Historie a současnost pivovaru U Fleků

První písemné zmínky o pivovaru U Fleků se datují k roku 1499,kdy dům koupil sladovník Vít Skřemenec. ( Kolumbus objevil Ameriku 1492. ) Pivovar U Fleků je jediným pivovarem ve střední Evropě, kde se pivo vaří bez přestávky déle než 500 let. S nástupem komunismu byl podnik znárodněn a po jeho pádu v roce1991 byla navrácena restaurace a po té i pivovar původním majitelům, rodině Brtníků.
Atmosféru starobylého flekovského domu podtrhuje i výzdoba a stylové zařízení jednotlivých hostinských místností a sálů. Od nejproslulejší a asi nejosobitější, nazvané Akademie, v níž se v minulém století scházeli známé postavy české kultury, přes Václavku s barevnými vitrážemi, Jitrnici s gotickou klenbou, až po Rytířský sál upravený a zařízený v romantickém duchu.
V osmi sálech a restauračních prostorách může pivovarská restaurace U Fleků najednou pohostit více než dvanáct stovek návštěvníků, ať už v intimním prostředí Kufru nebo Akademie či v sále Kabaret se dvěma sty míst, který je sídlem flekovského kabaretu.
Historie i současnost flekovského domu je rozmanitá. Pro někoho zůstává poutním místem pražských a českých pivařů, někdo v něm vidí turisticky zajímavou historickou památku, určitě jednu z nejnavštěvovanějších v naší republice, nepochybně je i nejznámější pražskou hospodou. Dnes je také místem kulinářských zážitků. Personál moderně zařízené kuchyně je schopen uspokojit požadavky těch nejvybíravějších gurmánů nabídkou tradičních staročeských jídel.
To vše z flekovské restaurace činí prakticky ideální prostředí k uspořádání tematických oslav, banketů, koktejlů či společenských setkání a večerů, které Vy naši hosté, chystáte nejen v závěru letošního roku. Restaurace U Fleků nabízí navíc v sále Kabaret i možnost zábavného kulturního či hudebního programu. Vaši akci připravíme na klíč jak po stránce programové, tak i gastronomické, podle Vašeho přání tak, abyste byli opravdu spokojeni.
Zdroj:Stránky pivovaru a restaurace 'U Fleků'


Více na stránkách pivovaru

V pivovaru U Fleků vládne tradice. Pivo se tu vaří nepřetržitě přes 500 let

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:ekonom.czAutor:Jakub Horáček

● V restauraci U Fleků se pivo vaří nepřetržitě přes 500 let.
● Podnik proslul díky vyhlášenému tmavému ležáku. Ten chtějí majitelé uchovat.
● Nejstarší český minipivovar hosté navštěvují jako historickou památku.

Strop varny v minipivovaru U Fleků lemují masivní dřevěné trámy, které pamatují ještě české králov­ství. Skutečnost, že v zachovalém stavu přežily několik staletí, ukazuje, jak moc je tu historie stále přítomná. V proslulém pivovaru ležícím v centru Prahy nedaleko Novoměstské radnice se pivo vaří bez přerušení už od roku 1499. Právě na dlouholeté a pevné tradici si rodina Brtníkových, která pivovar v současnosti vlastní, zakládá především.

"Zákazníci nás vnímají jako historickou památku. Vědí, že jsme jedna z nejstarších pražských hospod, a proto nás vyhledávají," vysvětluje Ivo Brtník, jeden ze spolumajitelů.

Svou roli v tradiční atmosféře ale sehrává i fakt, že se prostor restaurace skládá z několika historicky sty­lizovaných salonků. Hned u vchodu lákají příchozí k po­sezení dvě typické pivnice s masivním dřevěným ná­bytkem, vedle nich je malý salonek zvaný Akademie, kde se scházeli čeští umělci. O kousek dál tajemně vy­padající chodba ústí do kabaretního sálu. Cesta z něj vede přes zahrádku do zdobeného Rytířského sálu, podlouhlé pivnice Jitrnice a končí v další pivnici zvané Václavka. Samotný pivovar se rozprostírá vedle komplexu restaurace.

