Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Plzeňský festival minipivovarů nabídne 250 značek piv

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

V Plzni se v sobotu 17. září v Pivovarském dvoře v Černicích uskuteční festival minipivovarů. Nejméně 75 nejmenších českých výrobců představí 254 značek piv, loni se čepovalo 151 značek. Letošnímu devátému ročníku festivalu Slunce ve skle budou dominovat svrchně kvašená piva, tedy nápoje typů ale, IPA a stout.

Na přehlídku loni dorazilo téměř 8000 lidí, čtyřnásobek oproti prvnímu ročníku, kdy piva čepovalo 14 výrobců. Když festival začínal, prodávala se jen spodně kvašená piva, tedy ležáky a pšeničná piva.

"Půjde o největší komerční akci tohoto charakteru, která je v Česku i v Evropě pořádána. Podle dostupných informací nikdo nic takového nedělá. Většinou jde ale o mix středních a velkých pivovarů a něco málo malých," uvedl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr. Podle něj není nikde na světě tolik minipivovarů na počet obyvatel jako v České republice; nyní jich je zhruba 350 a měsíčně se v Česku už několik let otevírají dva až tři nové.

O akci je mimořádný zájem. Přihlášeno je zatím 75 pivovarů s ročním výstavem od 500 do 1500 hektolitrů. Představí se americké, belgické, nizozemské a slovenské minipivovary a raritou bude kyperský pivovar. Nejsilnějším letošním pivem bude čtyřiadvacetistupňová Zlatá labuť ze Zvíkova.

Čepovat se bude na dvoře, na přilehlé návsi a na parkovišti. "Letos jsme naplněni k prasknutí, větší kapacitu už památková zóna selské návsi nemá. Přijedou výrobci z celé republiky, hodně z Moravy," uvedl Míč. Přehlídka má lidi seznámit s produkty, které nejsou běžně na trhu. Začíná ve 13.00, Vstup je zdarma. Mezi 12.00 až 20.00 bude posílená trolejbusová linka 13. Z konečné tramvaje číslo 1 budou jezdit autobusy s nápisem Slunce ve skle. Atrakcí bude živý velbloud, velblouda má totiž pivovar Purkmistr ve znaku.

Už počtvrté vydají organizátoři katalog minipivovarů. Z amerického Birminghamu v Alabamě, partnerského města Plzně, přijede delegace Free Hops Organization, která zastupuje minipivovary v Alabamě. "Chceme navázat dialog s americkými pivovary, jako jsou například Cahamba, Ghost Train, Red Hills a Five Points. Mají zájem se naučit vařit v alabamských podmínkách tradiční český ležák," dodal Míč.

Velkým Březnem teklo pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Ústecký deníkAutor:Kristián ŠujanVelké Březno

Více než šest tisíc lidí si v sobotu nenechalo ujít oslavy piva ve Velkém Březně.

Tradiční Den otevřených dveří pivovaru nabídl ochutnávku zlatavého moku, volnou prohlídku pivovaru, ale i skvělé hudební hosty.

DVA PIVNÍ SPECIÁLY
Pro návštěvníky si pivovar připravil i své dva pivní speciály. Jedním bylo pivo Märzen, které strávilo ve zdejších velkobřezenských sklepích 150 dnů. „Je to náš hlavní tahák na Dny českého piva a zároveň k svátku svatého Václava," sdělil vrchní sládek Michal Rouč.

Dalším speciálem, pouze pro den otevřených dveří, bylo pivo s příchutí zázvoru, které podle ohlasů v horkém zářijovém počasí přišlo lidem vhod.

„Hodně osvěží a navíc se říká, že zázvor je mocné afrodiziakum, takže tady hodně lidí stmeluje dohromady," podotkla s úsměvem studentka Monika, která na akci dorazila až z Brna.

Podle vrchního sládka útroby pivovaru navštívilo zhruba osm set zájemců. Několik skupin provedla také sládková Jiřina Poláková. Pivo podle ní patří zejména k mužské populaci, ovšem i ženám velmi chutná.

MÁM RÁDA PIVO A JEHO VÝROBU
„Vystudovala jsem chemickotechnologickou školu. Mám ráda pivo a jeho výrobu. V pivovaru je úplně jiná atmosféra, než kdybyste šli do chemičky," řekla Poláková, která v pivovaru pracuje šestým rokem.

