Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Češi pijí méně piva, než dříve. Neuvěříte, o kolik klesla konzumace zlatavého moku!

Publikováno:před rokemZdroj:Prásk.tv

Česká republika se již léta chlubí prvenstvím ve výrobě i spotřebě lahodného chmelového moku. V loňském roce ale spotřeba výrazně poklesla. Co to pro naší zemi znamená?

Obyvatelé České republiky si mohou oddychnout, zvláště pivaři. V loňském roce naše země obhájila své letité prvenství v množství vypitého piva na obyvatele. Neuvěřitelných 143 litrů vypije průměrně jeden Čech za rok! To je přibližně necelý pulitr denně. A to se to těchto statistik započítavají i lidé, kteří pivu vůbec neholdují.

Prvenství Česká republika obhájila celkem s přehledem. Na druhém místě se umístilo Německo se 113 litry na osobu, což činí rozdíl neuvěřitelných třiceti litrů na osobu a rok. Pivní pupky tak nadále zůstávají doménou spíše Čechů. I přes drtivou "výhru" se však zjistilo, že Češi pijí pivo o něco méně, než například v loňském roce.

Spotřeba se průměrně sice snížila o pouhý jeden litr. 143, nebo 144 litrů, v tom přeci není takový rozdíl, říkáte si? Omyl. Čísla mluví jasně. V České republice se v loňském roce vypilo o více než 10 miliónů litrů piva méně! Což je obvzlášť šokující, když se vezme v úvahu loňské letní parné léto, se kterým by logicky pití piva mělo výrazně stoupnout. Tímhle tempem by se mohlo stát, že jednou o toto národní prvenství přijdeme, a to by pivní národ, kterým Česká republika po staletí je, jistě hodně mrzelo.

Pivovar Nymburk otevře vlastní restauraci, plány na hotel vzdal

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:Dušan KütnerPostřižinský

Ještě před dvěma lety měl Pivovar Nymburk velké plány a za desítky milionů korun chtěl v areálu postavit nejen restauraci, ale i hotel. Z plánů však sešlo, neboť pivovar kvůli změnám v projektu i územním plánu nakonec nezískal potřebnou dotaci. Do budoucna však přece jen část za peníze pouze pivovaru vznikne - v první fázi restaurace, ve druhé pak menší muzeum věnované spisovateli Bohumilu Hrabalovi.

„Stále cítíme, že to, ženám pivovarská restaurace chybí, je obrovský dluh vůči veřejnosti. Každý den sem zavítá několik exkurzí a rády by zde šly na oběd nebo na ochutnávku piva. Tuto přidanou hodnotu k exkurzím zatím nejsme schopni nabídnout,“ říká v rozhovoru pro deník E15 ředitel a majitel pivovaru Pavel Benák k důvodům investice.

Samotná restaurace bude menší investice než původní hotel za padesát milionů, vyjít by mohla asi na deset milionů. Kdy by mohla restaurace vzniknout, to se podle Benáka zatím říct nedá. Letos totiž nymburský producent piva investoval šedesát milionů do nové linky na stáčení piva do plechovek a potřebuje kvůli vyššímu odbytu zvětšit i ležácké sklepy. „Musíme to dokončit a pak se trochu oklepeme. Dříve než příští rok tak restaurace nebude,“ míní Benák.

Původní plány na hotel a nyní na restauraci a muzeum se týkají přízemního objektu vpravo od hlavního vstupu do pivovaru, v němž se nyní nachází malá firemní prodejna. Právě v tomto objektu měl na počátku dvacátých let byt Hrabalův nevlastní otec a správce pivovaru byt, v němž budoucí věhlasný literát trávil dětství. Nejdříve však bude podle Benáka nutné celý objekt zvýšit a celý znovu zastřešit. Samotná restaurace by pak mohla zabrat asi třetinu objektu, muzeum pak další část.

Pivovárek Morava: když se poctivě chmelí klasická hořká dvanáctka

Publikováno:před rokemZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš SvobodaMorava

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

První zastávkou na naší pivní trase je pivovárek Morava z Frýdku-Místku, kterým nás provedl sládek Martin Gajdáček.