Pivo se přitom na tradičním duchu podniku U Fleků podílí nejvíce. Od roku 1843 až dodnes místní sládci vaří výhradně tmavý 13stupňový flekovský ležák. Ten se přitom čepuje pouze v místní restauraci. V obchodech či v jiných hospodách jej majitelé neprodávají. "Na tomto modelu nic měnit nebudeme, chceme zkrátka na­vazovat na to, co tu má skoro dvousetletou tradici," vy­světluje Ivo Brtník. Stejně tak rodina přistupuje k možnosti, že by vedle tmavého ležáku vařila pivo s různými příchutěmi, jak to dělá mnoho dalších malých pivovarů. Brtníkovi chtějí zachovat originalitu podniku a vyhnout se riziku, že by se uvařené pivo neprodalo a pak by se muselo vylít.

Služebně nejstarší český sládek končí U Fleků. Po 44 letech

Publikováno:před rokemZdroj:Echo24.cz

Nejdéle působící sládek v tuzemsku Ivan Chramosil odchází z pražského pivovaru U Fleků, kde pracoval 44 let. Ve čtvrtek oslaví 70. narozeniny, nadále však bude radit různým pivovarníkům. Chramosil začínal jako sládek v tradičním pivovaru v roce 1971.

„V roce 2015 jsem byl U Fleků již jen jako poradce, už jsem nebyl zaměstnanec. Nechtěl jsem tady být déle, aby mne nevynesli takzvaně nohama napřed,“ řekl Chramosil v rozhovoru s ČTK.

Nyní se chce věnovat poradenské činnosti v jiných pivovarech. „Já už bych pracovat v pivovaře od rána do večera nechtěl. Měl bych mít nyní ale po republice pár pivovarů na kontrolu,“ vysvětlil sládek, který prý již má čtyři či pět vážných zájemců, kteří s ním chtějí své produkty konzultovat.

Chramosil zároveň varoval před klesající kvalitou českých sládků. „Jak prudce stoupá počet pivovarů, tak klesá kvalita sládků,“ řekl ČTK. Podle něj existují i takzvaní „internetoví sládci“, kteří se domnívají, že není potřeba praxe a informace si stačí přečíst pouze na internetu. Podle Českomoravského svazu minipivovarů je aktuálně v Česku přes 300 malých výroben piva, přičemž se jich otevírá kolem 50 ročně.

Ze začátku práce v pivovaru U Fleků Chramosilovi pomohlo, že pracoval ještě s prvorepublikovými řemeslníky. Před nástupem do pivovaru měl trochu obavy. „Říkal jsem si, aby mi to nesrazilo vaz,“ vzpomínal sládek. Tehdy mu bylo zhruba 25 let.

Hned po příchodu ke Flekům změnil způsob přípravy typické flekovské třináctky. „Tak, jak to dělal můj předchůdce, jsem to dělat nechtěl. On tam dával chmelový extrakt, doslazoval ji cukrem. A já jsem začal dělat z čistého chmele samosladové várky,“ připomněl Chramosil. Následně recepturu v průběhu skoro 50 let už neměnil. Jediné rozdíly spočívaly jen v hořkosti chmele, který byl k dispozici. Například loňská úroda chmele má podle něj jen polovinu obvyklé hořkosti, bude se jej muset tedy použít dvakrát více.

Sládek v této souvislosti připomněl také vliv oteplování, neboť chmel podle něho potřebuje správnou dávku slunce i vody. Podle informací, které získal v minulosti na přednáškách v Německu, se za Římanů chmel pěstoval na severních svazích Středozemního moře. „Nyní se pěstuje v Bavorsku na stejné rovnoběžce jako u nás. A v roce 2050 to na sto procent vidím, že to bude posunuté do jižní Skandinávie a do Dánska,“ dodal odborník.

Chramosil si údajně musí alespoň jednou týdně dát světlé pivo, prý mu to poradili lékaři. „Že už mám trubky černé, takže už bych měl za chvíli i černou duši,“ uzavřel rozhovor s ČTK s úsměvem sládek.

Loučí se nejdéle sloužící český sládek. U Fleků vařil pivo 44 let

Publikováno:před 2 letyZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Celých 44 let vařil v pověstném pražském pivovaru U Fleků vyhlášenou polotmavou třináctku. A je nejdéle sloužícím sládkem nejenom na jednom pracovišti, ale u nás vůbec. Koncem ledna bude Ivanu Chramosilovi 70 let a ukončí tím i práci pro legendární pivovar.

