Historie a současnost Pivovaru Ostravar

Náš pivovar stojí v srdci regionu, v samém centru Ostravy. Jsme nedílnou součástí kraje a dáváme práci stovkám lidí. Za dobu, co tady působíme, jsme uvařili tolik piva, že bychom jím mohli zalít Ostravskou pánev. pivovarNaše pivo má chuť, která vznikla pro tenhle kraj. Navzdory všem ostatním jsme pořád zůstali u tradičního vaření piv v otevřených kádích na spilce. Ostravar je pivo typické pro město Ostravu a okolní region.

První zmínku o něm najdete v roce 1897, kdy byl založen Český akciový pivovar v Moravské Ostravě. První várka piva v něm byla uvařena o rok později. Dnes se v pivovaru stabilně vaří světlé pivo Ostravar Original, ležák Ostravar Premium a Ostravar Mustang. Naší chloubou jsou speciály, z posledních let znáte třeba Černou Barboru nebo Ruby, svrchně kvašený ALE. Málokdo ví, že se v pivovaru Ostravar vyrábí i další známý pivní speciál Velvet nebo, že u nás vznikl tmavý speciál Kelt.


● 1897 - založení Českého akciového pivovaru v Moravské Ostravě
● 1898 - postaven pivovar na Hornopolní ulici, prvním sládkem František Hörbinger
● 1901 - sládkem Emanuel Kavalla, v pivovaru působí 36 let a dostane Ostravar na pozici č. 1
● 1942 - vznik Moravsko-ostravského pivovaru, zastaveno vaření na Hornopolní ulici
● 1944 - obnovení činnosti na Hornopolní
● 1945 - pivo se vaří na Hornopolní, stáčírna je na Černé louce
● 1947 - nový název Ostravský pivovar, vzniká nová značka Ostravar
● 1963 - první tanková hospoda v Karviné U Slunka, kapacita 70 hl
● 1964 - první cena za kvalitu za sládka Jaromír Franzla
● 1967 - vaří se speciály (Rubín, Baník) a Ostravar jde na export
● 1970 - Ostravar 4. největším pivovarem v ČR, posílá do Nošovic sládka, který pomáhá rozjíždět Radegast
● 1987 - modernizace varny
● 1993 - nepodařená privatizace, ztráta postavení vůči Radegastu
● 1996 - fúze s Pivovary Staropramen
● 1997 - oslava 100 let, modernizace pod sládkem Petrem Kovaříkem
● 1999 - první vlastní pivní slavnosti
● 2001 - zlatá éra za sládka Roberta Kužely
● 2002 - Ostravar se prezentuje jako neodmyslitelná součást regionu
● 2003 - Robert Kužela vaří legendární Strong
● 2004 - spojení se skupinou InBev, navázána 8letá spolupráce s Baníkem, vzniká partnerství s Vítkovice Arénou
● 2007 - oslava 110 let, Ostravar má za sebou uvaření 7 miliard půllitrů
● 2009 - spolupráce s Baníkem vyvrcholila uvařením piva Bazal
● 2010 - redesign loga
● 2011 - uzavřeno dvouleté partnerství s Colours of Ostrava
● 2012 - sládek Richard Kornas uvařil STO15°, narozeninový speciál
● 2013 - obnovení tradice pivních slavností
● 2014 - ambasadorem Ostravaru se stává Richard Krajčo, Ostravar partnerem Kryštof kempů
● 2015 - dokončena modernizace stáčírny lahví, Ostravar startuje iniciativu „Ostrava žije“
● 2016 - nová kampaň, kterou se Ostravar hlásí k regionu – „Nás nezkrotíte“
Zdroj:Stránky Pivovaru Ostravar, 2017


Více na stránkách pivovaru

Slavnosti pivovaru Ostravar 2018

Kdy:22.06.2018 15:30do:23.06. 22:00Obec:OstravaZdroj:Pivovar Ostravar

☀️ První letní víkend - Dva dny plné toho nejlepšího piva ze spilky, hudby, tance a pivovarské atmosféry už 22. a 23. června 2018! ☀️

Na co se můžete těšit?
>> Koncerty nejlepších českých kapel
>> Prohlídka pivovaru s našími sládky
>> Pivní soutěže o super ceny
>> Hospoda, kde čepujeme pivo hezky do skla
>> A další skvělý doprovodný program

Už 20.února spouštíme první fázi předprodeje, ve které pořídíte ty nejlevnější vstupenky, tak určitě pozorně sledujte naši událost. :)

Prohlídky Pivovaru Ostravar

Kdy:celoročně Po-St 9-15hod.Obec:OstravaZdroj:Pivovar Ostravar

Návštěva exkurzní trasy pivovarem Ostravar je vhodným tipem pro příjemně strávené odpoledne. Za odborného výkladu se zde můžete seznámit s jednotlivými procesy vaření piva Ostravar.

