Historie a současnost Pivovaru Čížová

Pivovar Čížová je umístěn v objektu čížovského zámku, kde se pivo vařilo už po roce 1629. Přestavbu budovy z tvrze do podoby venkovského zámku s pivovarem a sladovnou v tu dobu ukončil Jan Deym. Císařský rada, pivovarpřísedící nejvyššího soudu a po všech stránkách schopný muž. Byla to doba rozkvětu.

Později však prosperitu pivovaru převálcoval čas a i celý čížovský zámek dosti zchátral. Naštěstí se obec v čele se starostou p. Korejsem rozhodla začít s opravou této významné památky.
Štěstím pro urychlení návratu života na zámek bylo setkání pana starosty se skupinou pěti lidí, zakladatelů společnosti Pivovar Čížová. Tito nadšenci hledali místo, kde by mohli postavit pivovar a vařit pivo. Slovo dalo slovo a od obce Čížové si dlouhodobě pronajali západní křídlo zámku a tak se ve vzájemné spolupráci podařilo vrátit pivovar domů.

V tomto objektu probíhá stavební rekonstrukce a instalace technologického vybavení od domácího dodavatele. Roční výstav pivovaru bude dosahovat až 3000 hl.pivovar

Společnost Pivovar Čížová již v současnosti prodává pivo českého plzeňského typu. Pivo se plní do KEG sudů o objemu 15 l, 20l, 30l a 50 l, v nabídce jsou i 1,5 l PET lahve.

Jedná se o výčepní světlou 10° PEPA, světlý ležák 11° JOSEF, světlý ležák 12° OLAF. Tmavá 13° JIRKA a i řezaný polotmavý ležák 11° JURA budou také k dispozici. To je začátek nové historie čížovského pivovaru. Pivo se bude vařit z několika druhů sladovnického ječmene, chmele ze žatecké oblasti a čížovské vody. Pivo se nefiltruje a nepasterizuje, protože cílem je zachovat co nejpřirozenější charakter piva.

V blízké budoucnosti se plánuje plnění piva do skleněných lahví a jednorázových sudů typu pentainer.
Zdroj:Stránky Pivovaru Čížová, 2019


Více na stránkách pivovaru

Pivovar uvařil pivo z vody z pražské čističky. Rozdíl nepoznáte, tvrdí

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Sládci pivovaru v Čížové na Písecku uvařili v Česku poprvé pivo z recyklované vody. Pocházela z pražské čističky odpadních vod. Zatím ho pod značkou Erko vzniklo 15 hektolitrů, vodu čistili odborníci z Veolie.

„Věděli jsme, že něco podobného udělali jednou nebo dvakrát ve světě, a nenašli jsme jediný důvod, proč to nevyzkoušet i u nás. Výsledek předčil naše očekávání. Pivo z recyklované a následně upravené vody od toho klasického prostě nepoznáte,“ uvedl Martin Hrubeš, sládek pivovaru v Čížové, který má roční kapacitu tři tisíce hektolitrů.

Voda byla po odebrání z čistírny upravená kombinací membránových technologií a úpravou na aktivním uhlí.

Podle obchodního ředitele Veolie Ondřeje Beneše řada velkých pivovarnických skupin podobné technologie používá na úpravu vody, nejde ale o vodu přímo z čistírny odpadních vod.

Pivo z recyklované vody plánuje pivovar vyrábět i nadále. Mimo jiné proto, aby vodárenská společnost mohla demonstrovat, že umí vyrobit i superčistou vodu, která je složením podobná destilované vodě. Půjde však většinou o slavnostní příležitosti, jinak by musel být zájem veřejnosti o Erko velký.

„Určitě je levnější i vhodnější používat podzemní vodu přímo v pivovaru. Akce měla prokázat, že jsme schopni upravit biologicky a chemicky vyčištěnou vodu odpadní na takovou kvalitu, která je z pohledu chemického i mikrobiologického čistší, než je běžná voda podzemní,“ dodali zástupci Veolie.

Pivovary se snaží spotřebu vody na své produkty snižovat dlouhodobě.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.03.06.2019 11:471