Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pilsner Fest ke 175. narozeninám Prazdroje se chystá již na tuto sobotu

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápojePrazdroj

Před 175 lety, 5. října 1842, byla v pivovaru Plzeňský Prazdroj uvařena první várka dnes již legendárního piva Pilsner Urquell. Každoročně se proto o prvním říjnovém týdnu otevírají brány pivovaru a pro návštěvníky je uspořádána narozeninová oslava. Letošní výročí je speciální tím, že je jubilejní. Velkolepá událost Pilsner Fest na počest plzeňského piva se letos 7. října uskuteční nejen za branami pivovaru, ale i na Náměstí Republiky, v okolních ulicích a ve Štruncových sadech.

V rámci oslav budou mít návštěvníci možnost zúčastnit se speciálních prohlídek pivovaru, během kterých uvidí, kde a jak se plzeňské pivo od roku 1842 vaří.

Pouze v tento den bude zpřístupněn speciální festivalový prohlídkový okruh, během kterého návštěvníci poprvé nahlédnou do elektrocentrály. Dozvědí se zde o Františku Spalkovi, který se vepsal do historie pivovaru tím, že umožnil pivovaru nezávislost na dodávkách vody a elektřiny. Dále návštěvníci v doprovodu průvodce zavítají do bednárny Plzeňského Prazdroje, jež bývá zpřístupněna široké veřejnosti pouze v tento den a připomíná téměř zapomenuté tradiční bednářské řemeslo.

Neodmyslitelným završením prohlídky budou pivovarské sklepy, kde každý starší 18ti let ochutná nefiltrované a nepasterizované pivo PilsnerUrquell, čepované přímo z dubových ležáckých sudů.

Letošní novinkou je znovuotevření prohlídkové trasy Gambrinus. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti z pohnuté historie pivovaru Gambrinus a dotknou se pečlivě vybraných surovin. Přímo ve výrobě poznají varní proces piva a navštíví i historické výrobní prostory pivovaru. Na závěr jim zkušený výčepní představí zásady správné péče o pivo a prohlídku zakončí škola čepování a vydatná degustace piva Gambrinus.

Prohlídky se budou konat od 10.00 do 20.00 hodin, každou 1,5 hodinu. Vstupné 100 Kč.

V Pivovaru Svijany dokončili linku na stáčení piva do plechovek

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Liberecká DrbnaAutor:ČTKSvijany

V Pivovaru Svijany dokončili montáž nové linky na stáčení piva do plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru. Investice za více než 100 milionů korun je největší v historii firmy. Plně automatizovaná linka by měla být schopna ročně naplnit až 100 milionů plechovek. Zatím se celý systém prověřuje, pivo by měla linka začít stáčet do dvou týdnů."Tento obal je stále populárnější, já to připisuju tomu, že jak se Čechům daří lépe, tak jsou línější vracet lahve a používají víc plechovky," řekl ředitel pivovaru Roman Havlík. Prodej plechovkového piva roste podle něj o desítky procent nejen na tuzemském trhu, ale i v exportu. "Rozhodli jsme se ten trend následovat, zatím jsme stáčeli v externí stáčírně, ale nejsme úplně spokojeni s kvalitou stáčení," dodal ředitel pivovaru. Proto se podle něj firma rozhodla investovat do vlastní linky, kde bude možné stáčet pivo do plechovek například i pro sesterský Pivovar Rohozec. Zvýšený zájem o plechovkové pivo potvrzuje Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého loni celková česká spotřeba piva v plechovkách stoupla o 12 procent a tvořila šest procent celkové spotřeby. V evropských zemích se ale podíl plechovkového piva pohybuje podle Havlíka mezi 20 a 40 procenty a v celosvětovém měřítku je ještě vyšší. Odborníci předpokládají, že podíl plechovkového piva i v Česku poroste a kapacity komerčních stáčíren nebudou stačit. Vlastní stáčírnu plechovek chce v Libereckém kraji postavit i konkurenční Pivovar Vratislavice. Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji. Loni dodal na trh rekordních 624 890 hektolitrů piva. Pivo v plechovkách prodává od roku 2001, nikdy nešel cestou plastových lahví. "My jsme tady na malé vesnici a tady je všechno tradiční a i to pivo se snažíme vařit tradičně tak, jak ho dělali ti naši dědci. Podle nás prostě pivo do plastu nepatří," řekl. Plechovky jsou podle Havíka tradičnější obal na pivo, neprostupuje k němu světlo ani vzduch. "Ušetříte také za transport těch lahví zpátky, když pivo dáváte na export," poznamenal ředitel svijanského pivovaru. Díky nové lince se podle Havlíka rozšíří svijanským možnosti prodeje do zahraničí. Plechovky jsou navíc lehčím obalem než sklo, což znamená nemalé úspory na dopravě. Na export šel zatím jen zlomek produkce pivovaru. "Máme ambice vyvážet nejméně deset procent našeho výstavu," řekl. Zatím je podle něj největší odbyt na Slovensko, kam už se prodává téměř 40 tisíc hektolitrů piva.