„Jsme klasický řemeslný pivovar, což znamená, že děláme v menším než velké pivovary, ale hlavně, celá výroba je o řemeslných dovednostech nás sládků. Je to zkrátka naše domácí výroba,“ začíná povídání sympatický odborník, který má pivo díky rodinné tradici doslova v genech. Dlouhá léta je vařil v nošovickém pivovaru, avšak touha po návratu k tradičním postupům jej přivedla právě do frýdecko-místeckého pivovárku Morava.

Ten začal fungovat na konci roku 2013 díky nápadu majitelů hospod Šatlava, kteří ve své síti chtěli nabídnout kromě zavedených značek také vlastní pivo. „Na trhu fungujeme dlouhodobě a pro pokračování našeho bytí byl vlastní pivovárek další krokem. Kdo nás aspoň trošku zná, musel očekávat, že k tomu jednou dojde,“ říká Petr Turovský z vedení společnosti vlastnící pivovárek.

Sázejí na klasiku, ale zkoušejí také speciály
Teď už se ale pojďme seznámit s jejich pivy, speciály a plány pro blížící se letní sezónu. „Naše stěžejní piva jsou jedenáctka polotmavá a dvanáctka světlá, což je klasické české pivo. Spodně kvašený ležák, který máme ve verzi filtrované i nefiltrované,“ uvádí sládek, který svoje pivo označuje jako živé a přírodní, tedy vyrobené bez úprav, jako je pasterizace či ředění vodou.

Výrobu staví na ryze tuzemských surovinách, mezi které patří nejlepší moravský slad, žatecké chmely, beskydská voda a poctivé kvasnice. Kromě jedenáctky a dvanáctky ovšem celoročně vaří také medové pivo s přidáním pravého domácího medu, které považují za svoji velkou specialitu.

„Na to bych chtěl pozvat každého, ať aspoň ochutná. Během roku však děláme i silnější piva, čtrnáctky a patnáctky. Zrovna nedávno jsme dočepovali výroční patnáctku, předtím to byl vídeňský speciál,“ pokračuje Gajdáček, který chutě pivařů občas testuje třeba také svrchně kvašenými pivy typu anglického „ale“.

Nabídku pochopitelně ovlivňuje především roční období, a tak je nasnadě zeptat se, co chystají na letní sezónu? „Vůbec poprvé děláme desítku, lehké výčepní pivo, kterým se lidi mohou v létě osvěžit a ne se hned opít. V našem pivovárku by to měl být nový stálý brand. Uvidíme, jestli se to rozjede tak, abychom ji vozili i dál,“ doplňuje sládek.

Rozdíl dělá to, co se člověk naučil
Přestože obecně je výroba piva daná stejnými postupy, u minipivovarů s jistotou vždy narazíte na zcela originální chutě piv. Rozdíl dělá kromě technologického vybavení hlavně lidský faktor. Jedinečný um sládka, který jako jediný ví, jaké množství chmele použije či jak dlouho a s jakými prodlevami pivo bude vařit.

„Právě tak vzniká charakter piva, jeho chuť, barva a vůně. Člověk tomu dává to, co se naučil a co si myslí, že je nejlepší,“ vysvětluje sládek z pivovárku, ve kterém se drží kréda „dělat pivo tak jako kdysi“. Začne-li se vařit desítka, zůstane u ní sládek od začátku až do konce výrobního procesu. Ředění ze silnějšího piva na slabší tady opravdu nehrozí. „Pivo děláme bez zrychlených procesů, tím jsme odlišní a pak se taky nebojíme chmelit,“ dodává s úsměvem a odkazuje na výraznou hořkost, která je typickým znakem jejich piv.

Chloubou je dvanáctka, klasický světlý ležák
Pouze hořkou chutí však nelze v našem kraji překvapit. Hořká dvanáctka je tady tradiční záležitostí spojenou s nadvládou Radegastu. Prosadit se s „dalším klasickým“ ležákem je proto docela těžká disciplína. „I v našem pivovaru je vidět, že jako národ jsme pivní patrioti a chceme svoje pivo, což je český ležák. Jsme rádi, že i u nás vítězí. Tvoří asi dvě třetiny celkové spotřeby a mě těší, že se ten náš prosadil i v segmentu, kde jsou lidi léta zvyklí na velké konkureční značky,“ přiznává Gajdáček.

