Historie a současnost Pivovaru Bartoš

Jsme řemeslný pivovar, vaříme s láskou poctivé české pivo, podle vlastních receptů. Žádná chemie, vše přírodní, podle roky ověřených postupů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Bartoš, 2021


Více na stránkách pivovaru

Od hrnce k Pivovaru Bartoš

Publikováno:před 12 dnyZdroj:KoridorAutor:Marek Bartoš

Můj Přítel hrnec
„Každý umí říct, jestli mu pivo chutná, nebo ne. Ale mám vůbec právo kritizovat pivo, když jsem nikdy žádné neuvařil?“
Přesně tato otázka, položená v roce 2017, začala celý příběh Pivovaru Bartoš.
Od rodičů jsem si půjčil zabijačkový hrnec, objednal suroviny a jal se uvařit svoje první pivo. Byl to ležák, kvůli kterému bylo čtrnáct dní teplo v lednici, než na několik desítek půllitrů.
Nebylo ani dobré, ani strašné, ale bylo moje! Tak začala moje vášeň v domácím vaření.

Savan a Mlsnej fotr
Zkoušel jsem to ještě pár let, až jsem najednou uvařil amerického portera podle vlastního receptu, kterého si zamiloval snad každý, kdo ho pil. Poptávka se hrnula, kamarádi chtěli piva víc a víc, a já vařil a vařil. Porter byl dokonce tak dobrý, že si ho zamiloval i můj tchán, který pivo takřka nepije, a protože tchán jako kdyby z oka vypadl jednomu z kamarádů do deště, dostalo pivo název Savan.

Další na řadě byl ležák! Rok jsem ladil recept, kterým jsem chtěl oslnit svého tátu! Mlsnýho Fotra, protože nijak jinak se můj táta nazvat nedá, se mi povedlo doladit po roce zkoušení. Výsledek stál za to! Nádherně jantarový, hořký, plný ležák hodný svého jména.
Já měl další poptávky na pivo, které pocházelo z malé padesátilitrové varny, po které prahlo moje okolí. A tak se zrodil nápad: „Co kdybych si založil oficiální pivovar?“

Pivovar Horní Dobrouč
V roce 2020 jsem si začal pohrávat s myšlenkou Pivovaru Horní Dobrouč, název se odvíjel od obce, kde žiji. Nakreslili jsme logo, vyrobili etikety a já neustále přemýšlel nad tím, kde sehnat peníze na vybavení a kde pivovar vlatně postavit.
Jeden z mých dlouholetých kamarádů si ode mě nechal uvařit pivo na svatbu, kde za mnou chodili hosté a jeden za druhým vznášeli dotaz: „Kde jsi to tvoje pivo můžu koupit?“ Nešlo to! Ale já věděl, že cesta musí existovat!

Létající pivovar
Na Nový rok 2021 jsem si dal předsevzetí: „Já ten pivovar založím!“ Po dlouhém pátrání po všech možných technologiích jsem se dostal k Pivovaru Na Kopečku.
„A nechcete si zkusit létat?“ zněla osudová otázka. „Uvařte si pivo, podle vašeho receptu a nemusíte nic shánět!“
Po krátkém přemýšlení jsem na návrh kývl. Myšlenka měla jediný zádrhel. Pivo se nebude vařit v Dobrouči! Proto bylo zvoleno nové jméno.

Pivovar Bartoš
Každé pivo by mělo být neodmyslitelně spjato s místem svého původu, proto je většina jmen pivovarů odvozena od svého sídla. My ovšem víme, že nebudeme létat věčně, jednou bychom chtěli mít vlastní pivovar a ve Svitavách to nebude.
Proto jsme pojmenovali pivovar podle další neodmyslitelné části. Pivo je mé vlastní a já za něj ručím! Ručím za něj tak, že se pod jednu každou láhev klidně podepíši! Proto na kažké etiketě najdete můj podpis a mé jméno.
Mlsnej Fotr je můj táta, Savan je můj tchán, a pivo je tak spjaté se mnou a prací a péčí, kterou mu dávám.

Co dál?
Čeká nás dlouhá cesta, než pivovar přistane. Nová piva, jména, místa. Co však navždy zůstane, je naše láska k poctivému řemeslu, lahodným surovinám a úcta k nápoji, který zná celý svět.

Máte chuť?
Pivo z Pivovaru Bartoš si můžete již dnes přeobjednat na našich webových stránkách, www.pivovar-bartos.cz.

Momentálně je v nabídce pouze Mlsnej Fotr, ale již brzy se rozšíří o Savana, a také pracuji na ležácké dvanáctce, jež bude věnována jednomu z mých přátel, který mi v životě neskutečně pomohl.
Teď už je jenom na Vás, abyste si nechali chutnat! A užili si řemeslné pivo, které s sebou nese příběh.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.05.05.2021 09:141