Hudební večery v Biskupském pivovaru vadí ministerstvu

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Litoměřický deníkU sv. Štěpána

Výjimka pro pořádání akcí na zahrádce podniku skončila. Nejde prý o kulturně významné konání.

Hudební večery s živou hudbou pořádané v letních měsících na zahrádce Biskupského pivovaru skončily. Zastupitelé Litoměřic museli odejmout jejich organizátorům výjimku z nočního klidu, jež se letos týkala zhruba čtyř desítek ohlášených akcí.

Podle nového zákona totiž musejí být výjimky z nočního klidu jmenované v obecně závazné vyhlášce, kterou schvaluje ministerstvo vnitra. To se v tomto konkrétním případě postavilo ke zkrácení doby nočního klidu kriticky. „Podle názoru ministerstva se nejedná o akci pro Litoměřice kulturně významnou, neboť je určena hlavně hostům provozovny,“ informovala vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Martina Skoková.

Večery s hudbou na zahrádce Biskupského pivovaru tak budou muset končit ve 22 hodin.

Roste zájem o pivo v plechovkách, pivovary investují do plniček

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Roste spotřeba českého piva v plechovkách, a pivovary proto investují do plniček plechovek. Vyplývá to z údajů tuzemských pivovarů a Českého svazu pivovarů a sladoven, které dnes poskytly ČTK. Loni podle svazu spotřeba piva v plechovkách stoupla oproti roku 2015 o 12 procent a tvořila tak šest procent celkové spotřeby v Česku. Největší podíl na spotřebě si loni stále drželo lahvové pivo s 42 procenty.

Jeden z největších pivovarů v Česku, Plzeňský Prazdroj, prodává v plechovkách 14 procent své produkce a zaznamenává dlouhodobý nárůst poptávky po plechovkách. Loni do nich stočil téměř 1,1 milionu hektolitrů piva, více než čtyřnásobek oproti roku 2010. Investoval proto do nové linky na stáčení nápojů do plechovek za 340 milionů korun, která byla zprovozněna koncem června. Loni Plzeňský Prazdroj prodal celkem 11 milionů hektolitrů piva, z toho na domácím trhu zhruba sedm milionů hektolitrů.

Nošovický pivovar Radegast, který patří pod Plzeňský Prazdroj, prodává v plechovkách asi desetinu produkce. Nově je od letoška k dostání v plechovkách v Moravskoslezském kraji rovněž pivo uvařené v ostravském pivovaru Ostravar. Radegast se do plechovek stáčí v Plzni, ani Ostravar ze společnosti Pivovary Staropramen nemá stáčecí linku v domovské Ostravě.

Budějovický Budvar plánuje zvýšení kapacity linky na plnění plechovek příští rok. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni téměř pětinu výstavu, který činil 1,61 milionu hektolitrů. "V minulosti byly plechovky určené především pro export, ale v posledních dvou letech výrazně vzrostla i poptávka v tuzemsku," řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Nově začal v dubnu na jihu Čech stáčet pivo do plechovek i pivovar Protivín ze skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Investoval kvůli tomu přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232.000 hektolitrů piva.

