Žáci třetího ročníku oboru Kuchař–číšník SOU a SOŠ SČMSD Znojmo měli možnost se ve dnech 21. a 27. března podívat do nově otevřeného podniku Pub Dráteník v Dobšicích. Exkurze spočívala nejen v prohlídce, ale především v práci za výčepem, a to jak v čepování piva, tak i v péči o pivní výčep a celé výčepní zařízení. Majitel a sládek v jedné osobě, pan Vojtěch Málek, otevřel podnik v lednu letošního roku. Jak sám řekl, péči o svůj výčep možná i trochu přehání.
„Čištění výčepního zařízení se totiž věnuje pravidelně každý týden, výčepní kohouty čistí dokonce každý den, ale důvod je jednoduchý. Pivo, i když je uvařené, prokvašené a správně uleželé, je stále živé a biochemické procesy stále fungují. A aby kvalita piva neutrpěla při žádném kroku výroby, skladování ani čepování, je třeba o něj správně pečovat. Části výčepního zařízení, které žáci měli možnost vidět a sami také například složit nebo rozložit, byly sudy a jejich desinfekce, narážecí hlavy, kterých je hned několik druhů. Žáci byli poučeni také o dochlazováni piva při cestě ze sudu do výčepního zařízení prostřednictvím tzv. „Pitonu“. Ve výkladu bych mohla pokračovat, informací jsme získali opravdu nespočet,“ sdělila Klára Němcová, učitelka odborných předmětů oboru Kuchař-číšník.
Největší oříšek pak čekal na žáky při skládání výčepních kohoutů – tzv. „zmrzliny“ – německý typ výčepního kohoutu a stará dobrá klasika. Na obrázku pak můžete vidět, jak vypadá načepované „mlíko“ z výčepního kohoutu „zmrzlina“ - pivo vpravo a z výčepního kohoutu „baroko“ – pivo vlevo.
Po péči o výčepní zařízení bylo nutné také vyzkoušet čepování piva – mlíko, šnyt, a pivo na hladinku. Kromě toho jsme si také vyzkoušeli načepovat řezané pivo, tedy tmavé a světlé pivo. Pokud tento postup zvládnete, vaše řezané pivo může vypadat tak, že vidíte přechod mezi tmavým a světlým pivem přímo ve sklenici.
Do jaké sklenice pivo čepovat? Ať už krýgl (silnostěnná sklenice s uchem) nebo štuc (tenkostěnná sklenice), musí být pivní sklenice nachlazená a mokrá. Při správném načepování piva pak můžete vidět, jak pěna při upíjení piva vytváří kroužky – tzv. hladinky, kdysi se také říkalo „pivní krajka“.
„Ať už si tedy dáte pivo čepované na hladinku, šnyt nebo mlíko (ne, to nejsou překlepy, ani nespisovné výrazy), doporučujeme jej v podniku, kde se umí postarat o celé výčepní zařízení a věnují mu náležitou péči. Třeba tam, jak to umí právě v Pub Dráteník v Dobšicích. Ten pán o tom fakt hooodně věděl!,“ zhodnotila exkurzi Robina Valičová, žákyně KČ3.A.
Na jednom místě
948 pivovarů
18.017 piv
10.660 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
© Zdenek Vokoun
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.04.2024 07:1810.660/10.660
Pivní novinky
Sobota 27.dubna 2024
Svátek dnes zapíjí Jaroslav
Svátek dnes zapíjí Jaroslav
Nejnovější zprávy a informace
- 25.04.2024
Pivní hospodářství v O2 areně slaví dvacet let, chystá se na hokejový šampionát - 25.04.2024
Ideální teplotu má pivo ve chvíli, kdy z něj má člověk zážitek - 25.04.2024
Po zvýšení DPH je pivo dražší ve více než polovině hospod - 25.04.2024
Unikátním pivovodem v pražské O2 aréně proteklo za 20 let přes 12 milionů piv - 25.04.2024
Aprílový ALE je rozmanitý jako aprílové počasí
Naposled aktualizované pivovary
Albert Michler Akciový Pivovar
Pivovar Poutník
Měšťanský pivovar Kojetín
Pivovar Bizon
Sousedský pivovar Bašta
Naposled aktualizovaná piva
Tahoun Houpavá
Michler 13 Wellington
Michler 11 Mango & Apricot
Michler 14 Nectaron
Mazák 10 Mecheche
Nejnavštěvovanější pivovary
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Nejnavštěvovanější pivotéky
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Krása piva
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
České pivo - České zlato Ѵ© 2013-2024 , verze portálu 2.2.2020.e, verze dat 26.04.2024 22:05
Informace obsažené na této webové stránce slouží pouze pro obecnou informovanost. Provozovatel se snaží udržovat informace aktuální a správné, ale nedává záruky jakéhokoliv druhu, výslovné nebo předpokládané, o úplnosti, přesnosti, spolehlivosti, vhodnosti nebo dostupnosti s ohledem na webové stránky nebo informace, produkty, služby či související grafiky obsažené na internetových stránkách pro jakýkoli účel.
Webové stránky tohoto serveru obsahují také odkazy na stránky jiných subjektů, přičemž provozovatel nenese zodpovědnost za obsah nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.