Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Pivovar Chomout: to je kouzelné místo, kde můžete objevovat lahodná piva

Publikováno:před 2 letyZdroj:Nejlepší adresaAutor:Barbora SísováChomout

Dáte si Bernarda nebo zkusíte Chomouta? Tato otázka mě během jednoho měsíce překvapila hned ve dvou olomouckých hospodách. A jelikož ráda ochutnávám neznámé, učinila jsem tak i tentokrát a musím říct, že chybu jsem rozhodně neudělala. Ihned jsem začala pátrat po původu tohoto lahodného moku a spolu s redakčním týmem jsem o pár dní později vyrazila přímo do míst, kde pivo vzniká – do pivovaru Chomout, který se nachází kde jinde než v Chomoutově.

Pivovar, který najdete na konci obce Chomoutov, je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí. Všechny technologie jsou tak nové v nerezovém provedení. "Pivo jsme začali vařit pro sebe jako domovarníci tak, aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, ale také lidem z okolí, tak jsme ho o něco zvětšili, a pak už jsme raději postavili opravdový pivovar. Přesto pořád vaříme doma, a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice," popsal spolumajitel pivovaru Chomout Jiří Omelka na začátku zhruba hodinové exkurze pivovaru, během které jsme se seznámili s kompletním procesem výroby. Postupně navštívíte všech pět oddělených místností: sklad sladu a šrotovnu, varnu, spilku, ležácký sklep a stáčírnu, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací nejen o výrobě místního piva, ale také o jeho historii a podobně. A co je pro výrobu piva nejdůležitější? Čtyři věci – chmel, slad, voda a kvasnice. A abychom si to zapamatovali, následovala ukázka všech surovin, spojená s jejich ochutnávkou.

"Vaříme tak, abychom zajistili dostatek piva pro pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Běžně máme na čepu šest druhů piva. Naši stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc, Pšenka a minimálně jedno svrchně kvašené pivo. Další dva druhy zařazujeme podle sezóny a momentální inspirace. Zrovna nabízíme třeba Pšenku, kterou se snažíme rozšířit hlavně do zahradních restaurací," popsal Omelka. Pokud jste neměli doteď žízeň, po exkurzi pivovaru vás skutečně přepadne neodolatelná chuť na pivo. Máte štěstí, že hned vedle pivovaru je krásná útulná restaurace s kouzelnou zahrádkou, kde můžete ochutnat všechny zmíněné druhy piva. A to buď postupně po malých či velkých pivech nebo prostřednictvím degustačního prkénka, kde je vše pěkně pohromadě.

Kromě piva restaurace nabízí také řadu skvělých delikates, které se s pivem skvěle doplňují. Ochutnat můžete například beerburger, pomalu pečené koleno na černém pivu, grilovaná žebra, tatarák, variaci loštických tvarůžků nebo ideální kombinaci - pivovarské prkénko, kde se nachází průřez toho nejlepšího, co se k pivu dokonale hodí. Každý den navíc restaurace nabízí tři meníčka. Na své si tu přijdou také ti, kteří mají rádi lehká jídla, nabízí se zde několik druhů salátů, těstoviny i pokrmy z ryb.

"Exkurze nabízíme každé úterý v 17:00 a 18:00 a to v lichém týdnu, kdy nevaříme pivo. Exkurze je v délce 30 – 60 minut. Minimální počet účastníků je 5 a maximální 12 osob. Neváhejte se na nás obrátit i s nestandardními požadavky. Pokud to bude v našich silách, tak vám rádi vyhovíme," sdělil Omelka. Exkurzi si můžete objednat zde.

Chcete přijet ochutnat místní pivo, ale řešíte, jak to udělat, abyste nemuseli jet autem? I to má řešení. Z Olomouce se sem dostanete autobusovou linkou číslo 20. Když vystoupíte na konečné zastávce Škola, máte to do hospůdky už jen pár kroků. A v nočních hodinách můžete využít přepravy za zvýhodněnou cenu od smluvního partnera Team Taxi (800 888 555). Restauraci najdete v Dalimilově ulici 16 v Chomoutově a zvlášť o víkendu doporučujeme rezervovat si místo dopředu.

