Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

V České Kamenici začnou opět vařit pivo. Součástí pivovaru bude i palírna a moštárna

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czČeská Kamenice

Z bývalého panského pivovaru v České Kamenici se zase bude linout vůně vařeného piva. První várku milovníci pěnivého moku mohou v rekonstruovaném historickém areálu ochutnat už za pár dnů.

Postupně až padesát nových pracovních míst chtějí v bývalém panském pivovaru v České Kamenici vytvořit jeho noví vlastníci. Během rozsáhlé rekonstrukce zachrání památkově chráněný historický areál a zároveň v něm obnoví vaření piva.

Bude tam i palírna a moštárna ovoce, ale základem zůstane vaření piva. Má ho být až tři tisíce hektolitrů ročně. Bude se tu vařit na 15 druhů piv - desítka, jedenáctka a dvanáctka, ale chybět nebudou ani pivní speciály. Jak se budou jmenovat? A jaké mají noví majitelé pivovaru plány do budoucnaTo už si poslechněte z reportáže našeho redaktora Josefa Suka…

Zaměstnanci pivovaru Zubr načesali chmel na speciální várku Granda

Publikováno:před rokemZdroj:Naše vodaZubr

Zaměstnanci pivovaru Zubr v čele se sládkovou i ředitelem letos opět společně načesali Žatecký poloraný červeňák, který bude použit na speciální várku jedenáctistupňového ležáku Zubr Grand. Informoval o tom Jan Vávra z agentury Ariston PR.

„Tento tradiční jemný aromatický chmel, který do Granda dávkujeme hned čtyřikrát, dává pivu jedinečnou chuť i příjemné chmelové aroma. Výběr odrůdy chmele je pro pivo naprosto zásadní a zde na Tršicku se pěstuje jeden z nejlepších na světě,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr. „Speciální edici Granda z první várky čerstvě načesaného chmele budou moci příznivci piva Zubr ochutnat již na konci října, kdy bude stočen do sudů a distribuován do vybraných restauračních zařízení,“ doplňuje Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Zubr Grand již příští měsíc oslaví své první narozeniny a za tu dobu se stal nejprodávanějším pivem přerovského pivovaru. Při přípravě receptury se Nataša Rousková nechala inspirovat prvorepublikovou recepturou a velký důraz je kladen na použité suroviny. Kromě tršického chmele jsou to další regionální suroviny – hanácké slady, které díky svým parametrům a půdním podmínkám patří k nejkvalitnějším sladům v České republice a voda z tovačovských jezer, jenž splňuje přísné parametry kojenecké vody.

„Rostoucí obliba Granda potvrzuje současný trend, kdy spotřebitelé dávají přednost jedenáctistupňovým pivům s výraznou chmelovou chutí, které jsou uvařeny podle tradičních postupů z kvalitních surovin,“ uzavírá Tomáš Pluháček.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO „České pivo“. V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal na podzim prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2014 a to v kategorii světlé výčepní pivo (1. místo Zubr Gold) a v kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).

Budějovický Budvar uvařil již počtvrté sezónní pivo z čerstvého chmele

Publikováno:před rokemZdroj:Regionální novinyBudvar

Ve varně pivovaru Budějovický Budvar byly ve středu večer uvařeny dvě várky sezónního piva z čerstvého chmele o celkovém objemu 800 hektolitrů. Hlávky Žateckého poloraného červeňáku byly jen několik hodin předtím načesány na chmelnici "U Splavu" v katastru chmelařské obce Blšany. Sezónní pivo z čerstvého chmele vaří Budějovický Budvar pravidelně již od roku 2012 vždy v období vrcholící sklizně chmele. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání si budeme moci vychutnat šestnáctistupňové pivo BUD B:STRONG z čerstvého chmele až ve druhé polovině března 2016. K dispozici bude ve vybraných restauracích nejen v České republice, ale i v několika dalších zemích.

