Historie a současnost pivovaru Primátor

● 1448 První zmínka o sladovně
První zmínka o sladovně, která stála v dnešní ulici Kamenice

● 1495 První přímá zmínka o společném pivovaru právovárečných měšťanů
První přímá zmínka o společném pivovaru právovárečných měšťanů, který patřil k nejvýznamnějším městským hospodářským zařízením. Tehdy je uvedeno „pivovarní městiště“ za domem Kuby Vitiny v severozápadním rohu náměstí, kde stál až do roku 1980 dům čp. 67. Největšího rozkvětu pivovar dosáhl v 2. polovině 16. a na počátku 17. století za Smiřických. Vařilo se „bílé“ pšeničné i „červené“ ječné pivo.

pivovar● 1623 Měšťanům odňato právo várečné
Nová majitelka panství Marie Magdalena Trčková z Lípy odňala měšťanům právo várečné, její rozhodnutí potvrdil i následující majitel Ottavio Piccolomini, který ho v roce 1636 městu natrvalo zrušil.

● 1684 Náchodští měšťané si zřídili nevelký pivovar na svém statku Slaný v Kladsku
Náchodští měšťané si jako částečnou náhradu zřídili nevelký pivovar na svém statku Slaný (dnes Słone) v Kladsku, kam nesahala pravomoc náchodské vrchnosti a který vlastnili až do roku 1872. Své pivo však ve městě Náchodě čepovat nesměli.

● 1869 Zrušení monopolu na propinační právo
Zrušení monopolu na propinační právo Zemským zákonem č. 55 z 30. dubna 1869. Propinační právo od počátku 16. století až do tohoto roku zaručovalo odbyt piva panským, církevním a měšťanským pivovarům. Jeho zrušení znamenalo pád bariér pro stavbu nových pivovarů na průmyslové bázi a volnou soutěž v podnikání.

pivovar● 1871 Schválen návrh na stavbu pivovaru
Na zasedání městského zastupitelstva 30. června 1871 byl jednohlasně schválen návrh na stavbu průmyslového pivovaru přednesený purkmistrem (starostou) Josefem Boříkem údajně na podnět náchodského vinárníka Václava Šrůtka. Současně byla zvolena devítičlenná „pivováreční“ komise.

● 1871 Vyhláška vyzývající k „pivovarskému referendu“
V srpnu byla vylepena vyhláška vyzývající k „pivovarskému referendu“ - každý občan Náchoda s volebním právem se měl písemně o návrhu na radnici vyjádřit. Výsledek byl kladný, a tak přípravy intenzivně pokračovaly. Bylo rozhodnuto postavit větší průmyslový parostrojní pivovar s objemem jedné várky 54 hl a roční kapacitou 12 220 hl zásobující celé okolí. Projektem byl pověřen významný odborník na stavby pivovarů Ing. Josef Vincenc Novák (1842-1918) z Prahy.

● 1872 Položení základního kamene
V dubnu byl slavnostně položen základní kámen nového pivovaru a začalo se zdít. Stavbyvedoucím byl obecním zastupitelstvem 23. března zvolen stavitel Karel Tebich z Brna. V listopadu byla dokončena hrubá stavba a konala se slavnost rovnosti. Budova byla zcela dokončena v únoru 1873 a začalo se s montáží strojů.
pivovar
● 1873 Městské zastupitelstvo rozhodlo provozovat pivovar v režii města
Městské zastupitelstvo rozhodlo provozovat pivovar v režii města. Na zasedání 10. července 1873 byl zvolen první sládek Antonín Lutz, Němec, bývalý podstarší z knížecího pivovaru v České Skalici.

● 1873 Bylo uvařeno první pivo
Bylo uvařeno první pivo a vystaveno 6. prosince 1873, tedy již za 62 dny. V říjnu 1873 bylo uvařeno celkem 17 várek 10° a 11° piva.

● 1874 Ustanovena šestičlenná správní rada pivovaru
Na zasedání městského zastupitelstva byla ustanovena šestičlenná správní rada pivovaru v čele s předsedou Janem Tichým, která byla volena na tři roky a řídila pivovar až do roku 1936, kdy byla vystřídána pivovarským odborem (komisí) města. Zastupitelstvo také schválilo název firmy: „Obecní pivovar v Náchodě“.

● 1874 První výrobní kampaň pivovaru
V říjnu byla uzavřena první výrobní kampaň pivovaru (roční účetní období). pivovarZa rok bylo vyrobeno 13 858 hl a vystaveno 10 912 hl piva, což překonalo očekávání. Pivovar se však potýkal s nedostatkem ledu a kvalitní vody.

● 1876 Export náchodského piva za hranice - Prusko
Poprvé je doložen export náchodského piva za hranice - do sousedního Pruska bylo vyvezeno 1 536 hl.

● 1877 Poprvé uvařen 12° ležák
Poprvé uvařen 12° ležák, který však dlouho zůstával na okraji zájmu.

● 1880 Rozšíření sklepů o dva nové
Díky rostoucímu zájmu o náchodské pivo (výstav v roce 1879 dosáhl 14 260 hl) schváleno rozšíření sklepů o dva nové, přiléhající z jihu ke stávajícím sklepům. Stavba pod vedením stavitele Františka Plesnivého byla neprodleně zahájena a dokončena během 1. pololetí roku 1881.

