Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Letošní Oktoberfest se vydařil, dorazilo mnohem více milovníků piva než loni

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

Letošní Oktoberfest, jehož brány se dnes večer uzavřou, navštívilo 6,2 milionu lidí, což je asi o 600.000 více než loni. Policie na pivním festivalu, který začal 16. září, zasahovala v celkem 1900 případech.

Loni do areálu mnichovské Tereziánské louky, kde se festival koná, dorazilo 5,6 milionu návštěvníků, nejméně od roku 2001. V obou případech na návštěvnost podle všeho výrazně dopadla obava z terorismu. Zatímco v roce 2001 se Oktoberfest uskutečnil nedlouho po teroristických útocích z 11. září v USA, loni mu předcházela dvojice menších útoků přímo v Bavorsku.

Letošní návštěvností, k níž přispěli i hosté z USA, Británie, Rakouska, Francie nebo Švýcarska, se Oktoberfest znovu vrátil zhruba na úroveň let 2012 až 2014, kdy na něj ročně zavítalo mezi 6,3 milionu a 6,4 milionu lidí.

Policie zaznamenala méně tělesných zranění než loni, zároveň ale více sexuálních a drogových deliktů. Mluvčí mnichovské policie Marcus da Gloria Martins vyjádřil přesvědčení, že za nárůstem může být i rozšíření kontrol a počtu videokamer, což mohlo vést k odhalení většího počtu trestných činů.

Vedle zvyšujících se bezpečnostních opatření se letos zvýšila i cena piva. Nejlevnější litrový tuplák stál 10,60 eura (277 Kč), ten nejdražší přišel na 10,95 eura (286 Kč). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura. I přes zvýšenou cenu letos návštěvníci zkonzumovali kolem 7,5 milionu litrů zlatavého moku.

Novým ředitelem Královského pivovaru Krušovice se stal Michal Rouč

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápojeKrušovice

Stávající ředitel a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč střídá své působiště. Uspěl ve výběrovém řízení a stane se od 1. října 2017 ředitelem Královského pivovaru Krušovice. Jeho předchůdcem ve funkci byl Igor Mandryš, který se vrátil na rodné Slovensko a rozhodl se pracovat mimo pivovarnictví.

Co se Michalu Roučovi na pivovaru Krušovice líbí, na co se těší a jaké budou jeho první kroky v nové funkci? „Krušovice jsou velký krásný pivovar, který vaří výborné pivo. Těším se na celý tým a na nové výzvy, které mě čekají. Nejdůležitější na začátku pro mě bude celý pivovar pořádně poznat a nastavit ten správný směr, kterým se bude vývoj pivovaru dále ubírat,“ uvedl Michal Rouč.

Michal Rouč v pivovarnictví pracuje celý svůj profesní život. Už v době vysokoškolských studií zpracovával diplomovou práci, týkající se značky Zlatopramen. Po ukončení VŠ v roce 2008 pak nastoupil jako specialista výroby do Drinks Union, a.s. Od roku 2009 působil jako sládek pivovarů Krásné a Velké Březno a postupně převzal zodpovědnost za kvalitu a technologie v obou pivovarech. V roce 2014 se stal ředitelem a vrchním sládkem pivovaru Velké Březno, kde se úspěšně podílel na optimalizaci výroby a s tím souvisejícím navýšením kapacity pivovaru. V posledních letech stál v pivovaru Velké Březno u většiny investičních projektů. Tím posledním a současně jedním z nejvýznamnějších je stavba distribučního centra přímo v areálu pivovaru, které se otevřelo před několika dny.

Královský pivovar Krušovice patří společnosti HEINEKEN Česká republika, která kromě Krušovic v České republice vlastní pivovary Velké Březno v severních Čechách a Starobrno na jižní Moravě. Do té doby, než bude oznámený nový ředitel velkobřezeňského pivovaru, bude pivovar dočasně řídit výrobní ředitel HEINEKENu Milan Schramm.

Ve Strakonicích vedou spor o měšťanský pivovar. Opozice kritizuje řízení firmy

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Václav MalinaDudák

Řízení měšťanského pivovaru ve Strakonicích čelí kritice tamní opozice vedené zastupiteli za Jihočechy 2012. Hnutí Strakonická Veřejnost, které vládne na radnici a má své zástupce i v představenstvu pivovaru, považuje námitky za politické hrátky.

