Historie a současnost Pivovaru Radegast

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

● 1966 Položení základního kamene pivovaruRadegast
V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966.

● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast
První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast
Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar
V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast
V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).


● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast
V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast
Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast
Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Radegast, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Radegast

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:NošoviceZdroj:Pivovar Radegast

TRASA PROHLÍDKY

● NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM - RADEGASTOVA SVATYNĚ
Prohlídka pivovaru Radegast začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni s interaktivní expozicí. Zde vás seznámíme s historií piva Radegast a jeho propojením s životem v regionu, kultem boha Radegasta a čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.

● CYLINDROKÓNICKÉ TANKY
Z Návštěvnického centra vyrazíte na prohlídku vlastní výroby. Nejprve projdete pod obřími cylindrokónickými tanky, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.

● VÝROBA SLADU
Jednu z hlavních surovin – slad – si v pivovaru Radegast vyrábíme sami. Tento proces trvá několik dní, proto vám výrobu sladu představíme v krátkém filmu na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny.

● STÁČÍRNA
Následuje zastávka ve stáčírně pivovaru Radegast - v jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Z provozních důvodů bohužel není možné garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu. Nicméně na videoprojekci si všechny úseky plnění lahví budete moci detailně prohlédnout.

● LEŽÁCKÉ SKLEPY
Ze speciální místnosti připomínající ležácký sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa, kam přichází tzv. mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků. V ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.

● VARNA JAROMÍRA FRANZLA
Další kroky vás zavedou do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Tady uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.


PRAKTICKÉ INFORMACE:
●Délka prohlídky: 120 min.
●Kapacita ve skupině: min. 10 osob, maximálně 40 osob
●Prohlídku pivovaru Radegast lze absolvovat pouze s průvodcem v českém, anglickém, německém nebo polském jazyce.
●Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
●Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
●Návštěvní řád
●Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinářský průmysl, případné zastavení provozu z důvodů sanitací je běžnou součástí našeho provozu.

PRAVIDLA NÁVŠTĚVY PIVOVARU RADEGAST PRO NEZLETILÉ:
●Bez doprovodu odpovědné osoby starší 18 let a plně způsobilé k právním úkonům (např. rodiče, učitele, průvodce) mohou nezletilí návštěvníci absolvovat v pivovaru Radegast pouze prohlídku pivovarnictví.
●Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny) akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

OTEVÍRACÍ DOBA Návštěvnického centra a Radegastova obchodu, platná od 1.11.2016:

●ŘÍJEN – BŘEZEN:
Úterý – sobota: 10.00 – 16.00 hodin
Pondělí, neděle: zavřeno
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: sobota od 14.00 hodin

●DUBEN – ZÁŘÍ:
Pondělí: zavřeno
Úterý – sobota: 10.00 – 17.00 hodin
Neděle: 10.00 – 14.00 hodin
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: úterý, čtvrtek a sobota v 15.00 hodin, neděle v 11.00 hodin

Skupinové exkurze (nad 10 osob) v ČJ, AJ, PL si objednejte kdykoliv po telefonické nebo emailové rezervaci (min 24 hod. před prohlídkou).

Aktualizováno: před 7 měsíci

Tankový Radegast ochutnáte i v Hranicích na Moravě

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

To, že nejčerstvější pivo je tankové pivo, už ví i v Hranicích na Moravě. V nejrušnější ulici 1. máje, ve Sport baru Zero, si mohou zákazníci pochutnat už i na tankovém pivu Radegast Rázná 10, které se do hospody vozí přímo z nošovického pivovaru Radegast a je tak v kondici, ve které pivovar opouští.

„Absence tankového Radegastu ve městě a v jeho okolí nás nasměrovala k rozhodnutí zlepšit kvalitu servisu čepování piva i u nás a nabídnout našim štamgastům zážitek z piva při sledování sportovních zápasů, kterými je náš bar proslaven,“ říká Evelina Porubská, majitelka Sport baru a dodává, že se zaměřili také na zlepšení jeho skladování. „Dříve byly sudy v nechlazeném skladu, nyní máme nový zachlazený box na sudy.“

Změnu doznal také samotný výčep, tradiční srdce české hospody. Zachlazený stůl s vodní lázní s výčepní hlavou Radegast je nyní novým působištěm pana výčepního, s jehož proškolením pomohl Radegast mistr výčepní, Jakub Šrubař. „Výčepní musí vědět o pivu co nejvíce. Měl by znát jeho historii i současnost, jeho charakteristiky, a především musí vědět, jakou péči pivo potřebuje, aby chutnalo tak, jak bylo vyrobeno v pivovaru,“ nadšeně říká Jakub Šrubař. Je na něm vidět, že svou prací žije a nadšení dokáže i předávat ostatním.

