Historie a současnost Bašteckého pivovaru

To se nedá pít", řekl náš společný kamarád Pavel, který odložil nedopitý půllitr na stůl ...

V letech minulých a není to tak dávno, jsme cestovali křížem krážem po Čechách. S neskrývaným obdivem jsme navštívili řadu pivovarů a samozřejmě ochutnali mnoho českých piv. To jste měli slyšet slova jako .... ( to je lahoda, paráda, bomba, odsud už nikdy neodjedu apod. ) .

Pak jsme ale narazili na větší akce, kde pochopitelně kelímkáče zkazili vše co je v pivu dobré.

Nazdar chlapi, co tady u vás pijete ? U narychlo postavených stolů seděla skupina gentlemanů. Furťáka, zněla jednohlasná odpověď. Nekup to za patnáct českejch, dodal právě usínající štamgast. Nechte ho, ten už jich má třináct, von za chvíli popojede ...

To se nedá pít, řekl náš společný kamarád Pavel, který odložil nedopitý půllitr na stůl ... A říkám vám, měl pravdu.

Podobná situace se ještě vícekrát opakovala. U domovařičů byla však kvalita zlatého moku úplně jiná. Připadal jsem si jako v ráji.

Po nějakém čase pokusů ve mě dozrála myšlenka na vlastní pivovárek. Našli jsme společně s manželkou zajímavé prostory ve stoleté zelárně. Ze všech stran na nás dýchala historie a činorodost našich předků. Tak jsme po několika letech oprav začali vařit vlastní " Baštecké pivo "....
Zdroj:Stránky Bašteckého pivovaru, 2018


Více na stránkách pivovaru

Baštecké pivo ze Starého Kolína

Publikováno:před 5 letyZdroj:Kolínský PRES

Osm kilometrů od Kolína vzniknul malý pivovar, který vaří znamenité hořké pivo. Po deseti letech pokusů a sbírání zkušeností ho založil v bývalém areálu Fruty Mochov ve Starém Kolíně zdejší rodák Roman Charvát.

První Baštecké pivo, pojmenované podle místní lokality, mohli před měsícem ochutnat návštěvníci starokolínských vánočních trhů. Nyní si již pro soudky jezdí lidé z okolí, pivovar navštěvují i exkurze turistů. Patří do kategorie malých pivovarů, nicméně jeho objem ležáckých tanků činí 11.400 litrů. Při pivovaru vznikla i hospoda s příznačným názvem Koštovna s otvírací dobou od 16 do 21 hodin. K pivu vám tu za dvacku namažou dva chleby se sádlem a cibulí.

Příběh pivovaru je příběhem splněného snu. Roman Charvát zkoušel vařit v malém od roku 2008. "Manželka už tehdy navrhla abych změnil povolání a dokonce mi k vánocům dala poukázku k vaření piva do pivovaru Želiv. Jejich dvěstělitrová varna se mi zdála nádherná, ale zpětně vidím, že to ještě nebyl ten správný objem," popisuje své začátky Roman Charvát. Postupně navštívil i jiné menší pivovary a učil se vařit i u nich. Nejvíc zkušeností získal od sládka z Hostomic pod Brdy, s nímž se občas navštěvují.

Otázka, kde budou Charvátovi pivo vařit, byla vyřešena v okamžiku, kdy výhodně koupili zpustlý zemědělský areál na zpracování zelí. Ve sklepení jedné z budov našli ideální prostor pro pivovarský provoz. Technologii do varny s tisícilitrovými nerezovými kotly dodala odborná firma. Roman Charvát si osobně namontoval specialitu, úsporné topení s rezonančními obvody. Pivovar ve Starém Kolíně je jedním z prvních pivovarů, který tento hi-tech vynález legendárního Nikoly Tesly používá.

Baštecké pivo, spodně kvašený ležák, se vaří podle staročeské receptury z místní vody, českého sladu a chmele. Proces vaření trvá 12 až 17 hodin, během nichž Roman Charvát neopouští varnu. Hlídá teploty, kontroluje a spouští procesy. První várku uvařil v říjnu 2017, další várky ve sklepě zrají. Pivo má svou typickou chuť a kvalitu. Nečekejte žádné konzumní europivo. Baštecký nektar je proti světlu tmavší, má medovou až rubínovou barvu, na sklenici kroužkuje a vytváří pěnu hladkou jako smetana. Platí to o Baštecké desítce, jedenáctce i dvanáctce. Pivovar nyní zaměstnává čtyři lidi, kteří se starají i o Koštovnu a přidruženou výrobu zelí.

Kvůli pivovaru se rodina Charvátových na léta zadlužila a starokolínský pivovarník si jezdí přivydělávat jako elektromontér. Nelituje toho. Pivo lidem chutná, sen se vyplnil a doufejme, že hned tak neskončí.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.01.2018 05:361