky. "Pivo bude určeno pouze pro naši potřebu, v žádném případě k prodeji ani k výstavě. Spíš bude určeno k tomu, aby žáci mohli vyhodnocovat výsledek svojí práce," řekl ředitel školy Michal Šidák s tím, že pivo bude nealkoholické.

V první fázi budou studenti pracovat s předepsanou recepturou, později budou vařit pivo vlastní. "Necháme na studentech, aby začali něco vymýšlet. Říkáme si, že každý sládek má vlastní recepturu, snaží se pivu dodat duši, aby se odlišil od těch ostatních. Třeba naši studenti vymyslí úplně nový druh piva," uvedl zástupce ředitele školy Jan Rottenborn.

Studenty čeká v pivovaru samostatná práce, pedagogové na ně budou pouze dohlížet. "Budou dělat úplně všechno sami. My jim přivezeme suroviny a to bude všechno. Pak už to bude na nich," doplnil Rottenborn.

Vedení kraje si od pivovaru slibuje zatraktivnění výuky a přilákání dalších studentů. "Chemické obory jsou v našem kraji potřeba, ať už to budou studenti, kteří tady budou maturovat nebo půjdou dál na vysokou školu. Byli bychom rádi, aby se vrátili do kraje, máme tady chemických závodů stále hodně, je hlad po těchto oborech," řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Škola v rámci krajského projektu získala 5,9 milionu korun. Kromě pivovaru z krajských peněz zaplatila i stavební úpravy a vybavení laboratoří.

Ústecká škola zřídila minipivovar, studenty chce přilákat k chemii

Publikováno:před 4 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Jan Beneš

Netradiční způsob, jak přitáhnout děti ke studiu chemie, vymysleli na Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem. V suterénu školy zřídili minipivovar. Studenti v něm připraví nealkoholické pivo a spolu s učiteli budou jediní, kdo školní zlatavý mok ochutná.

„Úplně všechno budou dělat sami. Přivezeme jim suroviny - slad, chmel, vodu a kvasinky. Dostanou recepturu a všechno bude na nich,“ popisuje výrobu studentského piva zástupce ředitele ústecké školy Jan Rotenborn.

Vařením piva chce škola přilákat zájemce o studium chemie. Minipivovar má výrobní kapacitu 200 litrů piva. Zpočátku recepturu dodá profesionální sládek, studenti by ale měli také experimentovat.

„Necháme na studentech, aby také něco vymysleli. Každý sládek má svou vlastní recepturu a snaží se pivu dodat duši, aby se lišilo od ostatních. Naši studenti tak třeba vymyslí úplně nový druh piva,“ dodává Rotenborn.

Minipivovar umístěný v přízemí školy vznikal dva roky. Stál více než 1,5 milionu korun, které škola dostala z dotace. Žáci budou připravovat výhradně nealkoholický nápoj. Zlatavý mok, který se ve škole uvaří, se tam také vypije, doplňuje ředitel školy Michal Šidák.

„Pivo, které uvaříme, je pouze pro naši vnitřní potřebu. Není tedy určeno k prodeji nebo k výstavě. Je určeno k tomu, aby žáci měli možnost vyhodnocovat výsledek své práce,“ přibližuje Šidák.

První pivo chtějí uvařit ještě letos
Na vaření piva a jeho ochutnávání se žáci těší, potvrzuje studentka druhého ročníku Kristina Suchanová.

„Na oboje se těším asi stejně. Při vaření se naučím něco z chemie, a kdo by se netěšil na ochutnávání,“ usmívá se dívka.

Že půjde o oživení výuky, nepochybuje ani Kristinina spolužačka Lucie: „Rozhodně to bude zábavnější a uvolňující.“

Na hodnocení piva se těší i pedagogický sbor, který se možná postaví do role degustační komise. „Máme velký pedagogický sbor, který by mohl vytvořit degustační komisi,“ uzavírá zástupce ředitele Rotenborn.

První várku školního piva chtějí na Gymnáziu a Střední odborné škole dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem uvařit ještě letos.

Ústecká škola si otevře minipivovar, studenti budou vyvíjet speciály

Publikováno:před 4 letyZdroj:iDNES.czAutor:Ondřej Kůs

Gymnázium a Střední odborná škola dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem zřídí v suterénu školy minipivovar. Pivo v něm budou vařit přímo studenti a pokud vyvinou obzvlášť dobrý speciál, převezme jejich recept spřátelený minipivovar v centru města.

"Vymysleli jsme to se zástupcem ředitele panem Rottenbornem, jehož otec je známý ústecký sládek," přibližuje ředitel školy Michal Šidák. Říká, že hlavní ambicí bylo přijít na způsob, jak děti přitáhnout ke studiu chemických oborů.

"Ústí je městem chemie a přírodních věd. Je tu široko daleko jediná chemická průmyslovka, která se přitom dlouhodobě potýká s nezájmem žáků ze základních škol. Přemýšleli jsme nad tím, jakým způsobem chemii dětem zatraktivnit," zdůvodňuje Šidák.

Zároveň vylučuje, že by studenti pivo mohli vyráběli pro svou konzumaci. "V žádném případě tam nebudeme popíjet. Jsme škola, musíme to přizpůsobit dětem. Hlavním cílem je ukazovat na zajímavém procesu chemické reakce a je jedno, jestli půjde o pivo nealkoholické, alkoholické, či limonádu," ubezpečuje Šidák.

Gymnázium se podařilo dostat mezi dvanáct severočeských škol, jež se zapojily do projektu Ústeckého kraje na podporu přírodovědného a technického vzdělávání hrazeného z evropských fondů. Škola požádala o financování zařízení na výrobu, kvašení a skladování piva a vysoutěžila 1,6 milionu.

Z jedné várky bude sto piv
Praktickou výukou ve školním minipivovaru chce škola absolventům rozšířit možnosti budoucího uplatnění v potravinářské chemii.

"Minipivovary zažívají boom, údajně se v České republice otevírají měsíčně dva nové," podotkl zástupce ředitele Jan Rottenborn.

Pivovar se ve škole objeví v září. "Děti se už na to těší," zmínil Rottenborn.

Počet piv, která půjde v minipivovaru uvařit, nebude velký. "Pivovar má padesátilitrovou varnu, tedy na sto piv," přibližuje Rottenborn.

Studenti vyzkouší různé suroviny a příchutě
Varna, spilka i sudy s hotovým pivem budou stát na jednom místě - v suterénu průmyslovky ve Staré ulici. Studenti si vyzkouší vaření, kvašení a další procesy.

"Celá výroba piva by měla trvat 14 dní," říká Rottenborn. Kromě výroby klasického ležáku hodlá i experimentovat. "Chceme zkoušet různé suroviny a příchutě. Kromě ječmene i rýži, pšenici, kukuřici," vyjmenovává.

Do výuky se nezapojí pouze studenti chemických oborů. "Žáci si vyzkouší kromě vaření i marketing. Vymyslí pro virtuální značku název či reklamu na výrobek. Rádi bychom, aby z toho byl celoškolní projekt," přibližuje Rottenborn.

Škola chce spolupracovat s restaurací a pivovarem Na Rychtě, pro který bude jakýmsi vývojovým centrem pivních speciálů. Pivovar dodá suroviny, z nichž žáci vyrobí vzorek. "Otestují, jak to funguje. Rychta by pak případně uvařila pivo ve větším množství," plánuje Rottenborn.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.03.01.2015 15:075