Spory se týkají například desetimilionového úvěru. „Loňský výsledek pivovaru byl v zisku. Vzali si investiční úvěr, který se nepoužil na provoz, jak to prezentují někteří zastupitelé, ale čtyři miliony má stát nová prodejna a zbytek jde do technologie,“ popisuje hospodaření místostarosta za hnutí Strakonická Veřejnost Milan Jungvirt.

Vykazovat zisk může být hrou čísel, jiné ekonomické ukazatele jsou podle zastupitele za Jihočechy 2012 Pavla Vondryse alarmující nejen v pivovaru, ale také v teplárně. „Jedna i druhá společnost bohužel ekonomicky ztrácí čím dál víc. Směřují, troufám si říct, k platební neschopnosti,“ zdůrazňuje.

Když debaty o tom, jestli je desetimilionový úvěr investiční, nebo provozní necháme odborníkům, zásadní je, že pivovar nemá dostatek vlastních zdrojů. „V minulosti pivovar měl dostatek svých finančních prostředků. Přestože oficiálně nevykazoval zisk, měl dost na to, aby opravoval a investoval. V současné době si vzali deset milionů úvěr, protože nemají z vlastních zdrojů,“ namítá Pavel Vondrys.

Zpochybňování považuje místostarosta Milan Jungvirt za politické hrátky. Informace o klesajícím výstavu odvrací argumentací o lepší kvalitě piva. „Nastala výrazná změna. Pivo se přestalo vracet do pivovaru, nekazí se,“ říká.

Management měšťanského pivovaru podle něj není třeba doplňovat. „Funguje tak, že ty úlohy tam mají rozdělené, mají nového obchodního ředitele, pivovar prostě pracuje. Je tam sládek, obchodní ředitel a představenstvo, které pravidelně ty úkoly řeší. Podle mě to nastavení takhle vyhovuje,“ uvádí.

Rozpory mezi hnutím Strakonická Veřejnost a opozicí existují kromě pivovaru také v teplárně a ve Strakonické televizi.

Pilsner Fest ke 175. narozeninám Prazdroje se chystá již na tuto sobotu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápojePrazdroj

Před 175 lety, 5. října 1842, byla v pivovaru Plzeňský Prazdroj uvařena první várka dnes již legendárního piva Pilsner Urquell. Každoročně se proto o prvním říjnovém týdnu otevírají brány pivovaru a pro návštěvníky je uspořádána narozeninová oslava. Letošní výročí je speciální tím, že je jubilejní. Velkolepá událost Pilsner Fest na počest plzeňského piva se letos 7. října uskuteční nejen za branami pivovaru, ale i na Náměstí Republiky, v okolních ulicích a ve Štruncových sadech.

V rámci oslav budou mít návštěvníci možnost zúčastnit se speciálních prohlídek pivovaru, během kterých uvidí, kde a jak se plzeňské pivo od roku 1842 vaří.

Pouze v tento den bude zpřístupněn speciální festivalový prohlídkový okruh, během kterého návštěvníci poprvé nahlédnou do elektrocentrály. Dozvědí se zde o Františku Spalkovi, který se vepsal do historie pivovaru tím, že umožnil pivovaru nezávislost na dodávkách vody a elektřiny. Dále návštěvníci v doprovodu průvodce zavítají do bednárny Plzeňského Prazdroje, jež bývá zpřístupněna široké veřejnosti pouze v tento den a připomíná téměř zapomenuté tradiční bednářské řemeslo.

Neodmyslitelným završením prohlídky budou pivovarské sklepy, kde každý starší 18ti let ochutná nefiltrované a nepasterizované pivo PilsnerUrquell, čepované přímo z dubových ležáckých sudů.

Letošní novinkou je znovuotevření prohlídkové trasy Gambrinus. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti z pohnuté historie pivovaru Gambrinus a dotknou se pečlivě vybraných surovin. Přímo ve výrobě poznají varní proces piva a navštíví i historické výrobní prostory pivovaru. Na závěr jim zkušený výčepní představí zásady správné péče o pivo a prohlídku zakončí škola čepování a vydatná degustace piva Gambrinus.

Prohlídky se budou konat od 10.00 do 20.00 hodin, každou 1,5 hodinu. Vstupné 100 Kč.