V Pivovaru Svijany na Liberecku dokončili aktuálně montáž nové linky na stáčení piva do plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru. Investice za více než 100 milionů je největší v historii firmy. Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka roste prodej plechovkového piva o desítky procent. "Já to připisuju tomu, že jak se Čechům daří lépe, tak jsou línější vracet lahve a používají víc plechovky," řekl. Svijany loni dodaly na trh 624.890 hektolitrů piva.

Stále více piva v plechovkách prodávají i velké pivovary v Olomouckém kraji. Třeba přerovský Pivovar Zubr do plechovek stáčí téměř desetinu výstavu, který loni činil 255.000 hektolitrů. Letos investoval kvůli vyšší poptávce zhruba 15 milionů do modernizace linky na stáčení do plechovek.

Rostoucí zájem o plechovkové pivo pozoruje i pivovar Krušovice, který sídlí na Rakovnicku a patří do skupiny Heineken ČR. Krušovice tak předloni investovaly do nové balící linky plechovek.

Jihomoravský pivovar Starobrno, který je také ze skupiny Heineken, zase dal před několika lety zhruba dvě stovky milionů korun do linky na stáčení piva do PET lahví. V Brně se do tohoto obalu stáčí piva Krušovice, Březňák, Starobrno a Zlatopramen. Podle mluvčí Heinekenu Jany Pikardové prodej piva v PET převažuje nad prodejem plechovek, ačkoli zájem o plechovky postupně roste. Heineken ČR předloni prodal 2,3 milionu hektolitrů piva a ciderů.

Například náchodský pivovar Primátor používá jako obal i jednorázový dvacetilitrový plastový sud zvaný petainer. Stáčí do něj především pivo na export do vzdálených destinací, například do Číny, Chile, Brazílie či Ruska. Primátor ročně do petainerů stočí kolem 6000 hektolitrů piva, celkový výstav letos očekává kolem 120.000 hektolitrů. Pivo prodává hlavně v sudech a lahvích, v plechovkách prodá asi jedno procento výstavu.

Pivovar unikátně kontroluje kvalitu používané vody

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Vodárenství.czPlatan

V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody netradičním způsobem. Používají totiž raky, kteří jsou napojeni na přístroje, ty pak zaznamenávají jejich reakci na změny parametrů vody. Pohyb korýšů je monitorován kamerami.

Srdeční tep raků je sledován pomocí infračervených senzorů, které mají připojené k tělu. „Máme zde pět raků, kteří jsou připojeni na počítač, a sledujeme jejich aktivitu. V případě, že se tři a více raků začnou souběžně a zrychleně pohybovat, máme jistotu, že se nám změnily parametry vody a můžeme okamžitě reagovat,“ uvedl výrobník ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Podle ředitele Výzkumného ústavu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavla Kozáka reagují raci rychle na nespecifikovatelnou změnu, což je rozdíl oproti čidlům, která sice reagují rovněž rychle, ale pouze na určitou specifickou látku. V současnosti vědci vyvinuli metodu bezdrátového snímání srdeční aktivity raků a na tuto metodu podali evropský patent.

Protivínský pivovar vyrábějící pivo Platan byl znárodněn po roce 1948 a začleněn do podniku Jihočeské pivovary. Teprve po roce 2000 se stoprocentním akcionářem pivovaru stalo město Protivín, které jej však kvůli finančním problémům prodalo. Od roku 2008 je majitelem společnost K Brewery Group.

40 milionů do plechovek. Budvar rozšíří stáčecí linku

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Euro.czBudvar

Budějovický Budvar zvýší příští rok kapacitu linky na plnění plechovek. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni Budvar téměř pětinu z výstavu, který loni činil 1,61 milionu hektolitrů piva, nejvíc v historii podniku. Do plechovek začal letos stáčet pivovar Protivín, investoval přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232 tisíc hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent.

Budějovický Budvar zvýší příští rok kapacitu linky na plnění plechovek. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni Budvar téměř pětinu z výstavu, který loni činil 1,61 milionu hektolitrů piva, nejvíc v historii podniku. Do plechovek začal letos stáčet pivovar Protivín, investoval přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232 tisíc hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent.

