Historie a současnost eMBe pivovaru

Nastartovali jsme pro vás novou budoucnost místa s bohatou historií
eMBe pivovar v ulici Na Klenici se nachází v budově bývalé barokní sladovny. Nyní jsme se rozhodli zapomenutou tradici sladovny znovu nastartovat a pivovarotevřeli jsme zde eMBe pivovar - vaši Mladoboleslavskou pivní spojku. Místo setkávání které ve městě s bohatou kulturní historií i současností dosud chybělo.

Motorem vaší restaurace je srdce
S láskou pijeme dobré pivo, jíme chutné jídlo, a to vše pro vás s vášní vaříme. Naše posádka má kromě nadšení a pracovitosti i další předpoklady pro to, aby se z eMBe pivovaru stala vaše oblíbená zastávka. Propojili jsme zkušené kuchaře, šikovného sládka, zaškolili příjemnou obsluhu a to vše zasadili do citlivě obnoveného prostoru s neokoukaným designem. Věříme, že se do prostředí, které jsme pro vás vytvořili, budete rádi vracet.

Pivo které vás nastartuje a jídlo které vás nezbrzdí
eMBe menu se snoubí s pivem, je založeno na tradičních receptech české kuchyně a objevuje její leckdy zapomenuté chutě a suroviny z lokálních zdrojů. Protože kvalitní palivo je to nejdůležitější.
eMBe pivo je nefiltrované, nepasterizované a bez konzervantů. pivovarJednoduše pivo jako řemen.

Pivo se vyrábí ze čtyř surovin - z vody, sladu, chmele a kvasnic. Tou nejdůležitější ze surovin je kvalitní voda. A ta je v Mladé Boleslavi opravdu výjimečná. Není upravována prostřednictvím chemických nebo jiných dezinfekčních látek. Je to jediný příklad města obdobné velikosti v České republice.

Všechna piva pro vás připravujeme s láskou z nejkvalitnějších moravských sladů a žateckého chmele odrůdy poloraný červeňák. Do speciálů pak přidáváme něco navíc, jako jsou například německé slady od firmy Wayerman a americké chmele podle typu piva. To zaručí, že v pivu vždy najdete tajnou přísadu, která vás svou chutí příjemně překvapí.

Náš příběh
Gastronomickou jízdu pro vaše chuťové pohárky naplánoval Luděk Novotný.
Svou profesionální kariéru začal v pražském hotelu Alcron. V roce 1992 nastartoval proslulý Golem catering s kterým objel doslova celý svět. Mimo jiné podával své speciality hostům na světové výstavě Expo v Hannoveru a na českých výstavách v Abu Dhabí a v Dubaji. Při domácích cestách pokrmy z jeho kuchyně jedli američtí prezidenti a britská královna. V roce 2010 úspěšnou firmu prodal a na chvíli zaparkoval ve Sportovní stáji pivovarGolem, kde se věnoval chovu koní.
Zde si uvědomil, že i vzít zpátečku může znamenat posun. Motor ani nestihl vychladnout a již začal snít o dalším směru svých cest. O vlastním minipivovaru s restaurací. V roce 2017 ho okouzlila rozpadající se barokní sladovna, později továrna Günsburg, v Mladé Boleslavi. Znovu nažhavil motor, přízemí objektu během roku 2018 zrekonstruoval a v roce 2019 pro vás otvírá eMBe pivovar.

Menu pro vás sestavil šéf kuchař Karel Lukeš. Jedná se o vyústění celoživotní spolujízdy, společně s Luďkem Novotným založil již zmíněny Golem catering, kde působil jako šéfkuchař téměř 30 let.
Další členové posádky jsou mladé naděje kuchařské rally Martin Pekárek, Petr Hendrych, Václav Jekosch a Daniel Staněk.

Pivo jako řemen pro vás vaří sládek Jakub Dušek.

Autorem konceptu restaurace a jejího interiéru je Barbora Mluvková a Ivana Dušičková ze studia Konceptual.
Zdroj:eMBe pivovar, Barbora Mluvková, 2019


Více na stránkách pivovaru

Architektky ze Konceptual proměnily barokní sladovnu na pivovar v Mladé Boleslavi

Publikováno:před 20 dnyZdroj:Earch.czAutor:Ateliér Konceptual

Dlouho chátrající barokní sladovna v centru Mladé Boleslavi se dočkala své obnovy. Nový život jí vdechla dvojice architektek ze studia Konceptual, která se inspirovala místní automobilovou tradicí a celý industriální prostor tak doplnila elegantními detaily odkazujícími k slávě mladoboleslavské “škodovky”. Hlavní roli pak v návrhu sehrál legendární model Škoda 1000 MB, který se výrazně propisuje jak do celé vizuální identity prostoru, tak i do samotného názvu pivovaru – eMBe.

Mladá Boleslav má svůj první pivovar. Přímo v podhradí, pár minut pěší chůze od Staroměstského náměstí, se nachází historická průmyslová zóna, která nyní prochází postupnou obnovou.