Bernard:Ještě je mnoho piv, které se v Česku nevyrábí

Publikováno:před 2 letyZdroj:Znojemský týdenBernard

Stanislav Bernard je podle mnohých nejoriginálnější český pivovarník, kterému není jedno, co se kolem něj děje. Je to také manažer, který zůstává nohama na zemi a neztrácí smysl pro humor. Díky originálnímu stylu se z piva Bernard podařilo vytvořit kultovní značku. Kdo ještě neochutnal pivo s tváří? Tento muž se minulý týden na několik hodin objevil i ve Znojmě a na SVŠE přednášel veřejnosti i studentům na téma reklama a marketink. Našemu týdeníku exkluzivně prozradil i něco ze svého soukromí.

Jste na Znojemsku, když se tedy řekne Znojmo, co to ve vás evokuje?
První asociací jsou okurky. A pak víno. Tady jsou krásné vinice, výborná vína, krásné značky vín. Pokud můžu jmenovat, tak třeba znám šaldorfské sklepy.

A vy sám si dáte pohárek vínka?
Dám si rád. Ve Znojmě nejraději bílé. Tady jsou opravdu výborná vína a dokonce byste nějaké našli i u nás doma v ledničce. Miluju vína na kterých je ještěrka a jsou ze Šobesu.

Pojďme od vína k pivu. Kdy vy sám jste poprvé ochutnal pivo?
Nevím, kolik mi bylo. Ale vím, že můj táta chtěl donést pivo do džbánku po obědě, a určitě při té příležitosti jsem pivo ochutnal. Kolik mi bylo, to fakt nevím, ale tehdy mi moc nechutnalo.

Pokud jde o vaše profesionální úspěchy – bylo to těžší na začátku, když jste z prachu zvedal značku vašeho rodinného pivovaru nebo je to těžší dnes, kdy vám zase roste konkurence v podobě malých pivovarů?
Nejdůležitější je, aby to člověka bavilo. A čím více zábavy, tím líp. Každá ta doba měla to svoje. A pokud jde o ty minipivovary, tak na ně jsem hrdý. Protože je to jeden z důsledků mého snažení před dvaceti lety o diferencovanou spotřební daň z piva. Povedlo se to a je to v zákoně od roku 1995. Minipivovary platí poloviční spotřební daň a to je i impuls pro mnohé, aby se do toho pustili. Letos už jich bude kolem 300. Už jsme předehnali i Německo co do počtu minipivovarů vůči počtu obyvatel.

Český pivní festival: Košt krušovických speciálů!

Publikováno:před 2 letyZdroj:Spy.czKrušovice

Opravdové lahůdky pro všechny pivní fajnšmekry si připravila značka Krušovice na Český pivní festival, který se od 7. do 23. května uskuteční v Praze na Letné...

Návštěvníci zde mimo jiné ochutnají celou řadu naprosto unikátních speciálů. Krušovičtí (a v jednom případě velkobřezenští) sládci jich vyrobili dokonce šest, čímž potvrdili svou roli zakladatele kategorie sezónních speciálů i stávající výsadní postavení mezi velkými pivovary.

Dále se představí Krušovice Desítka a Dvanáctka, obě chmelené za studena a připravené výhradně pro tento festival. Hosté festivalu se dozvědí spoustu informací o tom, jak lze snoubit (párovat) chutě jídla a piva, a budou mít možnost některé kombinace na místě vyzkoušet. Párování představí pivní sládci, kteří uspořádají i školu čepování.

S aktuálním trendem, snoubením jednotlivých druhů piva s vybranými pokrmy, přišla značka Krušovice před několika lety jako první. Chtěla tak ukázat, že pivo lze s gastronomickými specialitami dobře kombinovat a hodí se například i k sladkým dezertům. V Krušovicích proto vyškolili několik pivních sommeliérů a v tamním pivovaru pořádají speciální kurzy.

Škola čepování a párování piva se uskuteční pod vedením obchodních sládků a sommeliérů společnosti HEINEKEN – Vlastimila Ševčíka, Petra Karlovského a Svatopluka Vrzaly. K degustačnímu tácku s vybranými kanapkami (s lososem, romadúrem, kávovým zrnem v čokoládě a paštikou) se budou servírovat Krušovice Dvanáctka, Krušovice Pšeničné, Krušovice Černé a Mušketýr.