Budvar loni prodal v plechovkách téměř 300 tisíc hektolitrů piva. Největší objem tvořil světlý ležák Budweiser Budvar. Nyní má Budvar jednu linku na stáčení do plechovek, příští rok chce její kapacitu zvýšit. Jde o součást rozvoje logistických a výrobních kapacit, do roku 2020 investuje Budvar dvě miliardy korun, do stáčírny plechovek přes 40 milionů.

„Do plechovek jsme loni stočili téměř pětinu z celkového výstavu a poptávka po plechovkách roste i letos. Je to tedy velmi důležitá součást našeho sortimentu a její význam se zvyšuje. V minulosti byly plechovky určené především pro export, ale v posledních dvou letech velmi výrazně vzrostla i poptávka v tuzemsku,“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Meziročně vzrostl prodej Budvaru v plechu o 22 procent. Budvar měl loni rekordní tržby 2,54 miliardy korun.

Pivo do plechovek začal v dubnu stáčet pivovar Protivín, jenž patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Investoval přes sto milionů. „V Česku trvale klesá trend surového piva, je mírný nárůst lahví a nárůst plechovek je několik let po sobě meziročně o 30 procent. V Polsku převládají plechovky, Slovensko má mnohonásobně vyšší zastoupení nevratných obalů než my. Plechovka má jednu obrovskou výhodu kvality - tu neprosvítí nic,“ řekl výrobní ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Českobudějovický pivovar Samson ze skupiny AB InBev, jenž loni uvařil 82 800 hektolitrů piva, prodá ročně v plechovkách asi 14 tisíc hektolitrů, nejvíce exportního ležáku značky 1795. Samson využívá externí stáčírnu plechovek.

„Pro nás je to doplňkový prodej. Jsou samozřejmě země, kde plechovky preferují, takže tam se musíme přizpůsobit. Aktuálně investici do stáčení neplánujeme. Soustředíme se na výrobu do tradičních pivních obalů, tedy na nerezové KEG a skleněné pivní lahve,“ řekl ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský s tím, že prodeje v plechovkách jsou stabilní již řadu let.

Do plastových obalů Budvar ani Samson nestáčejí. Využívá je strakonický pivovar Dudák, jediný český pivovar, jejž vlastní město. Dudák prodá ročně asi 30 tisíc PET lahví, je v nich nefiltrovaná jedenáctka Sklepák. Jde o lahve s objemem 1,5 litru.

„Je to pouze okrajová záležitost. O dalším rozšiřování výroby našeho piva do plastu neuvažujeme,“ řekl sládek Dušan Krankus. Dudák měl loni výstav 57 624 hektolitrů, meziročně o 2720 hektolitrů nižší.

Český pivovar zaujal svět. Ke kontrole kvality používané vody využívá raky

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Reuters, Terezie DrechslerováPlatan

● V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody velmi netradičním způsobem.
● Ke kontrole vody využívá raky, kteří jsou napojeni na přístroje.
● Ty zaznamenávají jejich reakci na jakékoliv změny parametrů vody.

Vrchní sládek pokřtil hříbě, Bret bude rozvážet pivo po Plzni

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jitka ŠrámkováPrazdroj

Sládek Plzeňského Prazdroje pokřtil v sobotu hříbě formanské klisny. Až vyroste, bude rozvážet pivo po plzeňských hospodách.

Tříměsíční Bret je potomkem čtrnáctileté formanské klisny Barny. Ta s formankou Janou Šůsovou a dalšími dvěma koni rozváží pivo po západočeské metropoli. Bret je v budoucnu doplní.

O víkendu pokřtil hříbě na sedmém ročníku Újezdecké podkovy sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Jak jinak než plzeňským pivem.

Koňské povozy používal pivovar k dopravě piva od založení v roce 1842 až do roku 1913, kdy pořídil první nákladní automobily. Na delších vzdálenostech začala koně vytlačovat také železnice.

„Cesta piva do Prahy trvala v prvních letech fungování pivovaru i kolem tří dnů,“ řekl sládek Václav Berka. Po druhé světové válce do roku 1957 už jezdili koně pouze po areálu pivovaru.

