

Na jednom místě
905 pivovarů
15.942 piv
9.990 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost rodinného pivovaru Bravůr
V roce 2009 otevřený rodinný pivovar Bravůr navazuje na tradici vaření piva v Loučné nad Desnou, kde byl v roce 1743 založen pivovar, který stál na místě, kde dnes stojí benzínová pumpa.
Pro zajímavost uvádím, že v roce 1750 se v loučenském pivovaru uvařilo 998 sudů piva. Jednalo se o čtyřvěderní sudy (objem 226,4 l), celkový výstav loučenského pivovaru byl tedy 2371 hl piva.
Jedna várka stačila na 15 čtyřvěderních sudů a vařilo se zhruba 60x do roka. Kolem roku 1830 zásoboval pivovar 25 výčepů na loučenském panství, v roce 1846 byl postaven nový hostinec "U pošty", ve kterém se nyní nachází Rodinný pivovar Bravůr.
Kolem roku 1850 přešel pivovar na parní provoz dle dochovaných pramenů byl roční výstav v roce 1870 celkem 3282 hl olíbeného piva, které se formany vozilo přes Červenohorské sedlo do sousedního Slezska. Činnost pivovaru byla ukončena roku 1893 odchodem posledního nájemce.
Po 1.světové válce byly snahy obnovit vaření piva v Loučné, ale hlavně z finančních důvodů se to nepodařilo.
Nedostatečná údržba po roce 1945 a také nezájem komunistického režimu o historické budovy vedlo k devastaci objektu a v roce 1978 byla budova pivovaru zbourána.
Minipivovar Bravůr je součástí restaurace a penzionu Na staré poště s možností ubytování a dobrého jídla. V současné době vaří minipivovar 22 druhů piva jak spodně, tak svrchně kvašených.
Všechny piva Kvasslav mají právo být označeny značkou JESENÍKY originální produkt a pivo Kvasslav bylo oceněno také v soutěži Potravina Olomouckého kraje.
Zvýšení výrobní kapacity rodinného pivovaru Bravůr bylo v roce 2011 realizováno prostřednictvím Místní akční skupiny (MAS) Šumperský venkov.
Smyslem projektu bylo rozšíření kapacity technologického procesu ležení a zrání piva.
Loučenské pivo Kvasslav se vyrábí v rodinném minipivovaru Bravůr z nejkvalitnějších tradičních tuzemských surovin - hanáckého sladu, žateckého chmele, vod z podhůří Jeseníků a živých pivovarských kvasnic. Proslulá česká technologie s otevřeným kvašením zaručuje vynikající aromatické a chuťové vlastnosti piva.
Pivo je vyráběno vždy podle aktuální potřeby a je proto vždy zaručeně čerstvé, nepasterizuje se ani nefiltruje a není proto ochuzeno o bílkoviny, vitamíny a třísloviny.
Zdroj:Stránky rodinného pivovaru Bravůr, 2016
Činnost pivovaru ukončena na jaře 2018 odchodem majitele a sládka pana Halaxy na odpočinek.


Rodinný pivovar Bravůr |
Rodinný pivovar Bravůr |
pivovar je od roku 2018 uzavřen |
Filipová 65 |
788 11 Loučná nad Desnou |
Olomoucký kraj |
2009 / |
František Halaxa |
František Halaxa |
237 hl (2011) |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.