Prohlídka začíná ve varně – varna v Ostravaru má nejmladší měděné povrchy v České republice. Spilka, tj. oddělení, kde naše pivo kvasí, není návštěvníkům přístupná kvůli přísným hygienickým pravidlům, která tam panují. Poté se pokračuje do ležáckých sklepů, kde naše pivo zraje v ležáckých tancích. Následně Vaše kroky povedou do filtrace. Poslední částí exkurzní trasy jsou stáčírny lahví. Prohlídka končí ve staré varně, v níž je umístěna zajímavá expozice pivovarského muzea. Zde si můžete prohlédnout vystavené exponáty tohoto tradičního českého odvětví. Celá exkurze v pivovaru je zakončena ochutnávkou piva z Ostravaru. Exkurzní trasa pivovarem a expozice pivovarského muzea jsou v Ostravě otevřeny od roku 2000. Ročně je navštíví na 7 000 návštěvníků. Výklad je možný i v anglickém jazyce.

Kontakt
PIVOVAR OSTRAVAR
Hornopolní 57, Ostrava 1
Tel.: 596 650 251
E-mail: exkurze.ostravar@molsoncoors.com

Návštěvní doba
Pondělí - středa: 9-15 hod. Pouze pro objednané
Minimální počet 10 návštěvníků

Cena exkurze
60 Kč dospělí
30 Kč děti, studenti, důchodci
Dětem je vstup povolen od 12 let a pouze v doprovodu rodičů

Aktualizováno: před rokem

Nové pivo Rufus z Ostravaru bude na čepu do Velikonoc

Publikováno:před 2 dnyZdroj:České nápoje

Pivovar Ostravar je prvním pivovarem v letošním roce, který letos představuje nové pivo. Jmenuje se Rufus, je to polotmavá třináctka a patří do úspěšné edice speciálů ze spilky, kterými pivovar pravidelně zpestřuje svou nabídku.

V listopadu loňského roku představil Ostravar druhou řadu speciálů ze spilky. Společným znakem těchto speciálů je, že se jedná se o chuťově zajímavá piva, která jsou připravovaná v malých limito-vaných várkách řemeslným způsobem a fermentují tradičním způsobem v otevřených kádích spilky. Ostravarští sládci je plánují na trh dodávat čtyřikrát ročně. Distribuce je nově celorepubliková, doplněna vybranými hospodami na Slovensku. Piva jsou určena jen do hospod, což má za cíl zatraktivnit nabídku hospodským a tím jim pomoci přilákat milovníky piva k jejich častější návštěvě.

Prvním pivem druhé řady byl zimní speciál Grifel. Čtrnáctistupňové pivo, které se vyznačovalo především vyšší stupňovitostí, plností a vyšším množstvím alkoholu, se vyprodalo během necelých 2 měsíců. “Grifel zabodoval. Hospodští a restauratéři ho vykoupili velmi rychle. Původně jsme počítali, že nové pivo bude na čepu až do konce ledna,” uvedl vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter.

Nový kůň Ostravaru: Rufus
V novém roce tak vystřídá Grifel zcela nový speciál. Bude se jmenovat Rufus a je v pořadí šestým pivem z úspěšné edice speciálů ze spilky. “Myslím,že Rufus je vůbec prvním novým pivem v České republice v letošním roce,” říká Roman Richter. “Jeho uvedením plníme náš cíl spočívající ve zvýšené frekvenci našich pivních speciálů. Pro zimní období jsme opět vsadili na silnější, tentokrát polotmavý ležák, který se pro toto období dobře hodí."

Speciální způsob přípravy, karamel, káva i chmelová hořkost
Stejně jako v případě ostatních speciálů ze spilky se i Rufus, může pochlubit zajímavou nebo netradiční recepturou. “V případě Rufuse jsme nové pivo uvařili použitím kombinace světlého a speciálních sladů a chmelů nevynímaje Žatecký poloraní červeňák. Ve fáze dozrávaní jsme ozvláštnili hořkost chmelem Kazbek přidaným za studena. Výsledkem je silnější polotmavé pivo s výrazným chmelovým aroma a unikátní vrstevnatou chutí,” poodhaluje způsob přípravy nového piva vrchní sládek. A jak nové pivo chutná? “Po prvním doušku na jazyku pocítíte nejprve karamel s lehkým nádechem kávy. Poté následuje krátká ale hutná sladovost a vše zakončí jemná a velmi příjemná chmelová hořkost,” popisuje vrstevnatost nového piva Roman Richter.

Distribuce po celé ČR a na Slovensku
Poprvé mohli lidé nové pivo ochutnat o víkendu. Milan Groš, provozní hospody Ostravarna v Ostravě na Fifejdách, si nové pivo pochvaloval. “Naši hosté rádi ochutnávají nová piva a Rufus je dobrý. Mně osobně moc chutná. Má nádhernou hutnou pěnu a správnou hořkost.”
“Nyní Rufuse distribuujeme do vybraných hospod na celé Moravě, do Čech i na Slovensko a počítáme s tím, že bude na čepu přibližně do Velikonoc,” uvedla manažerka značky Ostravar Pavla Ličková. S distribucí nového piva v lahvích Ostravar nepočítá.

Ostravar představuje novinku. Polotmavou třináctku Rufus

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Břetislav Lapisz

Jmenuje se Rufus a v limitované edici bude na čepu do Velikonoc. „Myslím, že Rufus je vůbec prvním novým pivem v ČR v letošním roce,” uvedl vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter.

Polotmavá třináctka se chce zařadit do úspěšné edice speciálů ze spilky, kterými pivovar Ostravar pravidelně zpestřuje svou nabídku. A jak nové pivo chutná?

