Historie a současnost Rodinného pivovaru Bernard

Historie
V roce 1597 skončila v Humpolci éra vaření měšťanského piva, které nahradila produkce z pivovaru, patřícího majitelům heráleckého panství. Pivovar postupně rostl a v 30. letech 20. století zaměstnávala jeho tehdejší majitelka Marie Terezie Fügnerová pivovar40 stálých pracovníků a roční výstav byl 20 tisíc hl. Ležák i světlé a tmavé výčepní pivo měly velmi dobrou jakost a prodávaly se na Humpolecku, Německobrodsku, Ledečsku i Pelhřimovsku.
Po válce, v roce 1949, byl pivovar přeměněn na komunální podnik, později začleněn do národního podniku Horácké pivovary Jihlava a v roce 1960 do národního podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. V posledních letech existence humpoleckého pivovaru rostl tlak na jeho zrušení.
Vedení národního podniku již nepočítalo s jeho dalším rozvojem a nastal celkový úpadek včetně poklesu kvality i výstavu piva. V roce 1991 činil výstav pouhých 26 tisíc hl.

Novodobá historie a současnost
26. října 1991 Stanislav Bernard, Josef Vávra a Rudolf Šmejkal vydražili zkrachovalý humpolecký pivovar v malé privatizaci. Začali si plnit sen o vybudování pivovaru, který bude nejenom vařit poctivé české pivo, ale bude mít i svůj názor. Prvních deset let po privatizaci (pivovar byl vydražen za pětinásobek účetní hodnoty a technologicky byl tzv. po smrti) pivovarbojoval pivovar doslova o přežití. Díky kvalitě piva, servisu a postupném budování značky se podařilo tento sen splnit. BERNARD se stal celostátně známou značkou a pojmem. Současní čeští majitelé pivovaru, Stanislav Bernard a Josef Vávra, však mají další sen - aby se značka BERNARD stala značkou kultovní.
Od roku 2000 působí Rodinný pivovar BERNARD jako akciová společnost a v červenci 2001 do ní jako strategický partner vstoupil pivovar Duvel Moortgat z Belgického království. Českými majiteli jsou Stanislav Bernard a Josef Vávra.
Rodinný pivovar BERNARD v Humpolci dosáhl řady úspěchů a každý rok na jeho kontě přibývají další prestižní ocenění. Se značkou BERNARD se můžete setkat nejenom v celé České republice, ale i v mnoha dalších státech. V roce 2009 výstav pivovaru poprvé překročil hranici 200 tisíc hl alkoholického a nealkoholického piva.
Zdroj:Stránky Rodinného pivovaru Bernard, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Rodinného pivovaru Bernard

Kdy:dle rozpisuObec:HumpolecZdroj:Rodinný pivovar Bernard

Děkujeme za Váš zájem o prohlídku Rodinného pivovaru BERNARD. Přijďte se na vlastní oči přesvědčit, co jsme od roku 1991 v pivovaru dokázali.
Těšíme se na Vaši návštěvu!

Čas prohlídky:
● Pondělí–pátek: 8.00–16.00
● Sobota: 8.00–12.00 (po dohodě až do 16.00)

Minimální počet osob na prohlídku je 10, maximálně 20 osob v jedné skupině. Počet skupin lze domluvit.
V uvedený čas budete mít možnost navštívit i naši značkovou prodejnu (otevírací doba Po - Pá 8.00 -12.00 a 12.30 - 18.00, So 8.00 - 12.00), kde si můžete koupit nepasterizované pivo BERNARD nebo dárkové předměty.

Cena prohlídky:
● Dospělý – 150 Kč
● Senioři – 100 Kč
● Studenti - 100 Kč
● Děti 7 - 15 let - 100 Kč
● Děti předškolního věku - ZDARMA
● Rodinné vstupné (max. 2 dospělí + děti) – 300 Kč
● Sobota – příplatek 50 Kč na každou osobu (Pozn.: V sobotu je pivovar mimo provoz.)