V Pivovaru Svijany dokončili linku na stáčení piva do plechovek

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Liberecká DrbnaAutor:ČTKSvijany

V Pivovaru Svijany dokončili montáž nové linky na stáčení piva do plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru. Investice za více než 100 milionů korun je největší v historii firmy. Plně automatizovaná linka by měla být schopna ročně naplnit až 100 milionů plechovek. Zatím se celý systém prověřuje, pivo by měla linka začít stáčet do dvou týdnů."Tento obal je stále populárnější, já to připisuju tomu, že jak se Čechům daří lépe, tak jsou línější vracet lahve a používají víc plechovky," řekl ředitel pivovaru Roman Havlík. Prodej plechovkového piva roste podle něj o desítky procent nejen na tuzemském trhu, ale i v exportu. "Rozhodli jsme se ten trend následovat, zatím jsme stáčeli v externí stáčírně, ale nejsme úplně spokojeni s kvalitou stáčení," dodal ředitel pivovaru. Proto se podle něj firma rozhodla investovat do vlastní linky, kde bude možné stáčet pivo do plechovek například i pro sesterský Pivovar Rohozec. Zvýšený zájem o plechovkové pivo potvrzuje Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého loni celková česká spotřeba piva v plechovkách stoupla o 12 procent a tvořila šest procent celkové spotřeby. V evropských zemích se ale podíl plechovkového piva pohybuje podle Havlíka mezi 20 a 40 procenty a v celosvětovém měřítku je ještě vyšší. Odborníci předpokládají, že podíl plechovkového piva i v Česku poroste a kapacity komerčních stáčíren nebudou stačit. Vlastní stáčírnu plechovek chce v Libereckém kraji postavit i konkurenční Pivovar Vratislavice. Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji. Loni dodal na trh rekordních 624 890 hektolitrů piva. Pivo v plechovkách prodává od roku 2001, nikdy nešel cestou plastových lahví. "My jsme tady na malé vesnici a tady je všechno tradiční a i to pivo se snažíme vařit tradičně tak, jak ho dělali ti naši dědci. Podle nás prostě pivo do plastu nepatří," řekl. Plechovky jsou podle Havíka tradičnější obal na pivo, neprostupuje k němu světlo ani vzduch. "Ušetříte také za transport těch lahví zpátky, když pivo dáváte na export," poznamenal ředitel svijanského pivovaru. Díky nové lince se podle Havlíka rozšíří svijanským možnosti prodeje do zahraničí. Plechovky jsou navíc lehčím obalem než sklo, což znamená nemalé úspory na dopravě. Na export šel zatím jen zlomek produkce pivovaru. "Máme ambice vyvážet nejméně deset procent našeho výstavu," řekl. Zatím je podle něj největší odbyt na Slovensko, kam už se prodává téměř 40 tisíc hektolitrů piva.

Hudební večery v Biskupském pivovaru vadí ministerstvu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Litoměřický deníkU sv. Štěpána

Výjimka pro pořádání akcí na zahrádce podniku skončila. Nejde prý o kulturně významné konání.

Hudební večery s živou hudbou pořádané v letních měsících na zahrádce Biskupského pivovaru skončily. Zastupitelé Litoměřic museli odejmout jejich organizátorům výjimku z nočního klidu, jež se letos týkala zhruba čtyř desítek ohlášených akcí.

Podle nového zákona totiž musejí být výjimky z nočního klidu jmenované v obecně závazné vyhlášce, kterou schvaluje ministerstvo vnitra. To se v tomto konkrétním případě postavilo ke zkrácení doby nočního klidu kriticky. „Podle názoru ministerstva se nejedná o akci pro Litoměřice kulturně významnou, neboť je určena hlavně hostům provozovny,“ informovala vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Martina Skoková.

Večery s hudbou na zahrádce Biskupského pivovaru tak budou muset končit ve 22 hodin.

Roste zájem o pivo v plechovkách, pivovary investují do plniček

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Roste spotřeba českého piva v plechovkách, a pivovary proto investují do plniček plechovek. Vyplývá to z údajů tuzemských pivovarů a Českého svazu pivovarů a sladoven, které dnes poskytly ČTK. Loni podle svazu spotřeba piva v plechovkách stoupla oproti roku 2015 o 12 procent a tvořila tak šest procent celkové spotřeby v Česku. Největší podíl na spotřebě si loni stále drželo lahvové pivo s 42 procenty.