„Po prvním doušku na jazyku pocítíte nejprve karamel s lehkým nádechem kávy. Poté následuje krátká, ale hutná sladovost, a vše zakončí jemná a velmi příjemná chmelová hořkost,” popisuje vrstevnatost nového piva vrchní sládek Ostravaru.

Pivovar nyní distribuuje nové pivo do vybraných hospod na celé Moravě, do Čech i na Slovensko a počítá s tím, že bude na čepu přibližně do Velikonoc. S distribucí nového piva v lahvích Ostravar nepočítá.

Sním o tom, že si někdy sám uvařím pivo, říká šéf stáčíren Ostravaru

Publikováno:před měsícemZdroj:iDNES.czAutor:Michal Benatzky

Pivovar Ostravar letos oslavil 120 let a Jaroslav Kozelský je v něm největším pamětníkem. V podniku pracuje už 26 let. V rozhovoru vypráví o tom, kolik piva mu prošlo rukama nebo o soutěži ve válení pivních sudů, ve které se v Anglii stal třikrát mistrem světa.

V Ostravaru pracujete od roku 1991, tedy 26 let. Co vše jste už v pivovaru dělal?
Nastoupil jsem do údržby jako mechanik seřizovač a zhruba po dvou měsících přišla možnost přihlásit se do konkurzu na mistra stáčíren. Zúčastnil jsem se ho a asi z pěti kandidátů jsem byl vybrán. Pak jsem dva roky dělal mistra - do roku 1993. Tehdy můj kolega, vedoucí stáčíren, odcházel a na své místo doporučil mě. Takže tuhle práci dělám už 24 let a napříč Českou republikou jsem ze všech pivovarů nejdéle sloužícím vedoucím stáčíren.

Co vlastně máte na starost?
Nezdá se to, ale tahle pozice je, co se stresu týká, hodně náročná, protože stočit pivo do sudů nebo do lahví není jednoduché. Pivo nesmí mít žádné vady, a to ani vzhledové na lahvi či etiketě. Vedle toho máme další kritéria, která musíme splňovat.

Máte představu, kolik piv vám vlastně za ty roky prošlo pod rukama?
To vám řeknu přesně. Nedávno jsme to při oslavách 120 let existence pivovaru počítali a za dobu, co jsem tady, je to zhruba 2,8 miliardy půllitrů piv. Takže to je moře piva.

Víte, kolik lidí už pod vámi pracovalo?
No, hodně. Byla doba, kdy jsme za léto, během měsíců, kdy výroba běží na plné obrátky, vystřídali třeba 120 studentů. Tehdy jsme stáčeli na třísměnný provoz, sedm dní v týdnu. To netrvalo dlouho, byly to asi tři roky někdy do roku 2008, kdy jsme pracovní sílu navíc potřebovali. Ve svém týmu na stáčírnách mám momentálně 24 lidí. A to se během let moc nemění. Obecně nízká je i fluktuace, protože lidé, kteří v pivovaru pracují, jsou srdcaři.

Dotýká se vašeho týmu nějak situace na trhu práce, kdy firmy mají problém najít zaměstnance?
Pokud někdo odejde, tak je to člověk, který jde do důchodu nebo má třeba zdravotní problémy. Náš tým je stabilní, jsme jedna velká rodina. Výrobek, který tihle lidé vyrábějí, je unikátní v tom, že když pak jdou po ulici a uvidí hospodu, kde naše pivo čepují, ví, že jim prošlo pod rukama. Prostě to není anonymní výrobek.

Do Ostravaru jste nastoupil těsně po revoluci, pak do společnosti v roce 1996 vstoupil britský investor. Ovlivnil nový vlastník nějakým způsobem výrobní procesy?
Britský Bass změnil procesy směrem k větší standardizaci a optimalizoval výrobu ekonomicky. Pivovary byly i nuceny investovat do nových technologií. Jen tak měly šanci zůstat konkurenceschopné.

Platilo, že pivo v lahvi v 90. letech vydrželo jenom sedm dní?
Ano, desítka vydržela pět dnů a dvanáctka sedm. Ale taková byla tehdy situace na trhu obecně, netýkalo se to jen Ostravaru. Změnilo se to díky investicím do technologií. Zavedli jsme například průtokovou pasteraci. Díky tomu zlikvidujeme veškeré mikroorganismy, které by mohly rozbujet druhotné kvašení piva. A zaručí tak prodloužení trvanlivosti.

V čem bylo tehdy české pivovarnictví jiné?
Před příchodem nadnárodních společností do pivovarů se pivovarníci napříč značkami znali. Bývali jsme totiž v minulosti součástí stejných společností. Scházeli jsme se a věděli jsme o sobě. S konkurenčním bojem mezi pivovary se ovšem samozřejmě takové osobní vztahy přerušily.

Máte vy nějaké zkušenosti se zahraničním pivovarnictvím?
Čtyřikrát jsem byl v Británii a měl jsem možnost poznat tamní pivovary. Třeba jsem viděl výrobu piva Carling. Byla to v podstatě jen exkurze. Tehdy mě překvapila hlavně ta velikost. Je to ohromný kolos, ve kterém mě ohromila ta obrovská výrobní linka. Ostravar tehdy vařil asi 500 tisíc hektolitrů piva, zatímco tam vyrobili šest milionů hektolitrů ročně.