Chmel pro sezónní pivo dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Čerstvé hlávky odrůdy Žatecký poloraný červeňák byly sklizeny 26. srpna dopoledne na chmelnici "U Splavu", ve slavné lokalitě "Údolí Zlatého potoka" u chmelařské obce Blšany. Za pivovar dohlíželi na sklizeň hlávek přímo na poli sládek Adam Brož, specialista pro řízení jakosti piva Petr Košin a budvarský someliér Aleš Dvořák. "Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým jedenkrát do roka vzdáváme hold naší klíčové surovině i práci pěstitelů. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni," říká Adam Brož.

Z čerstvého chmele byly uvařeny dvě várky speciálního piva BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. Chmelení proběhlo standardním budvarským způsobem, tedy ručním přidáním chmele do mladinové pánve ve třech dávkách. "Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Protože již několik let používáme chmel ze stejné chmelnice, můžeme u hotového piva dobře pozorovat ročníkové rozdíly způsobené odlišným počasím v daném roce. V každé várce našeho sezónního piva tak můžeme objevovat drobné odlišnosti zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti," vysvětluje Adam Brož.

Pivo uvařené 26. srpna 2015 budou lidé moci ochutnat až ve druhé polovině března 2016, neboť doba zrání piva BUD B:STRONG je 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů. Kromě České republiky se bude prodívat i v několika dalších zemích.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. "V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů. Jinak tomu nebylo ani u druhé a třetí série várek. Toto pivo jen tak neomrzí a počkat 200 dní, abychom zjistili, co stále stejná chmelnice připravila pro příznivce piva letos, se vyplatí," uzavírá Adam Brož.

Nealkoholická piva obsahují výrazně méně cukrů než slazené nápoje

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.cz

Za nejzdravější nápoj je považována přírodní voda. Ne všichni si ale tento fakt berou za své a raději upřednostňují sladké či ochucené nápoje, případně pivo. Většina těchto nápojů obsahuje nejen vyšší množství cukrů, ale i nejrůznějších aditiv, která organismu ve vyšším množství mohou i škodit. Podívejte se s námi na to, jak si jednotlivé nealko nápoje stojí.

Z pohledu obsahu cukrů obvykle nejlépe vycházejí nápoje s umělými sladidly, jež obsahují 0 g sacharidů a tedy i 0 g cukrů. Ale to neznamená, že je lze doporučit jako zdravou součást pitného režimu.

Z velké části totiž obsahují nejrůznější aditiva (éčka), kam spadají i umělá sladidla, a podle mnohých vědců mají právě tyto přísady na zdraví jedince mnohem horší dopad, než běžný cukr v nápojích.

Z pohledu zdravé výživy přitom hůře než klasický cukr dopadá i dnes u nás tolik využívaný glukózovo-fruktózový sirup v nápojích či jen čistý fruktózový sirup. Fruktóza se totiž ze 40 % v těle mění na tuk, který se ukládá zejména v oblasti břicha jako nebezpečný útrobní tuk, jenž obaluje břišní orgány a je považován za jednu z hlavních příčin vzniku cukrovky 2. typu.

Útrobní tuk se poté přeměňuje na triglyceridy, jež se spolu s cholesterolem ukládají v cévách. Navíc fruktóza velmi významně podporuje chuť k jídlu, což vede k přejídání. [celá zpráva]

Odborníci provedli hned několik srovnávacích testů nealkoholických nápojů, kde se zaměřili na obsah sacharidů (cukrů) a obsažená aditiva, a sami byli překvapeni výsledky.
Pivo jako vítěz

Z pohledu obsahu cukrů a aditiv totiž nejlépe vyšlo nealkoholické pivo. Dokonce obsahovalo méně cukrů, než některé ochucené minerální vody či 100% pomerančové džusy.

Zatímco nealkoholické pivo obsahovalo na 100 ml 3,3 g sacharidů (z čehož cukry tvořily 2,2 g), slazená přírodní minerální voda měla sacharidů 4,5 g (cukrů 4,5 g) a 100% pomerančový džus (z koncentrátu) 10,5 g sacharidů (z toho 8,8 g tvořily cukry).

Pro srovnání, například oblíbená kola obsahuje 11,2 g sacharidů (11,2 g cukru), kofola 8 g sacharidů (z toho 8 g cukrů) a oblíbené energetické nápoje 11 g sacharidů (11 g cukrů).