● 1882 Přijat návrh na rekonstrukci hvozdu
Na zasedání obecního zastupitelstva byl přijat návrh na rekonstrukci hvozdu, kterou provedla firma Ringhofer Praha. Důvodem byla rostoucí produkce pivovaru, pivovarkterá v kampani 1882-1883 poprvé překročila 20 000 hl ročně.

● 1884 Nový sládek František C. Suda
Po rezignaci A. Lutze zvolen novým sládkem František C. Suda, sládek v Prostějově. I za nového sládka se dařilo dále zvyšovat výstav,který v kampani 1885-1886 dosáhl výše 23 406 hl.

● 1886 Zvětšen var pivovaru z 54 na 72 hl
Obecní zastupitelstvo rozhodlo na návrh správní rady zvětšit var pivovaru z 54 na 72 hl. Znamenalo to výměnu dosavadní varné (rmutovací) pánve a scezovací kádě za větší a instalaci nového chladícího štoku.

● 1887 První doložené tmavé pivo - Náchodský granát
Nově se na Vánoce začal vařit 13° ležák a od 15. července se začalo vystavovat první doložené tmavé pivo - Náchodský granát, vyrobený „po staročeském způsobu“.

● 1891 V pořadí třetí sládek Vojtěch Matějka
Obecní zastupitelstvo zvolilo v pořadí třetím sládkem Vojtěcha Matějku, sládka v Břeclavi. Ten 23. dubna zahájil svoji činnost, která byla nad míru úspěšná pivovara výstav piva se dále zvyšoval až na 31 031 hl v kampani 1890-1891.

● 1894 Schválena další nutná přístavba dvou sklepů
Schválena další nutná přístavba dvou sklepů, které měly kapacitu 1 900 hl. Plány a rozpočet vypracoval stavitel Josef Hakauf, výstavba byla zahájena v dubnu 1894 a 17. ledna 1895 proběhla úspěšná kolaudace společně s novou zděnou manipulační lednicí na místě dnešního návštěvnického centra. Tato stavba podle projektu stavitele Jana Svobody byla schválena správní radou pivovaru 27. srpna 1894 a obecním zastupitelstvem 27. srpna.

● 1897 Zhotoven komplexní plán na rozšíření pivovaru
Správní rada vzhledem k očekávané nedostačující kapacitě pivovaru navrhla zhotovit komplexní plán na rozšíření pivovaru až na roční kapacitu 60 000 hl. Kromě sladovny se měly rozšířit ležácké sklepy, spilka a vyměnit strojní zařízení. Již hotové plány nebyly uskutečněny, protože roční výstav pivovaru již dále nerostl a ustálil se na přibližně 27 000 hl.

● 1899 Schválena stavba nového vodovodu
Schválena stavba nového vodovodu z lesních pramenů pod Dobrošovem podle plánů a rozpočtů Ing. Kressa z Prahy. Stavba rychle pokračovala a 6. listopadu 1899 byl dán vodovod slavnostně do provozu. Další práce probíhaly ještě v roce 1900. pivovar

● 1902 Výměna starého parního kotle
Výměna starého parního kotle za nový větší od firmy Brněnská strojírna a rozšíření kotelny.

● 1908 První pivní speciál - 15° tmavé „zdravotní“ pivo „Salvator“
V tomto roce začal náchodský pivovar vyrábět první skutečně speciální pivo - 15° tmavé „zdravotní“ pivo „Salvator“, které bylo doporučováno „hlavně chudokrevným a rekonvalescentům“ a dodáváno ve čtvrt nebo půlhektolitrových soudcích z pivovaru nebo lahvové firmou Josef Lazar. Do pivovaru zavedeno elektrické osvětlení.

● 1908 Zdražení piva vyvrcholilo v pouliční demonstrace a bojkot hostinců
Náchodský pivovar jako člen Ochranného svazu pivovarů (tzv. pivovarského kartelu) byl nucen zdražit pivo o 1 korunu 20 haléřů za hektolitr. Vyvolalo to ostrou reakci lidových vrstev vrcholící pouličními demonstracemi a bojkotem hostinců prodávajících zdražené pivo.
pivovar
● 1914 První světová válka
V důsledku 1. světové války došlo k radikálnímu omezení dodávek surovin, což bylo nutno řešit snižováním stupňovitosti piva až na 3° a používáním náhražek při výrobě (cukrová řepa, kukuřice, pelyněk). Rakousko-uherská vláda také značně zvýšila ceny piva, což spolu s prozíravým vedením pivovaru umožnilo nepřetržitou výrobu po celou dobu války, i když výstav klesl až na 3 618 hl v kampani.

● 1925 Novým sládkem zvolen Antonín Rada
Novým sládkem zvolen Antonín Rada, kterému se po válečném propadu opět podařilo zvyšovat výstav piva až na 27 962 hl v roce 1929.
pivovar
● 1926 Zakoupeno první nákladní auto na rozvoz piva
Zakoupeno první nákladní auto na rozvoz piva (4,5 tunové). Další tři auta byla pořízena v letech 1928 a 1930.

● 1929 Rozhodnuto o postavení nové varny
Rozhodnuto o postavení nové varny s kapacitou 120 hl, práce zadány firmě Českomoravská Daněk & Breitfeld, provedeny v první polovině roku 1930 společně s úpravou vodovodu a výtahu. Finanční náklad na varnu dosáhl téměř 1 milionu korun.

