Publikováno:před 10 letyZdroj:Deník.czAutor:Josef Dušek
Dej Bůh štěstí. Pivovarnické přání vyryté ve dřevě zdobí varnu soukromého pivovaru Chalupník v Perštejně. V pátek ho majitel Miroslav Chalupník slavnostně otevřel, ode dneška tam můžete ochutnat světlé a tmavé výčepní pivo a také dvanáctistupňový ležák.
Pivovar vznikl v bývalé továrně na kraji obce, kde se dřív šily spacáky. Teď je tu příjemná restaurace se zahrádkou a v zadních prostorách minipivovar, který je stavěný na roční produkci dvanácti set hektolitrů piva.
Včerejšího slavnostního otevření se zúčastnila řada významných hostů včetně prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně. Pivovaru i restauraci také požehnal děkan Římskokatolické farnosti v Kadani Josef Čermák. „Byla to pro mě čest, protože pivovaru jsem žehnal poprvé v životě," usmíval se.
Všichni pak mohli ochutnat zmíněná tři piva a soudě dle rychle dolévaných skleniček všem chutnalo. Pochvaloval si ho i Ondřej Krym, majitel pivotéky Království piva v Chomutově. „Do své pivotéky určitě tohle pivo objednám, moc se jim povedlo," pokyvoval uznale (jeho názor na všechny tři druhy piva najdete v infoboxu dole).
Ode dneška je restaurace otevřená pro všechny. Pivo si tu můžete vychutnat buď točené nebo si ho koupit i v KEG sudech či PET lahvích. Do budoucna ho chce majitel Miroslav Chalupník (rozhovor s ním čtěte níže) rozvážet do okolních měst a také za hranice do Německa.
ROZHOVOR S MAJITELEM PIVOVARU M. CHALUPNÍKEM
„Od myšlenky k prvnímu pivu to trvalo tři roky"
Z bývalé továrny na prýmky a z továrny, kde se šily spací pytle, je dnes zbrusu nový pivovar. Miroslav Chalupník, podnikatel z Perštejna, si tím splnil svůj sen. Jako milovník zlatavého moku se zde rozhodl vybudovat na vlastní náklady pivovar, který ponese nejen jeho jméno, ale také tradici poctivého českého piva.
Jak se vlastně zrodil nápad na pivovar?
Budovu bývalé textilní továrny jsem koupil v roce 2008, abychom tam vybudovali sklady a rozšířili výroby naší firmy, která se zabývá kovovýrobou a zámečnictvím. Celý objekt se ale využíval jen z části a předek budovy s průčelím přímo vybízel k zamyšlení, co dál. Po jedné návštěvě menšího pivovaru bylo rozhodnuto pustili jsme se do vybudování prvního pivovaru v Perštejně.
Což není jen tak. Co vás hnalo kupředu?
Nikdo si asi nedokázal představit, co nás čeká, ale cíl byl jasný uvařit první perštejnský ležák v celé historii. Od myšlenky uplynuly necelé tři roky a v dubnu 2013 jsme uvařili první várku našeho piva, což je vlastně jen začátek historie našeho pivovaru.
Jak náročná byla rekonstrukce?
Velice náročná. Bylo potřeba opravit původní stavbu a dostavět nové prostory pro kuchyň a restauraci. Venkovní fasáda je zatím dokončená jen zčásti. Čeká nás ještě hodně práce, ale určitě to stojí za to.
Pro koho je pivovar určený a jaké druhy piva nabízíte?
Pivovar je určený všem, co mají rádi dobré pivo, ale také výtečné české jídlo. Máme tu i vlastní restauraci, kde budeme vařit českou kuchyni. V dnešní uspěchané době se v domácnostech zapomíná na klasické recepty. Standardně budeme mít v nabídce tři druhy piva 10° světlé výčepní pivo, 12° světlý ležák a 12°tmavý ležák. Naše piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná a do budoucna plánujeme také speciál.
Pivo i pivovar jste pojmenoval po sobě a je třeba uznat, že příjmení na to máte vhodné. Pivo Dušek si třeba představit neumím… Uvažoval jste vůbec o jiném jméně?
Kdybych se jmenoval Novák, tak ho taky nepojmenuju Novák. Ale jméno Chalupník, tak to je samo o sobě příběh. O jiných jménech jsme uvažovali, ale nakonec jsme zvolili tohle a myslím, že dobře.
Jak moc jste mluvil do výsledné chuti piva?
Vůbec. Vím, že mám nejlepšího sládka v okolí a ten dělá všechno co může, aby to pivo bylo dobré.
Takže jste ani nechodil ochutnávat?
Ochutnávat samozřejmě chodím. Ale neovlivňuji (smích).
A výsledek tedy chutná?
Chutná. Moc.
Myslíte, že pivovar bude zajímavý i turisticky?
Ano. Ať člověk pivo pije nebo ne, určitě je zvědavý, jak se pivo vyrábí a u nás se o výrobě piva může dost zajímavého dozvědět. Předností našeho pivovaru je také jeho umístění v krásném údolí Krušných hor nad řekou Ohří. V okolí je mnoho historických památek, takže se tu turisté určitě nebudou nudit.
Kdy plánujete slavnostní otevření pro veřejnost a jak bude akce vypadat?
Slavnostní otevření pro veřejnost bude v sobotu 8. června 2013, kdy k nám může přijet kdokoliv, kdo bude chtít ochutnat naše pivo a popřát nám mnoho štěstí v rozjíždějícím se pivovaru. Na tento den je také pozvaná kapela.
Jak vidíte pivovar za 10 až 15 let? Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Pivovar je postaven na výrobu 1200 hektolitrů ročně. Plánujeme tedy také distribuci do okolních měst, a jelikož to nemáme daleko ani do Německa, tak budeme vyvážet možná i tam. Do budoucna bychom rádi naše služby rozšířili o ubytování a vybudovali zde školící centrum. Ze všeho nejdůležitější ale je, aby se u nás lidem líbilo. Doufáme, že se k nám budou s oblibou vracet a že k nám budou jezdit skalní i noví příznivci českého pivovarnictví.