Na Českém pivním festivalu se dále představí pestrá škála piv, kterou krušovičtí sládci uvařili výhradně pro tuto příležitost.

Krušovická Desítka i Dvanáctka sice patří do standardního portfolia pivovaru, nicméně speciálně u příležitosti festivalu bylo použito jejich chmelení za studena, kdy se kromě běžného chmelení další chmel přidává do tanku, v němž pivo dokvašuje při nízké teplotě. Pivo tím získá výraznou chmelovou vůni.

Pivní fajnšmekři se na festivalu dále mohou těšit na několik speciálů.

Krušovice Fifty:Fifty. Pod tímto názvem se skrývá netradiční výsledek kombinace spodního a svrchního kvašení. Toto nefiltrované, pasterizované, speciální pivo odráží charakter obou stylů. Pivo má jantarovou barvu, vyváženou karamelovou chuť a výraznou, ale příjemnou hořkost. Ve vůni se projevuje jemné banánové aroma, typické pro pšeničná piva s karamelovými a chmelovými tóny.

Krušovice Dark Chilli. Temný charakter ležáku Dark Chilli nabízí ve srovnání s jinými druhy tmavých piv zcela jedinečnou chuť. Výrazné aroma praženého sladu, podtóny kávy a čokolády jsou dokonale podrženy divokou hřejivou chutí chilli. Ležák tak v přeneseném slova smyslu pálí i hřeje.

Krušovice KRÁLOVSKÝ ALE. Speciál chmelený poměrně mladými odrůdami amerického chmele Citra & Amarillo ohromí po prvním doušku hravou chutí svěžích tropických tónů (mango, citrus, broskev). Královský ALE je pivo pšeničné, svrchně kvašené, nefiltrované a pasterizované, s mírnou hořkostí a tropickou chutí.

Krušovice SAAZ LATE Ležák. Pivo uvařené pouze z jedné odrůdy pozdního žateckého chmele SAAZ LATE, která je charakteristická jemným chmelovým aroma. Díky technologii studeného chmelení se z chmele přidaného do ležáckých tanků postupně uvolňují chmelové silice, které pivu dodávají výraznější chmelovou vůni. Nepasterizovaný ležák má krásnou zlatavou barvu.

Krušovice Královské Pšeničné. Oproti běžnému pšeničnému pivu vyniká výraznější barvou, hořkostí a plnou chutí s karamelovým nádechem. I toto pivo má díky studenému chmelení poctivou chmelovou vůni. V aroma nechybí ani typické tóny po banánech a hřebíčku. Krušovice Královské Pšeničné je speciální nefiltrované, svrchně kvašené pivo s vyšší hořkostí.

Kromě krušovických piv se bude na festivalu nabízet jeden speciál z tradičního pivovaru ve Velkém Březně, který stejně jako Královský pivovar Krušovice patří pod společnost HEINEKEN. Březňák – Originální Märzen je speciální polotmavé pivo vyšší stupňovitosti (obsah alkoholu 5,5 % v obj.), které konzumentům nabízí příjemnou intenzivní hořkost s jemnými karamelovými tóny.

Čepujte si pivo přímo z lednice díky novému startupu

Publikováno:před 2 letyZdroj:Objevit.czAutor:Michaela Brázdilová

Jmenuje se ManCan, vypadá jak malý soudek s pípou, perfektně se hodí do lednice a udrží pivo čerstvé, sycené a chutné. Už v minulosti se objevil model ManCan 64, ale dnes zakladatelé tohoto unikátního projektu přichází s inovací jménem ManCan 128.

Tento startup se objevil na Kickstarter.com, kde získává na oblíbenosti. Nicméně aby mohl být tento projekt puštěn do výroby, je nezbytné získat potřebný budget. A to se mu náramně daří. Brzy se tedy dočkáme unikátního soudku, který se snadno umístí do lednice. Potom stačí lednici otevřít a načepovat si lahodné pivo s pořádnou bílou čepicí.

