Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Plzeň má nový pivovar, je druhý největší ve městě. "Továrna" láká i na hospodu

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTKBeer Factory

Beer Factory založili místní podnikatelé. Jde o druhý největší pivovar v Plzni po Prazdroji s druhou největší restaurací, která se v centru města slavnostně otevře v úterý. Roční kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů.

V Plzni vyrostl po Prazdroji druhý největší pivovar Beer Factory s druhou největší restaurací. Postavili je poblíž centra místní podnikatelé v pivovarnictví a gastronomii.

Roční kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů, otevře se v úterý. Uvedli to majitelé Josef Krýsl a Viktor Starý. V Plzni jsou ještě další čtyři minipivovary

Plzeňské minipivovary Purkmistr, Pašák, Raven a Blahovar mají s pivyúspěch. Nejvíce zatím prodává restaurační Purkmistr - Pivovarský dvůr, který se s více než 1600 hektolitry blíží roční kapacitě Beer Factory. Plzeňský Prazdroj může vyrobit přes pět milionů hektolitrů ročně. "Snažíme se pivaře učit jiným chutím. V Plzni už si mohou hodně vybírat," řekl Petr Míč z marketingu Purkmistra, který se za deset let několikrát rozšířil.

Krýsl, který postavil už 64 velmi dobře fungujících pivovarů po světě, chtěl mít původně v Chrástu u Plzně větší průmyslový pivovar. Před rokem se ale spojil s místním provozovatelem restaurací a našli u náměstí v centru Plzně vhodný objekt. Jeho majitelem je 84letý emeritní profesor princetonské univerzity Joseph Kohn, významný světový matematik, nevlastní bratr režiséra Miloše Formana.

Celkově má "Pivní továrna" 15 zaměstnanců. Na čepu nekuřácké restaurace je osm druhů vlastních piv. Nejvíce by se měly prodávat ležák plzeňského typu Beer Factory, který bude stát 40 korun za půllitr, následovat budou svrchně kvašená piva, hostující piva ze západu Čech a k nim stovka lahvových piv ze světa.

Interiér pivovaru i restaurace je v industriálním stylu se železem, dubem a mědí a zdmi bez výmalby. "Spojila se tu gastronomie s pivem a architekturou dohromady," řekl architekt Ondřej Janout z plzeňské firmy Projectstudio8. Po rozjezdu Beer Factory by chtěli majitelé konceptu prodávat projekt jako franšízu.

V Plzni vyrostl druhý největší pivovar s druhou největší hospodou

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKBeer Factory

V Plzni vyrostl po Prazdroji druhý největší pivovar Beer Factory s druhou největší restaurací. Postavili je poblíž centra místní podnikatelé v pivovarnictví a gastronomii. Roční kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů, otevře se v úterý, řekli majitelé Josef Krýsl a Viktor Starý. V Plzni jsou ještě další čtyři minipivovary.

Plzeňské minipivovary Purkmistr, Pašák, Raven a Blahovar mají s pivy úspěch. Nejvíce zatím prodává restaurační Purkmistr - Pivovarský dvůr, který se s více než 1600 hektolitry blíží roční kapacitě Beer Factory. Plzeňský Prazdroj může vyrobit přes pět milionů hektolitrů ročně. "Snažíme se pivaře učit jiným chutím. V Plzni už si mohou hodně vybírat," řekl Petr Míč z marketingu Purkmistra, který se za deset let několikrát rozšířil.

Krýsl, který postavil už 64 velmi dobře fungujících pivovarů po světě, chtěl mít původně v Chrástu u Plzně větší průmyslový pivovar. Před rokem se ale spojil s místním provozovatelem restaurací a našli u náměstí v centru Plzně vhodný objekt. Jeho majitelem je 84letý emeritní profesor princetonské univerzity Joseph Kohn, významný světový matematik, nevlastní bratr režiséra Miloše Formana.

Celkově má "Pivní továrna" 15 zaměstnanců. Na čepu nekuřácké restaurace je osm druhů vlastních piv. Nejvíce by se měly prodávat ležák plzeňského typu Beer Factory, který bude stát 40 korun za půllitr, následovat budou svrchně kvašená piva, hostující piva ze západu Čech a k nim stovka lahvových piv ze světa.