V plzeňských ulicích se opět objevili po roce 1990, kdy tradici obnovila rodina Šůsových.

PILSNER FEST 2017 – Oslavte s námi den, kdy české pivo změnilo svět

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Webmagazín.czPrazdroj

Takto zve plzeňský pivovar Prazdroj na letošní jubilejní oslavy zrodu světoznámého ležáku Pilsner Urquell. A dodává: Poznejte příběh plzeňského originálu a staňte se jeho součástí. Jak a kdy? Návštěvou „města piva“ Plzně v sobotu 7. října.

A nebude to lecjaké výročí. Od uvaření první várky spodně kvašeného ležáku uplyne letos 175 let. Sládkovi Josefu Grollovi se povedl jedinečný kousek. Spojením výjimečné plzeňské vody z podzemních pramenů, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu vznikl 5. října 1842 nenapodobitelný originál, pivo se zlatou barvou, sněhobílou pěnou a říznou chutí, které se stalo vzorem 70 % světové produkce piva.

Tento důležitý okamžik připomene tradiční Pilsner Fest, nejdůležitější pivní událost v Plzni, která každoročně přiláká kolem 50 tisíc návštěvníků. Letošní jubilejní ročník se odehraje 7. října 2017 v prostorách plzeňského pivovaru a na náměstí Republiky v Plzni. Oslavy začnou v 11:00, vstup je zdarma. A protože Pilsner Urquell slaví 175. narozeniny, bude letošní oslava ještě výjimečnější.

Těšit se můžete na pivo v té nejlepší kvalitě. Budete moci ochutnat plzeňský ležák Pilsner Urquell v nefiltrované podobě a na několika místech vám pivovar nabídne pivo přímo z tanku. Ve velkokapacitních stanech zažijete jedinečnou atmosféru jako v restauraci a vychutnáte si perfektně načepované pivo ve skle. Čepování bude probíhat pod dohledem zkušených Master Bartenderů, finalistů soutěže o nejlepšího výčepního plzeňského ležáku, a budete mít rovněž příležitost potkat se s pivovarskými sládky.

K dobrému pivu patří dobré jídlo. Ve spojení s gurmánským Fresh Food festivalem je připravena nabídka nejrůznějších českých i zahraničních specialit ze zemí, kam se Pilsner Urquell vyváží. Speciální menu budou mít připraveny také místní partnerské restaurace – Lokál, Švejk a Na Spilce. Exkluzivním hostem festivalu bude pražská hospoda U Pinkasů, která se na Pilsner Festu letos objeví úplně poprvé. Čeká vás však také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány pod taktovkou kulinářského Fresh Festivalu. V rámci evropské kuchyně zde mimo české klasiky bude mít své zastoupení také Itálie, Francie a Německo a pochutnat si budete moci rovněž na specialitách ze vzdálenějších krajin, jako jsou Vietnam, Mexiko a Severní a Jižní Amerika.

Co by to bylo za oslavu, kdyby chyběla dobrá hudba? Na letošním Pilsner Festu zahrají například Support Lesbiens, Monkey Business, Mňága a Žďorp, Sto zvířat, Lenny, Jelen a další. Prostor pivovaru, náměstí Republiky i přilehlé prostory budou žít hudbou. Podrobný program najdete na http://www.pilsnerfest.cz/program

Své umění předvedou ve speciálním stánku na nádvoří pivovarští bednáři, kteří pro letošní Pilsner Fest připravili jako odkaz k výročí 175 let od uvaření první várky plzeňského ležáku dva sudy o objemu 175 litrů. Bednářská parta na místě představí své řemeslo a ukáže, jak probíhá výroba dřevěného sudu od opracování až po jeho složení z dřevěných dužin. Bednáři všem příchozím také nabídnou možnost vyzkoušet si, jak by se v tomto řemesle osvědčili. Jak správně načepovat pivo (na hladinku, šnyt či mlíko) vás naučí mistři výčepní ve Škole čepování.