Jako správnému mistrovi svého řemesla mu dělá největší radost, když se jeho snaha potká s chutí a přáním zákazníka. „O pivech pořád debatujeme v kolektivu sládků, ale sedneme si taky k pivu s lidmi a posloucháme jejich poznatky. Když jim pivo chutná, víme, že jsme na dobré cestě, ale vnímáme taky připomínky, že by mohlo být více hořké, sladší a podobně,“ uzavírá naše setkání sládek z frýdecko-místeckého pivovárku Morava.

Pivovárek Morava Frýdek-Místek
Místo: Restaurace Šatlava (Jiřího Trnky 82)
Druhy piv: Morava polotmavé 11º, Morava světlý ležák 12º, medové (během sezóny v nabídce také další speciály)
Čepování: z tzv. přetlačných tanků v přirozené nefiltrované formě
Stáčení: do nerezových sudů (30 a 50 l), do jednorázových „petainerů“ (20 l) a do PET lahví (1,5 a 2 l)
Výtoč: zhruba 1 500 hektolitrů za rok

Na žižkovský festival piva zavítá i rekordman v otáčení pivních tácků

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Tereza Blažková

V pátek začíná pátý ročník žižkovského festivalu piva. Na Parukářce budou k dostání piva z jednatřiceti pivovarů, které nabídnou přes sto druhů chmelového nápoje. Součástí festivalu jsou hudební vystoupení, zábava pro děti i pivní hry. A ukáže se i rekordman v otáčení pivních tácků

Je to už pět let, kdy začal Marek Havlas ve svém rodinném domě v Ujkovicích na Mladoboleslavsku vařit Slepého krtka. Pokud by si někdo myslel, že se jedná o odvar z hmyzožravce, byl by na omylu. Netradiční název totiž patří třináctistupňovému nápoji hutné hořké chuti.

Středočeský, spodně kvašený ležák se tehdy tak vyvedl, že získal nejvyšší ocenění od návštěvníků prvního ročníku Žižkovského pivobraní na Parukářce v roce 2011. Jinak tomu nebylo ani loni, kdy o tom rozhodovalo dokonce 14 tisíc příchozích. Zda Slepý krtek obhájí své vítězství i letos, se bude rozhodovat už tento pátek a sobotu.

„Před tak velkým festivalem musím půl měsíce pivo šetřit a nikam ho nevyvážet, abych ho měl dostatek. A i tak mi obvykle k večeru festivalového dne dochází,“ říká středočeský sládek Marek Havlas, který nemá ani jednoho zaměstnance. Vše dělá sám.

To není u minipivovarů zas tak neobvyklé. A Žižkovské pivobraní, které letos již pátým rokem pořádá městská část Praha 3, se zaměřuje pouze na tento typ varen.

Letos na něj zavítají zástupci z jedenatřiceti pivovarů z celé České republiky a příchozím nabídnou přes sto druhů chmelového nápoje. Příchozí budou mít možnost ochutnat spodně nebo svrchně kvašená piva, pšeničné speciály, piva ale, ovocná piva typu radler, vícestupňová piva nebo piva vyrobená z amerického chmelu.

To z pivobraní dělá vůbec největší festival minipivovarů v Česku. „Vybíráme zásadně jen české minipivovary, které vaří pivo poctivým způsobem. Letos to budou například pivovary Berounský medvěd, Bizon, Hostomice pod Brdy nebo Želivský klášterní pivovar,“ vyjmenovává hlavní pořadatel celé akce Tomáš Čekal.

Mistrovství v otáčení pivních tácků
Kromě degustace chmelového nápoje je připravený i doprovodný program, který zahrnuje vystoupení hudebních kapel, zábavu pro děti, ale také pivní hry. Mezi ně patří i mistrovství v otáčení pivních tácků jednou rukou, kterého se mimo jiné zúčastní také český rekordman, který jich otočil najednou sedmdesát.

