Historie a současnost Pivovaru Černý orel

Dům U Černého orla, od roku 1958 chráněný jako kulturní památka, náleží k nejzachovalejším měšťanským domům v centru Kroměříže. Stavební proměny, jimiž objekt za více než půl tisíciletí své existence prošel, dobře ilustrují dobově se měnící požadavky na kvalitu měšťanského obydlí. Pro období konce 13. - 14. století lze na parcele dnešního domu patrně počítat s převážně dřevěnou zástavbou.

Koncem 15. století zde již stál zděný dům, z něhož se dodnes dochoval valeně zaklenutý sklep při náměstí a kamenná zdiva s odlehčovacími pasy v přízemí. V prvních desetiletích 16. století byl objekt výrazně přestavěn - průčelí do náměstí tehdy dostalo podloubí, z něhož zůstaly střední pilíř s částí cihlového záklenku se zbytkem původních omítek, viditelné ještě dnes pod mladším výkladcem. pivovarStarší dům byl počátkem 16. století rozšířen do dvora a patrně i zvýšen do jednopatrové podoby. Při této přestavbě se používalo pro Kroměříž typických vysokých cihel - tzv. „buchet“, jak je patrno např. na klenbě schodiště do sklepa. Ve druhé polovině 16. století proběhla rozsáhlá renesanční přestavba domu. Z této doby se dodnes dochovala hřebínková klenba v bývalém podloubí a některé další klenby přízemí, stejně jako střední díl dvorního křídla s pozůstatkem otevřené arkádové chodby.

Ve druhé polovině 17. století, kdy dům vlastnili úředníci biskupského dvora, probíhaly další úpravy, prezentované dnes některými klenbami v přízemí. Další, pozdně barokní přestavby datuje letopočet 1764 na kamenném portálu do sklepa. Již od roku 1734 se v domě nachazela lekarna, později zvana U Černeho orla.

Počátkem 19. století dům přístavbou dvorního křídla nabyl současné velikosti. Následně, v 90. letech 19. století, dostal novou fasádu do náměstí a výkladec, dnes nahrazený kvalitní kopií. Současnou podobu domu čp. 24 určila rekonstrukce, provedená podle návrhu Ing. arch. Jan Konečného, Csc., v letech 2008 - 2009.
Zdroj:Stránky Pivovaru Černý orel, 2015


Více na stránkách pivovaru

Pivovar Černý orel

Kdy:21.10.2020do:CovidObec:KroměřížZdroj:Pivovar Černý orel

Na víkend je potřeba se pořádně připravit začít můžete už od zítra. Potěšte kamarády rodinu i sebe. 11 Světlý ležák 1l/60,-Kč 12 Polotmavý ležák 1l/65,-Kč 11 Vášnivý ležák 1l/55,- Kč AKCE PLATÍ OD 22. DO 25.10.
Nabídku naleznete na FB pivovaru v odkazu...

Prohlídky Pivovaru Černý orel

Kdy:dle dohodyObec:KroměřížZdroj:Pivovar Černý Orel

Naše exkurze byly dokonce serverem kudyznudy.cz vyhlášeny 7. nejlepším zážitkem východní moravy.

Trvají 35-60 minut dle počtu účastníků a Vašich otázek.
Skvělé jsou skupinky 6-12 osob.
ale zvládáme i větší pro 40 osob, je třeba se ale prostřídat a v salonku u projektoru vysvětlit technologii najednou. Pro větší akce počítejte minimálně se 2 hodinami.
Aktuální možnosti a ceny Vám ochotně sdělí na recepci.
S poptávkou je kontaktujte nejlépe emailem, musí prověřit naše časové možnosti a to zabere chvíli času. Buďte prosím trpěliví.

Aktualizováno: před 6 lety

Uvařit pivo trvá až 5 týdnů. Restauratér řeší, kdy začít, ať včas uzraje

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Impuls.czAutor:Zuzana Mendlová

Pivo má určitou trvanlivost, a když nikdo neví, kdy opatření skončí, je to velká komplikace, říká Václav Burda z restaurace s pivovarem Černý Orel v Oseku.

Václav Burda spolu s rodinou v Oseku u Teplic provozuje restauraci Černý Orel s vlastním Orlovským pivovarem, v Litvínově The North Restaurant a kvůli nouzovému stavu musel odsunout plány s otevřením nové restaurace Šestidomí v teplickém Šanově.