Interiér pivovaru i restaurace je v industriálním stylu se železem, dubem a mědí a zdmi bez výmalby. "Spojila se tu gastronomie s pivem a architekturou dohromady," řekl architekt Ondřej Janout z plzeňské firmy Projectstudio8. Po rozjezdu Beer Factory by chtěli majitelé konceptu prodávat projekt jako franšízu.

Krýsl vaří v Beer Factory. Je to druhý největší pivovar v Plzni

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav PetrBeer Factory

Plzeň má další minipivovar a tentokrát přímo v historickém centru města. Restaurace Beer Factory s pivy od sládka Josefa Krýsla se stane po Prazdroji druhým největším výrobcem piva ve městě.

Sládek a stavitel minipivovarů Josef Krýsl tentokrát spojil síly nejen se synem a také sládkem Petrem, ale i provozovatelem několika zdejších úspěšných restaurací Viktorem Starým. Výsledkem je restaurace, kterou otevřou v poslední listopadové dekádě a do které se vejde 160 hostů a příští rok po zprovoznění zahrádky ve vnitrobloku celkem přes 200.

Krýsl starší staví pivovary po Česku i celém světě už dlouhé roky a Beer Factory je v pořadí už jeho 64. dílem. „Nechtěl jsem přímo restaurační pivovar, chtěl jsem pivo jen vyrábět, spíš jsem si myslel, že se pustím do čistě produkčního, třeba někde na okraji Plzně. Kamarád a hospodský Viktor mě ale přesvědčil, že jídlo a pivo spojíme dohromady,“ popsal Krýsl vznik projektu.

Zajímavý kabát „Pivní továrny“ vtiskli celému prostoru plzeňští architekti z kanceláře „ProjectStudio8", mimo jiné držitelé ceny Stavba roku Plzeňského kraje za projekt Enviromentálního centra Krsy.

„Jde vlastně o industriální styl s přiznanými rozvody, svítidly, vzduchotechnikou,“ popsal interiér Beer Factory spoluvlastník kanceláře Ondřej Janout.

Jídlo a pití
Kuchyně nabídne především českou klasiku, i když Viktor Starý tvrdí, že v „moderním trendu“. Pivovar, kterému vévodí tisícilitrová varna, umístěná, jak už se stalo u restauračních minipivovarů povinností, v hlavním lokále, pak základní sestavu 7 až 8 piv.

Plus další podle aktuální nabídky a možností. Čepovat je z čeho. Pípa v hlavním lokále má 12 výčepních kohoutů, další s osmi je ve sklepním klubu a stejně tak i v připravené zahrádce, která bude jediným místem, kde si budou moci zapálit kuřáci. Celý objekt je jinak striktně nekuřácký.

Hlavní značkou, která tvoří až 60 procent produkce, je - jak jinak v hlavním městě piva - dvanáctistupňový ležák plzeňského typu, který Petr Krýsl vaří na tři rmuty. Za ním hned Nevada Summer, svrchně kvašená jedenáctka.

V další - základní - sestavě jsou už také jen svrchně kvašená piva. IPA (16°), Amber Ale (12°), Black Ale (13°) - jakýsi slabší porter, pšeničná 12° belgického typu, chybět však nebude ani nealko pivo. Plus desítky lahvových piv ze světa.

Druhý největší v Plzni? Zatím
Ročním výstavem do 2 tisíc hektolitrů je sice Beer Factory největší z plzeňských minipivovarů (takže tím pádem druhý největší výrobce piva po Prazdroji), ale nemusí to být nadlouho.

Pivovar Purkmistr, fungující ve čtvrti Černice, chystá investici na výrazné zvýšení své kapacity.

Krýslův svět piva se z Evropy vrací do Plzně, sládek otevře Beer Factory

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Ervín SchulzBeer Factory

Ikona mezi plzeňskými sládky Josef Krýsl otevře v příštím týdnu nový minipivovar. Tento muž v Plzni začínal s vařením piva i budováním malých pivovarů, rozmáchl se s nimi po Evropě, a teď se vrací domů.