● 1930 Růst pivovaru
Zadáno zvýšení pivovarského komína, zakoupení dvou hotelů v Hradci Králové (Grado, Stodola) a hostince ve Velké Vsi u Rychnova nad Kněžnou, které byly pronajímány za podmínky výčepu náchodského piva, výstavba nových garáží a lednice v pivovaru, dláždění silnice od metujského mostu k vratům pivovaru.
pivovar
● 1935 Chráněná značka "Náchodský PRIMÁTOR"
Zavedení obchodní známky „Náchodský PRIMÁTOR“ pro nově vyráběné tmavé 12° pivo vařené podle bavorského způsobu ze speciálních sladů. Poprvé je tato známka doložena 4.9.1935, zaregistrována byla 30.12.1935. S krátkou přestávkou je tato obchodní známka v podobě „PRIMÁTOR“ používána dosud.

● 1937 Nové stáčení lahvového piva
Od června se začalo stáčet lahvové pivo, které tehdy tvořilo 30% celkové spotřeby, na ručních plnících strojích. Do té doby se pivo v pivovaře stáčelo jen do dřevěných transportních sudů, do lahví pak výhradně v soukromých stáčírnách vlastněných hostinskými. Po propadu výroby v době světové hospodářské krize (v roce 1935 až na 18 400 hl) začal výstav opět stoupat až na 25 827 hl v roce 1938.

● 1938 V pivovaru stanoviště majora Purkyta
V době ohrožení ČSR nacistickým Německem bylo v pivovaru stanoviště majora Purkyta, velitele I. praporu 48. pěšího pluku, který obsazoval nedaleké objekty lehkého opevnění.
pivovar
● 1939 Druhá světová válka
V době nacistické okupace českých zemí byly opět omezovány dodávky surovin a vařilo se pouze nízkostupňové pivo (např. v letech 1943-1944 jen 3,2°-3,7°), i přesto zásluhou prozíravého vedení nedošlo k dramatickému poklesu výstavu piva a pivovar byl udržován v dobré ekonomické kondici.

● 1942 Popraven zaměstnanec pivovaru Jan Smola
V Berlíně byl za odbojovou činnost proti německým okupantům popraven zaměstnanec pivovaru Jan Smola, předseda ilegálního okresního komunistického vedení a kolportér odbojového tisku.

● 1945 Pivovar se stal sídlem štábu obrany
Pivovar se stal sídlem štábu obrany pod velením plukovníka Josefa Šlajse, který zde shromažďoval ukořistěné a odebrané zbraně a z dobrovolníků utvářel vojenskou posádku. Její členové se účastnili bojů u běloveské celnice večer 9.5. a následných akcí proti příslušníkům SS.
pivovar
● 1948 Investice do pivovaru
Zahájení postupné rekonstrukce pivovaru: pořízení moderní stáčecí linky na lahvové pivo a nového chladicího zařízení, rozšíření a rekonstrukce sladovny včetně nového párníku hvozdu a zavedení parovodu k výrobě piva a sušení sladu.

● 1949 Osamostatnění pivovaru
Z obecního pivovaru byl vytvořen jeden z pěti komunálních podniků města Náchoda, záhy se osamostatnil. Správcem podniku se stal Otto Dítě (od roku 1927 účetní a od roku 1942 správce pivovaru).

● 1951 Převzetí pivovaru do státního sektoru
Převzetí pivovaru do státního sektoru jako součást národního podniku Hradecké pivovary, Hradec Králové.

● 1953 Pivovar součástí národního podniku Krkonošské pivovary
pivovarPivovar začleněn do nově utvořeného národního podniku Krkonošské pivovary v Trutnově.

● 1958 Návrat pivovaru pod Hradecké pivovary
Podnik Krkonošské pivovary zrušen a náchodský pivovar se vrátil pod Hradecké pivovary.

● 1961 Vznik nového národní podniku Východočeské pivovary Hradec Králové
Vznik nového národní podniku Východočeské pivovary Hradec Králové, jedním ze závodů byl Pivovar Náchod. Přestože budovy a strojní vybavení bylo značně zastaralé, dařilo se zvyšovat výstav piva z 51 756 hl v roce 1961 až na 94 156 hl v roce 1969. Roku 1967 obdržel pivovar titul „Závod vzorné jakosti“.

● 1968 12°světlý ležák Extra Speciál
Kromě 12° tmavého piva Primátor se začal vařit také 12°světlý ležák Extra Speciál, který byl roku 1970 vyhlášen nejlepším ve své kategorii v ČSSR.

pivovar● 1970 Přestavba pivovaru
Začátek příprav na celkovou rekonstrukci pivovaru výstavbou nové spilky a rozšířením sklepů výměnou dřevěných ležáckých sudů za smaltované tanky, rekonstrukce dokončena v roce 1972.

● 1972 Modernizace pivovaru
Zahájení modernizace pivovaru výstavbou nové plničky lahví. Závod oslavil sté výročí trvání.

● 1973 Stavba nové lahvovny
Dokončena stavba nové lahvovny za téměř 1,5 mil Kč, jedné z nejmodernějších v tehdejší ČSSR. Následně rekonstruovány střechy okolních skladů (kolaudace 7.10.1976).