Za tu dobu prý chutě českých pivařů zná dobře. „Český zákazník chce dneska vyzkoušet už i netradiční piva, takže stále vymýšlíme něco nového. Ročně vyrábíme jeden dva pivní speciály, abychom naši nabídku co nejvíce oživili," sdělila Poláková.

Pivovar patří ke středně velkým pivovarům v České republice. Pravidelně každou sobotu v půl třetí pořádá také prohlídky pro veřejnost spolu s ochutnávkou. Na internetových stránkách www.breznak.cz se následně dá objednat prohlídka na jakoukoli dobu, když jde o větší skupinu.

Pro čas sobotního dne zahrály kapely jako Děda Mládek Illegal Band či Divokej Bill revival, ale také stálice české hudební scény Věra Martinová. Celodenní oslavy zakončil Dalibor Janda a velkolepý ohňostroj.

Nejslavnější pivní festival Oktoberfest má i svoji erotickou verzi

Publikováno:před rokemZdroj:Reflex.cz

Nejznámější, největší a nejslavnější pivní festival světa, Oktoberfest v bavorském Mnichově, začíná již příští týden. V posledních letech ho přitom provází i speciální vydání německé verze časopisu Playboy, které je právě s pivem spojeno. I když je to jen taková obezlička, jak přilákat movité inzerenty ze strany pivovarů a vše to proložit erotickými fotografiemi. Podívejte se.

Na Saských dnech Němci ochutnávali pivo ze Zlína

Publikováno:před rokemZdroj:Zlín.czAutor:Irena FrolováZlínský Švec

Město Zlín se prezentovalo v německém městečku Limbach-Oberfrohna na tradičních Saských dnech, které navštěvují stovky tisíc lidí. Němci tak měli možnost například ochutnat pivo z produkce malenovického pivovaru Zlínský švec nebo se zaposlouchat do muziky v podání Big Bandu Zín Lubomíra Morávka. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Městečko Limbach-Oberfrohna je mnoho let partnerským městem Zlína. Kromě ochutnávky zlínského piva a poslechu zlínské kapely mohli Sasové také obdivovat ukázky psovodů zlínských strážníků či prštenských hasičů. "Všichni si vysloužili velký obdiv. Výkony a výcvik zlínských služebních psů dokonce vysoce ocenili i přítomní němečtí státní policisté," poznamenal Dvořák.

Samotný Zlín se pak prezentoval informačním stánkem v takzvané Míli partnerských měst. Návštěvníci Saských dnů se tak dozvěděli, kde leží druhá nejnavštěvovanější česká zoo či si mohli udělat představu o unikátní zlínské architektuře. "Ve zlínském stánku nechyběly ani ochutnávky toho nejlepšího, co u nás umíme. Sasové se například rozplývali nad vynikajícími škvarky ze zlínského Kudlova, ochutnali tradiční vlčnovské Hochzeitkuchen, tedy svatební koláčky, a nemohla chybět ani Sliwowitz z Vizovic," dodal mluvčí města.

Na zlínskou stopu lze v Limbachu narazit často. "Kromě Zlínské ulice tu mají na radnici i jednací salónek pojmenovaný Zlín. Před radnicí je také vzrostlý dub, který tam zasadil v roce 1998 primátor města Zlína Zdeněk Dostál," sdělila Kateřina Francová, náměstkyně zlínského primátora.

Dny Saska jsou největším festivalem v této spolkové zemi. Akce se koná každý rok první víkend v září a vždy v jiném saském městě. Přijíždějí i stovky tisíc návštěvníků. Pro letošní ročník bylo jako pořadatel vybráno město Limbach-Oberfrohna a akci navštívilo podle odhadů 300 tisíc lidí.

10 důvodů, proč pít pivo!

Publikováno:před rokemZdroj:Aha Online

O tom, že pivo milujeme, není pochyb. Ale že nám pivo naši lásku také vrací, o tom už se tolik nehovoří. Z vědeckých výzkumů také vyplývá, že jeden půllitr denně dokáže prodloužit život. A když tuto hranici nepřesáhnete, je prý i zdravější než voda.