Soutěžit se bude také v tom, kdo nejdéle udrží tuplák plný piva v natažené paži. K jídlu se budou podávat steaky na grilu, sýry raclette, domácí hamburgery, ale i sladké dezerty.

Městská část Praha 3 letos za celou akci zaplatí ze svého rozpočtu 1,5 milionu korun. Podle místní starostky Vladislavy Hujové (TOP 09) spočívá hlavní význam festivalu nikoli v pivních radovánkách, ale v tom, že se zde setkávají místní občané a tráví spolu čas.

„Loni přišlo asi 14 tisíc lidí a letos očekáváme ještě větší zájem. Jediné, co nemůžeme ovlivnit, je počasí,“ říká Hujová. Organizátoři festivalu proto zajistili velkokapacitní stan pro případ, že se přiženou bouřky, a naopak kropicí vůz, kdyby bylo velké horko. To se totiž stalo vloni. Dobře na to pamatuje i Marek Havlas.

„V těch hrozných vedrech byla třináctka na lidi už moc silná. A tak jsem letos pro jistotu připravil dvanáctku,“ říká výrobce Slepého krtka. Podle něj lidé v posledních pár letech přicházejí na to, že pivo může chutnat opravdu různě a začínají se o jeho chuť i více zajímat.

A také právě o minipivovary, od kterých chtějí něco speciálního. Sám Havlas si netroufá tvrdit, proč právě jeho pivo už dvakrát na Parukářce vyhrálo. „Jde asi i o přístup k vaření. Já když na to nemám náladu, tak radši nevařím. Když to člověk nedělá ve chvíli, kdy to chce dělat, tak to nedopadá dobře,“ míní Marek Havlas.

Festival piva na Parukářce začíná zítra ve dvanáct hodin a skončí v devět večer. Sobotní program rámuje také devátá a dvacátá první hodina. Vstup na akci je zdarma. Návštěvníci zaplatí jen za to, co ochutnají.

Pivovárek Skalický Budulínek je oficiálně otevřen...

Publikováno:před rokemZdroj:Pivovar Skalický BudulínekAutor:Lucie StuchlíkováSkalický Budulínek

Pivovárek již začal vyrábět a je oficiálně otevřen...

Momentálně jsou dva tanky naplněny (ležák 12°, APA 13° a dnes a zítra se bude vařit Summer Ale).
Pivo bude k prodeji od 13.06. a od 18.06 bude již na čepu v Hospodě u Pepíčka ve Skalici u České Lípy.

Ondřej Hejma: Kozel nám zpříjemňoval chmurné chvíle

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Michal ŠtinglVelké Popovice

Rozhovor s frontmanem kapely Žlutý pes o jeho vlasteneckém vztahu k českému pivu, připravovaném vystoupení na akci Den Kozla a jeho hudební tvorbě.

Kapela Žlutý pes s Ondřejem Hejmou si jeden den vyzkoušela pivovarnické řemeslo a asistovala velkopopovickému sládkovi Vojtovi Homolkovi při zakládání várky nefiltrovaného ležáku. Kapela se zapojila do procesu chmelení a v závěrečné části vaření přidala dávku chmelu. Tento pivní speciál ochutnají návštěvníci akce Den Kozla 11. června 2016.

Při zakládání várky piva v pivovaru Kozel jste prohlásil, že Čech než se rozhodne, tak si dá pivo. Také si před zásadními rozhodnutími dáváte pivo?
Bohužel ne vždy, což znamená že některá rozhodnutí jsou ukvapená a neuvážená. Problém spočívá v tom, že někdy se člověk musí rozhodovat v situacích kdy konzumace piva není vhodná nebo přímo zakázaná. Jako například v automobilu, když řeším otázku zda zahnout doprava či doleva. Tam na to musím jít "suchou cestou".

Jaký máte vztah k pivu?
Řekl bych, že se jedná o vztah vlastenecký. Je v tom láska i povinnost. Nad české pivo prostě není. Nejsem klasický exkluzivní pivař, mám rád i víno, a ani destilátům se nevyhnu, když si to daná chvíle žádá. Ale o to víc si pivečko vychutnám k jídlu nebo po sportu na žízeň. Mezi pivy si nevybírám, piju to co dům dal, a dnešní doba je krásná v tom, že špatná piva snad už ani neexistují.