Restaurace patří k podnikům, které současná vládní nařízení postihla nejvíce. Jak v těchto dnech fungujete?
Ve velmi omezeném režimu. V restauraci v Oseku prodáváme jídla na objednávku přes výdejní okénko nebo je rozvážíme. V litvínovské restauraci jsme zachovali jen rozvoz denních nabídek, kdy vozíme obědy po firmách. Vše musíme i hodně podporovat reklamou, aby o nás lidé vůbec věděli a jídlo si objednávali. Problém je však i v tom, že spousta zákazníků je teď opatrnějších a objednávají si méně jídel než dřív. Lidé mají často obavy, jestli náhodou někdo v restauraci nebo při rozvážení jídla není nemocný.

Jak velký pokles poptávky zaznamenáváte?
Obědů se samozřejmě nedělá tolik, kolik se běžně „před koronavirem“ prodávalo a expedovalo. Jsme na nějakých 20 procentech běžných tržeb. Stěží vyděláváme na zaplacení energií a na to, abychom si udrželi zaměstnance.

K restauraci v Oseku patří i Orlovský pivovar. Kolik teď prodáváte piva?
Jen zlomek toho, co by lidé vypili v restauraci, kam na to pivo hlavně chodí. Množství, které prodáme v PET lahvích a které si vezmou domů, je minimum. Pro pivovar je ještě navíc komplikované, že nikdo neví, kdy opatření skončí. Hotové pivo má omezenou dobu trvanlivosti. Pokud ho ale teď začneme vyprodávat ve velkém, musíme začít vařit nové, aby nám dozrálo včas, až budeme moci restaurace opět otevřít. Kdy to ale bude, dnes nikdo neví. Uvařit správně pivo přitom trvá čtyři až pět týdnů.

Co s tím?
Dostali jsme se do patové situace, kdy vlastně jen vyčkáváme a nevíme, jak se máme zařídit. To je na tom to nejhorší. Může se totiž stát, že jakmile budeme moct otevřít restaurace a začít pivo čepovat, tak nebudeme dostatečně připravení a nebudeme ho mít v takové kondici, v jaké by mělo být.

Blíží se Velikonoce, které mají pivovary spojené s různými speciály. Týká se to i vás?
Máme už také navařeného a připraveného Kombinátora, pivo s citrusovým nádechem. A teď je to téměř passé.

Kolik piva máte v současné chvíli celkově navařeno?
Něco mezi sedmi osmi tisíci litry. Na přelomu dubna a května jsme chtěli otevřít zcela novou restauraci Šestidomí v teplickém Šanově. Vycházeli jsme z logických úvah, že v nové restauraci budeme prodávat naše pivo. Tím bychom i naplnili kapacitu našeho minipivovaru, která dosud nebyla vytížená. Pro tuto příležitost jsme už i navařili pivo. Momentálně tak máme vlastně piva víc, než bychom normálně spotřebovali. Mimořádná situace nás tak zaskočila hned na několika frontách.

Kdy jste s přípravou nové restaurace začali? Nešly práce ještě zastavit?
Práce na nové restauraci začaly před dvěma měsíci a zastavit už nešly. Vše, od projektu až po smlouvy na technologie, bylo moc rozjeté. Navíc bychom tím stejně nic nezískali. Celá situace kolem koronaviru pro nás opravdu přišla v nejméně vhodnou dobu. Měli jsme už kuchaře v zácviku, které jsme museli pustit. I pokud by se situace brzy zklidnila a za měsíc bychom mohli pokračovat, tak co se týče teplické restaurace, budeme začínat opět úplně od začátku. Tady to není jen o penězích za zaměstnance a vybavení, ale je i o čase, který už nikdo nevrátí. Vše se nabaluje a komplikuje a v tom jsou schované peníze, které už se nám nikdy nevrátí.

Jak dlouho se dá současná situace vydržet?
Už teď je to na hraně. Každý sice teď říká, že je důležité mít finanční rezervu, ale když investujete do nové provozovny, tak vytvořené rezervy vložíte právě do nové investice. Rekonstrukce stojí miliony korun. My tedy teď máme vše v nové provozovně a rezervy nemáme. Pokud nouzový stav potrvá ještě další měsíc, bude to finančně hodně nebezpečné.