10 NEJ minipivovarů v Česku. Kde mají skvělé pivo a navíc dobře vaří

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Libor Budinský

Malé pivovary s výstavem do deseti tisíc hektolitrů za rok a se sázkou na řemeslná piva nezvyklých druhů přibývají v Česku raketovým tempem. Většina z nich provozuje také svou vlastní restauraci, takže vedle zlatého moku můžete při pivním výletě ochutnat nejrůznější speciality.

Clock v Potštejně
Malý pivovar na náměstí historického městečka působí jako příjemné zjevení. V moderně pojaté restauraci mají na čepu pět druhů piv, od pěkně chmelené a výrazně hořké osmičky Trudi pro cyklisty, přes desítku Hektor až po čtrnáctistupňový Twist (typově IPA) či silnou šestnáctku No Idols. Potěší příjemné ceny od 27 do 40 korun za půl litru. V nabídce jsou jednoduchá hospodská jídla, třeba vynikající nakládané tvarůžky s feferonkou a chlebem za 37 korun.

Český lev na Národní
Letos v létě se v centru Prahy otevřel nový Pivovar Národní, jehož obrovskou výhodou je krásná a klidná pivní zahrada s kapacitou 200 míst. Vaří se tu pivo plzeňského typu s názvem Czech Lion, a to jako klasický světlý ležák, polotmavý speciál či nefiltrovaná jedenáctka (0,4 litru stojí 35 korun). Od podzimu by měl místní sládek vařit také pivní speciály.
Pivovar Národní má velmi pestrou nabídku jídel, z nichž můžeme doporučit bramborové placky s pivní marmeládou či pečené vepřové koleno marinované v pivu s rozmarýnem a česnekem za 289 korun.

Pivovar Krajinská 27
V Českých Budějovicích nedávno otevřeli minipivovar spojený s výtečnou nekuřáckou restaurací. Jmenuje se Krajinská 27 a vaří zde, především z lokálních surovin, špičkový šéfkuchař Petr Hajný. V nabídce jsou například grilovaná játra na pepři (120 korun) či morek s topinkami (85 korun). Z piv můžeme doporučit čtrnáctku Krajinská IPA (india pale ale), svrchně kvašené pivo s citrusovou chutí a vůní (třetinka za 45 korun).

Pivovar Hendrych
V celých Krkonoších získává na oblibě pivo z rodinného pivovaru Hendrych, které je hodně hořké, řízné, svěží a příjemně pitelné, zvláště jedenáctka. V minipivovaru ve Vrchlabí můžete ochutnat také osmičku (32 korun za půl litru) či šestnáctistupňový Ale (třetinka za čtyřicet korun). Nabídka jídla je skromnější, vedle guláše či farmářské klobásy s křenem (65 korun) zaujme hlavně vepřové koleno (165 korun).

Břevnovský klášter
Bohatou kolekci piv připravuje Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, založený v roce 2011. Vedle klasické tmavé jedenáctky a světlé dvanáctky je v nabídce pšeničné pivo bavorského typu, anglická IPA či ruský imperiální stout (21 stupňů) s chutí hořké čokolády (třetinka za 61 korun). A také „trapistická“ sedmnáctka Břevnovské Abbey (0,75 za 100 korun). Většina uvedených piv se prodává v lahvích.
V klášterním šenku můžete ochutnat třeba domácí škvarky se sádlem a cibulí (75 korun), pštrosí játra (89 korun) a spoustu pečených či grilovaných mas.

Tlustý netopýr
Pivovar Antoš ve Slaném posbíral v posledních letech za svá piva celou řadu medailí. Ne čepu je dvanáctistupňový Antošův ležák (29 korun za půl litru) či stejně silné Černé poupě (32 korun). A vaří tu také sedmnáctistupňový speciál s názvem Tlustý netopýr (za třetinku se platí 36 korun).
Z poměrně širokého menu doporučíme bůčkovou či škvarkovou pomazánku (65 korun), buřty na černém pivu s pikantní zeleninovou omáčkou (85 korun) či pivovarský guláš (145 korun).