V ceně prohlídky je exkurze v pivovaru s průvodcem a ochutnávka nepasterizovaného piva BERNARD. Před začátkem prohlídky, je třeba zaplatit exkurzi hotově na značkové prodejně BERNARD naproti vchodu do pivovaru. Platba kartou není možná, děkujeme za pochopení.

Na prohlídku není možné vodit ani nosit zvířata!
Pro návštěvu pivovaru je třeba mít pevnější obuv!
Prosíme Vás o rezervaci exkurze minimálně 1 týden dopředu.

Rezervace:
● prohlidka@bernard.cz
● 565 300 201

Aktualizováno: před 8 lety

Podnikat bez švindlů. Bernard ukazuje svou cestu v nově otevřeném centru

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Forbes.czAutor:Filip Saiver

Malé pivo a velké výhledy, obojí v ceně vstupenky. Taková je odměna za vyšlápnutí 189 schodů, které se v efektně hadovité spirále obtáčejí kolem funkčního pivovarského komína. Konkrétně kolem komína jednoho z nejúspěšnějších pivovarů porevolučních let – humpoleckého Bernardu.

Rozhledna, z jejíž třiatřicetimetrové výšky je vidět Humpolec, nedaleká zřícenina Orlík, ale i osm kilometrů vzdálený hrad Lipnice, je součástí nového návštěvnického centra. Ve svém sídelním městě na Vysočině ho rodinný pivovar otevře 1. června.

„Od počátku jsem cítil, že náš vztah se zákazníky nekončí tím, že si koupí pivo, ale že má přesah. Toužil jsem po místě, kde si budeme blízko. Myšlenku jsem nosil v hlavě dlouho a velmi mě těší, že jsme k tomuto milníku dorazili,“ říká spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Centrum je s pivovarem bezprostředně spojeno a prohlídkové trasy vedou přímo do jeho srdce. Návštěvníci se seznámí s výrobními postupy, poznají základní ingredience piva a na závěr v degustačním Sládkově sále ochutnají i finální výsledek práce pivovarníků.

V centru je rovněž kinosál, kde může být filmový klub či prostor pro menší koncerty. Nyní je tam ke zhlédnutí zfilmovaný příběh pivovaru, který započal tím, že ruinu se zůstatkovou hodnotou devět milionů korun a oprávněnou pověstí naprosto špatného piva vydražili v roce 1991 Stanislav Bernard, Josef Vávra a Rudolf Šmejkal za 52,5 milionu.

„Peníze jsme ze sta procent získali z úvěru – na šest let, s desetiprocentním úrokem,“ líčil Stanislav Bernard v otevřené zpovědi pro tištěný Forbes loni v listopadu. „První dekáda byla čistým bojem o přežití. Spláceli jsme privatizační úvěr, do toho další úvěry, protože jsme museli investovat, investovat, investovat. Byl to boj, ale krásný. Plný rizika, ale taky úžasné svobody a záplavy nápadů.“

V roce 2001 byla půlka pivovaru prodána belgickému partnerovi Duvel Moortgat za 140 milionů korun. Dnes je podnik s dosavadním rekordem 400 tisíc hektolitrů vyrobeného piva v předpandemickém roce 2019 bez úvěru a s vlastní finanční rezervou.

O úspěšném příběhu mluví v osmnáctiminutovém filmu herce a režiséra Jiřího Mádla spolumajitelé pivovaru Stanislav Bernard a Josef Vávra, vypovídající jsou také archivní materiály, které demonstrují, z jakých trosek pivovar povstal. Zážitek umocňuje atraktivní expozice, jejímž středobodem je do posledního detailu propracovaný 3D model současné podoby pivovaru.

V nejvyšším podlaží návštěvnického centra se v prostoru s krásnou vyhlídkou nachází designová Pivnice Na Štokách. „Název získala podle budovy, která zde stála. Na štokách se dříve chladila čerstvě navařená mladina,“ vysvětluje Stanislav Bernard.