● 1977 Stavba nové vrátnice a sociálního zařízení pro zaměstnance
V červnu dokončena stavba nové vrátnice a sociálního zařízení pro zaměstnance u vjezdu do areálu.

● 1983 Vývoz piva do zahraničí, výroba nealkoholického piva, rekonstrukce varny
Linka na stáčení lahví byla doplněna o sprchový pastér, což umožnilo vývoz náchodského piva do zahraničí.V tomto roce byla započata výroba nealkoholického piva (druzí v Čechách). V tomto roce byla i zahájena rekonstrukce varny, kdy původně dvounádobovou varnu nahradila během 5 let moderní nerezová čtyřnádobová varní souprava.

● 1986 Přestavba lednic na ležácké sklepy a rozšíření hal
Dochází k přestavbě lednic na ležácké sklepy a rozšíření hal. Tato rozsáhlá výstavba však sebou přinesla i své negativní stránky. pivovarByla zrušena výroba sladu a stáčení sudového piva bylo předisponováno do pivovaru v Dobrušce.

● 1989 Nejvyšší výstav pivovaru
Pivovar dosáhl historicky nejvyššího výstavu 210 165 hl.

● 1992 Linka na stáčení lahví doplněna o paletizaci
Linka na stáčení lahví byla doplněna o paletizaci a balení lahví do kartonů.

● 1993 Navrácení pivovaru městu
Od počátku roku v rámci privatizačního procesu byl pivovar navrácen městu Náchod a stává se z něj akciová společnost. Dochází ke spuštění rozsáhlého investičního programu s cílem úplné modernizace všech provozů s důrazem na zachování tradiční výrobní technologie. Je vyměněna elektroinstalace ve spilce a sklepích, za pivovarem vyrůstá velká hala na skladování obalů a materiálu. Lahvárenská linka je počátkem roku vybavena etiketovačkou KRONES umožňující lepit na lahve tři etikety, v průběhu léta pak nejmodernějším stáčecím a kontrolním zařízením od firmy KRONES, včetně průtokového pastéru FISHER - výkon linky dosahuje 24 000 lahví za hodinu. V areálu je vybudována stanice na oxid uhličitý včetně rozvodů. Po téměř desetileté odmlce se do pivovaru také vrací stáčení sudů, na podzim je uvedena do provozu nová linka na stáčení nerezových sudů od firmy APV včetně doplňkové technologie - přetlačných tanků a sanitační stanice.

pivovar● 1994 Pokračuje masivní investiční činnost
V únoru lahvárenskou linku doplňuje nová myčka lahví firmy KRONES a linka na stáčení sudů je vybavena myčkou vnějšího povrchu sudů od firmy APV. Kompletně je zrekonstruováno strojní chlazení a vzduchové hospodářství.

● 1996 Začátek rekonstrukce spilky
Začíná rekonstrukce spilky, během dvou let jsou původní kvasné kádě vyvložkovány nerezem včetně duplikátorového chlazení a je zvýšena kapacita spilky.

● 1998 Odbytová i finanční krize pivovaru
Pivovar prochází velkou odbytovou i finanční krizí, odbyt klesá pod 110 tis. hl. a nastává problém s financováním společnosti. Dochází k velké redukci personálu a majitel, město Náchod, zvažuje odprodej pivovaru do soukromých rukou. Začíná stáčení do nových přepravek a lahví NRW.

● 1999 Nejsilnější pivo v Čechách 24%
pivovarPo úspěšném zavedení speciálních piv 16% (1995) a 21% (1998) začíná pivovar vyrábět nejsilnější pivo v Čechách 24% tmavý speciál s názvem PRIMÁTOR Double. V této době dochází k rozhodnutí začít se, vedle klasické produkce, programově zabývat výrobou speciálních piv.

● 2002 Produkce svrchně kvašených piv
Spilka je doplněna o propagační stanici na produkci kvasnic a moderní kvasničné hospodářství. Vzhledem k velkému objemu výroby nealkoholického piva (2. místo v republice) je zakoupeno zařízení HGB, které významně zlepší kvalitu tohoto výrobku a současně umožní standardizaci produkce pro rozvoj exportu. Pivovar začíná toto zařízení využívat i pro výrobu limonád. Pivovar se začíná zabývat produkcí svrchně kvašených piv s odlišnou technologií a jako první výrobek uvádí pšeničné pivo PRIMÁTOR Weizenbier. V dalších letech je řada svrchně kvašených piv doplněna o netradiční piva typu Stout, English Pale Ale.

● 2003 Nová etiketovačka, zahájena výstavba hotelové přístavby
Stáčecí linka lahví je vybavena etiketovačkou KRONES s možností lepit na lahve hliníkové šátečky a významně zlepšit vzhled výrobků. Sudárna je doplněna hloubkovým filtrem MMS od firmy Handtmann ke zvýšení trvanlivosti sudových piv. Pivovarem je zahájena výstavba hotelové přístavby Hotelu U Beránka dle projektu Ateliér 11 z Hradce Králové. Stavbou je pověřena firma Průmstav Náchod s.r.o.

pivovar● 2004 Nová prodejna uvnitř pivovaru, nové exportní oddělení
Vně areálu pivovaru vzniká nová reprezentativní prodejna pivovarských výrobků a propagačních předmětů. V rámci organizační struktury je nově zřízeno exportní oddělení a pivovar se systematicky začíná věnovat vývozu piva do zahraničí. V průběhu let se mu export postupně daří zvyšovat a podíl na výstavu dosahuje 25%. Pokračuje výstavba hotelové části Hotelu U Beránka, stavbu provází celá řada problémů a je ohrožen termín dokončení.