Zlepšuje činnost mozku
Zatímco přemíra piva mozek dokonale zatemní, mírné pití ho naopak zbystřuje. Lidé, kteří pili jedno až dvě denně, se jevili v testech mentálního stáří o 18 měsíců mladší než stejně staří abstinenti. Pokud vypijete přesně jeden kousek denně, budete mít zhruba o 20 % větší šanci, že ve stáří nedostanete alzheimera.

Posiluje srdce
Jedno až dvě pivka denně sníží riziko infarktu o 31 %. Posiluje cévy a zvyšuje hladinu »hodného« cholesterolu, který zabraňuje ucpávání cév.

Čistí ledviny
Podle americké odborné studie jedno pivo denně sníží riziko vzniku ledvinových kamenů o 41 % oproti tomu, když si dáte jen jedno týdně. U sladkých limonád je to obráceně.

Zpevňuje kosti
Vyšší obsah křemíku působí blahodárně na kvalitu kostí v těle a zabraňuje osteoporóze. Jedėn až dva korbely denně stačí, aby se starším lidem znatelně zpevnily kosti. Vyšší konzumace ale kvůli obsaženému alkoholu zvyšuje riziko zlomenin.

Snižuje riziko rakoviny
Pivo obsahuje zhruba stejné množství antioxidantů jako víno. Ty dokážou snížit riziko vzniku rakoviny. Kupříkladu marinování masa v pivu před smažením dokáže snížit výskyt rakovinotvorných látek o 90 %.

Zvyšuje hladinu vitaminů
Pivo je výborným zdrojem vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Pomáhají odvodňovat organismus, zvyšují sílu svalů a celkovou energii.

Chrání před infarktem
Pivo chrání před vznikem a rozvojem aterosklerózy a snižuje výskyt ischemické choroby srdeční a úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Česká studie prokázala, že muži konzumující 4,9 l piva týdně mají asi 3x nižší riziko infarktu myokardu, u žen pijících 0,5 – 4 l piva týdně je riziko asi 5x nižší.

Zahání diabetes
Muži ve středních letech, kteří vypijí okolo jednoho až dvou piv denně, mají o čtvrtinu nižší šanci, že dostanou cukrovku druhého typu.

Léčí zánět
Už jedno malé pivo denně vám pomůže vyléčit zánět močového měchýře. Působí močopudně a škodlivé bakterie postupně vypláchnete.

Prodlužuje život
Deset až 30 gramů alkoholu denně, tedy 1 až 2 malá piva denně, vám podle univerzity v Calgary posílí srdce a oběhovou soustavu a prodlouží život.

Po pivu se netloustne...
Podle studie University College London nemá pití piva samo o sobě žádný vliv na zvětšený obvod pasu. Zlepšuje ale chuť k jídlu a to může být pro kondičku kámen úrazu.

Za deci piva z českého chmele zaplatí Kanaďané i 70 korun

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Zdeněk Matějovský

Miláček, Černá hora nebo Drak. I když se jedná o česká jména, ve skutečnosti jde o kanadské pivo prodávané na festivalu piva v Chambly. Každý rok ho navštíví až 65 tisíc návštěvníků a velké popularitě se tady těší také piva ze žateckého chmele.

V historické pevnosti Chambly prezentovalo minulý týden svoje výrobky 110 místních výrobců s širokou nabídkou různých druhů piv a ciderů. Jen pro představu o kanadské pivní kultuře, počet minipivovarů zde už přesáhl pět stovek, v místních obchodech pak najdete přes 650 druhů lahvových piv.

V Chambly se neztratila ani piva vyrobená z žateckého chmele, kterému Kanaďané říká Saaz. Na stáncích bylo možné vyzkoušet jich hned několik.

„I když vaříme pivo v Kanadě, tak se specializujeme na belgické typy piva. A používáme jen ušlechtilý chmel. A samozřejmě když mluvíme o ušlechtilém chmelu, pak ten žatecký (Saaz) nesmí v našem receptu chybět,“ říká jeden z výrobců piva na festivalu.

„Je to unikátní chmel pro výrobu ležáku,“ přidává se k chvále jeden z jeho kolegů.

Za dobrá piva se ale v Chambly také dobře platí. Za ochutnávku čtyř uncí piva (120 ml) ze žateckého chmelu jste mohli vytáhnout z peněženky i čtyři kanadské dolary (72 Kč), u některých piv byla dokonce cena ještě o dva dolary vyšší.