Budova bývalé barokní sladovny byla v průběhu staletí přestavována k řadě průmyslových účelů, v druhé polovině minulého století chátrala a nyní zde na téměř zapomenutou tradici navázal nově otevřený eMBe pivovar. Vyrábí pět druhů řemeslných piv podle vlastních receptur a součástí projektu je i prostorná restaurace.

Koncept návrhu je inspirován charakterem Mladé Boleslavi, českým leaderem v automobilovém průmyslu. Již samotný název pivovaru je odvozen od jména města, nebo chcete-li od legendárního modelu vozu Škoda a tento příběh se prolíná celou jeho identitou. Projekt provází od loga a jeho aplikace až po návrh interiéru. I když by se mohlo zdát, že pivo a automobily jsou převážně pánskou záležitostí, za autorstvím projektu stojí několik žen.

Od prvních myšlenek za projektem stojí architektky Barbora Mluvková a Ivana Dušičková ze studia Konceptual. Autorem kompletní grafické identity je Andreaa Bora.

“Když jsem s investorem poprvé prostory bývalé sladovny navštívila, bylo mi jasné, že automobilová současnost Mladé Boleslavi a industriální minulost místa bude hrát v projektu výraznou roli. Model Škoda 1000 MB je opravdu světoznámý designový kousek a když jsme přemýšlely, jak celý koncept pojmout, inspirace touto legendou zvítězila,” říká Barbora Mluvková.

Prostor restaurace se skládá ze tří částí s odlišnou atmosférou. Hlavní sál je koncipován jako pivnice, kde u sousedských stolů může posedět velká skupina přátel nebo si jednotlivci a menší skupinky přisedávají k sobě. Plynule se přechází do místnosti s varnami, ta večer nabízí klidnější atmosféru a přes den se přímo zde vaří pivo. Uprostřed místnosti je pod skleněným poklopem odhalena původní studna. Ležácký sklad na prostor varen navazuje a je propojen s restaurací proskleným průhledem. Další ležácké tanky jsou umístěny v chodbě spojující výčep a varny. Pivo na čep putuje přímo z těchto tanků. Třetím charakterem posezení, který restaurace nabízí, je salónek vhodný pro uzavřenou společnost.

Jak již bylo řečeno samotný návrh interiéru byl inspirován industriální historií místa a designem modelu Škoda 1000 MB. Výrazným prvkem interiéru jsou svítidla. Originální nůžková nástěnná svítidla dříve osvětlovala pracovní ponky v továrně. Ostatní svítidla naopak odkazují na reflektory tohoto vozu. Svítidlo nad výčepním pultem je vyrobeno přímo z repasovaných originálních reflektorů ze zmíněného modelu Škoda. Lavice a křesla evokují čalounění tohoto automobilu.

Odhaleny a opraveny byly cenné původní prvky jako cihelné klenby a kamenné sloupy, chybějící cihelná dlažba byla doplněna. Veškeré zámečnické prvky v interiéru jsou černé nebo měděné, nerez je použita pouze v případě gastronomických a pivovarských technologií. Kovářská čerň odkazuje na průmyslovou minulost objektu, měď koresponduje s materiálem varen. Tento koncept se odráží i na toaletách, kde jsou veškeré baterie a kování černé, madla a konstrukce sanitárních příček naopak měděné. Aby kov nepůsobil příliš tvrdě, je vše doplněno o dubový masiv. V případě sousedských stolů se jedná o dřevěné masivní desky dlouhé přes tři metry.

Vizuální identita je také inspirována vozem Škoda 1000 MB. Ať se jedná o elegantní tvar volantu, typografii odvozenou od emblému modelu nebo ilustrace auta samotného. Propojuje upravené fotografie s dobovou tématikou s moderní typografií a nadčasovou paletou barev. Logo pivovaru bylo použito v mnoha aplikacích jako jsou pivní sklenice, označení exteriéru, interiérové dekorace, uniformy personálu nebo dárkové poukazy. Součástí projektu byla i tvorba webového designu a pravidel aplikace vizuální identity.

Koncept restaurace s pivovarem byl navržen Barborou Mluvkovou a odráží se v celém projektu od jeho názvu až po návrh interiéru. Andreaa Bora prvotní inspiraci obohatila návrhem vizuální identity. Tato spolupráce mezi dvěma ženami vedla ke komplexnímu návrhu pivovaru a restaurace s jedinečnou identitou, která prostupuje celým projektem a přesto neopouští prvotní ideu. Pod fotografickou presentací projektu je podepsána také žena, Alexandra Timpau.

Nově otevřený pivovar a restaurace eMBe v Mladé Boleslavi

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:MladáBoleslav.czAutor:Eliška Štěpánková

V Mladé Boleslavi došlo k otevření dalšího nového podniku.
Tentokrát se jedná o pivovar a restauraci eMBe, který oživil prostory původně barokní sladovny pod mladoboleslavským hradem v ulici Na Klenici.
eMBe se soustředí na tradiční českou kuchyni a samozřejmě kvalitní pivo.