● 2005 Nový pomocný sklad pro potřeby sudárny, dokončení hotelové části
V pivovaru vyrůstá nový pomocný sklad pro potřeby sudárny. Je zahájeno budování nového návštěvnického centra. Na jaře je dokončena stavba hotelové části Hotelu U Beránka a od dubna se pivovar stává provozovatelem celého hotelu včetně restauračních zařízení.

pivovar● 2006 Nové moderní návštěvnické centrum
Dokončení moderního návštěvnického centra včetně venkovního posezení s kapacitou 120 osob.

● 2007 Rekonstrukce studených provozů pivovaru, nový design loga i etiket
Probíhá rekonstrukce studených provozů pivovaru, jsou instalovány moderní kónické stojaté nerezové tanky, skleněné potrubní rozvody nahrazeny nerezovými a vybudována sanitační stanice pro potřeby ležáckého sklepu. Pivovar mění kompletně design počínaje novým ztvárněním loga PRIMÁTOR a současně dochází ke změně designu etiket.

● 2008 Nový stroj na vkládání lahví, vybudování odpařovací stanice, odprodej hotelové části
Stáčecí linka lahví je vybavena novým strojem na vkládání lahví do přepravek a kartonů. Je vybudována odpařovací stanice na dusík a na chlazení dochází k výměně odpařovacího kondenzátoru. Na konci roku pivovar ukončuje svoje angažmá v provozování Hotelu U Beránka, současně je hotelová část společnosti odprodána akciové společnosti BERÁNEK Náchod a.s.

pivovar● 2009 Prodej pivovaru, nové pivo
Dochází k prodeji pivovaru liberecké společnosti LIF a.s. V létě spouští pivovar na popud nového majitele výrobu nového piva 11% ležáku PRIMÁTOR, které se velmi rychle stane nejoblíbenějším pivem z bohatého portfolia na tuzemském trhu.

● 2010 Nový inspektor prázdných lahví, registrace ochranné známky HRON
Na lahvovou linku je pořízen nový inspektor prázdných lahví a automatické řízení průtokové pasterace.

● 2011 Výměna linky na stáčení sudů a zakoupení zařízení na stáčení plastových sudů PETAINER
Dochází k výměně linky na stáčení sudů, současně je zakoupeno i zařízení na stáčení plastových sudů PETAINER pro exportní účely.
pivovar
● 2012 Automatizace procesu filtrace piva, Chipper
Na spilce je instalováno automatizované řízení teplot hlavního kvašení a spílání mladiny, přibyla zde i nová propagační stanice pro produkci kvasnic svrchního kvašení. Je automatizován proces filtrace piva. Pivovar uvádí na trh mixovaný nápoj pšeničného piva s grepovou limonádou pod chráněným názvem CHIPPER, následující rok jej doplní i další příchuť hruška se zázvorem.

● 2013 Dokončen vnější vzhled pivovaru, Weizenbier je nejlepší pivo na světě
Dokončuje se vnější vzhled pivovaru, je vybudována nová vstupní recepce včetně moderního školicího centra, opravena celá stěna směrem do ulice Dobrošovská. Po dvaceti letech provozu dochází k výměně plniče lahví novým od firmy NATE Chotěboř. Pivovar získává prestižní ocenění nejlepší pivo na světě pro pšeničné pivo Weizenbier na jedné z nejvýznamnějších degustačních soutěží WBA v Londýně.

● 2014 Nové vzdělávací kurzy, zvýšení výstavu pivovaru, nové pivo
Pivovar zahajuje v rámci provozu nově otevřeného školicího střediska program zaměřený na podporu pivní a gastronomické kultury formou vzdělávacích kurzů. Díky nárůstu množství piva vyvezeného do zahraničí a dosažení hranice 33 tisíc hl se podařilo zvýšit celkový výstav pivovaru o téměř 5%. Uvařením 20. speciálu India Pale Ale, svrchně kvašeného polotmavého piva, je symbolicky dovršena dvacetiletá cesta "Specialisty na speciály".
Zdroj:Stránky pivovaru Primátor, 2014


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Primátor

Kdy:dle rozpisuObec:NáchodZdroj:Pivovar Primátor

OBJEDNÁVKA EXKURZE:
Minimálně 14 dní před požadovaným termínem (po vzájemné dohodě je možné zajistit v kratším termínu) písemně/e-mailem na Pivovar PRIMÁTOR - kontaktní osobu: obchodní sládek - pan Pavel Kořínek tel.: 491 407 240, mob.: +420 604 246 176, e-mail: pavel.korinek@primator.cz (předběžně možné telefonicky, poté je nutné následně potvrdit).

STRUKTURA OBJEDNÁVKY
Termín, čas, počet osob, rozsah exkurze včetně případného požadavku na další služby např. občerstvení, kontaktní a zodpovědná osoba. Pivovar PRIMÁTOR provede písemně/e-mailem potvrzení požadavku do 5 pracovních dní ode dne doručení objednávky. V případě nedodržení přesného smluveného času příjezdu je Pivovar PRIMÁTOR oprávněn změnit termín zahájení.