Pověst českého piva obstála i u návštěvníků. „České pivo je nejlepší. Z těch, co jsme ochutnali, určitě ano,“ říká jeden z návštěvníků festivalu. „Z českého piva je hodně cítit chmel, takže skvěle chutná,“ souhlasí jeho přítelkyně.

Oproti podobným akcím v Čechách bylo v Chambly poměrně dost dětí, na festival pravidelně přicházejí celé rodiny. Kromě ochutnávek od místních výrobců pro ně byly připravené i filmové projekce, cirkusová představení a odborné konference.

Zajímavé je, že zdatných pijáků piva v podnapilém stavu tu k vidění moc nebylo. Návštěvníci si dokonce na stáncích kontrolovali s pomocí alkotestu hladinu alkoholu v krvi, v Kanadě je totiž povoleno řidičům 0,8 promile.

Premiéra zázvorového piva bude na Dni otevřených dveří

Publikováno:před rokemZdroj:Ústecký deníkVelké Březno

Na Dni otevřených dveří pivovaru Velké Březno se příznivci mohou těšit na speciální polotmavé pivo Märzen a na premiéru zázvorového piva.

Den otevřených dveří se koná už tuto sobotu od 12.00. Nabídne skvělou hudbu, soutěž o roční pivní rentu a speciální pivo, které je uvařené právě k příležitosti Dne otevřených dveří.

KYVADLOVÁ DOPRAVA A VSTUP ZDARMA
Aby si všichni tento pivní svátek patřičně užili, mohou jako dopravní prostředek využít kyvadlovou dopravu z Děčína a Ústí nad Labem. Ani za dopravu, ani za vstup se neplatí. První autobus vyjíždí od ústeckého divadla v 11.30 a v 11.40 od hlavního nádraží v Děčíně. Poslední spoje pojedou z Velkého Března ve 22.10.

Točit se budou všechna piva, která se ve Velkém Březně běžně vaří a také dva speciály. Na všechny milovníky pěnivého moku čeká opravdová lahůdka.

„Březňák Zázvor je příspěvek našeho výrobního týmu k letošnímu Dni otevřených dveří. Jedná se o nefiltrovaný ležák s příchutí zázvoru, který vlastnoručně nastrouhala naše sládková Jiřina Poláková," konstatoval ředitel a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč.

„To správné zázvorové pivo jsme si ověřovali v několika zkouškách, kdy jsme měnili koncentraci zázvoru i druh piva. Nakonec nám nejvíce chutnalo světlé výčepní pivo s mírně vyšší koncentrací zázvoru," prozradila Jiřina Poláková.

POZVI TÁTU NA PIVO
Kromě zázvorového piva mohou návštěvníci ochutnat i Märzen, což je speciální polotmavé pivo, které se vařilo už v březnu, a to tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech.

Ani letos nebude chybět skvělá muzika. Hrát se bude celé odpoledne až do večera, z nabitého programu upozorňujeme na skupinu Děda Mládek Illegal Band (16.30 17.30), nestárnoucí Věru Martinovou (18.00 19.00) a Dalibora Jandu (21.00 22.00).

Dalším velkým lákadlem se určitě stane letošní soutěž s názvem „Pozvi tátu na pivo". Soutěžící projdou několika stanovišti a postupně získají body na herní kartu.

Pokud splní všechny úkoly, budou zařazeni do slosování o hlavní výhru. Kromě toho na každém stanovišti obdrží milou pozornost. Výherce, na kterého se při losování usměje štěstí, získá pivní rentu, která mu umožňuje po celý rok konzumovat každý den dvě piva zdarma.

Součástí programu Dne otevřených dveří jsou každoročně i exkurze přímo do výrobních prostor pivovaru, kde se návštěvníci seznámí s tradiční výrobou Březňáku tedy piva staré školy. Den plný hudby a zábavy jako každoročně završí závěrečný ohňostroj.

Pivaři jásejte! S novými minipivovary se v regionu roztrhl pytel

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Petr Krňávek

Ještě před pár lety připomínalo Šumpersko a Jesenicko pivní poušť, dnes zde příznivci tohoto nápoje prožívají zlaté časy. Jako houby po dešti rostou v regionu nové minipivovary. Jen v posledních měsících otevřely tři, další uvaří první várku v zimě.

