Historie a současnost minipivovaru Charlie's Square

Minipivovar a stejnojmenná restaurace Charlie´s Square vznikla na jaře roku 2014. Nachází v samotném srdci Brna a to na Římském náměstí. Zakladatelé Charlie´s Square přišli s myšlenkou založit pivovar v Brně, hlavně za účelem zviditelnit moderní pojetí výroby piva.
Veškerá technika na použití výroby, je vystavená v restauraci a je plně funkční. pivovarVýrobce nic nazatajuje a vše je volně přístupné.
Jak již bylo zmíněno, vaří se v restauraci a kvašení a zrání piva probíhá v nerezových CK tancích, které jsou umístěny za barem a z těchto tanků je následně hotové pivo i točeno.
Sládek, který vaří v Charlie´s Square, má za sebou mnoho zkušeností. Vařil v několika evropských státech, jako je například Itálie, Švýcarsko, Rusko. Použité suroviny k vaření Charlie´s beer 11°: sladový výtažek, chmel, kvasnice a samozřejmě voda. Vaření trvá několik hodin a za použití moderní techniky je vše hlídáno, včetně následného kvašení a zrání. Tímto dosahujeme stálé chuti a pivo má řádný říz. Charlie´s beer je pivo zlatavé barvy s jemnou bílou pěnou a příjemnou hořkostí. Pivo je nefiltrované a nepasterizované.
Vše si můžete vychutnat v moderní restauraci, s otevřenou kuchyní. A tak můžete nahlédnout nejen na vaření piva, ale i mistrům kuchyně pod pokličku. Na případné další informace se můžete ptát proškoleného personálu, který Vám rád vždy odpoví. Na vaši návštěvu se těší celý team Charlie´s Square.
Zdroj:Stránky minipivovaru Charlie´s Square, 2016


Více na stránkách pivovaru

Zkusili jsme Chaplinovu jedenáctku, čepují ji jen v Brně

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jakub Pokorný

Jsou malé pivovary podivných zoologických jmen jako „Žabák“, „Bobr“ nebo „Paroháč“. Jiné experimentují s kávovým či puškvorcovým pivem. Najdete je na neuvěřitelných místech. A proto je potřeba být na hlídce, aby vám neuniklo něco zajímavého. Ten brněnský patří k nejmenším a stojí si za tím, že vaří jeden jediný druh piva.

Skoro od počátku (tedy od roku 2014) v brněnském Charlie´s Square dělají nekompromisně jeden jediný druh piva Charlie´s Beer. Berte, nebo neberte. Zdejší jedenáctku si dáte jen tady, nenabízí se nikde jinde. Na pivotéky zapomeňte. Tedy, načepují vám ho ještě do vlastní petky.

„My jsme si zkusili na začátku i třináctku, ale pak jsme zjistili, že to z kapacitních důvodů neudržíme a děláme už jen jedenáctku,“ vysvětlil mi manažer minipivovaru Petr Barták. Na víc piv je podnik prostě malý. „To co vidíte od stolu, je celý pivovar. My nemáme ani místo něco zkoušet,“ dodal manažer Barták.

Výčepní v Charlie´s Square vám může natočit jediný místní druh piva, jedenáctku Charlie´s Beer. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Skoro od počátku (tedy od roku 2014) v brněnském Charlie´s Square dělají nekompromisně jeden jediný druh piva Charlie´s Beer. Berte, nebo neberte. Zdejší jedenáctku si dáte jen tady, nenabízí se nikde jinde. Na pivotéky zapomeňte. Tedy, načepují vám ho ještě do vlastní petky.

„My jsme si zkusili na začátku i třináctku, ale pak jsme zjistili, že to z kapacitních důvodů neudržíme a děláme už jen jedenáctku,“ vysvětlil mi manažer minipivovaru Petr Barták. Na víc piv je podnik prostě malý. „To co vidíte od stolu, je celý pivovar. My nemáme ani místo něco zkoušet,“ dodal manažer Barták.

Minimalisticky jednoduchý je i příběh, jak celý tento trochu hipsterský pivovar vznikl. „Majitel má už jednu restauraci v Olympii (obchodní centrum na kraji Brna u dálnice - pozn.red.) a ta se jmenuje Charlie Street,“ vysvětluje manažer podniku. A minipivovar je prostě na náměstí – Římském náměstí v Brně, nikoli tedy na Karlově náměstí a ani majitel není Karel. Tím Charliem je ovšem přirozeně míněn především Charlie Chaplin, jehož buřinka je logem lokálu.

Firma provozuje i další „bratříčky“:
Charlie ´s Mill (přestavěný mlýn) a čtvrtý Charlie´s Four Rest, což je dvojsmysl. Jednak je v tom názvu čtyřka a rest jako restaurace, pak i anglicky les, tedy forest. „Je ve čtvrti Lesná,“ vysvětluje Barták.

Kuchyně jako na dlani
Naproti vchodu má Charlie stylový obdélníkový průhled do kuchyně. Podniky, které se nebojí ukazovat kuchyni, budí vždycky větší důvěru a zde ji ukazují velkoryse. Tento kout působí skoro až americky. „Personál byl z toho průhledu zpočátku trochu vyplašený, ale zvykli si,“ říká manažer Charlie´s. Z kuchyně nejvíc doporučuje Charlie´s Burger, který má neměnnou recepturu podobně jako pivo.

Byl jsem v Charlie´s prvně symbolicky 25. května, první den, kdy po zákazu kvůli koronaviru směly mít hostince vevnitř otevřeno. Vítala mě proto velkorysá sleva – jedenáctka za 29 korun. Budete si ji pamatovat. Pivo téměř oranžové barvy mělo v chuti stopu pomeranče či meruňky. „Barvu dělá i to, jak je to pivo už vyzrálejší,“ míní pracovník podniku.

A na závěr ještě jedna zajímavost, Charlie´s Square nabízí i konkurenci, výběr dalších minipivovarů z Brna. V době mé návštěvy byl k mání Hauskrecht, dvanáctka a Lucky Bastard. Ostatně ty tu jako v pravém slova smyslu konkurenci ani neberou. Pivní Brno drží spolu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.08.2020 09:201