Důležité také je dodržovat správné skladování, hygienu a odbornou sanitaci pivního vedení a vědět, jak správně pivo načepovat a naservírovat, aby si host užil jeho chuť, kterou nikdo nenarušil od samotné výroby až po první doušek a vypití. Proto se pivovar Radegast soustřeďuje na to, aby si pivo spotřebitelé užili v té nejlepší kvalitě. Sport bar Zero v Hranicích na Moravě je toho příkladem.

Radegastovna poprvé v Čechách

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Plzeňský Prazdroj otevřel první značkovou hospodu Radegastu v novém designu nejen v Praze, ale i Čechách. Už i v Praze si tak lidé mohou dopřát špičkově načepované tankové pivo Radegast, které nejlépe chutná ve spojení s kvalitní gastronomií v originálním prostředí.

„Vychutnat si nezaměnitelnou chuť správně hořkého piva Radegast, díla nošovických sládků, v originálním prostředí chceme umožnit milovníkům zlatavého moku i v ostatních regionech a přiblížit jim prostředí, kde je Radegast „doma“ – Beskydy,“ vysvětluje manažer značky Radegast Marek Grabovský. „Radegastovna má poskytovat ojedinělý a neopakovatelný zážitek milovníkům Radegastu. Interiér symbolizuje a oslavuje především sílu chlapského ducha, protože Radegast je pivo pro pravé chlapy,“ dodává Marek Grabovský. Všechny interiérové prvky poukazují na svůj původ v přírodě, podobně jak to dělají i nošovičtí sládci použitím výhradně přírodních surovin při vaření piva. Kde jinde by měl být Radegast doma, když ne právě v Radegastovnách?

Koncept Radegastoven od architekta Jana Boučka je založen na myšlence použití jednotlivých materiálů v jejich „syrové“ až původní podobě – dřevo a kámen se tu snoubí s materiálem vznikající lidskou činností – ocelovým plechem. Dominantou interiéru je pohanský bůh Radegast, který shlíží na hosty a společně s výčepem vévodí celému prostoru. Kromě sochy hospodě dominuje výčep, srdce hospody, který je řešen jako kamenný monoblok a připomíná kamenný kvádr přímo z lomu.

Radegastovna Kolbenka vnáší do kdysi nejprůmyslovější čtvrti hlavního města – Vysočan atmosféru a pohodu Beskyd, kterou si až dosud vychutnávali návštěvníci těchto restaurací jen na Moravě. Název nového přírůstku se nabízel sám, vždyť sídlí v lokalitě bývalého gigantu ČKD, resp. Kolben a Daněk.

„Původní hospoda stála jen na pivu, v prostředí, které dávno neodpovídalo nárokům současných spotřebitelů,“ vrací se na počátky rozhodování o převzetí objektu Jaroslav Nový, majitel a provozovatel. „Je to lokalita budoucnosti, která se rychle rozvíjí, a proto jsme hledali něco nového a neotřelého jako důstojný stánek pro výborné pivo a moderní gastronomický koncept. V tom nám pak byl koncept Radegastovna konečnou nápovědou.“

„O tom, že jsme hledali jiný koncept, než je obvyklý, svědčí skladba piv na čepu. Vsadili jsme na Radegast Ryze Hořkou 12, která je hlavním pivem. Tuto dominanci nechceme rozmělňovat přítomností jiných oblíbených značek, na které si lidé mohou dojít jinam,“ vysvětluje druhý z provozovatelů Karel Krämer.

Šéfkuchaři Michal Arnold a Josef Prošek připravují jídla, která nesou ducha Beskyd a Valašska, ale i tradiční pokrmy, které se snaží připravovat originálními způsoby. Mezi nejtypičtější patří Valašská kyselica, k pivu domácí sulc, placky z bramborových škubánků s houbami, z beskydských specialit moravské zelňáky se špenátem, strapačky se zelím a uzeným masem, z dezertů pak pravé valašské frgále.

Na správně hořké pivo Radegast do pivovaru vás zaveze historický vlak

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:První zprávy

Na pivo Radegast přímo ke zdroji, do nošovického pivovaru, vás druhou prosincovou sobotu zaveze mimořádně vypravený vlak.
Prohlídka pivovaru, škola čepování a ochutnávka správně hořkého piva. To vše vás v pivovaru čeká.