Po sto jedenácti letech ožila tradice vaření zlatavého moku v Zábřehu. Místní pivovar Welzl přivítal první návštěvníky v půli června. „Myslíme, že město velikosti Zábřehu si svůj minipivovar zasloužilo. Druhý ze spolumajitelů navíc ze Zábřehu pochází," objasnil motivaci k založení zábřežského pivovaru jeho jednatel Miloš Hrabák.

Kromě klasické světlé jedenáctky mohou návštěvníci v bývalé kotelně v místní části Krumpach ochutnat i piva, která „frčí" ve světě: blond ale, anglický stout nebo india pale ale. „Se speciálními pivy jsme šli na tenký led, nicméně ohlasy na ně máme příjemné. Někteří lidé k nám chodí jen na stout nebo na india pale ale," poznamenal Miloš Hrabák.

Prvního června vyprodukoval první várku minipivovar Cestář v Ostružné. Standardně tu vaří jedenáctku a dvanáctku, zkusili už i polotmavou třináctku.

Na rozdíl od většiny podobných podniků nemá Cestář vlastní pivnici. „Když vaříme, je u nás možná exkurze a ochutnávka. Naše pivo mají v penzionu Pod Šerákem v Ostružné, občas jej berou jako specialitu do restaurace Kovárna v Branné," řekla Kateřina Nováková z rodinného minipivovaru Cestář.

Nejoblíbenější nápoj v Česku bude vařit také penzion U Jirsáka ležící na hranici Šumperka a Vikýřovic. Produkci zde chtějí zahájit letos v prosinci, orientovat se hodlají zejména na ležáky.

„Máme malý penzion, wellness a chceme, aby se naše restaurace od ostatních odlišila. V Šumperku navíc žádný minipivovárek není," sdělil majitel penzionu U Jirsáka Ladislav Hampl.

Zatím nejnověji funguje minipivovar v penzionu Brněnka ve Velkých Losinách. Název a logo pivovaru Zlosin odkazuje na místo původu i zdejší čarodějnické procesy.

Na čepu mají v Losinách svrchně kvašený speciál india pale ale, k němuž na konci září přibydou dva ležáky: světlá jedenáctka a polotmavá dvanáctka.

Majitel losinského minipivovaru se konkurence podniků v okolních obcích neobává. „Myslím, že minipivovary mezi sebou nejsou konkurencí. Spíše se chceme navzájem podporovat a spolupracovat. Do budoucna chci vymyslet něco ve stylu pivní stezky," poznamenává Roman Žilka.

V současnosti na Šumpersku a Jesenicku existuje sedm minipivovarů. Kromě tří nových se jedná o zavedené podniky v Jeseníku, Branné, Loučné nad Desnou a Sobotíně.

Tak trochu proti proudu: Sezóna nám právě začíná, hlásí ostravský pivovar Garage

Publikováno:před rokemZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš SvobodaGarage

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Zatímco mnozí pivovarníci a jejich příznivci se již pomalu chystají na pomyslné ukončení hlavní sezóny, kterou určují letní měsíce, v ostravském Martinově je tomu tak trochu jinak. V tamním hudebním klubu Garage totiž sídlí stejnojmenný minipivovar, který se drží spíše muzikantského rytmu, chcete-li.

To znamená, že dění kolem piva a jeho konzumace ožívá se startem koncertů a různých akcí. Zkrátka tady se dostáváme na pole kulturního života, jehož program obvykle „kvete“ od září do června.

Pivovar jako další splněný sen
Minipivovar Garage a jeho piva zvaná Garážmistr tedy vstupují do své čtvrté sezóny, která se ponese nejen na vlnách rocku.

„Majitel našeho klubu a restaurace Marcel Lesník měl vizi, kterou si splnil realizací rockového klubu. Jeho dalším snem však bylo mít vlastní minipivovar. Tak jsme se spolu setkali a začali hledat dodavatele technologie, plánovat prostory a umístění výroby,“ popisuje úvodní fázi sládek Pavel Salaj.

To bylo během roku 2012. V roce následujícím už bylo pivovarské zázemí postaveno a mohlo se směle začít s vařením. „První várku jsme uvařili v březnu roku 2013. Hned v počátku jsme se dohodli na strategii prodeje s tím, že budeme pokud možno zásobovat čistě naše podniky a že nebudeme pivo prodávat nikam dál,“ říká sládek.