Pro čepované pivo už nemusíte do hospody
Každý milovník piva ví, že lahvové pivo není to samé co čepované. Hold, čepované je čepované. Ale ne každý má možnost jít si každý den na jedno čepované, a proto přichází společnost ManCan s revolučním řešením. Tento produkt byl navržen tak, aby neustále zachovával lahodnou a čerstvou chuť pravého čepovaného piva. Soudek je vybaven regulátorem CO2 a vodovodním systémem, díky čemuž je pivo neustále čerstvé.

Soudek nahradí 11 lahvových piv. Stačí ho vzít do hospody či místního pivovaru a načepovat do něj pivo. Doma ho uložíte do lednice a načepujete si pivo, kdykoliv na něj dostanete chuť.

Nemusíte pořizovat drahou pípu a kupovat velké sudy, ani nemusíte pít ne tak dobré pivo z láhví, tento revoluční výrobek je alternativním řešením. Ocení ho každý pivař. Díky projektu ManCan budete mít pivovar v lednici.

ManCan podporuje místní pivovary
ManCan má být také způsob podpory místních pivovarů. Lidé upřednostní čerstvé pivo před lahvovým. Nebudou chodit do supermarketů pro „lahváče“, raději vezmou soudek a nechají si načepovat 11 kousků v některém z pivovaru a hospody.

Zeman: Pivo z minipivovarů se dobrému pivu zdaleka neblíží

Publikováno:před 2 letyZdroj:První zprávy

Mám prostě rád dobré pivo a ne nějaké kyselé pivo z minipivovarů, které se pivu ani zdaleka neblíží, uvedl prezident Miloš Zeman při poslední návštěvě Olomouckého kraje.

Českomoravský svaz minipivovarů právě pro kritiku Miloše Zemana na adresu minipivovarů zve pana prezidenta na největší degustační akci roku – Festival minipivovarů na Pražském hradě, kde se představí přes 70 minipivovarů se 139 druhy piva a on bude mít tedy možnost jejich pivo ochutnat.

„Pana prezidenta na festival srdečně zveme. Bude tak mít možnost piva z minipivovarů ochutnat, popovídat si přímo se sládky jednotlivých pivovarů, a ti mu budou moci podat co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace ke svým pivům,“ reaguje Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Akce Pivo na Hrad se bude konat v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 12. června od 14-20 hodin a v sobotu 13. června od 12-20 hodin.

„Neexistuje žádný jiný festival, na kterém by byli v takové míře přítomni sládci a majitelé pivovarů, což je skvělé jak pro návštěvníky, jelikož se od nich mohou mnohé dozvědět, tak přímo pro pivovarníky, protože spolu mohou pohovořit,“ dodává Šuráň.

V Čechách bohužel zůstává přežitek minulosti, kde je pivo spojeno se zakouřenou restaurací, pitím v pracovní době a čímsi primitivním a tento festival ukazuje pravý opak, unikátní prostředí, výrazné chutě, krásné chování lidí vůči sobě, kteří mezi sebou diskutují, ale neopíjejí se. Velkou předností festivalu je to, že jsou pivovary postaveny sobě na roveň, kde nikdo nemá větší nebo menší stánek, dodal Jan Šuráň.

Akce Pivo na Hrad, s podtitulem Festival minipivovarů na Pražském hradě, představí piva 25 různých stylů z celé republiky, celkově se vyčepuje přes 7000 litrů piva a degustační porce se bude čepovat 0,75 dl.


Festival se letos bude konat již počtvrté a stal se výběrovou akcí, kde se představí 70 pivovarů, které jsou členy Českomoravského svazu minipivovarů, pořadatele akce. Každý z pivovarů vybere svá dvě nejlepší piva, až na pivovar U Fleků, jelikož vaří pivo jen jedno. O akci je každoročně obrovský zájem, proto se pořadatelé poprvé rozhodli nabízet vstupenky v předprodeji, a to online na www.minipivo.cz.

Pivovary s vlastními pivními lázněmi

Publikováno:před 2 letyZdroj:ESENNCE.czAutor:Bc.Nikol Mohoritová, DiS.