Vlak vyjíždí 9. prosince z nádraží Ostrava-střed v 9:15 hodin. Další zastávky jsou v Ostravě- Kunčicích, Havířově, Havířově-střed, Albrechticích u Českého Těšína, Českém Těšíně a Nošovicích. Vlak bude veden motorovým vozem řady M152.0. Ve vlaku bude zajištěno občerstvení formou roznášky a k veselé atmosféře přispěje harmonikář.

V ceně vlakové jízdenky je prohlídka jednotlivých provozů nošovického pivovaru a Radegastova škola čepování.

Tento netradiční zážitek je realizován díky nadačnímu příspěvku z grantového programu Radegast lidem. Slezský železniční spolek, který grant získal, tak do konce tohoto roku a v průběhu příštího roku vypraví do nošovického pivovaru celkem devět historických vlaků. Projekt „Zvláštní vlaky do pivovaru Radegast v Nošovicích“ získal letos také nejvíce hlasů veřejnosti v hlasování o bonusovou prémii.

Radegastovnám se daří, další novou otevřeli v Bruntále

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

S nejlepší péčí načepované tankové pivo a k tomu kvalitní gastronomii si mohou lidé vychutnat už také v Bruntále, kde byla během tohoto týdne oficiálně otevřena nová pivovarská restaurace Radegastovna.

„Absence tankového piva Radegast ve městě a širokém okolí nám hodně pomohla při uvažování o směřování našeho dalšího podnikání,“ řekl manažer nového podniku Radek Zatloukal.

Záměrem nové Radegastovny bylo vnést do starého měšťanského domu, který stojí v čele centrálního Náměstí Míru, nový impuls.

„Úplně jinak jsme nastartovali kuchyni. Respektujeme sice tradice české a moravské klasiky, ale tradiční recepty oživujeme po svém, moderními a netradičními způsoby přípravy,“ upozornila majitelka restaurace Andrea Zatloukalová.

Vedle tradičních jídel se tam v menu pravidelně objeví třeba vietnamský „Bánh mi“ sandwich s marinovaným bůčkem či bohatá nabídka oblíbených burgerů.

Nová bruntálská Radegastovna respektuje všechny dispozice původního prostoru, ať už ve vstupní části, která je kolem výčepu, tak v zadním traktu pod historickou klenbou, kde najdou návštěvníci více místa pro nerušené posezení i pro skupinky hostů.

Koncept stylových hospod pivovaru Radegast stojí na myšlence použití jednotlivých materiálů v jejich původní podobě s minimem nutných úprav a dekorací. Výrazným prvkem je socha boha Radegasta v nadživotní velikosti umístěná před kamennou stěnou. Výčep je řešen jako kamenný monoblok, čímž připomíná materiál vytěžený přímo z lomu.

Unikátem bruntálské Radegastovny je umístění výčepu, který je srdcem celého prostoru, a pivních tanků tak, že je na ně vidět ze všech částí restaurace. Hlavním pivem je tanková Ryze Hořká 12, na čepu však mají také Ráznou 10, nealkoholický Birell a každý měsíc jiný speciál z programu Volba sládků.

Pivovaru Protivín loni klesly tržby i zisk

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovaru Protivín klesl loni zisk po zdanění o 1,2 milionu na 6,8 milionu Kč. Meziročně o 52,5 milionu nižší jsou i tržby, loni činily 170,4 milionu korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin. Pivovar patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Její akcie vlastní firma Lapasan, v níž drží většinový podíl čínská CEFC.

Protivínský pivovar se 73 zaměstnanci začal letos stáčet pivo do plechovek, jde o investici přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232.000 hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent. Pivovaru meziročně klesl i provozní výsledek hospodaření, o 1,6 milionu na devět milionů korun.

V představenstvu loni skončili Zdeněk Radil a Pavel Herman. Novým předsedou představenstva je Kamil Špendla, novým členem Jiří Charvát. Letos v únoru odešel místopředseda představenstva Petr Blažek, novým členem představenstva je Vladimír Chmelíček. Za poslední tři roky zrekonstruoval pivovar chlazení, čímž spoří podle svého staršího vyjádření energie, má novou plynovou kotelnu, jež byla předtím uhelná. Investoval i do varny.