Co si myslíte o pivu Kozel?
Já Kozla znám a miluju již mnoho let, i za minulého režimu nám zpříjemňoval ty chmurné chvíle. To že s námi vydržel až dodneška znamná, že má stabilní kvalitu, skvělou chuť a v neposlední řadě i milé a dobře zapamatovatelné jméno, které mu dává výhodu před ostatními.

Jak probíhá spolupráce s velkopopovickým pivovarem?
Vrchní sládek Vojta Homolka nás jako kapelou nedávno provedl celým pivovarech, ukázal všechny taje výroby a závěrečné posezení v místním hostinci bylo tou nejpříjemnější terčkou za užitečně stráveným dopolednem. Doufám, že spolupráce bude v tomto stylu zdárně pokračovat.

Můžete nám popsat nějakou vtipnou historku na téma pivo?
Leckdo si pamatuje tu historku z filmu Šakalí léta kdy je Josef Abrhám zbaven po úrazu chuti a neví co pije, což ho přivádí do komických sitaucí. Autorem této historky je spisovatel Petr Šabach, se kterým jsem na základní škole seděl v jedné lavici, a který byl mým učitelem v pití piva. Vůbec si tu příhodu napamatuju, podle mě si ji vymyslel, ale v tom je právě to spisovatelské umění. Vtipnější každopádně neznám.

Co se nyní děje ve Vaší hudební tvorbě a jak se daří Žlutému psu?
Děkuji za optání, daří se nám dobře, přes léto koncertujeme každý víkend, a zatím nás to pořád baví. Kromě toho jsem se stal členem akustického tria Marush, kde dokonce hraju na kytaru. Takže se těším na koncerty v klubech s lahvinkou Kozla po boku.

Jaké bude vystoupení na Dni Kozla a proč byste lidi na tuto akci pozval?
Zahrajeme to nejlepší co umíme, staré známe kousky i novinky. Doufám že bude hezky a že přijdou mraky lidí, tak jako vždycky. Těším se i na setkání s kolegy z dalších kapel, které budou vystupovat, a které třeba tak často nevidím. Je to tedy i společenská záležitost. Dobrá muzika a dobré pivo - znáte snad něco lepšího?

Jak na nezapomenutelnou grilovačku? Zabodujete jídlem i správně ošetřeným pivem

Publikováno:před rokemZdroj:ČSPSAutor:Roman Macháček

Nastává sezóna teplých dnů a večerů vybízejících k posezení s rodinou či přáteli na zahradách a terasách. Právě v těchto dnech je načase vytáhnout gril, oprášit kulinářské umění a potěšit sebe i své blízké dobrým jídlem a pitím. Oblíbeným doplňkem ke grilovaným pokrmům je pivo, které nejen příjemně osvěží a doplní chuť jídla, ale zároveň je i vhodnou ingrediencí.
Tipy, jaké pokrmy letos můžete zapojit do svého jídelníčku, přináší Titus Eliáš, šéfkuchař pražské restaurace Na Kopci. V receptech si přijdou na své nejen milovníci masa, ale i vegetariánských pokrmů. Obzvlášť mlsné jazýčky se mohou těšit na sladké jídlo v nečekaných kombinacích, kterými zaručeně překvapí své hosty.
Grilování a pivo, to je oblíbená kombinace většiny Čechů. Důležitá je ale vhodná péče o zlatavý mok, aby měl správnou chuť a teplotu. Nejlepší službu v takovém případě poskytne vlastní soudek, umožňující čepovat si pivo dle libosti. „Pokud je opravdu horko, oceníte chladicí zařízení s kompresorem, které ale napřed důkladně propláchněte. Sud nechte alespoň den předem v chladné místnosti a před naražením s ním zbytečně netřeste. Nenechte jej na přímém slunci a pivo čepujte ideálně na jeden zátah,“ radí František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.
Do letošní grilovací sezóny vám přejeme mnoho kulinářských úspěchů a dobrou chuť!