POČET OSOB:
minimum: 10
maximum: 120
* Návštěvníci mladší 15 let mají přístup pouze v doprovodu osoby starší 18 let.

TLUMOČENÍ:
Zájemci o exkurzi a o odborný výklad v jiném jazyce než AJ si sami zajistí překladatele.

MOŽNÉ TERMÍNY:
Pondělí - Čtvrtek 14.00 - 17.00 hod. (po dohodě lze provést exkurze i v jiném čase)
Pátek - Neděle (nutná předchozí dohoda)

ČASOVÝ ROZSAH - TRVÁNÍ EXKURZE:
• Vlastní prohlídka v provozu s výkladem max. 1 hod
• Vlastní prohlídka v provozu s výkladem max. 1 hod, posezení včetně volné ochutnávky v návštěvnickém centru -
1 hod - celková doba 2 hod.
• Vlastní prohlídka v provozu s výkladem max. 1 hod, posezení včetně volné ochutnávky s občerstvením a prodejem dárkových či reklamních předmětů v návštěvnickém centru - celková doba dle zvláštní dohody.

POZNÁMKA:
Ochutnávku poskytujeme pouze návštěvníkům starším 18-ti let. Doba provozu při venkovním posezení - maximálně do 20.00 hod.

POVINNOSTI ÚČASTNÍKŮ EXKURZE:
Při příjezdu uvést počet osob a předložit zodpovědnou osobou uvedenou v objednávce písemný seznam účastníků pro bezpečnostní agenturu a vyúčtování.

Aktualizováno: před 12 měsíci

Výtěžek z čepovaného APAče pro Hospic Anežky České v Červeném Kostelci

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Příznivci náchodského piva zavítali třetí květnovou sobotu do pivovaru PRIMÁTOR, kde se konal Den P … den plný piva. Pestrý hudební program s ohnivou show, zábavné indiánské putování pro děti, exkurze spojená s ochutnávkou piva ve sklepě, bohatá tombola, tatér a mnoho dalších zajímavostí přilákalo do areálu na dva tisíce návštěvníků.

Hlavním hrdinou Dne P bylo samozřejmě pivo PRIMÁTOR, které teklo ze čtyřiceti kohoutů. Dominovala mu svrchně kvašená pivní novinka APAč, kterou uvařil sládek Petr Kaluža speciálně pro tento den. Výrazně hořký APAč, v němž dominuje aróma červeného grepu a pryskyřice byl k dostání také ve speciální litrové láhvi s keramickým uzávěrem.

Všem zájemcům, kteří si chtěli vyzkoušet načepovat nové pivo APAč sami, jsme toto přání ve speciálním stánku „NAČEPUJ SI – PŘISPĚJEŠ“ splnili a příspěvkem pomohli nemocným. Výtěžek jsme se rozhodli stejně jako v loňském roce darovat zdravotnickému zařízení Hospic Anežky České v Červeném Kostelci.

Kasičku s rekordní částkou 14.144 Kč převzal z rukou hlavní organizátorky akce Markéty Flouskové v pivovaru vedoucí odd. public relations a fundraising Hospicu Anežky České Ing. Martin Fišer. Velice děkujeme všem, kteří do kasičky pro Hospic přispěli a pomohli tak dobré věci.

PRIMÁTOR přivezl z Barcelony dvě ocenění

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Město Náchod

Náchodský pivovar a především jeho svrchně kvašené pšeničné pivo PRIMÁTOR® Weizenbier slaví další úspěch za hranicemi naší země. Zlaté ocenění, letos již po třetí v řadě, získal na mezinárodní soutěži Barcelona Beer Challenge 2017. Druhé ocenění a bronzovou medaili, pak obdržel světlý ležák PRIMÁTOR® Premium. Degustační soutěž je součástí největšího pivního festivalu v Barceloně, kterého se letos zúčastnilo na 40.000 návštěvníků.

Do samotné soutěže bylo přihlášeno 200 pivovarů z 25 zemí světa. Degustátoři hodnotili celkem 800 piv, přičemž z České republiky byl náchodský pivovar PRIMÁTOR jediným přihlášeným.

Slavnostního večera se osobně zúčastnila a ceny přebírala exportní manažerka Romana Jansová. Jak večer probíhal, a jaký pocit z osobní účasti na festivalu měla, vyjádřila následovně: „Jižanský temperament je nakažlivý, i proto proběhlo předávání cen ve velmi přátelské až elektrizující atmosféře. Fascinovalo mě, že úspěch se zde „odpouští", dokonce upřímně přeje. Bylo fajn vidět, kolik stylů a trendů žije, kolik lidí a nadšenců tím žije ... a přitom mít jednoho vítěze v PRIMÁTORské kapse".

Primátor se stal World Beer Idolem a zve na posezení u pivních speciálů

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

První dva letošní cenné kovy zacinkaly náchodským pivům na 2. ročníku mezinárodní pivní degustační soutěži World Beer Idol. V prostorách Zdechovského pivovaru a Továrny Slaný hodnotila špička světových pivních sommeliérů piva z celkem 15 zemí světa. Do soutěže byl přihlášen dvojnásobný počet vzorků oproti prvnímu ročníku.