Jako tradičně bude součástí Pilsner Festu společný přípitek v 18.42, v čase, který odkazuje přímo k roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka plzeňského originálu. Přípitek proběhne současně na obou scénách Pilsner Festu (v pivovaru & na náměstí Republiky) a pronesou ho hlavní představitelé společnosti Plzeňský Prazdroj a města Plzeň. Těsně před slavnostním okamžikem se rovněž narazí dva 175 litrové dřevěné sudy piva, jako odkaz k 175. narozeninám.

Na místo vzniku tradičního piva odveze zájemce z Prahy speciální vlak, který bude pro všechny jeho gratulanty zdarma. Cílem je zároveň podpořit zodpovědnou konzumaci a zajistit tak všem návštěvníkům z Prahy a okolí bezpečný odvoz z akce. Vlak odjíždí v 10.25 z pražského Hlavního nádraží a zpět do Prahy se vrací ve 23.30. Kapacita je však omezená, je tedy potřeba přijít včas.

Prazdroj zdražuje plechovkové a lahvové pivo, zvyšují se náklady.

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:iRozhlas.czAutor:Jitka HanžlováPrazdroj

Plzeňský Prazdroj zdražil všechny druhy svých piv, která se prodávají v obchodech. Tedy ta, která jsou v lahvích nebo v plechovkách. Ceny točeného se nemění.

Pivovar zvýšil ceny o tři procenta, což může znamenat zdražení o pár haléřů, maximálně o korunu. Záleží ale na tom, jak se zachovají obchodníci a zda přizpůsobí své marže. A také jak velké mají zásoby.

Růst cen jen u plechovek a lahví pivovar zdůvodnil tím, že zdražují hlavně obaly. Například hliník, který se používá pro výrobu plechovek. Jak ale řekla Radiožurnálu mluvčí pivovaru Jitka Němečková, chce také chránit hospody a restaurace, které pivo čepují.

„Zachováváme ceny piva čepovaného pro hospody a restaurace na stále stejné úrovni. Podporujeme tak českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací, kteří se v poslední době museli potýkat s regulatorními opatřeními,“ vysvětlila. Opatřeními myslí hlavně povinnost zavedení EET a zákaz kouření v restauracích.

Je pravda, že v poslední době si mnozí hospodští hlavně v menších obcích stěžují na to, že hostů ubývá. Že si lidé spíše koupí pivo v obchodě, než aby si došli na točené. Jenže je otázka, na kolik může tento trend nová cenová politika Prazdroje změnit.

Změna chování je dlouhodobá
Zatím je to jen jeden pivovar a zdražení baleného piva není tak výrazné, aby vedlo k nějaké revoluci ve zvycích pivařů.

„Tak točený je točený. Kdo chce být doma, tak si to koupí doma, ať už je to z obchodu nebo z hospody, takže myslím, že je to jedno,“ myslí si třeba Světlana Korová z pražské restaurace Ztráty a nálezy.

Tomáš Maier z katedry ekonomiky České zemědělské univerzity ale upozorňuje, že trend návštěv pivnic a hospod se mění už několik let. „Změna toho spotřebitelského chování je dlouhodobá. Jsou tu demografické vlivy, typický český pivař odchází, který byl zvyklý každý den zajít do hospody a dát si několik kousků. Lahvové pivo si nyní lidé kupují třeba na zahrádky, takže změna bude minimální,“ řekl Radiožurnálu.

Konkurence nic nemění
Jiné české pivovary zatím nemluví o tom, že by o zvyšování cen v dohledné době také přemýšlely. „K případné úpravě cen společnost Pivovary Staropramen přistupuje na základě vlastní analýzy nákladů a vlastních vstupů, ne na základě konkurence,“ potvrdila například mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Mluvčí Budějovického Burvaru Petr Samec na dotaz odepsal, že pivovar má vlastní cenovou politiku a o případných změnách nejprve informuje své obchodní partnery. Podobně postupují i další výrobci piva.

Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla téměř o 2 procenta na 20 a půl milionu hektolitrů piva a nealka. Domácí spotřeba byla 143 litrů piva na hlavu za rok.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.04.2018 21:206.172/6.172