Pivní lázně již nejsou ve světě ničím neobvyklým, jen u nás je jich v provozu více než dvacet. V článku vám představíme pivní lázně, které jsou unikátní tím, že jsou přímo součástí pivovarů a minipivovarů. Zkrátka a dobře, vaří zde tak skvělé pivo, že se v něm rádi i vykoupete.

Purkmistr - pivovarský dvůr
V Plzeňských Černicích leží skutečná oáza všech pivařů, pivovarský dvůr Purkmistr s pivovarem, restaurací, hotelem a také s vlastními pivními lázněmi. Pivní lázně Plzeň zde otevřely po citlivé designové rekonstrukci v roce 2012. Celková kapacita lázní je 6 osob, k dispozici je 5 luxusních van (jedna pro 2 osoby) z modřínového dřeva. Vanu vám pro koupel naplní unikátní směsí plzeňského piva a bylin o teplotě příjemných 35 stupňů. Ke koupeli dostanete přistavěný vlastní soudek se světlým ležákem Purkmistr, čepovat si můžete dle libosti. Po lázni můžete navštívit místní pivovarskou restauraci a ochutnat další pivní speciály – např. pšeničné pivo PÍSAŘ 12%, nakuřovaný ležák nebo extrovky jako je borůvkové, višňové nebo vanilkové pivo.

Rožnov - klasika i alternativa
Rožnovské pivní lázně jsou známé tím, že kromě klasických lázeňských procedur a pivních koupelí nabízí návštěvníkům také dotek alternativy – aromaterapie, fotografování aury nebo numerologické sezení. Ale i skeptikům se zde bude líbit. Není nic léty prověřenějšího než piva a jeho účinků. Dopřejte si ho proto zevnitř i zvenku při pivní koupeli. V pivovaru Rožnov vaří a čepují světlý Radhošť, polotmavý Rotschild, černý ležák Čert a speciály – např. pšeničný Žerotín nebo ovocná piva dle sezónní nabídky.

Štramberk - s moravskou tradicí
Pivovar Štramberk se nachází přímo na náměstí stejnojmenného městečka na Moravě. Celé město i samotný pivovar a pivní lázně Štramberk dýchají tradiční moravskou atmosférou. A pivo se zde vařívalo vždy – jsou doložené zápisy o pivovarnictví už ze 14. století. V místních pivních lázních se procedurám říká Lašské pivní kúpele. Kromě nich je zde také solná jeskyně, kterou byste při návštěvě neměli vynechat. A co ochutnat? Kromě slavných „štramberských uší“ z místní pekárny určitě vyzkoušejte i pivo s jejich příchutí Ušák 14° nebo třísladový ležák Trubač.

Poutníkova pivní stezka zve k návštěvě

Publikováno:před 2 letyZdroj:Vysočina newsAutor:Martin EclerPoutník

Poutníkova pivní stezka byla slavnostně a stylově pokřtěna v sobotu 16. května během rockového a pivního festivalu Poutník fest v Pelhřimově

Slavnostní akt provedli osobně na festivalovém pódiu před více než třemi tisíci rockovými fanoušky starosta města Pelhřimova František Kučera a obchodní ředitel Pivovaru Poutník Jiří Vacek. Logo stezky přitom třímal v rukou opravdový poutník, tedy bájný dávný zakladatel města, a bylo pokropeno Poutníkem, tedy dotyčným vyhlášeným pivem.

Poutníkova pivní stezka je nový společný produkt Kulturních zařízení města Pelhřimova a Pivovaru Poutník. Toho, kdo se po ní vydá ať už pěšky nebo na kole, čeká návštěva nejkrásnějších míst Brány Vysočiny – Křemešníku s rozhlednou a poutním kostelíkem, Nové Cerekve s unikátní židovskou synagogou, Červené Řečice a dalších, z nichž každé nabízí i možnost příjemného posezení u piva.
Stezka vede po turistických trasách, cyklotrasách a málo frekventovaných silničkách, na rozcestích jsou navigace s logem stezky. Tímto logem jsou označeny i Poutníkovy hospůdky a restaurace na trase. Poutníkova pivní stezka je pro potěchu duše i těla, ale její návštěvníci se mohou zapojit i do zajímavé soutěže o pivo Poutník. Všichni, kterým se podaří navštívit celý okruh v jednom dni a dají si v každé hospůdce alespoň jedno pivo, budou zařazeni do losování o tři bedny piva Poutník. Délka celé trasy je 60 kilometrů, ale kdo navštíví třeba jen její část, určitě nebude litovat.