V Anglii jste ale také třikrát získal titul mistra světa ve válení sudů, že? Jak jste se k tomu dostal?
Být mistr světa ve válení pivních sudů je pro spoustu lidí úsměvné. Já jsem se tomu ze začátku taky smál. Dostal jsem se tam tak, že pivovar tehdy vyslal do Anglie dva zástupce z řad mužů a dvě ženy. Ta soutěž tam má obrovskou tradici. Koná se už od roku 1933. Před soutěží jsme trénovali kolem pivovaru tady v Ostravě. Prostě jsme tu běhali se sudy. Při samotné soutěži pak dvojice dostane speciální tyč s gumou na konci, kterou ten sud pohání. Vlastně to vychází z historie, protože takhle se sudy piva dříve vyvalovaly. A Angličané z toho udělali závod na jednu a půl míle, kterého se účastní pivovarníci z celého světa. Je to velká show a ti lidé tam tou událostí žijí celý týden.

Zvládl byste uvařit si třeba u sebe v garáži vlastní pivo?
Už jsme to v rámci přátelských setkání mimo práci zkoušeli s jedním z bývalých sládků. Vařili jsme pivo v hrnci, kdy jsme vyrobili asi osm várek. Takže možnost účastnit se vaření piva takovým domácím způsobem jsem měl. Mým snem je si někdy pivo sám uvařit, ale kvůli nedostatku času jsem zatím neměl příležitost si to doma vyzkoušet.

Když jsme se setkali, prozradil jste, že fandíte minipivovarům. Kdy jste naposledy ochutnal pivo jiné značky než Ostravar?
Ostravar je moje srdcovka, ale samozřejmě když jsem někde, kde čepují jiné pivo, tak si ho dám. Už jenom proto, že se snažím mít přehled o konkurenci.

Pivovar Ostravar má druhou generaci speciálů ze spilky

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Pivovar Ostravar uvedl druhou generaci pivních speciálů ze spilky určených výhradně pro restaurace. Podíl speciálů v produkci Ostravaru stále roste, už se blíží třem procentům. Pivovar chce speciály v limitovaných várkách podpořit provozovatele restaurací a přilákat do restaurací hosty, kterých podnikům ubylo po zavedení zákazu kouření. Uvedli zástupci pivovaru, který letos oslavil 120 let existence.

Pivovar Ostravar založený v roce 1897 je jedním z deseti největších v Česku a nyní patří do společnosti Pivovary Staropramen. Jeho roční výstav je kolem 500 tisíc hektolitrů. Za celou dobu své existence už pivovar vyprodukoval více než sedm miliard piv (půllitrů).

"Chtěli bychom, aby speciály tvořily zhruba tři procenta z naší celkové roční produkce," řekla manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. Pivovar chce piva distribuovat nejen v Moravskoslezském kraji, ale po celém Česku i na Slovensku. Podíl speciálů na celém pivním trhu v Česku je podle zástupců Ostravaru tři až čtyři procenta.

Projekt Speciálů ze spilky zahájil Ostravar v roce 2014. Uvařil zhruba jeden speciál ročně a s úspěchem se setkal zejména tmavý ležák Černá Barbora. Nyní bude s novými speciály přicházet zhruba každého čtvrt roku. "Při přípravě nové řady budeme opět používat nové receptury s netradiční kombinací chmelů a sladů," řekl vrchní sládek Roman Richter.

Prvním speciálem v nové řadě je čtrnáctistupňový ležák Grifel, v němž jsou zkombinovány tři druhy chmelu (jeden hořký a dva výrazně aromatické) a který je podle sládka ideální pro zimní období. Speciály podle Richtera pomáhají návratu lidí do hospod. "Jsou ale silnější, takže lidi si dají jedno dvě a pak pokračují klasickou dvanáctkou," řekla Cieciotková.

Situace Ostravaru, který letos zahájil prodej piva i v plechovkách, je podle zástupců pivovaru specifická. Zatímco na celém pivním trhu v Česku tvoří podíl čepovaných piv 40 procent, Ostravaru prodej piv v restauracích roste a nyní představuje asi 60 procent jeho produkce.

Do hospod přichází koňská síla, Ostravar uvařil nový speciál Grifel

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Při letošním 120. výročí rozdává pivovar Ostravar opravdu originální dárky. Od druhé poloviny listopadu dodává do hospod další nový speciál ze spilky. Jedná se o silný polotmavý ležák, který dostal jméno Grifel podle slavného závodního hřebce.

Nové pivo, které lze charakterizovat jako polotmavou čtrnáctku, ve které se mísí tradiční hořkost s aromaty a divokostí speciálních chmelových odrůd, je prvním ze speciálů tzv. druhé generace.

Ostravar tím chce navázat na předchozí řadu, ve které miliovníci piva mohli ochutnat například tmavý ležák Černá Barbora, Letní 11 nebo svrchně kvašený Ale zvaný Ruby.

„Vidíme, že trend nejrůznějších speciálů k nám přichází z mnoha jiných zemí. Netradiční piva už mají své místo i u nás. Jsou důvodem, proč se lidé vracejí zpět do hospod a proč se celkově rozvíjí pivní kultura,“ uvedl vrchní sládek pivovaru Roman Richter.