Na Štokách slibují vynikající jídlo z lokálních surovin od pečlivě vybraných dodavatelů a s ohledem na sezonu. Součástí stylového interiéru pivnice je unikátní velká pec, u které se návštěvníci mohou ohřát a okénkem sledovat, jak se připravuje třeba právě jejich porce.

„Od původní studie centra, kterou jsme vytvořili před mnoha lety, vzniklo patnáct variant, než jsme došli ke konečné podobě,“ doplňuje Stanislav Bernard. Komplex bude sloužit nejen pivovaru, ale bude též místem pro setkávání, vzdělávání nebo slavnostní příležitosti.

Výstavba začala slavnostním poklepáním základního kamene 3. června 2019. Architektem je bratr spolumajitele Petr Bernard, interiér je dílem architektky Barbary Bencové. Generálním dodavatelem stavby je firma Podzimek a synové z nedaleké Třeště, celkové náklady odhaduje pivovar na 160 milionů korun.

Centrem však plány humpoleckých nekončí. „Na střechách pivovarských hal bychom rádi postavili pohádkovou střešní zahradu o rozloze několika tisíců metrů čtverečních. Studii pro nás vymyslel světoznámý architekt Josef Pleskot a architektka Michaela Kosařová z jeho ateliéru,“ prozrazuje Stanislav Bernard.

Stejný muž v dokumentu Jiřího Mádla od volantu do krajiny říká, že tak, jak to dokázal on, by podle něj mělo podnikání vypadat. „Bez švindlů a podvodů,“ prohodí a zní to autenticky a přirozeně.

Těžko s těmi větami polemizovat, zvlášť na vrcholu nové rozhledny se vskutku nádherným výhledem, kde to pod nohama příjemně houpe. Jako když si dáte zhruba dva půllitry načepovaného piva Bernard.

Bernard Pšenice

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:České nápoje

Rodinný pivovar Bernard uvařil pro letošní Velikonoce „bílé“, svrchně kvašené pivo Bernard Pšenice. „Je to světlé pivo s krásnou vůní, ve které jsou cítit tóny hřebíčku a banánu. Nižší hořkost vyvažuje vyšší říz a osvěžující lehká kyselost,“ představuje novinku vrchní sládek pivovaru Josef Vávra. Nový sezónní speciál je dvanáctka o obsahu 5,6 % alkoholu.

Pšeničné pivo je uvařeno v limitovaném množství. Část bude k dostání v lahvích ve značkových prodejnách Bernard, čepované bude v době Velikonoc v hospodách a restauracích především na tzv. Rotující pípě, na které hostinští vedle stálé nabídky představují některé z celkem 16 druhů piv z nabídky Rodinného pivovaru Bernard.

Toto pivo vzniklo ve spolupráci brněnským sládkem Petrem Hauskrechtem, spolumajitelem Parního pivovaru Hauskrecht, který pro výrobu piva dodal kvasnice a recepturu, vrchní sládek Josef Vávra ji dopracoval podle svých představ. S novým pivem se zatím počítá jako se sezónním speciálem. „Pokud bude naše nové pivo chutnat, rádi bychom ho nabízeli také na vánoční trh,“ dodává Josef Vávra.

Bílé pivo, v Německu nazývané weiss, weizen nebo také weiße, je původní název (nejen díky jasně bílé dece, kterou svrchní kvasnice na povrchu kvasné kádě vytvářejí), označující od 16. století piva pšeničná, rozšířená tehdy v Bavorsku, ale i v Čechách.

Pivovar Bernard uvařil bílé pivo na Bílou sobotu

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Večerní Praha

Rodinný pivovar Bernard uvařil pro letošní Velikonoce „bílé“, svrchně kvašené pivo Bernard Pšenice. „Je to světlé pivo s krásnou vůní, ve které jsou cítit tóny hřebíčku a banánu. Nižší hořkost vyvažuje vyšší říz a osvěžující lehká kyselost,“ představuje novinku vrchní sládek pivovaru Josef Vávra. Nový sezónní speciál je dvanáctka o obsahu 5,6 % alkoholu.

