"Kromě běžné produkce bude Pardubický pivovar vařit speciální piva. Nový minipivovar Arnošt první várku dokončí na začátku prosince. Kapacitu bude mít až deset tisíc hektolitrů ročně," řekl Martin Koudelka z pivovaru.
Konzumenti podle Koudelky vyhledávají nové chutě, proto jsou druhy piv Ale, India Pale Ale, Stout nebo Porter stále víc žádané. "Dříve se pily hlavně ležáky spodně kvašené, což je klasický ležák plzeňského typu. Americké, anglické a australské receptury se k nám dostaly po boomu minipivovarů, což je tak pět let zpátky," uvedl.
Ležák je chuťově říznější a má kvasnicovou příchuť, chystané novinky budou jiné. "Piva Ale nebo India Pale Ale jdou do ovocných tónů, pro jejich výrobu se používají jiné slady, jiné druhy chmele," řekl Koudelka.
Speciály bude pivovar nabízet restauracím a zároveň je stáčet do lahví. Kapacita deset tisíc hektolitrů je podle Koudelky dostačují. Minipivovar Arnošt bude mít také na starosti výzkum a inovaci v oblasti svrchně kvašených piv a produkci speciálů a zároveň bude pořádat kurzy.
"Každý se pak bude moci na chvíli stát sládkem a vytvořit si vlastní značku piva, což platí pro jednotlivce i firmy," uvedl předseda představenstva Leoš Kvapil.
V Česku stále pokračuje mírný pokles spotřeby piva. Na letošní produkci se to podle Koudelky neprojeví. Pardubický pivovar loni uvařil 89 tisíc hektolitrů piva. Čtvrtinu vyvezl do zahraničí. Letos očekává zhruba stejné množství uvařeného piva. Pivovar letos slaví 145 let existence.


Na jednom místě
931 pivovarů
16.976 piv
10.317 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost minipivovaru Arnošt
Arnošt: Minipivovar najdete uprostřed velkého pivovaru
Jedním z největších lákadel oslav 145. založení Pardubického pivovaru, které se uskutečnily v pátek 25.listopadu, bylo otevření minipivovaru Arnošt.
Mimochodem, název tohoto zařízení vyplynul z návrhu jednoho ze zaměstnanců a je to pojmenování šťastné - vždyť se váže k další významné osobnosti spjaté s městem na soutoku Labe a Chrudimky.
Arnošt z Pardubic, první arcibiskup a metropolista český, současník a přítel panovníka Karla IV., patří v dějinách země k postavám vůbec nejvýražnějším.
Každý se může stát sládkem
Řečeno jednoduše: v Arnoštovi se mohou milovníci zlatavého moku vypravit na atraktivní výlet do světa pivních speciálů.
To ale nebude jediné poslání tohoto minipivovaru, který je netradičně umístěn, obrazně řečeno, takřka v srdci pivovaru velkého.
"Chceme zájemcům poskytnout co nejvíce informací o procesu vaření piva a zároveň je to naučit," vysvětluje hlavní záměr spojený s minipivovarem předseda představenstva akciové společnosti Pardubický pivovar Leoš Kvapil.
"Každý se bude moci na chvíli stát sládkem a vytvořit si vlastní značku piva, což platí jak pro jednotlivce, kteří si chtějí dopřát nevšední zážitek a umět něco nového, tak pro firmy, které mohou do kursů přihlásit své zaměstnance v rámci teambuildingových programů.
Téměř každý Čech pivo pije a má ho rád, ovšem ne každý ví, jak vlastně vzniká a co skutečně potřebuje, aby mělo tu správnou chuť a říz," dodává šéf pardubického pivovaru.
Za provoz minipivovaru Arnošt bude odpovědný sládek Pardubického pivovaru Martin Gruntorád.
Na rozdíl od zavedených značek z "velké" výroby, jejichž standardní kvalitu stvrzuje svým podpisem a ručí za ni svým jménem, se bude moci také on v Arnoštovi pouštět do všelijakých experimentů, které by, až budou k jeho spokojenosti vyladěny, mohly obohatit čas od času běžný sortiment. To je druhý záměr spojený s novým minipivovarem.
Něco detailů z minipivovaru
A pokud vás zajímají technické a technoligické detaily, zde jsou.
Zařízení minipivovaru Arnošt o jmenovitém varu 100 litrů (tedy 1 hl) slouží pro malou výrobu piva jak plzeňského typu, tak například piva typu anglických porterů, stoutů a či typu ale.
U všech s možností testovacích várek.
Pivo je určeno k přímé konzumaci i k možnému výstavu v sudech.
Zařízení obsahuje rozhodující soubory pro výrobu piva, jako je varna, chlazení, kvašení a ležení piva.
Pomocné soubory jsou maximálně zjednodušené, aby vše odpovídalo malému vyrobenému množství.
K výrobě mladiny je používán sladový koncentát, výroba je však možná rovněž z předpřipravené sladiny i za využití dalších možných technologických kombinací.
Řízení procesu je převážně ruční s automatickou regulací teploty v mladinové pánvi, hlídání hladiny v mladinové pánvi s regulací teploty v kvasných a ležáckých tancích.
Zařízení je koncipováno do tří bloků - jednoho varného a dvou ležáckých.
Bloky jsou ustaveny na samostatných podestách, částečně na stavitelných nožkách.
Varná nádoba je propojena napevno přes čerpadlo nerezovými trubkami s chladičem mladiny.
Propojení na jednotlivé bloky (tanky) je provedeno potravinářskými hadicemi.
S navrženým počtem tanků by zařízení mohlo dosáhnout ročního výstavu 66 hektolitrů.
Tento výstav lze jednoduše rozšířit přidáním kapacity na ležáckém sklepě až na produkci 100 hektolitrů ročně.
Kapacita chlazení tomuto navýšení nebrání.
Zdroj:Týdeník Pernštejn, 28.11.2016

Minipivovar Arnošt |
Pardubický pivovar a.s. |
pivovar je od roku 2022 uzavřen |
Palackého 250 |
530 33 Pardubice |
Pardubický kraj |
2016 listopad / |
Ing. Michal Zimola |
Ing. Michal Zimola |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.