Pivovar Protivín býval největší na Prácheňsku. Existoval již v 16. století, od roku 1711 patřil Schwarzenbergům. Firma uvádí, že nejslavnější období zažil na přelomu 19. a 20. století, v roce 1902 vyrobil pivovar 147.745 hektolitrů. Pivo vyvážel i do zámoří. Pivovar měl tehdy vlastní sklady v Praze, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně i New Yorku. V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do Pivovary Lobkowicz Group.

Jedna z největších pivovarských skupin v Česku Pivovary Lobkowicz Group loni prohloubila ztrátu na 106 milionů Kč proti předloňským 83 milionům. Čistý obrat skupiny vlastnící sedm pivovarů se zvýšil na 1,25 miliardy Kč.

Radegast opět bodoval v soutěži Ćeské pivo roku 2017

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Moravskoslezské novinky

Nošovická dvanáctka získala bronz v degustační soutěži České pivo 2017 v kategorii světlých ležáků. Radegast Ryze Hořká 12 si tak již potřetí, od uvedení na trh v roce 2014, přivezla z této prestižní pivní soutěže významné ocenění.

„Jsem rád, že se opět ukázalo, že správně hořké pivo Radegast zaujímá v pivním světě významné místo. Ryze Hořká 12 získává od roku 2014, kdy jsme uvařili první várku, ocenění jak doma, tak v zahraničí. Loni si například přivezla zlato z prestižní degustační soutěže v Austrálii,“ říká ředitel pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

V letošním 17. ročníku soutěže porota degustovala 75 vzorků piv rozdělených do pěti soutěžních kategorií, což je o 17 vzorků více než v loňském roce. Odborná komise byla složená z pivovarníků, pedagogů, odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Do soutěže se mohly přihlásit jen tuzemské pivovary produkující roční pivní výstav nad pět tisíc hektolitrů. Odbornou soutěž České pivo vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven již od roku 2001 ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v roli odborného garanta.

Radegast získal bronz mezi prémiovými pivy v soutěži České pivo roku 2017

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Nošovická dvanáctka získala bronz v degustační soutěži České pivo 2017 v kategorii světlých ležáků. Radegast Ryze Hořká 12 si tak již potřetí, od uvedení na trh v roce 2014, přivezla z této prestižní pivní soutěže významné ocenění.

„Jsem rád, že se opět ukázalo, že správně hořké pivo Radegast zaujímá v pivním světě významné místo. Ryze Hořká 12 získává od roku 2014, kdy jsme uvařili první várku, ocenění jak doma, tak v zahraničí. Loni si například přivezla zlato z prestižní degustační soutěže v Austrálii,“ říká ředitel pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

V letošním 17. ročníku soutěže porota degustovala 75 vzorků piv rozdělených do pěti soutěžních kategorií, což je o 17 vzorků více než v loňském roce. Odborná komise byla složená z pivovarníků, pedagogů, odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Do soutěže se mohly přihlásit jen tuzemské pivovary produkující roční pivní výstav nad pět tisíc hektolitrů. Odbornou soutěž České pivo vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven již od roku 2001 ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v roli odborného garanta.

Stanislav Fridrich: Birell je nejlepší iontový nápoj

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:i60.cz

Jistě jste si všimli, jak za poslední roky vzrůstá obliba nealkoholického piva v Česku. Nebývalé přízni se těší nealkoholická piva s různými ovocnými příchutěmi. K těm nejoblíbenějším patří vše ze „stáje“ společnosti Radegast. Vydali jsme se proto za bývalým ředitelem Radegastu a tradičním českým sládkem Ing. Stanislavem Fridrichem.

Mohl byste čtenářům portálu i60 přiblížit historii založení Radegastu?
Pivovar Radegast - dříve pivovar Nošovice, součást Severomoravských pivovarů - se začal budovat v roce 1966. Jedním z impulsů byl propad pivovaru v Karviné na poddolovaném území a jeho zánik. Uveden do provozu byl zkušební várkou v prosinci 1970. Jeho tehdejší kapacita byla pod 1 mil hl piva ročně. V roce 1990 se vyčlenil ze skupiny Severomoravských pivovarů a stal se nejprve samostatným státním podnikem, posléze akciovou společností. Velmi rychlý rozvoj pivovaru a extrémní obliba piva Radegast umožnila jeho rozvoj až na kapacitu nad 2 000 000 mil hl piva ročně a nákup pivovaru Velké Popovice, který se tak stal součástí skupiny Radegast.