Pšeničné pivo je uvařeno v limitovaném množství. Část bude k dostání v lahvích ve značkových prodejnách Bernard, čepované bude v době Velikonoc v hospodách a restauracích především na tzv. Rotující pípě, na které hostinští vedle stálé nabídky představují některé z celkem 16 druhů piv z nabídky Rodinného pivovaru Bernard.

Toto pivo vzniklo ve spolupráci brněnským sládkem Petrem Hauskrechtem, spolumajitelem Parního pivovaru Hauskrecht, který pro výrobu piva dodal kvasnice a recepturu, vrchní sládek Josef Vávra ji dopracoval podle svých představ. S novým pivem se zatím počítá jako se sezónním speciálem. „Pokud bude naše nové pivo chutnat, rádi bychom ho nabízeli také na vánoční trh,“ dodává Josef Vávra.

Bílé pivo, v Německu nazývané weiss, weizen nebo také weiße, je původní název (nejen díky jasně bílé dece, kterou svrchní kvasnice na povrchu kvasné kádě vytvářejí), označující od 16. století piva pšeničná, rozšířená tehdy v Bavorsku, ale i v Čechách.

Půjde to pít? V sudech na Mostecku zraje pivní pálenka

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Miroslava Strnadová

Do experimentu se pustily pivovar Bernard a biolihovar v Chrámcích u Mostu. V tamním sklepě v pěti nových sudech o objemu 225 litrů nově nechávají zrát pivní pálenku, kterou společně vyrábějí. Pokud bude výsledný produkt pitelný, ochutnají ho zákazníci nicméně nejdříve za několik let, možná až za desítky.

„Není nám známo, že by někdo pivní pálenku tímto způsobem nechával zrát. Je v sudech vyrobených v Portugalsku z amerického dubu, které nápoj uhladí, podpoří chutě a rozvinou vůně. Dopředu neznáme výsledek, podobnou zkušenost nemáme od nás ani ze zahraničí. Vývoj chutě budeme průběžně sledovat. Nevíme, jestli to bude za pět, deset či více let. Děj se vůle Páně,“ prohlásil při stáčení 1 000 litrů pivní pálenky do sudů mistr lihovaru Jiří Syrovátka.

Sudy nejsou naplněny až po okraj, protože pro lepší zrání je potřeba nechat uvnitř i vzduch. Obsah se v průběhu zrání odpařuje, jde o tzv. andělskou daň, kdy nápoje ubývá, ale získává na kvalitě.

V tomtéž sklepě se nacházejí ještě další tři menší, 190litrové sudy. Jsou také z amerického dubu, ale už v nich zrál americký bourbon. Tentokrát v nich bude nejméně tři roky zrát whisky Bernard, která vznikla z takzvaného sladového vína.

Pivovar a biolihovar zahájily spolupráci před více než dvěma lety. Jejich prvním společným produktem byla pivní pálenka. Podle mluvčího pivovaru Radka Tulise sklidila u konzumentů obrovský úspěch. „Získala rovněž několik ocenění na zahraničních soutěžích,“ podotkl Tulis.

Výrobní recept pivní pálenky vyladil Jiří Syrovátka a postup si velmi střeží. „Pivo je extrémně náročné na destilaci, protože je tam spousta CO2 a hodně to pění. Vymyslel jsem specifickou technologii, zabralo to spoustu času a neúspěšných pokusů. Částí úspěchu je nestejnoměrné zahřívání piva. Toho lze dosáhnout jedině topením dřevem pod měděnými kotli,“ nastínil.

Šarže pálenky vznikají střídavě ze spodně kvašeného ležáku a svrchně kvašeného kvasnicového speciálu Bernard Bohemian Ale. Z toho je vypálen i letošní ročník. První várka zamíří na trh v jarních měsících, do prodeje má jít kolem pěti tisíc lahví.

„V chuti pálenky jsou sladové až karamelové tóny, jsou cítit bylinky a koření, které nápoj získal právě z piva Bohemian Ale,“ popsal Tulis.