Hokejoví fanoušci vypili při MS v obou halách 280 tisíc litrů piva

Publikováno:před 2 letyZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Hokejoví fanoušci vypili při mistrovství světa v obou halách 280.000 litrů piva, což je o polovinu víc než na posledním šampionátu v roce 2004. Absolutní rekord padl na zápase Švédska a Švýcarska, při kterém se vypilo více než 16.000 piv, sdělil Pavel Barvík z Pivovarů Staropramen, které se o dodávky piva v obou halách starají. Vyšší prodej piva během hokejového mistrovství zaznamenaly i ostatní tuzemské pivovary, zjistila ČTK.



Na každého fanouška, kterých letos přišlo do hal na hokej rekordních 740.000, připadá jeden kelímek piva o objemu 0,4 litru. Nejvíc piva vypili fanoušci české a švédské reprezentace. Při zápasech těchto týmů se pravidelně vypilo více než 14.000 piv. Rekord 16.000 piv padl při zápase, ve kterém Švédsko porazilo Švýcary v prodloužení 2:1. V Ostravě pivo chutnalo nejvíce finským fanouškům. V obou halách jsou speciální výčepy, ze kterých lze během čtvrthodinové hokejové přestávky načepovat až 30.000 piv.

Kromě piva v halách se dalších 100.000 litrů krušovického piva vytočilo ve fanouškovských zónách v blízkosti arén, sdělila mluvčí Heinekenu ČR Jana Pikardová.

Ostatní oslovené pivovary registrovaly v posledních dvou týdnech zhruba desetinový nárůst prodeje. Prodej Prazdroje v restauracích byl ve dnech zápasů českého týmu vyšší o desítky procent proti průměru. Pivovaru Svijany stoupl prodej zhruba o deset procent a přerovskému pivovaru Zubr o 15 procent. Podle mluvčího pivovaru Bernard Zdeňka Mikuláška touto dobou ovlivňuje prodej piva více faktorů, jako pěkné počasí, otevření restauračních zahrádek a sezonních restaurací. "Ten hokej, to byl takový bonus navíc," řekl.

Velkopopovický Kozel Florián je odměnou pro všechny dobrovolné hasiče

Publikováno:před 2 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Daniel SommerVelké Popovice

Dobrovolní hasiči si zasluhují naší úctu. Jsou ochotní riskovat pro záchranu jiných lidí a jejich majetku a zároveň v mnoha obcích odvádějí potřebnou a nezištnou práci jako organizátoři společenského a kulturního života.

Jako poděkování za jejich úsilí se jim sládkové Pivovaru Velké Popovice rozhodli věnovat speciální pivo nazvané podle hasičského patrona Velkopopovický Kozel Florián. První sud se speciálním hasičským mokem byl slavnostně naražen v Pivovaru Velké Popovice v sobotu 16. května za účasti dvanácti sborů dobrovolných hasičů z celé země.

„Náš pivovar podporuje dobrovolné hasiče již celé desetiletí. Příběhy dobrovolných hasičů nás inspirovaly k uvaření speciálního piva, které je odměnou za jejich záslužnou dobrovolnou práci,“ říká Vojtěch Homolka, obchodní sládek Pivovaru Velké Popovice. „Velkopopovický Kozel Florián v sobě spojuje chuť světlého a černého piva a věřím, že tato specialita zachutná nejen hasičům,“ dodává Vojtěch Homolka.

Slavnostní degustace v Pivovaru Velké Popovice se zúčastnilo 152 dobrovolných hasičů z celé České republiky. Byli svědky prvního naražení sudu sládkem pivovaru Vojtěchem Homolkou a následně si poměřili síly hned v několika disciplínách. Soutěžilo se ve správném čepování piva, znalostech procesu jeho vaření a v degustaci – porovnávání chutě Floriána s ostatními druhy piv, které se v pivovaru Velké Popovice vaří.

