Historie a současnost pivovaru Baraba

Proč Baraba?
V časech dávno minulých vyráželi barabové každý den odvést svůj kus hrdé a nebezpečné práce. Stavěli železnice, razili tunely, žili mezi kamením, pražci a ocelí. Po celodenní dřině jim pořádnou žízeň mohla zahnat jenom jediná věc. pivovarPěnivý, hořký a jantarově vydatný půllitr.

Barabové odváděli dobře svou práci, práci, na kterou si nikdo jiný netroufnul a nikdo jiný ji za ně neudělal. Proráželi zemi i skálu, čelili nebezpečí a vzdorovali nástrahám. Dřina to byla těžká a hrubá, ale vyžadovala také dovednosti a zkušenosti. Právem byli na svůj cech hrdí, vysoká byla stavovská čest barabů. Společenství barabů bývalo semknuté, nikoho zvenčí nepotřebovali. Co potřebovali, to už měli, věděli a uměli.

Pivo BARABA je stejné jako ti, podle kterých dostalo název. Je naše a naše zůstane. Je živé, vaříme ho u nás, z pramenité vody, moravského sladu, českého chmele a jemných pivovarských kvasnic. Nikoho odjinud k tomu nepotřebujeme. Stojí za ním poctivá práce, znalosti, zkušenosti a láska k řemeslu. Pivo BARABA má přirozenou sílu, zanechá dojem.
Zdroj:Stránky pivovaru Baraba, 2016


Více na stránkách pivovaru

BARABA na čepu aneb Už na Svátku tří bratří

Publikováno:před 4 letyZdroj:HorizontAutor:Pivovar Baraba

Návštěvníci letošního Svátku tří bratří zažijí premiéru nového piva. Poprvé budou moci ochutnat zlatistý mok plný chmele s názvem BARABA. Odkud vzal svůj netradiční název?

Barabou dnes označujeme člověka, jehož chování vybočuje z běžné normy – dělá nepořádek, pije a moc toho neumí. V minulosti tomu ale tak nebylo. Baraby lidé označovali dělníky, kteří ve velkém počtu pracovali na stavbách nových železničních tratí v 19.století. Tak tomu bylo i při stavbě Košicko-bohumínské dráhy, která vedla Těšínem. Lidé z Čech však většinou neměli dostatek zkušeností s lámáním kamenů a ražení tunelů, protože se tu dříve takové náročné stavby vůbec nevyskytovaly. Proto sem přicházeli mistři ze zahraničí, především Italové. Těm se říkalo barabové.

Byli to hrdinové své doby
Barabové se nelekli žádné práce a jejich siláci byli schopni pohnout neuvěřitelně těžkými kameny. Ve své době to byli skuteční hrdinové – uvědomme si, že se všechno dělalo ručně a práce se střelných prachem byla na začátku. Se svým okolím nejednali v rukavičkách, pro ostré slovo nechodili daleko, zároveň však byli pyšni na to, co uměli, a vyznávali stavovskou čest. Pro ostatní byli trochu nepochopitelní, působili spíše jako uzavřená kasta, které rozuměli jen oni sami. Drsnost vyvažovali vroucí nábožností a důvěrou v patronku barabů sv.Barboru. Za tak těžkou a specializovanou práci však nebyli dobře placeni, byli vykořeněni z domova a často se přesouvali ze stavby na stavbu i s celými rodinami. Po celodenní dřině rádi spláchli prach něčím řízným, třeba pivem nebo pálenkou.

Po celodenní dřině
Připomínkou těchto tisíců bezejmenných hrdinů je i pivo BARABA. „Není to žádná náhražka, ale poctivý nefiltrovaný a nepasterovaný světlý ležák. Všechny suroviny pocházejí od nás, ať se to týká vody z horského pramene, moravského sladu, chmele i jemných pivovarských kvasnic. Stojí za ním poctivá práce, znalosti, zkušenosti a láska k řemeslu, tak jako u oněch barabů“, říká výrobce zlatavé dvanáctky, kterou zatím můžete exkluzivně ochutnat na zahrádce nebo uvnitř českotěšínské kavárny San Pietro na Čapkově ulici 13. Pokud ale navštívíte Svátek tří bratří, bude na vás čekat i ve stánku se svou atraktivní etiketou. A pokud vám zachutná, můžete se těšit, že se s tímto zlatavým mokem setkáte i v dalších vybraných restauracích v regionu. „Nebráníme se ani další spolupráci. Majitelé restaurací, kteří mají zájem čepovat ve své provozovně BARABU, nás mohou kontaktovat na e-mailu san-pietro@sanpietro.cz,“ dodává výrobce. Při pití chmelového nápoje nemůžete na původní baraby, kteří byli inspirací při pojmenování piva BARABA, zapomenout – na etiketě je totiž ztvárněna tvář jednoho z nich. Jakoby říkala, že kousek z vlastnosti statečných barabů je trochu v každém z nás – umět pracovat, nebát se, čelit nástrahám, spoléhat jen sám na sebe a umět si užívat života. Prostě: nechte si jedno načepovat a uvidíte!

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.06.2015 15:371