Jak při grilování pečovat o čepované pivo
Pro vychutnání si piva mnohdy postačí dojít se džbánem pro čerstvé a vychlazené čepované pivo přímo do restauračního zařízení. Pokud je zapotřebí větší množství piva, ideálním řešením je pořízení soudku. Před grill party nechte sud alespoň 24 hodin v chladu, například ve sklepě s teplotou ideálně do 10 °C. Na místo konání sud přenášejte opatrně, neválejte jej a zbytečně s ním netřeste. Nešetrná manipulace se projeví silnějším pěněním piva. Nejjednodušší domácí péči o pivo nabízejí samochladicí sudy s ventilem pro čepování v dolní části. Lze však použít jednoduchou party pípu, anebo si zapůjčit pípu s chlazením, jejíž součástí je i vzduchový kompresor. Půjčené výčepní zařízení vždy pečlivě vypláchněte, abyste odstranili případné usazené kvasinky. Pivo čepujte ideálně na jeden zátah, a to nejprve po skle v úhlu cca 45° vůči pípě. Až v závěru čepování sklenici narovnejte a dočepujte i pěnu. Správně načepované pivo vytvoří při pití na vnitřním obvodu sklenice kroužky. Pivo spotřebujte do 24 hodin od naražení sudu.


Tipy, jaké pokrmy letos můžete zapojit do svého jídelníčku, přináší Titus Eliáš, šéfkuchař pražské restaurace Na Kopci. V receptech si přijdou na své nejen milovníci masa, ale i vegetariánských pokrmů. Obzvlášť mlsné jazýčky se mohou těšit na sladké jídlo v nečekaných kombinacích, kterými zaručeně překvapí své hosty.
Grilované fíky s akátovým medem
Grilovaný sýr se zeleným chřestem
Steak z tuňáka, kuskus s pšeničným pivem
Grilovaná vepřová pluma a letní bramborový salát

Ke spojení pivovarů AB InBev a SABMiller má dojít na konci měsíce

Publikováno:před rokemZdroj:zet.czAutor:ČTKPrazdroj

Americké ministerstvo obchodu by mělo koncem tohoto měsíce schválit s podmínkami převzetí druhého největšího pivovaru na světě SABMiller jeho větším konkurentem Anheuser-Busch InBev. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj. Malé řemeslné pivovary mají dále obavy z poškození svého byznysu.

Součástí povolení dohody by mohlo být opatření, které zabrání pivnímu gigantu, aby dostal z regálů obchodů drobné řemeslné pivovary. Sloučená firma tak zřejmě bude mít omezení k vlastnictví distributorů piva. Drobné, řemeslné pivovary vyjádřily obavy, že dohoda poškodí toto rychle rostoucí odvětví v USA, protože využívají stejnou síť distributorů jako AB InBev a MillerCoors.

AB InBev, který je největším výrobcem piva na světě, transakcí získá zhruba třetinový podíl na světovém trhu s pivem. Dohodu v hodnotě více než 100 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč) již minulý měsíc schválila Evropská komise a v úterý antimonopolní úřad v Jihoafrické republice. Podle dohody s EK však musí pivovar prodat téměř všechny pivovarnické aktivity SABMilleru v Evropě, tedy i Plzeňský Prazdroj.

Pivo na Hrad: Historické kořeny pivovarnictví představí Festival minipivovarů

Publikováno:před rokemZdroj:EuroZprávy.czAutor:Jitka Kameníková

Již příští týden se uskuteční 5. ročník degustační akce roku Festival minipivovarů na Pražském hradě, s podtitulem Pivo na Hrad. Festival se stal výběrovou akcí, které se zúčastní 66 minipivovarů. 63 z České republiky a 3 zahraniční hosté z Polska.

Festival je jedinečnou akcí, kde je pivo vnímáno jako ušlechtilý nápoj, a to jak svým místem, stylem i způsobem provedení. Návštěvníci na tuto akci chodí skutečně degustovat. Hlavním cílem festivalu je představit návštěvníkům historické kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva.