Jeden z největších pivovarů v Česku, Plzeňský Prazdroj, prodává v plechovkách 14 procent své produkce a zaznamenává dlouhodobý nárůst poptávky po plechovkách. Loni do nich stočil téměř 1,1 milionu hektolitrů piva, více než čtyřnásobek oproti roku 2010. Investoval proto do nové linky na stáčení nápojů do plechovek za 340 milionů korun, která byla zprovozněna koncem června. Loni Plzeňský Prazdroj prodal celkem 11 milionů hektolitrů piva, z toho na domácím trhu zhruba sedm milionů hektolitrů.

Nošovický pivovar Radegast, který patří pod Plzeňský Prazdroj, prodává v plechovkách asi desetinu produkce. Nově je od letoška k dostání v plechovkách v Moravskoslezském kraji rovněž pivo uvařené v ostravském pivovaru Ostravar. Radegast se do plechovek stáčí v Plzni, ani Ostravar ze společnosti Pivovary Staropramen nemá stáčecí linku v domovské Ostravě.

Budějovický Budvar plánuje zvýšení kapacity linky na plnění plechovek příští rok. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni téměř pětinu výstavu, který činil 1,61 milionu hektolitrů. "V minulosti byly plechovky určené především pro export, ale v posledních dvou letech výrazně vzrostla i poptávka v tuzemsku," řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Nově začal v dubnu na jihu Čech stáčet pivo do plechovek i pivovar Protivín ze skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Investoval kvůli tomu přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232.000 hektolitrů piva.

V Pivovaru Svijany na Liberecku dokončili aktuálně montáž nové linky na stáčení piva do plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru. Investice za více než 100 milionů je největší v historii firmy. Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka roste prodej plechovkového piva o desítky procent. "Já to připisuju tomu, že jak se Čechům daří lépe, tak jsou línější vracet lahve a používají víc plechovky," řekl. Svijany loni dodaly na trh 624.890 hektolitrů piva.

Stále více piva v plechovkách prodávají i velké pivovary v Olomouckém kraji. Třeba přerovský Pivovar Zubr do plechovek stáčí téměř desetinu výstavu, který loni činil 255.000 hektolitrů. Letos investoval kvůli vyšší poptávce zhruba 15 milionů do modernizace linky na stáčení do plechovek.

Rostoucí zájem o plechovkové pivo pozoruje i pivovar Krušovice, který sídlí na Rakovnicku a patří do skupiny Heineken ČR. Krušovice tak předloni investovaly do nové balící linky plechovek.

Jihomoravský pivovar Starobrno, který je také ze skupiny Heineken, zase dal před několika lety zhruba dvě stovky milionů korun do linky na stáčení piva do PET lahví. V Brně se do tohoto obalu stáčí piva Krušovice, Březňák, Starobrno a Zlatopramen. Podle mluvčí Heinekenu Jany Pikardové prodej piva v PET převažuje nad prodejem plechovek, ačkoli zájem o plechovky postupně roste. Heineken ČR předloni prodal 2,3 milionu hektolitrů piva a ciderů.

Například náchodský pivovar Primátor používá jako obal i jednorázový dvacetilitrový plastový sud zvaný petainer. Stáčí do něj především pivo na export do vzdálených destinací, například do Číny, Chile, Brazílie či Ruska. Primátor ročně do petainerů stočí kolem 6000 hektolitrů piva, celkový výstav letos očekává kolem 120.000 hektolitrů. Pivo prodává hlavně v sudech a lahvích, v plechovkách prodá asi jedno procento výstavu.

Pivovar unikátně kontroluje kvalitu používané vody

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Vodárenství.czPlatan

V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody netradičním způsobem. Používají totiž raky, kteří jsou napojeni na přístroje, ty pak zaznamenávají jejich reakci na změny parametrů vody. Pohyb korýšů je monitorován kamerami.

Srdeční tep raků je sledován pomocí infračervených senzorů, které mají připojené k tělu. „Máme zde pět raků, kteří jsou připojeni na počítač, a sledujeme jejich aktivitu. V případě, že se tři a více raků začnou souběžně a zrychleně pohybovat, máme jistotu, že se nám změnily parametry vody a můžeme okamžitě reagovat,“ uvedl výrobník ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Podle ředitele Výzkumného ústavu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavla Kozáka reagují raci rychle na nespecifikovatelnou změnu, což je rozdíl oproti čidlům, která sice reagují rovněž rychle, ale pouze na určitou specifickou látku. V současnosti vědci vyvinuli metodu bezdrátového snímání srdeční aktivity raků a na tuto metodu podali evropský patent.