Laser Beer
Další absolutní novinkou je Olivův pivovar v Dolních Břežanech, který byl společně s restaurací, malým penzionem a pivními lázněmi otevřen letos v létě. Vaří se tu plnější Dolnobřežanská desítka (27 korun za půl litru) či ležák s netradičním názvem Laser beer, to kvůli nedalekému evropskému laserovému centru (32 korun). A také řada svrchně kvašených speciálů, třeba černý stout Theodor.
Z pestré nabídky kuchyně zaujala žebírka na medu (135 korun), bramborové lokše plněné kysaným zelím a uzeným masem (85 korun) či králičí tlačenka (125 korun).

Znovuzrozené Únětice
Znovuzrozený Únětický pivovar se po mnoha letech zapomnění probudil k životu v roce 2011 a brzy si získal početnou řadu příznivců. Nepouštěl se do žádných velkých experimentů, ale vsadil na dvě poctivá piva, desítku a dvanáctku, která také točí ve své pivovarské restauraci (půllitru za 28 respektive 34 korun). Z jídla potěší pivní škvarkové placky se zelím za 49 korun či pivní sýr naložený v oleji s cibulí, česnekem a feferonkou, za který hosté zaplatí 89 korun.

Párování piva s jídlem
V Jeseníkách v obci Branná byl nedávno otevřen minipivovar s hotelem a restaurací Kolštejn, který vyrábí spodně i svrchně kvašená piva s „keltskými“ názvy Dolmen či Menhir (polotmavý patnáctistupňový speciál). Přestože piva jsou spíše standardní, místní restaurace si zakládá na využívání sezónních produktů a vaření pivních speciálů. Zatímco v létě se k lehčím jídlům vařil desetistupňový Bitter Ale, na podzim se ke zvěřině chystá patnáctka Strong Ale.

Šumavský pivovar
Na snoubení piva s jídlem se zaměřil také Šumavský pivovar ve Vimperku. Vedle klasického světlého ležáku, který se čepuje nefiltrovaný a nepasterizovaný, zde připravují polotmavou dvanáctku (půl litru za 35 korun) či třináctistupňový speciál, svrchně kvašený a výrazně hořký Ale s názvem Generál Patton (půllitr za 50 korun). Za zkoušku stojí pivovarské placky s mlátem (65 korun) či vepřová líčka na pivu a rozmarýnu za 175 korun.

Letošní Slavnosti pivovaru Ostravar nabídnou i pivní speciál ALE Ruby

Publikováno:před rokemZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Klára KohutováOstravar

Vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter říká: „Mladí lidé rádi zkouší nové chutě i druhy piva".

Patnáctý ročník Slavností pivovaru Ostravar nabídne vedle hudebních zážitků i pivní speciál ALE Ruby.

Představte pivo, které jste pro slavnosti vytvořili.
Na jubilejní ročník jsme chtěli uvařit úplnou novinku, takže jsme připravili ALE. Jedná se o polotmavý svrchně kvašený ležák, který se v České republice často nevyrábí.

Kde se tedy tradičně vaří?
V receptuře jsme se inspirovali postupy z Anglie i Irska, kde má tento pivní speciál své kořeny. Pivo je uvařeno ze tří druhů sladů moravského ječmene a ze tří pečlivě vybraných odrůd chmele. ALE je chmelen natřikrát ve varně a ještě jednou za studena na spilce.

Přiblížil byste laikům onu spilku?
Fermentační a kvasný proces u nás v pivovaru probíhá v takzvané spilce, tedy soustavě místností s otevřenými kvasnými nádobami, kde naše pivo získává svou tradiční chuť. Právě svrchní kvašení a kvašení na spilce jsme skombinovali u ALE Ruby.

Které chutě u piva převládají? Komu je určeno?
U ALE Ruby dominují ovocné tóny a citrusové aroma, které podtrhuje střední hořkost piva. Chceme touto novinkou oslovit hlavně mladé lidi. Ve světě se rozšiřuje nabídka piv a i my jsme chtěli ozvláštnit sortiment.