Speciál Grifel by měl být v českých, ale i ve slovenských hospodách, na čepu až do začátku příštího roku. Pak jej Ostravar nahradí další novinkou. Do budoucna by se nová piva měla na trhu objevovat co tři měsíce. „Pivaři tak budou mít možnost ochutnávat naše speciály mnohem častěji než dosud,“ doplnil sládek.

Podle něj se podíl hospod, kterým dodávají speciály ze spilky, v posledních letech meziročně zvyšuje až o více než 40 %.

Nový silný ležák Grifel, který se hodí do zimního období a který evokuje pro Ostravu i samotný pivovar typický symbol vzpínajícího se koně, by měl zaujmout vyváženými chuťovými vlastnostmi.

„Správně vyvážit chuťovou plnost, aroma, sladkost a hořkost není úplně jednoduché, protože u každého nového piva vždy musíte dosáhnout velmi dobré pitelnosti. Věřím, že se nám povedlo navázat na tradici našich silných speciálů,“ dodal Roman Richter.

Pivovaru Ostravar, který ročně vyprodukuje zhruba 500 tisíc hektolitrů piva, se i díky speciálům nadále daří držet vysokou spotřebu čepovaného piva v hospodách. Na trhu je přitom trend zcela opačný. Oficiálně se uvádí, že pouze 39 % spotřeby připadá na pivo čepované v hospodách, dalších 61 % představuje tzv. balené pivo.

Pojďte dál! Ostravar slavil 120 let, a tak otevřel lidem brány pivovaru

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

24. října 1897, to je datum, díky kterému si právě dnes připomínáme 120 let od založení pivovaru Ostravar. Oslavy výročí probíhaly ve velkém stylu prakticky celý měsíc. Podívejte se, jak jejich závěrečnou fázi v podobě unikátních komentovaných prohlídek pivovarského zázemí zachytil fotoreportér Magazínu PATRIOT Lukáš Ston.

Lidé měli možnost projít otevřenými branami nejdéle fungujícího pivovaru na severní Moravě během soboty i neděle, kdy pro ně byly připraveny komentované prohlídky, ale také pivovarská škola pod vedením vrchního sládka Romana Richtera, hudební program a ochutnávka nefiltrovaného a nepasterizovaného Ostravaru přímo z ležáckých tanků.

V rolích průvodců byli samotní zaměstnanci pivovaru, kteří se během prohlídek hodně zaměřovali zejména na spilku, která je speciálním prostorem, kde v otevřených kádích mění pivovarské kvasinky cukry na alkohol. Zatímco kdysi byly spilky velkou chloubou českého pivovarnictví, dnes už je tento tradiční způsob přípravy piva spíše raritou.

Ostravský pivovar je však v tomto ohledu velkou výjimkou. Díky zachování historicky osvědčených postupů je sice jeho výroba náročnější, ale pivo připravené přirozeným procesem pozvolného kvašení v otevřených kádích spilky má pak plnější vůni i chuť.

Více o tom, jak to vypadalo, když se přímo v pivovaru sešli fanoušci ostravského piva s těmi, kdo jej vaří, napoví naše fotoreportáž.

Český pivovar v Ostravě vznikl kvůli nevstřícnosti tamních Němců

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Tradice výroby piva na území dnešní Ostravy sahá sice až do 12. století, první průmyslové pivovary ve městě a okolí začaly vznikat až v 19. století. Právovárečníci vařili pivo v Pivovarské ulici v Moravské Ostravě. Tento pivovar si pronajal židovský podnikatel Markus Strassmann, který jej v roce 1874 rozšířil na průmyslový pivovar. Jelikož pivovar stranil německým hostincům, rozhodli se čeští měšťané založit pivovar vlastní. Ustavující valná hromada Českého akciového pivovaru v Moravské Ostravě, předchůdce dnešního pivovaru Ostravar, se konala před 120 lety, 24. října 1897.

Pivovar založilo 187 ostravských občanů, kteří upsali akcie v celkové hodnotě 1200 zlatých. Pro stavbu byl koupen pozemek v Hornopolní ulici v centru města. Ještě, než mohli zakladatelé zahájit stavbu, museli se vypořádat se stížnostmi německých měšťanů. Spor se dostal až k vídeňskému ministerstvu orby, které stížnost definitivně zamítlo a naopak vyhovělo stížnosti pivovaru proti omezování čerpání vody z vlastních studní. Stavba pak proběhla v rekordním tempu a již v květnu 1898 se v novém pivovaru mohla začít vařit první várka.

Pivo Českého akciového pivovaru se poprvé čepovalo v neděli 4. září 1898 v Národním domě v Moravské Ostravě (dnešní Divadlo Jiřího Myrona). Prvním sládkem byl František Hörbinger. Tehdejší proněmecky orientované vedení města mu nechtělo dovolit prodávat pivo v Ostravě, nakonec je však přesvědčil kvalitou svého piva.

Legendou mezi ostravskými sládky je dodnes Emanuel Kavalla, který řídil výrobu piva od roku 1901 plných 37 let a za jehož éry se podařilo pivovaru vyrovnat se konkurenčnímu Moravskoostravskému pivovaru (dříve Strassmannův pivovar). S ním byl nakonec v době okupace v roce 1942 Český akciový pivovar spojen a někdejší Strassmannův pivovar převzal i jeho výrobu. Po válce se však výroba vrátila do prostor Českého akciového pivovaru, neboť Strassmanův pivovar byl značně poškozen a uzavřen. Také prudce vzrostl výstav. Již v roce 1939 atakoval pivovar hranici 100.000 hektolitrů za rok, fúzí se Strassmannovým pivovarem se výroba zdvojnásobila.