Chramosila střídá mladý nástupce Michael Adamík z rodiny Brtníkových, majitelů pivovaru, kterým ho komunisté v roce 1949 znárodnili a kteří ho od restituce na začátku devadesátých let vlastní dodnes.

„V žádném případě se nechystám důchod trávit u televize. Od řemesla neuteču, chtěl bych pokračovat v poradenské práci,“ zamýšlí se Chramosil nad svým dalším působením.

U Fleků začínal v roce 1971 po studiích a krátké kariéře ve Staropramenu, který tehdy patřil stejně jako flekovský pivovar pod Pražské pivovary. Hned po nástupu přilákal stovky nových zákazníků tím, že flekovskou polotmavou třináctku (jiné pivo se U Fleků nevaří) zbavil přídavků, které do tradičního českého ležáku nepatří.

Upravil poměry sladu, přestal pivo po svém předchůdci „vylepšovat“ cukrem a chmelovým extraktem. Zůstaly jen klasické domácí suroviny. „Zkrátka předělal jsem třináctku tak, jak to vyhovovalo mně,“ říká Chramosil.

Když pivo, tak od Chramosila
Jeho pivo tak přispělo k tomu, že pivovar a restaurace U Fleků byl a stále je domácími i turisty hojně navštěvovaná a v zahraničních bedekrech zmiňovaná památka.

V tomhle duchu držel tradici vařené flekovské třináctky celou svou kariéru. Během té doby si vysloužil záplavu ocenění a vyznamenání.

Z poslední doby třeba titul Sládek roku 2011 od Sdružení přátel piva, vstoupil do Síně slávy Českého svazu pivovarů a sladoven, minulý týden získal od magazínu Pivo, Bier & Ale titul Český pivní patriot, udělovaný výhradně osobnostem, které celý svůj život, respektive déle než 30 let, pracují pouze v jednom pivovaru.

„Profese sládka je úžasné řemeslo a nikdo ji u nás nezosobňuje tak výrazně jako Ivan Chramosil,“ říká vydavatel Pivo, Bier & Ale Pavel Borowiec. Připomíná i Chramosilovo dlouholeté členství v porotách dvou nejprestižnějších světových degustačních soutěží - World Beer Cup a European Beer Star.

„Během uplynulých deseti let si v Americe i Německu získal mimořádně velkou autoritu a respekt. Zosobňuje tradici české ho pivovarnictví,“ dodává Borowiec.

Vzor pro další pivovarníky
Chramosil má ale na české pivovarnictví vliv i tím, že ho za vzor považují generace dalších sládků a pivovarnických odborníků.

Mnoho z nich k němu ke Flekům chodilo za dob studií na praxi. Pivovarnictví se od něj učili třeba nynější generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček nebo starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

„Pro mě je Ivan velká legenda a skvělý člověk, který si váží řemesla,“ říká Berka. Boček zas vzpomíná, jak ke Chramosilovi chodil na praxi ještě jako student střední školy. „Za něj mluví to pivo. Má kromě toho všeho také hodně velkou zásluhu na tom, že v osmdesátých letech nebyl pivovar U Fleků zrušený, ale naopak se rekonstruoval,“ oceňuje Boček.

Zajímavá místa v Praze - restaurant U Fleků

Publikováno:před 3 letyZdroj:CESTOweb

Tradiční nejstarší česká hospoda U Fleků je místem, které si při návštěvě Prahy nesmíte nechat ujít. Přitom nejde ani tak o starobylou atmosféru hostince, která z něj bezpochyby dýchá, jako o jeho kultovní pověst mezi milovníky piva po celém světě.

Pivo staré přes 500 let
Věřte, že když si dáte Flekovský ležák, který zde vaří již přes 500 let, nebude nikomu vadit, že se vám po několika sklenicích zlatavého třináctistupňového moku začne trošku točit hlava. Navíc tomu můžete hravě předejít, pokud ochutnáte některé z místních typických českých jídel, jakým je například pečená kachna se zelím a špekovým knedlíkem. Je to sice pořádná kalorická bomba, ale současně jde o ideální jídlo, které prodlouží vaši výdrž při vychutnávání skvělého místního piva s přáteli.

Pokud se k Flekům budete chystat, zkuste se nejdříve zeptat, zda nemají na daný den nějaký program, protože v restauraci se často konají různé hudební a kabaretní vystoupení, což samozřejmě zážitek ještě umocní.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.06.2017 08:114