Pivní pálenka tvoří menší část produkce biolihovaru. Rodinný podnik se specializuje na ovocné pálenky. Obhospodařuje zhruba 100 hektarů sadů v Českém středohoří, pěstuje a zpracovává hrušky, třešně, švestky, meruňky, révu, mirabelky a jablka.

První Bernard Pub ve Španělsku

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:České nápoje

Pracovní povinnosti zavanuly českého rodáka Davida Frankeho do Španělska. Když provozovatel jeho oblíbeného baru ve Valenci ukončil živnost, prostory od něj koupil a otevřel tu hospodu s českým pivem Bernard.

„Po dobrém pivu se mi stýskalo, nechávali jsme si ho od přátel do Valencie vozit. Když se naskytla příležitost mít tu vlastní podnik, rozhodl jsem se pro oblíbenou značku,“ vypráví David Franke začátek příběhu prvního Bernard Pubu ve Španělsku.

Nový majitel si přál, aby hospoda byla v maximální míře původní, česká. Většina nábytku a vybavení je proto vyrobena v Čechách, na 2 000 km vzdálenou adresu vše odvezl plně naložený kamion. Následoval ho malý tým montérů, kteří zastali devatero řemesel a během několika dní uvedli podnik do provozu. Před otevřením ještě obchodní sládek pivovaru proškolil personál v ošetřování a čepování piva a v péči o výčepní zařízení.

Na pivo chodí místní i přistěhovalci
„Našimi hosty jsou především Španělé a studenti okolních vysokých škol, ale také zde žijící Češi, Slováci a Poláci. Je tu silná slovanská komunita a hospoda s českým pivem je přirozeným místem pro setkání. Z atmosféry, která tu panuje, jsem opravdu nadšený,“ pochvaluje si David Franke. Na čepu nabízí standardně tři druhy piv Bernard, v letní sezóně jich může být dvojnásobek.

„O kvalitní pivo je ve Španělsku zájem. Už po prvních týdnech zkušebního provozu jsou výsledky velmi dobré. Stěžejní bude letní turistická sezóna, na kterou se budeme soustředit, podnik je nedaleko od moře,“ říká k novému pubu obchodní ředitel Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Šípek. Španěly láká i české jídlo, hodně si objednávají vepřo knedlo zelo, nakládaný hermelín či utopence. V menu ovšem nechybí místní a vegetariánská jídla.

Bernard Pubů je nyní celkem devět, z toho dva v zahraničí (Slovensko, Španělsko), otevřeny jsou také dva Bernard Bary orientované především na nápoje.

Bernard loni vyrobil o čtyři procenta víc piva a investoval do varny

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Rodinný pivovar Bernard v uplynulém roce uvařil 358.400 hektolitrů piva. Bylo to skoro o čtyři procenta víc než v roce 2020, který byl také poznamenaný protiepidemickými opatřeními. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Loňský obrat pivovaru byl podle předběžných údajů před auditem 804 milionů korun, zatímco v předchozím roce činil 747 milionů Kč.

Produkce humpoleckého pivovaru řadu let pravidelně stoupala, snížila se až v roce 2020. Tehdy uvařil 345.200 hektolitrů piva. O rok dřív, když ještě nebyla epidemie koronaviru, vystavil pivovar Bernard 400.600 hektolitrů piva, což byla zatím jeho nevyšší roční výroba.

Rodinnému pivovaru Bernard se podle mluvčího loni podařilo jít proti trendu poklesu dodávek sudového piva do gastronomických provozů na českém trhu. Prodej piva v sudech do hospod a restaurací humpolecký pivovar meziročně zvýšil skoro o devět procent. Prodej lahvového piva zůstal na úrovni roku 2020, uvedl Tulis.

Letos na jaře otevře pivovar Bernard v Humpolci návštěvnické centrum, zaměstná v něm čtyři desítky lidí. Personál už shání, hlavně číšníky a kuchaře. Po měsíčním zkušebním provozu bude centrum naplno fungovat od června. Podle loňských informací podniku jde o projekt za víc než 150 milionů korun, jehož součástí je i 33 metrů vysoká rozhledna postavená kolem funkčního pivovarského komína. Pivovar chtěl původně návštěvnické centrum otevřít už loni, ale záměr odložil kvůli koronavirové epidemii.