Psal se listopad roku 1977, když sládek Josef Krýsl uvařil svou první várku piva. Tehdy v barvách plzeňského Gambrinusu. Letos je to přesně deset let, co ve vlastním domě postavil svůj první minipivovar se zappovsky undergroundovým názvem Joe’s Garage.

Pak přibývaly další a další. V Česku, Rusku, Bělorusku, Švédsku, Anglii, Slovensku, Španělsku, dokonce i na Kypru... Je jich už třiašedesát.

Teď se ikona mezi českými sládky pomyslně ze světa vrací domů. Pivovar s pořadovým číslem 64 otevírá Krýsl v příštím týdnu v centru Plzně pod názvem Beer Factory.

„Dlouho jsem měl v hlavě plán na průmyslový pivovar, vždycky jsem chtěl pivo pouze vyrábět. Souhrou okolností je z toho pivovar restaurační. Stojí za tím hlavně můj dlouholetý kamarád, hospodský Viktor Starý. Vždycky mi říkal: Až najdu vhodný prostor, tak mi v něm taky postavíš pivovar,“ usmívá se Josef Krýsl.

Společně se synem Petrem - rovněž sládkem, stojí nyní v čele „Pivní továrny“. Pro pořádek, ta je v pořadí už šestapadesátým minipivovarem, který v Česku vyrostl v tomto roce.

Pivovar vznikl v domě matematika, příbuzného Miloše Formana
Beer Factory rozhodně nechce být žádným trpaslíkem. Naopak. Roční výstav se má vyšplhat až ke dvěma tisícům hektolitrů, tím se stane po Plzeňském Prazdroji druhým největším pivovarem ve městě. Kapacita nekuřácké restaurace činí nyní 160 míst, s plánovaným rozšířením zahrádky se rozroste až přes dvě stovky.

Na čepu bude minimálně osm druhů piv, v hlavní sezoně bude zákazníkům proudit zlatavý mok až z osmadvaceti výčepních kohoutů.

„Základ produkce tvoří třírmutový dvanáctistupňový spodně kvašený ležák plzeňského typu a svrchně kvašená jedenáctka Nevada Summer typu Pale Ale. I další piva budou svrchně kvašená, nabídneme řadu speciálů a počítáme i s hostujícími pivovary z Česka i zahraničí,“ vypočítává Krýsl.

I historie majitele domu, kde se pivovar nachází, zaujme. Dnes čtyřiaosmdesátiletý Joseph Kohn je jedním z nejuznávanějších světových matematiků. A také nevlastním bratrem režiséra Miloše Formana. Pochází z židovské rodiny pražského architekta Otto Kohna, která v roce 1938 unikla před nacisty do Ekvádoru. Nyní Joseph Kohn žije v USA, mluví plynně česky. A slíbil, že na pivo do svého domu určitě dorazí.

Jaký je rozdíl mezi svrchně a spodně kvašenými pivy?

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Dušan Radovanovič

Rozdíl je to poměrně zásadní. Spočívá jak v typu použitých kvasnic, tak v teplotách kvašení. Zejména pivovarníci si v posledních letech oblíbili zejména svrchně kvašená piva.

Mezi spodně kvašená piva patří většina světové produkce včetně klasického českého výčepního piva a ležáků. Spodně kvašená piva se kvasí v otevřené kvasné kádi při nižších teplotách v rozmezí 10 až 12 stupňů.

Pěna z povrchu se sbírá, aby se nepropadla do piva. Pivo leží měsíc i déle, odtud také pochází označení ležák. Takto vzniká tradiční pivo, které si u nás dáme prakticky v každé hospodě.

V posledních letech ale v České republice stoupá i výstav svrchně kvašeného piva, které začaly vyrábět především malé pivovary. Jedná se buď o pšeničná piva, nebo o piva typu stout a ale běžná hlavně v Anglii.