V roce 1945 byl pivovar znárodněn a v následujících desetiletích byl součástí různých národních podniků (Moravskoslezské pivovary, Ostravské pivovary, Severomoravské pivovary) až se nakonec v roce 1989 stal součástí státního podniku Pivovary Přerov. Během těchto let pokračovala expanze Ostravaru. V 50. letech minulého století nejprve Ostravar převzal výrobu za Hukvaldský pivovar a posléze začal dodávat pivo na Karvinsko, v 80. letech, kdy pivovar investoval do rekonstrukce a modernizace a výstavby vysokokapacitní varny, překročil hranice regionu.

Po změně režimu v roce 1989 se pivovar osamostatnil a v roce 1993 byla založena společnost Ostravar, a.s. určená k privatizaci. Pivovar se však začal propadat do ztráty a ztrácel pozici v regionu ve prospěch nedalekého pivovaru Radegast Nošovice. Nakonec Ostravar koupila britská společnost Bass, která jej zahrnula do skupiny Pražské pivovary (Bass k smíchovskému pivovaru Staropramen a dalším pražským pivovarům v Braníku a Holešovicích připojila i podniky ve Vratislavicích a Svijanech na Liberecku). V lednu 1997 byla společnost Ostravar zrušena bez likvidace sloučením se společností Pražské pivovary (později Pivovary Staropramen).

Současný Ostravar, který v posledních letech výrazně investoval do modernizace, patří mezi deset největších pivovarů v Česku. Jako součást společnosti Pivovary Staropramen, s.r.o. patří do severoamerické pivovarnické skupiny Molson Coors.

Nejstarší pivovar severní Moravy slaví výročí. Jakých bylo 120 let Ostravaru?

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Otevřel vůbec první hospody s tankovým pivem, uvařil speciál zvaný Baník, později úspěšný Velvet či Strong. Pivovar Ostravar v těchto dnech slaví velké výročí. Dne 24. října totiž uplyne přesně 120 let od jeho založení.

Ostravský pivovar Ostravar je tak nejdéle fungujícím pivovarem na celé severní Moravě. Když v roce 1897 roztopil první vrchní sládek František Hörbinger varné kotle, zahájil tím tradici vaření typicky českého piva, která trvá dodnes.

Přitom ještě o pár let dříve, konkrétně v roce 1893, kdy skupina mladých mužů kolem syna prvního českého starosty v Ostravě Konstantina Grünwalda, koupila pozemky parní cihelny na Fifejdách, nic nenasvědčovalo tomu, že by byli schopni ohrozit pozici silného Strassmannova pivovaru.

Vsadili však na sílící národní uvědomění a do projektu přizvali drobné akcionáře z řad ostravských úředníků, obchodníků, advokátů, inženýrů, řemeslníků i zemědělců. Dali dohromady 3,6 miliónu zlatých a za ně postavili v Ostravě pivovar, jehož expanze pokračovala zejména po druhé světové válce rychlým tempem.

Sládek Franzl a tankové hospody
Ostravar si brzy vydobyl významnou pozici v regionu, avšak zásadní zlom přišel v 50. letech, kdy do pivovaru nastoupil talentovaný vrchní sládek Jaromír Franzl, šestý z rodů pivovarníků Franzlů, pod jehož vedením se výroba začala daleko více soustředit na kvalitu.

Franzl byl velký inovátor a vizionář, který věřil v tankové hospody a v pivní speciály. V 60. letech se začaly v portfoliu pivovaru objevovat speciály jako Baník, Rubín, kvasničák, Velikonoční a Vánoční piva. V roce 1963 pak otevřel Ostravar v Karviné vůbec první tankovou hospodu, která byla pravděpodoně jednou z prvních tankoven v Česku.

Po roce 1989 přišel útlum
V roce 1970 byl Ostravar čtvrtým největším pivovarem ve střední Evropě. To už ale sládek Franzl vařil pro Radegast v Nošovicích a nebyl u toho, když se spustil projekt výstavby nové moderní velkokapacitní varny, která byla otevřena v roce 1987.

Ostravar se sice mohl chlubit nejkrásnějšími měděnými varnými nádobami, avšak rozvoj pivovaru byl zbržděn po sametové revoluci roku 1989. Kvůli důsledkům tehdejší privatizace stagnoval, zatímco konkurence dělala mílové kroky vpřed.

Teprve s příchodem společnosti Pivovary Staropramen, která je součástí nadnárodního koncernu Molson Coors, se situace zase obrátila k lepšímu.

Úspěšná dvanáctka i speciály
V roce 1997 uvedl Ostravar na trh speciál Velvet, první české pivo s lavinovým efektem, které se stalo nejprodávanějším pivním speciálem u nás. V roce 2001 byl v prvním ročníku skutečně seriozní celostátní soutěže pod patronací Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského zvolen Ostravar v kategorii „prémiový ležák” nejlepším pivem v zemi a od té doby nese ostravská dvanáctka název „Ostravar Premium”.