Pivovar trvale investuje také do modernizace technologií. V roce 2021 dokončil rekonstrukci varny a řešil nakládání s odpadní vodou. Vybudoval dva kilometry kanalizace, která bude odvádět splašky do budoucí čistírny, jejíž stavba by měla být zahájena ještě v tomto roce.

Zkraje letoška pivovar zaměstnával přes 200 lidí.

Pivovar Bernard loni uvařil 358 400 hl piva, meziročně o čtyři procenta víc

Publikováno:před rokemZdroj:Zemědělec.czAutor:Vaňatová Petra

Rodinný pivovar Bernard v uplynulém roce uvařil 358 400 hektolitrů piva. Bylo to skoro o čtyři procenta víc než v roce 2020, který byl také poznamenaný protiepidemickými opatřeními. Vyplývá to z informací, kteréposkytl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Loňský obrat pivovaru byl podle předběžných údajů před auditem 804 milionů korun, zatímco v předchozím roce činil 747 milionů Kč.
Produkce humpoleckého pivovaru řadu let pravidelně stoupala, snížila se až v roce 2020. Tehdy uvařil 345 obrat200 hektolitrů piva. O rok dřív, když ještě nebyla epidemie koronaviru, vystavil pivovar Bernard 400 600 hektolitrů piva, což byla zatím jeho nevyšší roční výroba.
Rodinnému pivovaru Bernard se podle mluvčího loni podařilo jít proti trendu poklesu dodávek sudového piva do gastronomických provozů na českém trhu. Prodej piva v sudech do hospod a restaurací humpolecký pivovar meziročně zvýšil skoro o devět procent. Prodej lahvového piva zůstal na úrovni roku 2020, uvedl Tulis.
Letos na jaře otevře pivovar Bernard v Humpolci návštěvnické centrum, zaměstná v něm čtyři desítky lidí. Personál už shání, hlavně číšníky a kuchaře. Po měsíčním zkušebním provozu bude centrum naplno fungovat od června. Podle loňských informací podniku jde o projekt za víc než 150 milionů korun, jehož součástí je i 33 metrů vysoká rozhledna postavená kolem funkčního pivovarského komína. Pivovar chtěl původně návštěvnické centrum otevřít už loni, ale záměr odložil kvůli koronavirové epidemii.

Rodinný pivovar Bernard otevře návštěvnické centrum

Publikováno:před rokemZdroj:Life4you.cz

Již 30 let jde Rodinný pivovar Bernard vlastní cestou k poctivému českému pivu, aby přinášel lidem radost. A nyní jim bude opět o kousek blíž. V květnu otevře náruč svým příznivcům a do zkušebního provozu uvede návštěvnické centrum. „Cítím, že si tady budeme blízko. Jsem šťastný, že jsme překonali všechna úskalí a můžeme oznámit otevření,“ těší se spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Návštěvnické centrum vzniklo k třicátému výročí pivovaru. „Myšlenku vytvořit místo pro návštěvníky jsem měl v podstatě od počátku. Záměr se ale časem rozrostl, centrum nebude sloužit jen pivovaru, může být místem pro setkávání, poznání, kulturu,“ představuje projekt Stanislav Bernard.

Moderní objekt bude výchozím bodem prohlídek pivovaru. Odtud se návštěvníci dostanou přímo do výroby i do nových expozic, uvidí projekce v kinosále, atraktivní 3D model areálu a najdou tu prodejnu dárkových předmětů. Ve dvou patrech pivnice se bude podávat čerstvé pivo dodané přímo z pivovaru a jídla ze surovin převážně od lokálních dodavatelů. Připraveno je zázemí pro školení, porady, besedy, oslavy, promítání apod. Z 33 metrů vysoké rozhledny, vybudované kolem funkčního pivovarského komína, bude krásná vyhlídka na pivovar, město a široké okolí.