Tato piva se kvasí za vyšší teploty, přičemž na hladině zůstává krusta podobná pekařským kvasnicím při výrobě kvásku. Vzniklé pivo je většinou sladší a má výraznější chuť. Svrchně kvašená piva jsou v oblibě i u pivovarníků, protože pivo nemusí tak dlouho ležet v kádích a výrobce má rychlejší obrat.

ODS navrhla nižší spotřební daň u piva. Populismus to není, ujišťuje Fiala

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Josef Kopecký

Je tu další návrh, který může v důsledku snížit cenu piva. Po neúspěšné snaze hnutí ANO prosadit ve vládní koalici dohodu o snížení DPH u piva nyní opoziční ODS přichází s návrhem snížit u něj spotřební daň. Pomohlo by to hlavně menším pivovarům a zároveň částečně hostinským kompenzovat dopad zavedení elektronické evidence tržeb na restaurační zařízení.

„Je to jedno z opatření, které v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb navrhujeme. Nehledejte za tím žádný populistický trik,“ řekl iDNES.cz předseda ODS Petr Fiala. Pod návrhem je podepsáno všech 16 poslanců jeho strany.

Na rozdíl od DPH z restauračních služeb je spotřební daň obsazena v každém pivu i u malých hospodských, kteří nejsou plátci DPH. „DPH neplatí ti malí,“ upozorňuje poslanec ODS Ivan Adamec. „Spotřební daň je proměnlivá podle velikosti pivovaru, ten návrh je zároveň podpora malých pivovarníků,“ dodal.

Cílem tedy primárně není snížit cenu piva, ale umožnit vyšší marže pro krytí nákladů kvůli elektronické evidenci tržeb, která bude pro restaurace a hotely povinná od prosince. Výpadek z výnosu spotřební daně předkladatelé návrhu odhadují do 500 milionů korun ročně.

„Pivovarská produkce má výrazný podíl na objemu obratů restaurací. Zatímco v luxusních podnicích může činit pouze do 10 procent, na venkově přesáhne i 60 procent obratu. Je tedy zcela jisté, že zavedením obchodních překážek, regulací a zvýšením nákladů podnikatelů z titulu zavedení EET, dojde k přímému tlaku na redistribuci takových vícenákladů mezi pivovarníky, restauratéry a zákazníky,“ píší poslanci ODS ve zdůvodnění svého návrhu.

Spotřební daň u piva se zvýšila od ledna 2010, když to v parlamentu prosadila tehdejší vláda Mirka Topolánka. Nyní tedy ODS chce srazit daň zpět dolů, v případě menších, regionálních pivovarů, až úplně na původní úroveň. Tyto pivovary totiž nemají takové úspory díky rozsahu produkce jako velké nadnárodní, a proto hůř konkurují. Poslanci ODS argumentují, že tato daň byla zvýšena v souvislosti s hospodářskou krizí, ale aktuální vývoj rozpočtu její snížení umožňuje.

Od ODS to je zároveň svého druhu „vábnička“ pro vládní ANO, jehož šéf, ministr financí Andrej Babiš prosazoval ve vládě snížení DPH u piva, ale nepochodil, když sociální demokraté místo toho chtěli snížit daň raději u základních potravin. A koalice se nakonec nedohodla.

„ Snažíme se konstruktivně navrhovat věci, které jsou správné. Pro jakoukoli rozumnou věc chceme získat hlasy kohokoli, pokud je to náš návrh. Pokud jde o DPH, my jsme opakovaně upozorňovali na to, že zavedení třetí sazby povede k tomu, že se budou vládní strany předhánět, co navrhnou přesunout do té nejnižší sazby DPH. Tohle je hra, kterou hrát nechceme,“ řekl iDNES.cz Fiala.

Velčovský připravil desítku lahví pro Prazdroj

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:Petr NovotnýPrazdroj

Veřejnost bude mít letos už popáté možnost vydražit si limitovanou edici deseti kusů jedinečných designových pivních lahví Pilsner Urquell. Pro tradiční předvánoční online aukci plzeňského pivovaru je navrhl slavný český designér Maxim Velčovský.