O tři roky později vyhlásila celosvětová pivovarnická skupina Interbrew Ostravar nejprogresivnějším pivovarem ve střední Evropě. Další nej zaznamenal Ostravar s pivním speciálem Strong, který zřejmě jako jediné pivo v historii českého pivovarnictví vyhrál všechny tuzemské pivní soutěže, jichž se zúčastnil.

Nová éra s Mustangem a Černou Barborou
Pozadu v inovacích nezůstal Ostravar ani v tomto desetiletí. Nejprve pivovar začal s červeným festivalovým pivem Red na Colours of Ostrava, aby v roce 2014 uvedl na trh velmi úspěšné černé pivo Černou Barboru a o dva roky později také Mustang. První jedenáctku, kterou severní Morava začala s chutí pít.

K tomu přidal řadu speciálů ze spilky, kterou se od listopadu letošního roku chystá rozšířit o další chuťově zajímavá piva. Pivaři na Ostravsku dobře vědí, že síla Ostravaru nikdy nespočívala jen v reklamních kampaních, ale v progresivitě, kvalitě piva, inovacích a výdrži.

Ostravský pivovar vyrábí ročně desetimilióny půllitrů, zaměstnává stovky lidí v regionu a podporuje spoustu kulturních i sportovních akcí v kraji. Po celou dobu svého působení se pere o pozici nejlepšího piva v Moravskoslezském regionu a historicky stále lpí na procesu přirozené fermentace piva na spilce.

Osudové jsou sedmičky
Jak už víme, pivovar Ostravar byl založen v roce 1897. Historie ukazuje, že právě číslo 7 hrálo vždy důležitou roli.

Pivovar od svého založení sídlí na dnešní Hornopolní ulici č. 57 a dlouhou dobu se jmenoval Český akciový pivovar v Moravské Ostravě. Teprve v roce 1947 spatřila světlo světa značka Ostravar, která vznikla zkratkou Ostrava a pivovar.

V roce 1967 získal pivovar svou první cenu za kvalitu, a to konkrétně za nové pivo s názvem Baník. V roce 1987 pivovar slavnostně otevřel novou velkokapacitní varnu, která je jednou z nejkrásnějších varen s měděnými povrchy v Česku.

V roce 1997 Ostravar poprvé uvedl na trh nové pivo Velvet, které se stalo nejúspěšnějším pivním speciálem. Poslední datum spjaté se sedmičkou připadá na rok 2007, kdy Ostravar uvařil 7 miliard půllitrů.

Také o těchto číslech možná bude řeč během víkendového programu oslav 120. výročí. Součástí budou i prohlídky samotného pivovaru, a to v sobotu od 14 do 22 hodin a v neděli do 20 hodin s tím, že organizátoři doporučují registrovat se předem na webu Ostravaru.

Ostravar otevírá další dvě Ostravarny

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Ostravar o prázdninách pokračuje v rozšiřování vlastních pivovarských hospod Ostravarna. Novou značkovou hospodu otevřel před nedávnem v Ostravě-Fifejdách a nyní otevírá další i v Opavě. Celkově tak již fungují tři podniky tohoto jména a o dalších pivovar začíná jednat. První Ostravarnu pivovar otevřel loni v srpnu na ulici U Jubilejní v městské části Ostrava-Jih.

Zatímco se řada hospod a restaurací na trhu v poslední době potýká s úbytkem návštěvníků, značkové pivovarské restaurace jsou na vzestupu. Spojení zkušených podnikatelů v gastronomii s pivovarskými koncepty je stále oblíbenější. “Vývoj na trhu a naše dlouhodobé zkušenosti s jinými koncepty byl pro nás jedním z důležitých impulsů vývoje vlastního konceptu ostravarské hospody. Po průzkumu trhu jsme se rozhodli pro koncept velké moderní hospody s tankovým pivem, jednoduchou, ale kvalitní kuchyní a přirozeně ostravskou atmosférou,” říká Jan Trochta, manažer značkových restaurací pivovaru, který je spoluautorem konceptu nových Ostravaren.

Každou Ostravarnu si Ostravar pečlivě vybírá a věnuje ji speciální pozornost včetně výběru zkušeného partnera v oblasti gastronomie. “Naším cílem je pozvednout v daném místě pivní kulturu. Proto je pro nás vždy zásadní kvalita lokality, provozu a také budoucího provozovatele, který je pro úspěch každé Ostravarny samozřejmě klíčový,” prozradil Trochta.

Koncept založený na tankovém pivu
Dnes je mezi milovníky piva symbolem kvality především tankové pivo. Je stále oblíbenější a vyhledávanější. Ostravar začal s tankovými hospodami už před pětapadesáti lety jako jeden z prvních pivovarů u nás a má tak s jeho distribucí dlouholetou zkušenost. „Výhodou tankového piva je především jeho kvalita a čerstvost. Ostravar se do Ostravarny přiváží z nedalekého pivovaru filtro-vaný a nepasterizovaný. S nadsázkou se dá říct, že pivo chutná jako byste jej konzumovali přímo ve sklepích pivovaru, jen je díky filtraci jiskrnější,“ vysvětluje vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

V Ostravarně je na čepu vždy to nejlepší z ostravského produkce. V čele s tankovým Premiem, doplněným Mustangem, Originalem a Speciálem ze Spilky, který se mění v průběhu roku. Aktuálně je jím Letní 11.