Proč právě ALE?
Přemýšleli jsme o více verzích, ale nakonec jsme sáhli po tomto netradičním ležáku, chtěli jsme vyzkoušet, zda tento typ zvládneme uvařit.

Kolik za pivo návštěvníci slavností zaplatí? Budou ho moci ochutnat i po nich?
Tradičně budou všechny druhy piv stát dvacet korun, přičemž vstupenka na slavnosti platí i jako lístek na jeden půllitr piva zdarma. ALE chceme přiblížit lidem, takže jsme připraveni reagovat na poptávku a zařadit jej do distribuce.

Za jakých podmínek by se měl speciál čepovat?
Právě aromatické složky piva lépe vyniknou za vyšších teplot, než je u jiných ležáků běžné. Takže něco mezi deseti až dvanácti stupni Celsia.

Čím se při vymýšlení speciálů inspirujete?
V pivovaru Ostravar jsem třetím rokem a pokaždé jsme sáhli po odlišných variantách. V loňských ročnících jsme vycházeli z tradičních metod a historie, zatímco letos jsme chtěli vyzkoušet nové postupy.

Co vás na pivovarnictví baví?
Nechci, aby to znělo jako klišé, ale práci sládka musíte dělat srdcem. Můj otec byl sládkem, takže jsem k tomuto povolání „přičichl" jako malý a zamiloval si ho. Moc se mi líbí, že uvařit dobré pivo je stále kumšt.

Pocházíte ze Slovenska. Dají se nějak srovnat chutě slovenských a českých pivařů?
Máme společné kořeny a to je vidět i v historii pití piva. Myslím, že v obou zemích je stále vysoká podpora tradičních ležáků. Nicméně se mi líbí, že mladí lidé rádi ochutnávají nové chutě i druhy piv.

Slavnosti Ostravaru nabídnou tři hudební scény, zazpívají David Koller i Aneta Langerová

Publikováno:před rokemZdroj:iREPORT.czOstravar

V sobotu 29. srpna se v Ostravaru uskuteční patnácté Slavnosti pivovaru. Ostravští pivovarníci pro jubilejní ročník připravili nové interprety v line-upu, nové pivo i nové zážitky. Vystoupí Aneta Langerová, David Koller nebo Michal Hrůza.

Vedle piva bude mít hlavní roli při Slavnostech pivovaru samozřejmě i hudba. Pořadatelé letos pozvali 15 kapel, které budou vystupovat celkem na třech pódiích. Na hlavním pódiu Ostravar stage se ukážou všechny hlavní hvězdy, tedy Aneta Langerová, David Koller, Michal Hrůza, Pipes & Pints nebo bosenská Dubioza kolektiv.

"Do loňského ročníku bylo zvykem, že druhou scénu na Slavnostech tvořila stáčírenská rampa. To se letos změní," přibližuje event manažer Jan Vošta a dodává: "Na nádvoří pivovaru letos postavíme regulérní velkou druhou hudební scénu, která bude zdatně konkurovat hlavní stage. Její dramaturgie se opět ujal Richard Krajčo a očekáváme, že především osloví mladší návštěvníky."

Za budovou vrchního sládka vyroste u nákladní vrátnice ještě jedna stage. Bude se jmenovat "Ostrava žije stage" a svůj název získala po novém projektu ostravského pivovaru s názvem "Ostrava žije", kterým se Ostravar letos v létě snažil oživit dění v ostravských ulicích i hospodách. Kapely, které zvítězily v hlasování návštěvníků akcí, budou vystupovat právě zde.

A na co se mohou těšit pivaři? "Pro mě jako vrchního sládka je pochopitelně nejdůležitější novinkou letošního ročníku naše nové pivo. Jmenuje se Ostravar Ruby a jedná se o svrchně kvašený ALE," říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter. Je prý uvařeno ze 3 druhů sladů moravského ječmene a ze 3 pečlivě vybraných odrůd chmele.