Prazdroj pokračuje v charitativní dražbě jedinečných pivních lahví, jejichž výtěžek poputuje stejně jako v předchozích ročnících do Centra Paraple pomáhajícímu lidem s poškozením míchy.

„Snažil jsem se ve skle zhmotnit ty nejznámější symboly slavného plzeňského piva – jeho tradiční pečeť a hlavně historickou plzeňskou bránu, kterou musí projet každá várka piva opouštějící pivovar, ať už míří kamkoliv po Česku nebo do světa. Víc ke vzhledu lahví ještě zatím neprozradím,“ říká Velčovský.

Návrh lahví je už hotový, vyrobeny budou ve druhé půlce listopadu. Charitativní online dražba pivních lahví se uskuteční ve čtvrtek 15. prosince.

„Tradici pomáhat potřebným v předvánoční době začali v našem pivovaru už jeho zakladatelé, plzeňští právováreční měšťané ve 40. letech 19. století. Tento dobrý zvyk uchovaly všechny generace sládků a zaměstnanců pivovarů. My jsme se před pěti lety rozhodli uspořádat dražbu uměleckých pivních lahví a výše výtěžku určeného pro Centrum Paraple nás všechny příjemně překvapila. Stala se z toho tradice, a tak jsme do Paraplete poslali již více než tři miliony korun,“ vysvětluje Stanislav Pekárek, brand manažer značky Pilsner Urquell.

Vydražené prostředky pokryjí Centru Paraple primárně část provozních nákladů, pomohou však také třeba s nákupem nového vybavení.

Vánoční hvězda z havlíčkobrodského pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Pivovar Havlíčkův BrodAutor:Bc. Jana Kavalír, DiS.Rebel

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a. s. připravil na závěr letošního roku řezaný speciál s názvem Vánoční hvězda. „Pivo vyrábíme ze čtyř druhů sladů a tří druhů českých chmelů. Díky použitým surovinám, dlouhému studenému kvašení a vyššímu zbytkovému extraktu má Vánoční hvězda sladkou plnou chuť typickou pro speciální piva, karamelový dozvuk po pražených sladech, jemnou hořkou vůni žateckých chmelů a hustou, dohněda zabarvenou pěnu. Obsah alkoholu je 5,5 %,“ popsal předvánoční novinku sládek pivovaru Pavel Pilař. Pivo bude k dostání v hospůdkách, restauracích a pivovarské prodejně.

Pro příznivce zlatavého moku připravil havlíčkobrodský pivovar ještě jeden vánoční dárek, jedná se o nové vánoční čtyřpacky, balení čtyř piv, které budou v pivovarské prodejně, ale také ve vybraných sítích obchodních řetězců k dispozici od pondělí 21. listopadu. V balení najdou zájemci po dvou kusech piv Rebel sváteční SPECIÁL a Rebel IPA. V pivovarské prodejně bude k dostání také Vánoční hvězda v dvoulitrových PET lahvích.

Pivem ku zdraví! Jedno pivo denně pomáhá udržovat hladinu „hodného“ cholesterolu

Publikováno:před rokemZdroj:100+1Autor:Martin Reichman

Pivo nejspíš nenajdeme v mnoha příručkách propagujících zdravý životní styl. Nová studie ale ukazuje, že jedno až dvě piva denně jsou zdraví prospěšné

Jedno pivo denně pomáhá snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko mrtvice a infarktu. Vyplývá to z nové studie vědců, kteří 6 let sledovali 80 tisíc konzumentů piva.

Hodný a zlý cholesterol
Konzumenti, kteří pili pivo v omezené míře, měli hladinu nezdravého cholesterolu výrazně lepší než úplní abstinenti i těžcí pijáci. Pivo s nižším obsahem alkoholu se také ukázalo jako mnohem zdravější než destiláty.

Vše souvisí s tzv. „hodným“ HDL cholesterolem. Muži, kteří pili jedno až dvě piva denně a ženy, konzumující jedno pivo denně, měli vyšší hladinu HDL cholesterolu. Ten na rozdíl od „zlého“ LDL cholesterolu zbavuje krev nadbytečného škodlivého cholesterolu a snižuje tak riziko mozkové mrtvice a ischemické choroby srdeční.

