Historie a současnost Valašských pivovarů Balita

Od pivní vzpomínky k nápadu
Jmenuji se Radek Šenkyřík. Mnohaleté působení v pohostinství a neustálé dohadování se s dodavateli piva o podmínkách a kvalitě dodávek jsem dospěl ke smutnému zjištění. Ke zjištění, že pivo, které na trh dnes již dodávají nadnárodní společnosti, mi prostě nechutná. Nostalgicky jsem vzpomínal na chuť piva z tehdy ještě hliníkových sudů. Na výraznou chuť piva snoubenou s krásnou vůní a pevnou pěnou, kterou jsem znával ještě před rokem 1989. V průběhu dalších let jsme se jako stát zbavili našich největších pivovarských skvostů, a to proto, aby nám lidé z různých koutů světa vlastně řekli, jak má pivo chutnat, co nám vlastně chutná a začali přetvářet pivovarnictví v České republice na obyčejný obchod s pivem, bez ohledu na chuť piva a jeho tradice v Čechách a na Moravě. Použili naše zavedené značky, aby mohli lépe prodávat ve světě a naše pivní tradice do svých plánů nezahrnuli. A tak vzniklo rozhodnutí vařit vlastní pivo. Pivo, které bude opět chutnat a které bude ctít tradice pivní kultury v Čechách a na Moravě. Oslovil jsem kamaráda Martina Kuse, který sdílel mé názory a pocity a společně jsme se rozhodli, že nezůstaneme jen u řečí a prostě se do toho pustíme!

Cesta za Radochovým pokladem
Toto rozhodnutí byl ovšem jen začátek dlouhé cesty k prvnímu varu. Po překonání prvních úskalí s umístěním technologie, prvních testech a rozborech vody, začal dlouhý administrativní boj o zajištění veškerých povolení a razítek. Ten skončil vítězně a 21. srpna 2013 jsme poprvé uvařili pivo! Tím byl zahájen takzvaný testovací provoz pivovaru, kdy se připravovaly unikátní receptury pro výrobu našeho valašského piva. Ladily se suroviny, aby vše společně s naprosto skvělou horskou vodou dalo dohromady unikátní chuť piv, jež jsme pojmenovali RADOCHA, podle jedné ze starobylých valašských legend. Legenda vypráví, že na vrcholu Radhoště kdysi stával hrad, jehož pánem byl černokněžník Radocha. pivovarHrad se však jednou za záhadných okolností propadl do nitra země a úzká propast vedoucí do nitra hory a jejich podzemních prostor byla nazvána Radochovou studnou, na jejímž dně by se měly nacházet obrovské bájné poklady. Naším největším pokladem je pivo RADOCHA.

Co všechno nabízíme?
K 1. 5. 2014 jsme ukončili testovací provoz a přešli jsme do plného provozu. Nyní jsme již přesvědčeni, že unikátní receptury piv, které vaříme, jsou zcela optimální. Vyrábíme spodně kvašené, dekokční metodou vyráběné pivo, které nefiltrujeme a samozřejmě nepasterizujeme. Pivo RADOCHA 10° si našlo ihned velkou oblibu pro svou lehkost a zároveň plnou a chmelově hořkou chuť. Dále minipivovar produkuje pivo RADOCHA 11° - světlý ležák, RADOCHA 12° - světlý ležák a velmi oblíbené pivo RADOCHA 13° - polotmavý pivovarský speciál. Většinu piv najdete na čepu, popřípadě v plastových pet lahvích. Občas se však pustíme i do speciálních piv. Obrovský úspěch jsme slavili s medovou 17° a také borůvkovou 12°, která i přes svou „nepivní“ barvu uchvátila zejména ženy. Při návštěvě pivovarské restaurace BALITA v Hutisku-Solanci můžete našeho sládka požádat o exkurzi do minipivovaru, který vás provede zdejším pivovárkem a poskytne vám krátký odborný výklad o fungování pivovaru, kde se vaří podle původních a tradičních postupů, takzvaným dekokčním vařením a spodním kvašením piva. Budete mít možnost se na cokoliv zeptat a dozvědět se tak mnoho z historie i současnosti vaření piva v našich zemích. V případě zájmu nabízíme také možnost podstatně delší exkurze, zúčastnit se kurzu vaření piva v domácích podmínkách a v neposlední řadě se můžete domluvit a uvařit si u nás své vlastní pivo!
Zdroj:Stránky Balitovy valašské pivovary, 2015


V březnu 2016 společnost Balitovy valašské pivovary s.r.o. byla přejmenována na Pivovar Hutisko-Solanec s.r.o a změnil se majitel. Tím vznikl Pivovar Hutisko-Solanec.