Rozvážet produkci piva do různých koutů republiky by podle jeho slov možná mohlo být ekonomicky zajímavější, ale to nebylo rozhodující. „Chtěli jsme, aby pivo bylo vždy kvalitní a aby zrálo, jak má. Nechceme nic zkracovat a urychlovat. Takže pivo dodáváme jenom do klubu a do naší restaurace v centru Ostravy, k tomu funguje drobný prodej,“ upřesňuje autor Garážmistra.

Celoročně vaří šest druhů piva
Úvahy o skladbě pivního menu byly podobně jako u všech tuzemských minipivovarů v podstatě předurčeny národní tradicí. Světlý ležák dvanáctka jako silný základ, který v „Garáži“ postupně doplnili o polotmavou jedenáctku, světlou desítku, tmavou třináctku a další dva speciály.

„Zkoušeli jsme různé speciály jako třeba pšeničné pivo či piva typu Ale. Dneska se nám vykrystalizovalo šest druhů piv, která vaříme celoročně. Kromě těch uvedených je to Single Hop, což je pivo chmelené pouze jedním chmelem, Kazbekem. A stálou nabídku uzavírá patnáctka, což je Indian Pale Ale,“ objasňuje Salaj.

Zastavme se ale ještě na chvíli u způsobu chmelení „Kazbekem“, což je u nás vyšlechtěná odrůda chmele pocházejícího původně z oblasti Kavkazu. „Je trošku aromatičtější a ve výsledku vznikne více hořké pivo. Normálně při vaření kombinujete dva, tři i čtyři druhy chmele, ale tady je to od začátku do konce jeden druh. Dá se říct, že je to první český chmel, který je aromatický a lze jej použít i na studené chmelení,“ poodkrývá sládek způsob vaření jednoho ze speciálů.

Pivaři jsou konzervativní, chtějí hlavně ležáky
Další druhy by si rád vyzkoušel, a to třeba konkrétně vysoko-stupňová piva. „Možná Stout dvacítku nebo jedenadvacítku, ale lidi na to u nás nejsou zvyklí. Je to spíše do ochutnávkových hospod, u nás jsou pivaři více konzervativní. Chtějí hlavně ležáky,“ myslí si Salaj, který dle svých zkušeností potvrzuje jasnou převahu klasických piv, tedy jedenáctky a dvanáctky.

Pivovar Garage ovšem má svá specifika jinde. „Náš pivovar a vlastně i hospoda je zvláštní tím, že v podstatě nemá štamgasty. Je to klub, kam se chodí lidi bavit. Ať už to jsou koncerty, oslavy, firemní akce nebo večírky,“ upozorňuje náš průvodce na měnící se skupiny zákazníků, kteří do Martinova míří nejen z Ostravy a okolí, ale i ze vzdálenějších míst.

Odnést by si však vždy měli společný dojem, který kromě kulturního programu tvoří i zážitek z pochutnání na kvalitním pivu. A to není jen úkolem samotného sládka.

„V poslední době jsme pozvedli kulturu čepování piva. Ze začátku jsem doslova bojoval s číšníky, kteří neuměli načepovat pivo. Trápili jsme se a pořád byly nějaké problémy. Číšník je totiž nejradši, když načepuje pivo najednou a může jít,“ přiznává vedoucí pivovaru, že souhra s ostatními kolegy je velmi důležitá. Kromě toho taky používají moderní technologii na oplachování sklenic.

Trh je (zatím) málo nasycený
Vstříc náročné pivařské duši se snaží jít jak kvalitou, tak i tím, co skýtá každodenní život pivovaru. Tak vznikl třeba nápad nabídnout zájemcům možnost nevšedního zážitku, kterým je jeden den se sládkem. Kdo chce, může pak na vlastní kůži poznat, že jeho práce nespočívá jen ve vaření a degustování piva, ale že je z poloviny o čištění a starání se o technologii.

Jaké jsou vize spojené s dalším rozvojem pivovarnictví v „Garáži“? „V současné době tady vzniká hotel, abychom měli kompletní nabídku. Vlastní klub, pivovar a hotel. Výrobu rozšiřovat nehodláme, chceme zůstat čistě místní pivovar a držet kvalitu, na kterou jsou lidi zvyklí,“ má jasno Salaj, který se pivu začal věnovat na konci 80. let.