Součástí doprovodného programu bude opět oblíbená pivovarská škola. Ani letos samozřejmě nebudou chybět prohlídky pivovaru. Loni se návštěvníci měli možnost podívat na spilku, letos budou zase moci ochutnat ryzí Ostravar přímo z tanku v ležáckém sklepě. Dalšími lákadly budou bubenická škola a soutěž v držení tupláků na čas. Dále nebude chybět oblíbený fotokoutek nebo možnost nechat si nakreslit vlastní karikatur

Prohlídky Budvaru připomenou dějinné okamžiky

Publikováno:před rokemZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Luboš DvořákBudvar

Sto dvacáté výročí založení Budějovického Budvaru si pivovar připomíná na všech frontách. Pro veřejnost podnik připravil několik kulturních akcí. Mezi ně se řadí i divadelní večerní prohlídky pivovaru v historických kostýmech, které prostřednictvím hraných scén návštěvníky realisticky přenášejí do doby založení firmy i do dalších klíčových okamžiků v její historii

První večerní prohlídka se konala ve středu v 19.30 hod. Další čtyři divadelní prohlídky jsou připraveny na září a počátek října. Vstupné pivovar stanovil na 200 korun.

První várku originálního piva pouhých 200 hektolitrů uvařil sládek Antonín Holeček dne 7. října 1895. Tomu předcházel 15. duben 1895 a ustavující valná hromada akcionářů „Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích" (ČAP), který je právním předchůdcem dnešního Budějovického Budvaru. ČAP navázal na historickou tradici vaření originálního piva v Českých Budějovicích, která je 750 let stará. Budějovický Budvar tradici rozvíjí a uchovává pro příští generace.

Při výrobě Budějovického piva budvarští sládkové dodnes dodržují osvědčené postupy a používají původní suroviny. V rámci oslav významného výročí se na trhu letos objevilo několik limitovaných edic piva značky Budweiser Budvar.

„Večerní divadelní prohlídky jsou kombinací odborného výkladu o pivovaru a hraných scén v realistických historických kostýmech. Návštěvníci mohou doslova cestovat časem a přenést se do doby založení pivovaru a do dalších klíčových okamžiků v jeho dlouhé historii," řekl Tomáš Olejník, vedoucí divize Gastro z Budějovického Budvaru, který odpovídá za služby návštěvnického centra.

Hrané scénky vycházejí z reálných skutečností. „Podklady pro ně jsme našli v zápisech z jednání správní rady Českého akciového pivovaru. Pokusili jsme se přiblížit i reálné podobě pokud nám byla známa historických osobností, které ve scénkách vystupují. Myslím, že v některých případech jako je například osobnost prvního sládka pivovaru Antonína Holečka se nám to opravdu podařilo," řekl Ivo Hajn z Budějovického Budvaru, který se na projektu podílel.

Scénář a produkci zajistila českobudějovická agentura Kultur-Kontakt, která již řadu let pořádá pořady s názvem Vycházky za historií.

Nádvoří Plzeňského pivovaru obsadí v pátek obří loutky

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Kateřina KrásováPrazdroj

Pět obřích loutek se poslední srpnový pátek zabydlí na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Chodící a mluvící marionety o velikosti až dvacet metrů zpestří nádvoří pivovaru až do 17:00. Pak se vydají průvodem do plzeňských ulic a na náměstí, kde předvedou speciální show.

Nádvoří plzeňského pivovaru bude v pátek 28. srpna patřit obřím loutkám. Pět z osmi robustních loutek španělské divadelní skupiny Carros De Foc, které poprvé zavítají do České republiky, si zde budou moci návštěvníci zblízka prohlédnout celý den od 8:00 až do 17:00. Bude to nejdelší doba, kdy budou loutky k vidění společně na jednom místě. Pak vyrazí z pivovaru do centra Plzně a stanou se hlavními hvězdami speciálního site-specific představení La Nina, kde společně s desítkami akrobatů, tanečníků a muzikantů promění historické centrum Plzně v divadelní jeviště.

"Jsme rádi, že právě pivovar, který byl a je často zdrojem inspirace pro řadu umělců, místem kulturního dění i čilého turistického ruchu hostí těchto pět unikátních obřích loutek. Pivovarské nádvoří je vhodným místem, kde se loutky po celý den - než zahájí svůj velký pochod městem -- mohou představit Plzeňanům i mnoha návštěvníkům ze zahraničí. Obří loutky jsou nepřehlédnutelnou ukázkou lidského důvtipu a krásného řemesla, a právě tím se propojují s tradičními plzeňskými symboly, tedy s tradicí pivovarskou i se slavnou plzeňskou tradicí loutkářskou," řekla Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historického dědictví Plzeňského Prazdroje.