Hrozí propouštění? Kolik zaměstnáváte lidí?
Zaměstnanců máme kolem pětadvaceti, část z nich jsou však i brigádníci či lidé na dohodu. Někoho propustit je hrozně těžké. Zvlášť, když ho budete třeba už za čtrnáct dnů opět potřebovat. I vzhledem k tomu, že není jednoduché rychle zaškolit nové lidi. O to by se ta patová situace ještě prodloužila. Spíše se tedy budeme momentálně zadlužovat a věřit, že se situace co nejdříve uklidní a vrátí do starých kolejí. Budeme se snažit si naše zaměstnance za každou cenu udržet. Je možné, že se domluvíme na tom, že by teď dostali jen část peněz a zbytek bychom jim doplatili, až podnik opět pojede v normálním režimu. Máme zaměstnance, kteří u nás pracují dlouho, a proto věřím, že si vyjdeme navzájem vstříc.

Využil byste bezúročné půjčky, které momentálně jako pomoc zaměstnavatelům nabízí stát?
Za mě je to hloupost. Kdyby chtěl stát opravdu pomoci, měl by například na půl roku či do konce roku zrušit platby sociálního a zdravotního pojištění nebo zrušit placení daně z příjmu či DPH. Podle mě by to byla pro všechny podnikatele nejférovější a nejjednodušší varianta pomoci. Navíc by to bylo také transparentní. Pokud by takto stát postupoval, tak by to všem podnikatelům hodně pomohlo. S bankami se už teď domlouváme na bezúročném odkladu splátek. Tady jsou ta jednání zatím velice korektní a v pohodě.

Kroměřížské pivo získalo Zlatou pečeť

Publikováno:před 6 letyZdroj:Zlín.czAutor:Irena Frolová

Zlatou pivní pečeť získal pivovar Černý Orel z Kroměříže. Na 25. Reprezentačních slavnostech piva v Táboře uspěl v kategorii extra silných piv s Výročním silným speciálem Prometheus 17,5°, řekl serveru Zlin.cz manažer podniku Boris Zubík.
Pivovar ve své pětileté historii přivezl z pivních slavností už druhou cenu. Loni získal Stříbrnou pivní pečeť za 12° polotmavý ležák. „Není to jediné ocenění kvality služeb a produktů, které hostům nabízíme. V hodnocení TRIPADVISOR držíme první pozici mezi kroměřížskými hotely a restauracemi. Americký časopis New York Times nás dokonce zařadil do své publikace, která dává tipy na 125 víkendů v Evropě,“ uvedl Zubík.

Pod značkou Černý Orel totiž není jen pivovar, ale také hotel, penzion a restaurace. „Je to pro nás povzbuzení do další práce a současně potvrzení správnosti směru, kterým se ubíráme,“ dodal Zubík.

Slavnosti piva se uskutečnily v Táboře a navštívilo je přes 4000 milovníků piva. Do soutěže o Zlatou pivní pečeť se přihlásilo skoro 800 pivních značek z rekordních 180 pivovarů. Ve 28 kategoriích byly nadnárodní koncerny i malé pivovary ze 16 zemí světa.

Doma pivo téměř nepiji, prozrazuje sládek Černého orla

Publikováno:před 6 letyZdroj:Lidovky.cz

Černý orel na kroměřížském Velkém náměstí vaří pivo od roku 2009. Produkty minipivovaru uspěly už na řadě soutěží, naposledy jejich výroční speciál Prometheus 17,5° vyhrál Zlatou pivní pečeť v Táboře. "Pivo se hodí dle nálady a dle typu téměř ke všemu jídlu," myslí si Vladimír Juchelka, sládek Černého orla.

Jaký typ piva máte nejradši?
Klasický světlý ležák plzeňského typu a silná anglická svrchně kvašená piva typu Ale.