Ostravarna na Fifejdách
Nová poctivá pivovarská hospoda v Ostravě Fifejdách na ulici Ahepjukova je prostorná stylová restau-race s prvotřídní kuchyní, prvotřídním tankovým pivem a příjemnou zahrádkou. “Ostravar Premium z tanku tady má tu nejvyšší kvalitu zajištěnou skladováním se stálou teplotou bez kontaktu se vzduchem. Díky tomu nezvětrá a má správný říz,” říká na adresu nové Ostravarny vrchní sládek Roman Richter.Kuchyně Ostravarny na Fifejdách ctí osvědčené tradiční české recepty. Speciálním lákadlem jsou domácí nakládané tvarůžky, které jsou pro mnohé pivaře tím nejlepším doplňkem k pivu. Zákazníci mohou ochutnat také tvarůžkový tatarák vyráběný dle originální receptury a podávaný s topinkami z domácího chleba pečeném v místní vlastní peci. Milovníky české kuchyně zase určitě potěší luxusní svíčková na smetaně, tradiční pivovarský gulášek nebo poctivý kuřecí či vepřový řízek.

Opavská Ostravarna
"V opavském regionu měl náš pivovar historicky velmi silné postavení. Proto jsme chtěli mít první mimoostravskou Ostravarnu právě v Opavě,” prozradila manažerka značky Ostravar Pavla Ličková. Právě otevřená Ostravarna se nachází na rušné opavské Krnovské ulici a velmi zdařile využívá zajímavých prostor předchozí restaurace. Také v interiéru opavské Ostravarny najdete moderní prosklenou tankovnu, ze které i zde můžete dostat do předchlazeného krýglu tankové Premium, výtečnou jedenáctku Mustang, Ostravar Originál nebo Speciály ze spilky.

Budoucnost pivovarských hospod Ostravaru
Se sítí Ostravaren chce ostravský pivovar expandovat také do dalších měst v Moravskoslezském kraji. “Opava je první, ale rozhodně ne poslední město, kde se Ostravarna objeví,” prozradila manažerka značky Ostravar Pavla Ličková. V případě, že se naskytne vhodná příležitost, je Ostravar připraven otevřít značkovou restauraci dokonce i za hranicemi kraje. “Prioritou pro nás nicméně pochopitelně zůstává naše domácí Ostrava a její okolí,” říká Pavla Ličková.

Pivovary Staropramen jsou lídry v realizaci značkových pivovarských gastro konceptů
Koncept pivovarských hospod Ostravarna patří mezi čtyři značkové koncepty společnost Pivovary Staropramen, jíž je pivovar Ostravar součástí. Vlajkovou lodí mezi nimi je síť pivovarských restaurací Staropramen Potrefená husa s podniky po celém Česku. Společnost krom těchto restaurací buduje také síť pivovarských hospod Naše hospoda s hlavní značkou Staropramen a Ostravarny s Ostravarem. Le-tos tyto koncepty doplnil první Branický výčep.

Ostravar rozvezl do hospod letní novinku, jedenáctku z amerického chmele

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Možná, že jste už měli možnost v hospodě ochutnat poslední novinku pivovaru Ostravar, kterou je ležák uvařený speciálně pro aktuální létní sezónu. Jmenuje se "Letní 11" a vyniká tím, že ji ostravští pivovarníci osvěžili americkou odrůdou chmele s citrusovým aroma.

U zrodu originální chuti nové jedenáctky stál chmel pojmenovaný po městečku na slunné Floridě. Když v Ostravaru přemýšleli, jak by letní novinka měla chutnat, narazil jeden ze sládků na tamní odrůdu citrusového chmele vypěstovanou v roce 2008.

„Nový chmel se jmenuje Citra stejně jako malé městečko na Floridě známé svými citrusovými plody a voní po červeném pomeranči, limetkách a grepech,“ vystihuje chuťové vlastnosti vrchní sládek Roman Richter.

Američané používají citrusový chmel pro piva typu IPA, která už jsou i u nás celkem běžně k dostání. Vyznačují se však větším obsahem alkoholu, což pro letní období není úplně žádoucí.

„Chtěli jsme něco osvěžujícího, ale s charakterem našeho piva. Uvařili jsme proto lehčí jedenáctistupňový ležák a chmel Citra použili k jeho dochmelení za studena. Výsledek byl fantastický. Najednou jsme v půllitru měli příjemně hořké osvěžující pivo jemně provoněné citrusovými plody,“ říká sládek Ostravaru.

Jako první se mohli o chuťových charakteristikách letního speciálu přesvědčit návštěvníci pivovarských slavností, kde měla „Letní 11“ koncem června svoji premiéru.

Se standardní distribucí limitované edice do hospod začal Ostravar na začátku července. Nové pivo bude k dostání pouze v čepované podobě a lidé je mohou ochutnat nejen na Ostravsku v Ostravarně a dalších vybraných hospodách, ale i za hranicemi Moravskoslezského regionu.

Jak ostravský pivovar již na jaře avizoval, vzhledem k letošním 120. narozeninám se zaměří také na celonárodní distribucí některých piv. Letní jedenáctku si tak budou moci dát třeba zákazníci v restauracích Potrefená husa po celé České republice.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.02.2018 09:4452