Pivovar oživí v pátek jednadvacetimetrový drak, nejdelší loutka celého souboru, nebo vlčice Chrtka, která na svém hřbetu uveze až 8 osob. Chybět nebude ani rytíř Emil, první a tedy nejstarší velká loutka Carros de Foc. Je to obří socha vážící 500 kg podobající se člověku. Unikátní bude také loutka koně, na rozdíl od ostatních nemá vlastní motor, takže 1200 kg živé váhy musí pohánět lidská síla. Jeho výška se pohybuje od 4 do 6 metrů, když se postaví na zadní. Pětici uzavírá velbloud Kamil. Svůj hlas loutkám přislíbili zapůjčit například vynikající dabéři Martin Stránský, Jiří Lábus či Antonín Procházka.

Večer všechny loutky ožijí a promění historické centrum Plzně a blízký areál DEPO2015 v divadelní jeviště. Začátek průvodového představení La Nina je ve 20:30 na náměstí Republiky, odkud se loutky vydávají na cestu městem. Představení se opakuje každý den po celý víkend.

Pivovar Chodovar chystá pivní speciál. Do piva se přidá čerstvě sklizený chmel

Publikováno:před rokemZdroj:QAP.czChodovar

I když se zdá, že do zimy je ještě hodně daleko, v Rodinném pivovaru Chodovar se už na ni připravují. V příštím týdnu se do výrobního programu pustí várka světlého vánočního speciálu Mr. Albi. Důvod je jasný. Do vařeného piva se totiž přidává čerstvě sklizený chmel a ten se sklízí právě na přelomu srpna a září.

Konec léta je v Rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané spojený se slavnostními okamžiky už tradičně. Nejen že jsou na programu pivní slavnosti, ale zároveň také vaření limitovaných edicí speciálních piv. Ty se následně dostanou na trh až v předvánočním čase.

Právě na příští týden tak připadá další milník. Ve středu 2. září se do výrobního programu spustí slavnostní várka vánočního speciálu Mr. Albi. Dojde k tomu v pravé poledne. "Toto unikátní pivo se každoročně vaří s dávkou zeleného chmele, který je brzy ráno sklizen na chmelnici nedaleko Žatce a v pravé poledne přidán do várky piva v Chodovaru." Stejně jako odbijí hodiny na věži v Chodové Plané poledne, vhodí se slavnostně chmel do nové várky.

Speciál s čerstvým chmelem se musí vařit s předstihem právě kvůli období sklizeň. Do pivovaru se musí dostat ve velmi krátké době po tom, co se sklidí. A taková možnost je právě jen několik dnů v roce, na přelomu srpna a září, kdy se chmel sklízí. Dohled a patronát nad česáním chmele a jeho transportem do pivovaru v Chodové Plané bude mít stejně jako v loňském roce Chrám Chmele a Piva v Žatci a jeden z předních chmelařských odborníků Ing. Jiří Vent.

Zimní speciál se bude díky použití čerstvého hlávkového chmele "Žateckého červeňáku“ vyznačovat nejen skvělou chutí, ale i výrazným aroma typickým pro tento druh českého chmele. V prodeji bude tento unikátní světlý speciál od začátku listopadu v limitované edici 40.000 lahví.

Mr. Albi Zimní speciál

Charakteristika: Světlý speciál připravený originálním způsobem chmelení várky zeleným hlávkovým chmelem z nové sklizně. K jeho přípravě bylo požito výhradně českého aromatického chmele – Žateckého poloraného červeňáku. Toto pivo je vhodné např. jako aperitiv, nebo ke studeným předkrmům. Velmi dobře ladí k rybám s výraznější úpravou, nebo bílým masům se smetanovou omáčkou. V prodeji vždy od začátku listopadu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.08.2017 19:465.337/5.337