Jako odborník, který občas zajede poradit se stavbou a provozem pivovarů do daleké Číny či Vietnamu, dovede zhodnotit nejen kvalitu piva, ale i celkové vyhlídky oboru. Ten se vyvíjí více než slibně, což dokazují i jednotlivé příběhy našeho seriálu.

„S kolegy se snažíme pravidelně setkávat, degustovat a říct si, co nás zaujalo. Nemáme mezi sebou rivalitu. Trh je zatím tak málo nasycený, že si minipivovary pomáhají a podporují se,“ tvrdí na závěr sládek z ostravského pivovaru Garage.

„Dej Bůh štěstí!“ A za týden u piva zase na shledanou.

Minipivovar Garage
Místo: Martinovská 3262/50, Ostrava – Martinov
Druhy piv: celoročně Garážmistr světlé výčepní 10°, polotmavý ležák 11°, světlý ležák 12°, tmavý speciál 13°, speciál Single Hop, Indian Pale Ale 15°, další piva – speciály jsou v nabídce dle sezóny
Stáčení: pivo čepují ze sudů, nabízejí také prodej v sudech, pet lahvích a na objednávku také ve skleněných lahvích
Výstav: odhadem 800 hektolitrů za rok

ČNB se zlobí. Zpoždění s výročkou přišlo Pivovary Lobkowicz na 200 tisíc

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Eva Moniová

Centrální banka potrestala statisícovou sankcí pivovarnickou skupinu Pivovary Lobkowicz za to, že jí pozdě dodala výroční zprávu za loňský rok. Ve výši pokuty zohlednila i fakt, že firma měla v předchozí výroční zprávě chyby, které opravila až po roce. Podle ČNB to mohlo mít velký vliv na rozhodování investorů.

Pivovary Lobkowicz pozdním vydáním zprávy nesplnily zákonné povinnosti pro vydavatele akcií. Do konce dubna měly centrální bance dodat výroční zprávu za rok 2015, udělala to ale až 31. května. Dostaly za to dvousettisícovou pokutu.

Zdá se to jako drobnost, ČNB však má za to, že měsíc je moc. „Měsíční zpoždění v uveřejnění výroční zprávy emitentem je skutečně výjimečné a ČNB jej dosud nemusela řešit,“ uvedla Denisa Všetíčková z odboru komunikace centrální banky. „V tomto případě byla pokuta uložena s ohledem na závažnost jednání a postavení emitenta na českém regulovaném trhu. Byla tedy individualizována podle skutkových okolností,“ dodala.

Z rozhodnutí vyplývá, že neplnění informačních povinností emitentů cenných papírů považuje ČNB za vysoce závažný delikt. Navíc pivovarnické skupině vytkla, že už výroční zpráva za rok 2014 „obsahovala závažné nedostatky, které byly odstraněny až formou nápravy minulého období v rámci výroční zprávy za rok 2015. Dopad úprav provedených v účetní závěrce za rok 2014 je poměrně značný, a to jak z hlediska rozsahu uváděných informací, tak i jejich kvality. Z hlediska opravy původně zveřejněných údajů přitom správní orgán považuje za významné nejen změny na úrovni celkových hodnot (např. bilanční suma, hospodářský výsledek po zdanění), ale také změny ve vykázané struktuře aktiv, pasiv či výkazu o úplném výsledku, jelikož i tyto skutečnosti mohly mít značný dopad na rozhodování investorů“, píše se v dokumentu centrální banky.

Redakce oslovila Pivovary Lobkowicz s žádostí o reakci, tu však v požadované lhůtě nedostala.

Společnost vstoupila na pražskou burzu v roce 2014, akcie tehdy stála 160 Kč. Na konci letošního července ale byly akcie vyřazeny z obchodování. Valná hromada totiž rozhodla o takzvaném vytěsnění minoritních akcionářů, akcie bude vlastnit donedávna většinový vlastník Lapasan, který za každou akcii zaplatil 208 korun, celkem téměř 33 milionů korun.

„Letošní vytěsnění bylo při ceně 208 korun na akcii. Kdo tedy do akcií tohoto pivovaru před dvěma lety investoval, dnes má 30procentní zisk, což není vůbec špatná bilance,“ informoval už dříve analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Firma podle konsolidovaných finančních výkazů vykázala za loňský rok 2015 ztrátu ve výši 21,5 milionu korun.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.11.2017 11:125.760/5.760