Zlatou medaili vybojoval v kategorii pšeničných piv PRIMÁTOR® Weizenbier, který od získání titulu Nejlepší pivo světa před třemi lety boduje na nejedné soutěži. Bronzovou medaili pak získalo speciální pivo PRIMÁTOR® Polotmavý 13%.

Sládkův pátek aneb posezení u pivních speciálů

Přijďte posedět první březnový pátek (4. 3.) do návštěvnického centra našeho pivovaru.

Pivní speciály, které byly pro tento den vybrány a budou na čepu jsou svrchně kvašená piva … polotmavý English Pale Ale a India Pale Ale, tmavý ležák Stout a v čele dominující pšeničný Weizenbier. Za pípu se postaví a piva pro Vás bude čepovat ten nejpovolanější ... sládek pivovaru Petr Kaluža. Připravena je speciální pivní gastronomie a pivo za lidové ceny … Weizenbier za dvacet a ostatní za dvacet pět korun.

Neváhejte a rezervujte si svá místa ještě dnes …pište: marketing@primator.cz nebo volejte: 605 234 682 ... kdo dřív přijde, ten dřív pije :-)

Nedávejte Ganéšu na lahev, vyzval český pivovar hinduista. Už dva roky ho nepoužíváme, tvrdí pivovar

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:ČTK

Hinduistický aktivista Rádžan Zéd vyzval český pivovar Primátor, aby nepoužíval obrázek hinduistického boha Ganéši na lahvích piva. Náchodský pivovar se ale brání, že obrázek stáhl už na počátku výroby před dvěma roky.

Zéd, který žije a přednáší ve Spojených státech, v prohlášení uvedl, že používání hinduistických božstev, konceptů či symbolů pro komerční účely není vhodné a zraňuje city věřících. Zvláště pak spojení božstva s alkoholickým nápojem je krajně neuctivé, dodal.

Podle ředitele náchodského pivovaru Josefa Hlavatého se obrázek sloní hlavy boha Ganéši objevil pouze na prvotním nákladu etiket piva Primátor India Pale Ale.

"Pak jsme zjistili, že už s tím měl problém nějaký jiný pivovar, takže jsme to stahovali a tuto etiketu jsme přestali úplně používat," řekl Hlavatý. Přesný počet vyrobených piv s původní etiketou Hlavatý neuvedl.

Český pivovar čelí opožděné výzvě, aby na lahvi nebyl bůh Ganéša

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Hinduistický aktivista Rádžan Zéd vyzval český pivovar Primátor, aby nepoužíval obrázek hinduistického boha Ganéši na lahvích piva, protože je to podle něj „krajně nevhodné“. Podle náchodského pivovaru je ovšem výzva opožděná zhruba o dva roky, protože firma obrázek Ganéši sama stáhla hned na počátku výroby.

Podle ředitele náchodského pivovaru Josefa Hlavatého se obrázek sloní hlavy boha Ganéši objevil pouze na prvotním nákladu etiket piva Primátor India Pale Ale. „Pak jsme zjistili, že už s tím měl problém nějaký jiný pivovar, takže jsme to stahovali a tuto etiketu jsme přestali úplně používat,“ řekl v pondělí Hlavatý. Přesný počet vyrobených piv s původní etiketou Hlavatý neuvedl.

Rádžan Zéd, který žije a přednáší ve Spojených státech, v prohlášení uvedl, že používání hinduistických božstev, konceptů či symbolů pro komerční účely není vhodné a zraňuje city věřících. Zvláště pak spojení božstva s alkoholickým nápojem je krajně neuctivé, dodal.

Pivovar Primátor investoval 25 milionů korun do skladu na okraji Náchoda

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Náchodský pivovar Primátor, který je největším v hradeckém kraji, investoval 25 milionů korun do distribučního skladu na okraji Náchoda. Sklad s plochou 2000 metrů čtverečních vyrostl v průmyslové zóně Vysokov poblíž hlavní příjezdové cesty do Náchoda od Hradce Králové. Pivovar si od distribučního centra slibuje zlepšení logistiky i chodu výroby piva. ČTK to dnes sdělil ředitel pivovaru Josef Hlavatý.

Ze skladu bude pivovar obsluhovat své české odběratele, pivo z něj budou brát i maloodběratelé. Kapacita haly pojme měsíční produkci pivovaru o objemu 12.000 hektolitrů. Samotný pivovar stojí nedaleko centra Náchoda. "V posledních letech s nárůstem vývozu piva do zahraničí byla logistika ve stávajícím areálu velice náročná. Nedostatečné skladovací prostory byly největší bolestí pivovaru," uvedl Hlavatý.

Primátor, který má asi 80 zaměstnanců, se profiluje jako výrobce speciálních piv, která teď tvoří více než třetinu jeho produkce. Ta se pohybuje nad hranicí 130.000 hektolitrů ročně. Z nich přibližně čtvrtina jde na export. Pivo Primátor vyváží do více než 30 zemí, hlavními odbytišti jsou Polsko, Rusko, Francie a Švédsko. Výrobní portfolio pivovaru čítá 15 druhů piv a navíc několik sezonních speciálů, čímž patří k nejširším v českém pivovarnictví.

Pivovar patřil v minulosti městu Náchod, které jej v roce 2009 za 150 milionů korun prodalo liberecké firmě LIF. Prodej následně u soudu napadl neúspěšný uchazeč o pivovar, společnost Pivovar Holba. Soudy původně žaloby Holby zamítly, ale Nejvyšší soud loni v únoru všechny rozsudky zrušil a spor o platnost prodeje vrátil na začátek. Krajský soud Hradec Králové se případem začal zabývat loni v říjnu a dosud nerozhodl.