Čtyři desítky pracovních míst
Návštěvnické centrum pivovaru zaměstná čtyři desítky lidí. „Hledáme kolegyně a kolegy především pro provoz pivnice a kuchyně, to znamená servírky a číšníky, výčepní, a také kuchaře, řezníka, cukráře. A také lidi na recepci, do prodejny a na úklid,“ avizuje manažer centra Tomáš Lavický.

Centrum je stavebně dokončeno, nyní probíhají finální práce v interiéru, poslední instalace technologií, dodávky nábytku apod. Po měsíčním zkušebním provozu se služby centra naplno rozběhnou od června 2022. Konkrétní termín otevření centra pivovar s dostatečným předstihem oznámí. Výstavba Návštěvnického centra Rodinného pivovaru Bernard začala slavnostním poklepáním základního kamene 3. června 2019.

Stanislav Bernard: Štěstí není v penězích, ale v mezilidských vztazích

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Hela Dvořáková

Osoba Stanislava Bernarda je od začátku 90. let spojená s pivovarem v Humpolci. Se svými společníky tam vybudoval značku, která má velmi dobrý zvuk i ve světě.

„Když jsme kupovali ten pivovar, říkal jsem si, jestli to zvládneme, budeme vydělávat, tak budeme šťastni. Dneska se tomu směju. Je dobré mít nějaké peníze, ale pravé štěstí je v lidských vztazích, lidské blízkosti,“ řekl Stanislav Bernard Hele Dvořákové v Dobrém dopoledni.

Pivovary velmi silně zasáhla covidová krize. „Chystali jsme krizové scénáře, počítali jsme. Pak se objevily nápady. Našli jsme Jirku Syrovátku a podařilo se začít vyrábět pivní pálenku. Máme také čokoládu s vlastní značkou, používáme slad a chmel.“

Pivovar v Humpolci stojí na stále stejném místě. Aktuálně se rozrostl o návštěvnické centrum, které se podaří otevřít v příštím roce na jaře. Stanislav Bernard mluvil také o smělém projektu visutých zahrad nad střechami pivovaru. O tom si poslechněte v přiloženém audiu.

Chmel pro speciální pivo Bernard vyrostl na Vysočině

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Vrchní sládek Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra uvařil pivo s chmelem, který vypěstoval na vlastní zahradě nedaleko Humpolce. Tedy na Vysočině, v regionu pro tuto plodinu netypickém. Řízný a voňavý Ležák s chmelem z Vysočiny se stává tradicí, tento podzimní speciál k zákazníkům míří už potřetí, opět v limitované edici.

„Pro výrobu piva využíváme vlastní slad, vodu i kvasnice, rádi bychom měli pod kontrolou i chmel. Netajíme se myšlenkou pořídit si i vlastní chmelnice, odtud už nebylo daleko k pokusu si vypěstovat chmel doma a použít ho do piva," říká Josef Vávra.

„Chmel, který u nás roste, je naprosto plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami. Také jeho výnosnost je dobrá, narostlo ho hodně. Přikládám to změně klimatických podmínek a bohatším srážkám na Vysočině," popisuje Josef Vávra úrodu, ze které uvařil čtyřikrát chmelený ležák.

Speciál Rodinného pivovaru Bernard je světlý ležák jedenáctka s 4,5 % alkoholu, hořkostí 37 MJH (měrné jednotky hořkosti) a jemným chmelovým aroma. „Pivo má dobrý říz, celek je harmonický, ale výrazem hořkosti se od našich dalších ležáků odlišuje. Nicméně hodnocení necháme na zákaznících," usmívá se vrchní sládek.

Ležák s chmelem z Vysočiny, kterého uvařil Rodinný pivovar Bernard pouhých 110 hektolitrů, je dodávaný na trh ve stylových lahvích s patentním uzávěrem. Pivo je od k dostání ve Značkových prodejnách Bernard a v e-shopu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.31.05.2022 21:13149