Velkopopovický Kozel Florián je řezaná jedenáctka pojmenovaná po svatém Floriánovi, který je patronem všech hasičů. Od počátku června si na něm mohou pochutnat nejen hasiči, ale i zákazníci prodejen COOP, ve kterých bude k dostání exkluzivně v půllitrovém balení za 9,90 Kč.

Základem dlouholeté spolupráce pivovaru Velké Popovice a dobrovolných hasičů je věrnostní program Hasičský rok s Kozlem, který odměňuje dobrovolné hasiče za jejich poctivou práci. Programu se účastní více než 1 000 hasičských sborů a další se mohou kdykoliv přihlásit na webu www.hasicskyrokskozlem.cz.

Březňák, tradiční české pivo, co se řídí zákony staré školy

Publikováno:před 2 letyZdroj:JenProMuže.czVelké Březno

Už více než 260 let pivovar Velké Březno hrdě shlíží z břehu Labe na měnící se kraj kolem a vítá každou novou generaci.

Přes všechny změny, které sebou ubíhající léta a staletí přinášejí, pivovar a jeho mistři zůstávají věrni české pivovarnické tradici a vlastnímu způsobu výroby piva. Po celou dobu odmítají výstřelky moderních technologií a spoléhají se výhradně na svoji intuici, poctivou ruční práci a kvalitní místní suroviny.

Velkobřezenští sládci zkrátka moc dobře vědí, že pivovar není továrna a pivo není šroubek. Vše zde má svůj čas, neboť dobré věci nelze uspěchat.

Nechte se unášet příběhem piva, jež se řídí zákony staré školy.

Březňák je tradiční české pivo, jehož historie sahá až do roku 1753, kdy byl založen pivovar ve Velkém Březně. Jméno značky je odvozeno nejen z názvu severočeské obce, ale také od tradičních vysoce kvalitních piv vařených v měsíci březnu, kdy zpravidla začínala výroba ležáku. Za dobu svého fungování byl pivovar spojen s řadou významných osobností. Tou nejvýraznější z nich byl bezpochyby hrabě Karel Chotek, který pivovar vlastnil až do začátku 20. století. Navzdory mnohým změnám ve vlastnické struktuře však pivovar funguje ve své autentické podobě nepřetržitě přes 260 let. Za tu dobu Březňák získal mezinárodní věhlas, vyvážel se do USA, Afriky, Jižní Ameriky a dokonce byl dodáván i Britské sněmovně lordů.

PAN BŘEZŇÁK
V roce 1906 propůjčil Březňáku svoji tvář vážený drážní inspektor ve Velkém Březně pan Viktor Cibich, jehož podobizna zdobí logo dodnes. Za vyobrazení své osoby na etiketách Březňáku získal pan Cibich doživotní rentu 30 piv týdně. Záhy se ukázalo, že dobře živený, svátečně oděný padesátník s pečlivě upraveným plnovousem a doutníkem byl tou správnou volbou. Díky pohodě, která z něj přímo vyzařuje, si portrét pana Cibicha vypůjčila piva z celého světa.

Obec Velké Březno leží v ryzím regionu polabské kotliny. V její blízkosti se nachází Porta Bohemica – Brána Čech, kterou řeka Labe vstupuje do Českého středohoří. Údolí Labe je bohaté na úrodnou půdu a výbornou pramenitou vodu, jež tvoří hlavní předpoklady pro výrobu skvělého piva. Proto není divu, že zde před více než 260 lety pivovar vyrostl. A stejně jako v okolních pískovcových skalách i v pivovaru jako by se zastavil čas. V Březňáku se spolu snoubí nejkvalitnější tuzemské suroviny, které pocházejí buď přímo z pivovaru, nebo z předních českých pivovarnických oblastí. Slad z Nymburské sladovny tvoří základ piva z Velkého Března a dává mu tak typicky českou, plnou chuť a jiskřivě zlatavou barvu. Pramenitou vodu pivovar čerpá z vlastních pivovarských studní. I díky ní má Březňák svůj nezaměnitelný charakter. Chmel je kořením každého piva. Březňák proto volí žatecký poloraný červeňák z údolí Zlatého potoka, který pivu propůjčuje jeho nezaměnitelnou hořkost a aroma.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983