Nejlepší pivo na světě mají pravděpodobně v Náchodě

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Deník.cz

„Nejlepší pivo na světě" náchodský pšeničný Primátor Weizenbier opět potvrzuje svou kvalitu a dominuje na nejedné degustační soutěži doma i v zahraničí.

Stříbro zacinkalo pšenici na soutěži Evropská pivní hvězda v Norimberku.

„Primátor byl jediným českým pivovarem, kterému se podařilo v silné konkurenci téměř dvou tisíc druhů piv z pětačtyřiceti zemí světa na soutěži bodovat," uvedla Markéta Flousková z marketingového oddělení náchodského pivovaru..

Další stříbrný úspěch přišel vzápětí na prestižní soutěži Brussels Beer Challenge 2016 (BBC), kde Weizenbier obhajoval zlato z loňského roku.

V zemi zaslíbené pivovarnictví obliba soutěže BBC každým rokem výrazně stoupá. V letošním 5. ročníku hodnotilo 80 mezinárodních odborných porotců 1250 různých piv, což je o 152 více než vloni.

„Svrchně kvašený Weizenbier je nejlépe hodnoceným náchodským pivem. Jeho jedinečná originální chuť, zlatožlutá barva a nezaměnitelná vůně po hřebíčku a banánech mu v letošním roce zajistila sedmkrát stupně vítězů," vyzdvihla Flousková a dodala, že to potvrzuje i fakt, že časopis Pivo, Bier & Ale pivu Primátor Weizenbier udělilo 1. prosince v Klášterním pivovaru Strahov Výroční cenu za dlouhodobou kvalitu a mimořádné úspěchy v mezinárodních degustačních soutěžích.

Exkurze zdarma a ŠPRINGL na čepu přilákal

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Město Náchod

Poslední den oslav českého piva byl v náchodském pivovaře fakt dost dobrý. Stejně jako je dobré, speciálně na tyto dny uvařené, pivo ŠPRINGL. Pro všechny zájemce a milovníky našeho piva jsme od rána do půlnoci otevřeli brány pivovaru a provázeli je po areálu zdarma. Vidět varnu, spilku, ležácké tanky nebo stáčírnu láhví mělo zájem více než 250 lidí.

Všichni, kteří k nám přišli z blízkého okolí nebo přijeli z větší dálky - Plzeň, Uničov, Pelhřimov nebo až z Polska, měli možnost po exkurzi posedět v návštěvnickém centru pivovaru a ochutnat čepovanou pivní novinku ŠPRINGL nebo pšeničný kvasnicový Weizenbier a polotmavé English Pale Ale. Celý den panovala v pivovaře příjemná atmosféra a pivo ŠPRINGL uvařené z čerstvě sklizeného chmele si všichni moc pochvalovali.

Slavnostní naražení sudu piva ŠPRINGL

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Město Náchod

Ve čtvrtek odpoledne 22. října slavnostně narazil na náchodském náměstí sládek pivovaru Petr Kaluža spolu se starostou města Náchod Janem Birke sud s pivní novinkou ŠPRINGL ... fakt dost dobrý ležák. Sudy jsme přepravili z pivovaru stylově koňským povozem za doprovodu skupiny Klapeto. Všichni příchozí, kteří na náměstí dorazili, vytvořili skvělou atmosféru. A ti, kteří ochutnali jistě ani nelitovali, protože ŠPRINGL - chmelený zeleným hlávkovým chmelem je fakt dost dobrý.

Sládek Petr Kaluža ještě v předvečer zahájení Dnů českého piva osobně navštívil čtyři náchodské hospody, kde pivo ŠPRINGL místním štamgastům představil a několik prvních půllitrů sám načepoval. Pivní novinku čepuje po celé republice více než 150 restaurací, barů, hospůdek a pivnic.

Přímo v areálu pivovaru, v návštěvnickém centru budeme světlý ležák ŠPRINGL čepovat v sobotu 1. října, kdy pořádáme Den a noc otevřeného pivovaru. Zájemci o exkurzi zdarma rezervujte se a pište na e-mail: marketa.flouskova@primator.cz nebo volejte: 732 154 955.

Náchodský English Pale Ale přivezl z Dánska zlato

Publikováno:před rokemZdroj:Město Náchod

Další cenný kov zacinkal v bohaté sbírce ocenění pivovaru PRIMÁTOR. Svrchně kvašený PRIMÁTOR® English Pale Ale zvítězil ve své kategorii na mezinárodní soutěži Nordic Beer Challenge.

Jedinou podmínkou pro přihlášení piv do severské Beer Challenge byla skutečnost, aby se do soutěže zařazené pivo prodávalo v některé ze severských zemí. Odborní degustátoři hodnotili ve slepé degustaci téměř 180 druhů piv z 60 pivovarů celého světa.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v den zahájení festivalu Beer and Whiskey v Kodani ve čtvrtek 25. srpna 2016. Zlaté ocenění převzal z rukou ministra životního prostředí a potravin Esbena Lunde Larsena sládek náchodského pivovaru Petr Kaluža.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.31.05.2017 08:0333