Lékaři ovšem dodávají že konzumace alkoholu prokazatelně poškozuje játra, duševní zdraví a spánek pijáků a přispívá i vzniku rakoviny. V žádném případě tak podle lékařů nelze závěry studie považovat za doporučení ke konzumaci alkoholu v jakékoli míře. Na nekompromisním postoji lékařů nic nezměnily ani výsledky nedávné studie z Německa, podle které může pivo s vyšším obsahem chmele játrům prospívat.

Znojemský pivovar slaví rok fungování. Slibuje více piva i další úpravy

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský deníkAutor:Ilona PergrováZnojemský

Více než dvojnásobné množství piva hodlá vyrobit příští rok Znojemský městský pivovar. Nynější výstav dvou tisíc hektolitrů holdají zástupci pivovaru navýšit na pět tisíc hektolitrů. Ani s tím se ale nespokojí. „Za další rok by mohl pivovar produkovat až deset tisíc hektolitrů piva," sdělil ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Ve Znojmě se vyrábělo pivo několik staletí, avšak společnost Heineken, která v minulosti koupila tamní Hostan, výrobu v roce 2009 ukončila.

Znojemský městský pivovar tak navázal na dlouholetou tradici.

Na trh se z pivovaru dostanou čtyři základní produkty, a to Znojemská 11%, Znojemská 12%, Zetko 14% a Vídeň 10%. Každé dva měsíce se obměňuje nabídka speciálů. „U tradičních piv vycházíme z receptury, ze které se zde pivo vařilo. Snažíme se, aby mělo maximální kvalitu. Postupně zlepšujeme i naši prezentaci a také dbáme na to, aby hostinští uměli pivo správně natočit," řekl Harašta.

Kromě točeného sudového piva pro hospody nabízí také prodej piva v PET lahvích a malých soudcích. Paradoxem však je to, že pivovar nemůže pivo propagovat a prodávat přímo v pivovarském areálu. Možné to bude až od roku 2021 kvůli smlouvě mezi městem a Heinekenem, který pivovar prodal městu roku 2010 po postupném utlumování výroby.

Kvůli tomuto omezení padl také plán otevřít společně s pivovarem i pivovarskou restauraci. Plánů se pivovar ale nevzdává, i když zatím otevřel restauraci v centru města. „Chceme příští rok začít s demolicí přístaveb za pivovarem a během dvou let zde udělat jakési náměstíčko a zahradu, kam bude vstup z ulice Přemyslovců. Trochu spoléháme na město, že si na Heineken dupne a restaurace se bude moct otevřít dřív," uvedl Harašta.

Jeho firma si pronajala areál loni, a to na třicet let za sedm milionů korun. Dlouhodobý pronájem kritizovala znojemská opozice kvůli tomu, že k němu údajně došlo narychlo a těsně před komunálními volbami.

Pobouřený postupem radních byl například zastupitel a lídr Změny Jiří Ludvík. „Radnice bohužel pracuje zcela nekoncepčně, ze skládačky pivovaru vytrhla jeden kousek. Udělat v pivovaru pivovar je sice zcela logické, ale je naprosto nelogické, aby se o takovou možnost v době boomu malých pivovarů ucházela jediná firma," zlobil se tehdy Ludvík a poukázal na nutnost celistvého využití areálu.

Využití pro další části rozlehlého areálu radnice hledá. Podle opozičního zastupitele Jiřího Kacetla by radní měli o pivovaru přemýšlet jinak. „Stále chybí celková koncepce odpovídajícího využití celého pivovaru. Vedle již pronajaté vstupní části by si město mělo zbytek již ponechat a připravit tam kulturně-společenské využití. Teprve pak případně některé drobné části vhodně pronajmout. Měli bychom vážně uvažovat i o tom, zda pivovar nevyužít jako možné hlavní dějiště připravované Zemské výstavy spolupořádané s Retzem," poukázal Kacetl.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.02.2018 15:356.000/6.000