Kde si pivo kupujete? Máte oblíbenou pivotéku?
Doma pivo téměř nepiji, maximálně naše stočené z Černého orla. Rád zkouším pivní rozmanitost přímo v restauracích na čepu.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Samozřejmě v naší restauraci. Jinak vynikající a naprosto podařený Radegast mají na Nové Plzeňce v Kroměříži.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
K vyzkoušení nových značek a druhů a k posezení s přáteli, nejlépe při letním grilování.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
Zvěřina, guláš, grilované maso, steaky. Pivo se hodí dle nálady a dle typu téměř ke všemu jídlu. Naši extrasilnou výroční 17,5°, za kterou jsme získali Zlatou pivní pečeť, bych upřednostnil spíš po jídle jako dezertní pivo.

Lahev nebo plechovka?
Žádný rozdíl nevidím, krom efektu zažitých zvyků. Ale rozhodně vždy z pivní sklenice!

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
Mám jednu z posledních lahví naši výroční 17,5° a naši velmi podařenou Vášnivou 11° vařenou s afrodiziakální bylinou. A samozřejmě pár lahví muškátu, veltlínu, rulandy a nějaký sekt.

Pivovar reprezentuje město Kroměříž i v prestižním světovém průvodci

Publikováno:před 8 letyAutor:Jana Přikrylová

Dostat se do prestižní publikace, kterou vydává The New York Times a která představuje nabídky kde a jak strávit příjemné chvíle v Evropě, se mnoha místům nepoštěstí. Kroměříž je ovšem v anglicky psaném průvodci zmíněna, reprezentuje ji totiž minipivovar Černý orel: a jeho provozovatelé na to jsou právem pyšní.

„Autora, který se tam o nás zmiňuje, vlastně ani neznáme, ale podle toho, co tam píše, byl u nás několikrát. To nás velmi těší a myslím, že to je skvělá vizitka naší práce a směru, kterým jsme se dali. V Timesech vyšla malá zmínka o našem minipivovaru už minulý rok.

Článek ve zmiňované publikaci je rozšířený, protože předtím psal jen o našem speciálním, spontánně kvašeném pivu Lambic. Tady doporučuje i naše ostatní piva – české Pilsy i zahraniční speciály a nezapomíná na kvalitní kuchyni a ubytování" říká ředitel pivovaru Boris Zubík a vše také sám nad krásnou obsáhlou publikací ukazuje.

V knize je z českých či moravských měst kromě Kroměříže pozornost věnována už pouze Praze, Plzni a Lednicko-valtickému areálu.

„Domnívám se, že pro turistický ruch je Česká republika spojená hlavně s pivem, historickými památkami a také se zážitky, zřejmě proto jsme se do prestižního zahraničního průvodce dostali i my. Kladně hodnoceni jsme také v tuzemských nebo třeba italských periodikách," konstatuje Zubík.

Úspěch si vysvětluje tím, že jeho firma pečlivě dbá na kvalitu.

„Vaříme pivo klasickým, osvědčeným způsobem, používáme otevřené kvašení na spilce, které právě je typické pro piva typu Pils, v ležáckém sklepě necháváme piva dlouho ležet tak, jak je to správné. Ale nejen to, nabízíme poctivé a kvalitní služby, které si návštěvník v moderním světě žádá," je přesvědčen Zubík.

Pivovar Černý orel je podle něj výjimečný i v tom, že pořádá exkurze přímo do míst, kde pivo vzniká.

„Všechno máme postavené na zážitku, nechceme žádné formálnosti. Pořádáme také firemní večírky, které exkurzemi dostávají zvláštní atmosféru," tvrdí Zubík.

Podle něj se minipivovar snaží propagovat také město Kroměříž.

„Jezdíme na různé festivaly v Česku i zahraničí, kde zveme lidi, aby se přijeli podívat na zámek, zahrady, ale i jiné kroměřížské zajímavosti. Stejně i naše propagační materiály nejsou pouze o pivovaru, ale také o našem krásném městě" zdůrazňuje Zubík.

Podle něj firma buduje celý komplex služeb, který bude mít návštěvníkům neustále co nabídnout.

„Ať už to bude ubytování nebo kulturní akce, které míváme zhruba dvakrát do měsíce, ale především zážitek z piva a gastronomie. Za tři roky co pivovar funguje, jsme už uvařili na šestadvacet druhů. Většinou míváme na čepu tři až čtyři typy piv. V prosinci budeme točit současně až osm různých druhů piv, nebude chybět medové, vášnivé, ani polotmavé pšeničné či staroanglické," uzavřel ředitel kroměřížského pivovaru.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.04.2020 11:464