Předností festivalu je rovnost mezi účastníky, nikdo nemá větší nebo menší stánek. Pro každého bude u vstupu připraven katalog minipivovarů, degustační sklenice o velikosti 1,5 dcl a také neomezená degustace. Celkově se zdarma vyčepuje přes 6 600 litrů piva a degustační porce se bude čepovat 0,75 dl.

Minipivovary se staly svébytnou součástí pivní kultury a velké pivovary je začínají brát jako přirozenou součást trhu, na kterém zaujímají podíl 1,5%.„Odborná pivovarská veřejnost přestala vnímat minipivovary jako něco cizorodého, co se vymyká zavedeným zvyklostem oboru. Poznala, že minipivovary mohou být technologickou i marketingovou laboratoří, ověřující nové suroviny, technologie nových druhů piva i zájem trhu o tato nová piva, nové chutě a způsoby prodeje. Není již výjimkou, že si velké pivovary staví své minipivovary nebo využívají služeb minipivovarů ve svém okolí, aby si ověřily úspěšnost nového piva před jeho zavedením do svého portfolia," říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Přehlídka proběhne v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 10. června od 14-20 hodin a v sobotu 13. června od 12-20 hodin. Každý z pivovarů vybere svá dvě nejlepší piva a k degustaci bude připraveno 132 druhů piva 36různých stylů z celé republiky.

Tohle vás bude zajímat: TOP 10 pivních rekordů

Publikováno:před rokemZdroj:Spy.cz

Tady je 10 nejbožejších z nich! Ale jedna věc nás fakt moc moc mrzí a měli byste s tím něco rychle udělat. Představte si, že Ani jeden nedrží nikdo v České republice, státu, který je na pivu postaven!

10. – Nejrychleji vypité pivo: 1,3 sekundy
Podle Guinnesovy knihy rekordů je Steven Petrosino šampiónem v pití piva na rychlost.
22. června 1977 dokázal vypít jeden litr piva za 1,3 sekundy. Problém je, že se to stalo v americkém městě Carlisle v Pennsylvanii a všichni víme, jaké břečky v Americe považují za pivo.
Jde ale o 56 procentní vylepšení předchozího rekordu, který držel Peter Dowdeswell z Anglie. Ten vypil jeden litr piva za 2,3 sekundy.

09. – Nejvíc pobraných pivních půllitrů: dvacet kousků
Když pracujete jako číšník v české hospodě, musíte se naučit nosit pivní půllitry po více kusech. Je u nás ale někdo, kdo jich dokáže pobrat naráz více než 20 kousků? Pokud ano, měl by zavolat nějaké lidi z Guinnesovy knihy rekordů, protože právě tolik je v současnosti světový rekord.
Reinhard Wurtz z Austrálie díky tomu porazil dosavadní držitele rekordu z Německa. Dvacet sklenic s pivem dokázal odnést bez rozlití 40 metrů a když se to přepočítá na váhu, nesl slušných 50 kilogramů.
Předchozí rekord se šestnácti kousky držela Němka Anita Schwartz.

08. – Nejtrpčí pivo na světě
Peterovi Fowlerovi už táhne na šedesátku, ale od roku 1975 vyrábí své vlastní pivo a neustále svou recepturu vylepšuje. Ve svém Pitstop Brewery vytvořil osmiprocentní pivo s názvem The Hop, které má hořkost 323 podle mezinárodní jednotky hořkosti (ano, to opravdu existuje).
Předchozí rekord hořkosti byl na nějakých 200.
Hořkost piva The Hop potvrdili dvě na sobě nezávislé laboratoře.

07. – Nejsilnější pivo na světě: krásných 55 procent alkoholu
Z tohohle piva se opravdu velice rychle opijete. Společnost BrewDog vytvořila pivo s názvem The End of History, které obsahuje 55 procent alkoholu. Kolik pak stojí taková sklenička? Nic moc, jenom téměř 15 tisíc korun v přepočtu.
A to jsme se ještě nezmínili, že lahve jsou zastrčené do vycpaných zvířat, převážně pak do veverek. Existuje ale také verze zastrčená do vycpaného králíka.
Na světě je pouze 12 lahví tohoto skvostného moku, takže se dá očekávat, že za pár let bude mít i nějakou cenu!