Protivínský pivovar vyrábějící pivo Platan byl znárodněn po roce 1948 a začleněn do podniku Jihočeské pivovary. Teprve po roce 2000 se stoprocentním akcionářem pivovaru stalo město Protivín, které jej však kvůli finančním problémům prodalo. Od roku 2008 je majitelem společnost K Brewery Group.

40 milionů do plechovek. Budvar rozšíří stáčecí linku

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Euro.czBudvar

Budějovický Budvar zvýší příští rok kapacitu linky na plnění plechovek. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni Budvar téměř pětinu z výstavu, který loni činil 1,61 milionu hektolitrů piva, nejvíc v historii podniku. Do plechovek začal letos stáčet pivovar Protivín, investoval přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232 tisíc hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent.

Budějovický Budvar zvýší příští rok kapacitu linky na plnění plechovek. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni Budvar téměř pětinu z výstavu, který loni činil 1,61 milionu hektolitrů piva, nejvíc v historii podniku. Do plechovek začal letos stáčet pivovar Protivín, investoval přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232 tisíc hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent.

Budvar loni prodal v plechovkách téměř 300 tisíc hektolitrů piva. Největší objem tvořil světlý ležák Budweiser Budvar. Nyní má Budvar jednu linku na stáčení do plechovek, příští rok chce její kapacitu zvýšit. Jde o součást rozvoje logistických a výrobních kapacit, do roku 2020 investuje Budvar dvě miliardy korun, do stáčírny plechovek přes 40 milionů.

„Do plechovek jsme loni stočili téměř pětinu z celkového výstavu a poptávka po plechovkách roste i letos. Je to tedy velmi důležitá součást našeho sortimentu a její význam se zvyšuje. V minulosti byly plechovky určené především pro export, ale v posledních dvou letech velmi výrazně vzrostla i poptávka v tuzemsku,“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Meziročně vzrostl prodej Budvaru v plechu o 22 procent. Budvar měl loni rekordní tržby 2,54 miliardy korun.

Pivo do plechovek začal v dubnu stáčet pivovar Protivín, jenž patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Investoval přes sto milionů. „V Česku trvale klesá trend surového piva, je mírný nárůst lahví a nárůst plechovek je několik let po sobě meziročně o 30 procent. V Polsku převládají plechovky, Slovensko má mnohonásobně vyšší zastoupení nevratných obalů než my. Plechovka má jednu obrovskou výhodu kvality - tu neprosvítí nic,“ řekl výrobní ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Českobudějovický pivovar Samson ze skupiny AB InBev, jenž loni uvařil 82 800 hektolitrů piva, prodá ročně v plechovkách asi 14 tisíc hektolitrů, nejvíce exportního ležáku značky 1795. Samson využívá externí stáčírnu plechovek.

„Pro nás je to doplňkový prodej. Jsou samozřejmě země, kde plechovky preferují, takže tam se musíme přizpůsobit. Aktuálně investici do stáčení neplánujeme. Soustředíme se na výrobu do tradičních pivních obalů, tedy na nerezové KEG a skleněné pivní lahve,“ řekl ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský s tím, že prodeje v plechovkách jsou stabilní již řadu let.

Do plastových obalů Budvar ani Samson nestáčejí. Využívá je strakonický pivovar Dudák, jediný český pivovar, jejž vlastní město. Dudák prodá ročně asi 30 tisíc PET lahví, je v nich nefiltrovaná jedenáctka Sklepák. Jde o lahve s objemem 1,5 litru.

„Je to pouze okrajová záležitost. O dalším rozšiřování výroby našeho piva do plastu neuvažujeme,“ řekl sládek Dušan Krankus. Dudák měl loni výstav 57 624 hektolitrů, meziročně o 2720 hektolitrů nižší.

Český pivovar zaujal svět. Ke kontrole kvality používané vody využívá raky

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Reuters, Terezie DrechslerováPlatan

● V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody velmi netradičním způsobem.
● Ke kontrole vody využívá raky, kteří jsou napojeni na přístroje.
● Ty zaznamenávají jejich reakci na jakékoliv změny parametrů vody.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.02.2018 08:465.991/5.991