Byl o nealkoholické pivo v počátku jeho vzniku velký zájem?
Po sametové revoluci došlo k prudkému rozvoji českého pivovarnictví a hlavně k obrovským investicím do oblasti kvality. To, co na trhu scházelo, bylo kvalitní nealkoholické pivo. Do té doby byl trh zásobován pouze tzv. Pitem, možná si pamětnici vybaví jeho velmi problematickou chuť a kvalitu. Byla to pro Radegast velká příležitost na trhu. S tehdejším ředitelem skupiny Radegast (a mým přítelem) Ing. Sikorou jsme navštívili pivovary v Evropě, které byly v té době lídry v produkci nealkoholických piv. Jako nejlepší řešení jsme vyhodnotili podpis licenční smlouvy se švýcarským pivovarem Hurlimann, který produkoval právě pivo Birell. Získali jsme licenci pro Českou republiku, Slovensko, Polsko a země bývalého Sovětského svazu. Během následujících tří let se stal Radegast mnohem větším producentem nealkoholického piva Birell než majitel značky, pivovar Hurlimann v Curychu. Radegast Birell taktéž začal vítězit v tuzemských i mezinárodních degustačních soutěžích. Brzy ovládl český trh s nealkoholickým pivem a dnes je značka Birell synonymem pro nealkoholická piva u nás obecně. Jsem velmi hrdý na skutečnost, že na licenční smlouvě, která Birell do ČR přivedla, jsou dva podpisy za Radegast – Ing. Sikory a můj.

Je český Birell součástí exportní nabídky, pokud ano, do kterých zemí se nejčastěji vyváží?
Dnes je značka Birell součástí portfolia skupiny Asahi a má tedy přístup na celosvětový trh.

Proč se vůbec česká piva těší ve světě tak velké oblibě?
Česká piva se těší velké oblibě v zahraničí díky své jedinečné chuti a kvalitě. Kolébkou piva, tak jak ho známe, byla oblast plzeňská a Bavorsko. A čeští sládci, nositelé této tradice, jsou stále vyhledávanými odborníky po celém světě.

Co si myslíte o to tzv. pivní kultuře a je to dobře, že Česko tradičně patří mezi země, v nichž se vypije nejvíce piva na hlavu?
Pivní kultura v Česku má své letité tradice. Pivo patří neodmyslitelně i k české kuchyni. Je vyváženým iontovým nápojem, obsahujícím hořčiny, napomáhající trávení. A pokud se pije s mírou, je těžké si představit lepší nápoj. Vzhledem k obsahu alkoholu jsem zastáncem kampaně „Na pivo s rozumem“. A jsme opět u nealkoholického piva Birell.

Celosvětově si získávají stále větší oblibu piva s různými příchutěmi, kdy na tento trend vsadil Radegast a vyplatilo se mu to?
Konzumenti stále hledají nové věci. Z tohoto důvodu je výroba piv s příchutí dobrým marketingovým krokem. Já osobně jsem vždy byl tradičním českým sládkem a jednoznačně preferuji tradiční české pivo – tedy bez příchuti. Ale volba je na každém z nás.

Byl byste pro minimální toleranci piva za volantem?
Nejsem pro minimální toleranci alkoholu pro řidiče. Pokud by se stanovila nějaká minimální povolená hodnota obsahu alkoholu v krvi, v lidské nátuře je limity vždy lehce překračovat a to vidím jako nebezpečné.

Birell Botanicals - nové nealko osvěžení

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Birell, lídr nealkoholických piv, rozšiřuje segment o novou řadu nápojů pro dospělé – Birell Botanicals. Novinka přináší jedinečnou kombinaci mírně nasládlé, lehké chuti s jemnou hořkostí nealkoholického piva a osobitým aromatem pečlivě vybraných bylin. Celý proces zrání nechávají sládci plynout jeho přirozenou cestou, ingredience přidávají postupně během varného procesu. O nápoj pečují plných 19 dní. Birell Botanicals nabízí dvě chuťové varianty: Bezový květ s tymiánem a citronem a Zelený čaj s jasmínem a bergamotem.