06. – Největší dům vytvořený z pivních tácků
Tři sta tisíc pivních tácků. Tolik jich bylo třeba na vytvoření tohoto skvostu.
Domek si z nich postavil jednadvacetiletý Sven Goebel a jeho obydlí se skládá z pěti místností, krbu, židlí a stolu – to vše včetně místa na sezení a stolu je výhradně z pivních tácků. Takže doufáme, že v tom krbu nehodlá někdy zapalovat.
Aby se stal rekordmanem, musel dokázat, že při stavbě nebylo použito žádného lepidla nebo jiného pojiva, aby tácky držely pohromadě. Jinými slovy, celá ta legrace mohla kdykoli spadnout.
Jakmile mu ale byl uznán rekord, sám to své dílo zničil.

05. – Nejdelší cesta autem po pivních lahvích
Ano, i z takové věci se dá udělat světový rekord.
Jeden Číňan se rozhodl vytvořit světový rekord, když dal do dvou řad vedle sebe pivní lahve a přejel se po nich automobilem. Pivní lahve tvořili dráhu o 60 metrech a použito bylo celkem 1798 lahví.
Rekord probíhal v čínském městě Wenzhou. Řidič z Pekingu Li Guiwen celou svou připravenou trasu autem přejel za 8 minut a 29 sekund.
O stejný rekord se snažil již dříve v roce 2009, ale kvůli dešti mu sjela po jedné lahvi pneumatika a bylo po legraci.
Li Guiwen si tento rekord vymyslel po noci strávené chlastáním s přáteli. Ano, takhle vznikají rekordy. U piva.

04. – Největší počet piva neseného na hlavě
Celkem 237 půllitrů piva dokázal unést a balancovat na hlavě John Evans v červnu roku 2010.
John Evans je ostatně odborník na balancování těžkých věcí na hlavě. Mezitím na ní měl například Mini Cooper.

03. – Nejdražší lahev piva na světě
Pokud jste seriózní pivní sběratelé a nemáte hluboko do peněženky, rozhodně by vám neměl chybět tento kousek. Stojí v přepočtu pouhých 300 tisíc korun.
Ležák Lowebrau byl nalezen v troskách německého Hindenburgu poté, co ve vzduchu tato známá vzducholoď vzplála. V květnu roku 1937 se prodala lahev za 16 tisíc dolarů, takže jde o nejdražší prodanou pivní láhev. Dneska má ale samozřejmě cenu mnohonásobně vyšší.
Lahev byla sice žárem poničená, ale pivo v ní je dodnes nepoškozené. Nakonec skončila ve vlastnictví samotného pivovaru Lowebrau, které ho vystavuje ve svém muzeu.

02. – Největší pivní sklenice na světě
Dva a půl metrů vysoká sklenice na pivo byla v jedné irské hospodě naplněna 1627 litry piva Guinness. A tím se tato sklenice zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Jak stylové.
Majitelé hospody s názvem Auld Dubliner Irish Pub obrovskou sklenici naplňovali několik hodin, zatímco asi 400 lidí tomu všemu přihlíželo (a samozřejmě náležitě popíjelo). Samotná sklenice vážila 408 kilogramů. Když se pak naplnila, váha stoupla na krásných 1.3 tuny.

01. – Nejdéle servírující barman
Věříme, že někde v nějaké zapadlé hospodě docela klidně může být i starší barman, ale nebyli u něj lidé z Guinnessovy knihy rekordů, takže jakoby neexistoval. Zato Angelo Cammarata, ten tedy existuje.
Většinu života servíroval pivo a činil tak do svých 77 let. Dnes je mu už osmdesát a dělal by to dodnes, ale jeho synové museli bar, kde celý život pracoval, prodat.
S prodáváním piva zákazníkům začínal v den, kdy skončila americká prohibice 7. srpna 1933. O dva roky později pak jeho otec vybudoval svůj vlastní bar a Angelo Cammarata tam pracoval kromě krátké přestávky, kdy sloužil u námořnictva a bojoval ve 2. světové válce. Pak se vrátil a točil pivo dál.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.12.2017 22:335.819/5.819