Ti, kteří se chtějí o výrobě a příběhu zdejšího piva dozvědět více, si zde mohou domluvit i prohlídku přímo se sládkem.
V pivovaru eMBe si dokonce můžete zkusit uvařit vlastní pivo.
Přečtěte si příběh nového a ojedinělého podniku v Mladé Boleslavi…

Nastartovali jsme pro vás novou budoucnost místa s bohatou historií
eMBe pivovar v ulici Na Klenici se nachází v budově bývalé barokní sladovny.
Nyní jsme se rozhodli zapomenutou tradici sladovny znovu nastartovat a otevřeli jsme zde eMBe pivovar – vaši Mladoboleslavskou pivní spojku.
Místo setkávání, které ve městě s bohatou kulturní historií i současností dosud chybělo.

Motorem vaší restaurace je srdce
S láskou pijeme dobré pivo, jíme chutné jídlo, a to vše pro vás s vášní vaříme.
Naše posádka má kromě nadšení a pracovitosti i další předpoklady pro to, aby se z eMBe pivovaru stala vaše oblíbená zastávka.
Propojili jsme zkušené kuchaře, šikovného sládka, zaškolili příjemnou obsluhu a to vše zasadili do citlivě obnoveného prostoru s neokoukaným designem.
Věříme, že se do prostředí, které jsme pro vás vytvořili, budete rádi vracet.

Pivo, které vás nastartuje a jídlo, které vás nezbrzdí
eMBe menu se snoubí s pivem, je založeno na tradičních receptech české kuchyně a objevuje její leckdy zapomenuté chutě a suroviny z lokálních zdrojů.
Protože kvalitní palivo je to nejdůležitější. eMBe pivo je nefiltrované, nepasterizované a bez konzervantů.
Jednoduše pivo jako řemen.
Pivo se vyrábí ze čtyř surovin – z vody, sladu, chmele a kvasnic.
Tou nejdůležitější ze surovin je kvalitní voda.
A ta je v Mladé Boleslavi opravdu výjimečná.
Není upravována prostřednictvím chemických nebo jiných dezinfekčních látek.
Je to jediný příklad města obdobné velikosti v České republice.
Všechna piva pro vás připravujeme s láskou z nejkvalitnějších moravských sladů a žateckého chmele odrůdy poloraný červeňák.
Do speciálů pak přidáváme něco navíc, jako jsou například německé slady od firmy Wayerman a americké chmele podle typu piva.
To zaručí, že v pivu vždy najdete tajnou přísadu, která vás svou chutí příjemně překvapí.

Náš příběh
Gastronomickou jízdu pro vaše chuťové pohárky naplánoval Luděk Novotný.
Svou profesionální kariéru začal v pražském hotelu Alcron.
V roce 1992 nastartoval proslulý Golem catering, se kterým objel doslova celý svět.
Mimo jiné podával své speciality hostům na světové výstavě Expo v Hannoveru a na českých výstavách v Abu Dhabí a v Dubaji.
Při domácích cestách pokrmy z jeho kuchyně jedli američtí prezidenti a britská královna.
V roce 2010 úspěšnou firmu prodal a na chvíli zaparkoval ve Sportovní stáji Golem, kde se věnoval chovu koní.
Zde si uvědomil, že i vzít zpátečku může znamenat posun.
Motor ani nestihl vychladnout a již začal snít o dalším směru svých cest. O vlastním minipivovaru s restaurací.
V roce 2017 ho okouzlila rozpadající se barokní sladovna, později továrna Günsburg, v Mladé Boleslavi.
Znovu nažhavil motor, přízemí objektu během roku 2018 zrekonstruoval a v roce 2019 pro vás otvírá eMBe pivovar.
Menu pro vás sestavil šéf kuchař Karel Lukeš.
Jedná se o vyústění celoživotní spolujízdy, společně s Luďkem Novotným založil již zmíněny Golem catering, kde působil jako šéfkuchař téměř 30 let.
Další členové posádky jsou mladé naděje kuchařské rally Martin Pekárek, Petr Hendrych, Václav Jekosch a Daniel Staněk.

Pivo jako řemen pro vás vaří sládek Jakub Dušek.
Autorem konceptu restaurace a jejího interiéru je Barbora Mluvková a Ivana Dušičková ze studia Konceptual.

Mladoboleslavská pivní spojka
Pro ty které zajímá výroba a příběh eMBe piva organizujeme prohlídky přímo s naším sládkem Jakubem Duškem.
Nabízíme také možnost skupinových akcí, kdy si s kamarády nebo kolegy uvaříte vlastní pivo.
Až uzraje, tak si je v restauraci vypijete nebo odnesete domů jako dárek.
Plánujeme také pořádat tematické sousedské akce s doprovodným programem, jako je Zabijačka, Masopust, Chřestové slavnosti nebo Malý pivní festival spřátelených pivovarů.
A to i v prostoru nádvoří, kde připravujeme zahrádku s letní kuchyní.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.09.2019 09:382