Kategorie nealkoholických piv na tuzemském trhu neustále roste. Klíčovým hráčem je právě Birell, který již dlouhou dobu udává trend v celém segmentu nealkoholických piv a radlerů a drží si status nejprodávanější značky na trhu s podílem 64 %. „Zatím každá inovace od Birellu přinesla značce objemový růst a nové spotřebitele,“ říká Veronika Hořáková, manažerka značky Birell, a doplňuje: „Jako lídr trhu jsme se proto rozhodli jít opět vstříc zákazníkům a vstupujeme s Birell Botanicals do nového segmentu nealko nápojů. Rádi bychom novinkou oslovili všechny, kteří vyznávají aktivní životní styl, užívají si chvilek strávených se svými blízkými a ocení poctivé osvěžení kdekoliv.“

Kolové nápoje a limonády jsou preferovanými nápoji pro 48 % spotřebitelů. Přesto je ale velká část dospělých zákazníků vnímá jako nezdravé. Birell by rád tuto mezeru zaplnil právě představovanou řadou Birell Botanicals a nabídl zákazníkům poctivé nealko osvěžení.

„Birell Botanicals jsou připraveny tradičním pivovarnickým postupem za použití unikátních kvasinek Birell a nejjemnějších odrůd chmele, rostlin a ovocných šťáv. Celý proces zrání nechávají naši sládci plynout jeho přirozenou cestou, ingredience přidávají postupně během varného procesu. O nápoj pečují plných 19 dní. Výsledkem je pak specifická chuť, v níž pozvolna vynikají jednotlivé ingredience. Spotřebitele tak čeká mimořádný chuťový zážitek postupně se rozvíjející chuti,“ popisuje degustátor Plzeňského Prazdroje Pavel Konáš.

Obě novinky Birell Botanicals Bezový květ s tymiánem a citronem a Birell Botanicals Zelený čaj s jasmínem a bergamotem se prodávají v 400ml plechovce. K dostání jsou v běžné maloobchodní síti.

Zajímavost:
Birell se jako jediné nealkoholické pivo vaří nepřerušeným procesem za přispění unikátních kvasinek Birell. Přesně tak, jak vznikají ta nejlepší česká piva. Kvalitní voda, ječmen upravený ve vlastních sladovnách a žatecký chmel jsou příčinou toho, že chuť Birellu je chuť bez kompromisů.

Bergamot je odrůda citroníku. Má malé plody podobné pomeranči nebo limetce a pěstuje se především v Itálii. Jeho nezaměnitelná chuť se využívá zejména v různých druzích čajů.

Do Nošovic zavítalo v sobotu 15 tisíc lidí

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Ostrava Online

Tradiční oslava správně hořkého piva Radegast přilákala v sobotu do Nošovic i přes nepříznivé počasí 15 tisíc lidí. Velký zájem byl o prohlídky pivovaru, kterou si nenechalo ujít okolo 1000 návštěvníků. Také škola čepování piva pod vedením Mistrů výčepních měla po celé odpoledne plno. Hlasitého aplausu se dočkala Marie Rottrová, jejíž koncert byl jediným festivalovým vystoupením na Moravě.

Celé pošmourné odpoledne, které se neslo v duchu správně hořkého piva, bylo nabité hudebním i zábavním programem. A v chlapských disciplínách v hořké zóně to adrenalinem jen vřelo. Napjatý souboj mezi hokejisty HC Vítkovice Ridera a HC Frýdek-Místek vyústil v suverénní vítězstvím hokejistů HC Frýdek Místek, kteří ukázali, kdo je před sezónou v lepší fyzické kondici. Domů si lidé odnesli i podpisy hokejových hvězd, mezi kterými nechyběl například vítkovický obránce Jan Výtisk či brankář Patrik Bartošák. Soutěž o hořký životní příběh také našla svého vítěze. Stal se jím Vratislav Kaňok, který se může celý rok těšit z piva Radegast zdarma.

Veřejně prospěšné organizace, kterým pivovar podporuje projekty z oblasti péče o přírodní bohatství a udržitelný turismus v Beskydech, byly představeny na hlavním pódiu manažerem závodu, Ivem Kaňákem. Ten také ohlásil projekty, které zvítězily ve veřejném hlasování o bonusovou prémii. Projekt Historické vlaky do Nošovic se díky veřejnému hlasování těší jak z grantu na realizaci samotného projektu, tak na bonusovou prémii 50 tis. korun.

Večerní program završilo vystoupení české pop-punkové kapely Rybičky 48. „Bylo úžasné vidět tisíce spokojených lidí na jednom místě, kteří přišli i přes opravdu hořké počasí s námi oslavit skvělé pivo, moc jim za to děkujeme,“ sděluje své dojmy z akce manažer závodu Radegast, Ivo Kaňák.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.27.11.2017 08:2487